2019 27. kitabı
Okunma: 24 Haziran 2019 02:42
bu roman sosyalist devrimci bir niteliğe sahip o dönemin rusyasını anlatıyor.kitabı daha önceden de okumak istemiştim ama sanıyorum ki sıkıldığım için yarıda bırakmışım.tekrar bi’ okumayı deneyeyim diye düşündüm ve okumaya başladım.konu bana biraz ağır geldi ve çoğu kısımda konudan koptum ve kitap bitse de diğer kitaplarıma başlasam düşüncesi maalesef ki aklımda hep vardı lakin gorki’nin dili yalın, betimlemeleri harika ,hayat tecrübelerini ve bize aktarma şeklini de gerçekten çok sevdim.konuyla tam olarak bütünleşemedim evet biraz sıkıldım ama bunun yazarın anlatımından ziyade benimle alakası var.gorki’nin başka kitaplarını da okumak isteyeceğime eminim.
kesinlikle öneri
2021 18. kitabı
Okunma: 15 Nisan 2021 22:31
Sosyalist düşünceye sahip Pavel in Anası Pelage. Gorki akıcı, merak uyandırıcı bir eser ortaya koymuş okuduğum en iyi klasik kitaplardan biriydi diyebilirim. Oğlu için her şeyi yapabilen bir Anne ve herkesin hayranlığını uyandıran bir kadın. Kocasından onca işkenceye maruz kalmış bir kadın. Kocasının ölümü ile her şey başlıyor. Oğlu için neler yapmaz ki bir Ana. Kaliteli bir yayınevinden okumanızı öneririm. Kesinlikle öneriyorum.
Puan vermedi·505 syf.·
2020 4. kitabı
Rusya'daki 1917 sosyalist devrim öncesi, çar yönetiminin en yanlış yönleri ve hataları ile, işçi sınıfının buna karşı ölümüne mücadelesini konu eden bir roman... Bu mücadelede bir genç ile ona destek olan anasının öyküsü anlatılıyor... Dönemin siyasi durumuna, insanların yaşantısına, gençlerin dava maceralarına tanıklık edeceğiniz ve bence okurken keyif alacağınız bir kitap...
2020 11. kitabı
Okunma: 05 Nisan 2020 13:40
Sürükleyici bulduğum bir anlatıma sahip olan bu kitapta halktan bir grup kesimin baskı altında tutulmaya, ezilmeye, hor görülmeye, adaletsizliğe ve en çok da özgür düşünce karşıtlığına karşı verdiği mücadele açık ve net bir dille işlenmiş. Gelin bu sese birlikte kulak verelim : "Biz şüphesiz özgür iradenin ve davranış serbestliğinin savunucusuyuz."
2020 12. kitabı
Okunma: 11 Nisan 2020 13:13
Maksim Gorkinin efsane kitaplarından biriyle karşı karşıyasiniz öncelikle kitap efsane akıcı eğer sosyalizm konusunda ilginiz varsa okuyacağınız güzel bir kitap olduğunu düşünüyorum umarım beğenirsiniz ...
2020 8. kitabı
Okunma: 20 Şubat 2020 11:16
Yeniden diriliş ruhuna eren bir ruh bir daha öldürülemez! Sizin ruhlarınız bir korku tutsaklığı içindedir. Oysa biz salt gövdede tutsağız. Gerçek yumruklarla öldürülemez.
2021 14. kitabı
Herkese merhaba Gorki yazarımızın Ana adlı kitabını konuşalım. Puanım : 8/10 Okumanızı çok ama çok tavsiye ettiğim bir kitap. Sosyalizm nedir? Devrim nedir? Kapitalizm nedir? Soruların cevabını alacağınız bir kitap. Burda işçi sınıfın ne kadar fakir olduğunu ve mutsuz olduğunu anlatıyor. Burda mutsuz olan erkekler kadınlara şiddet uygulayan bir erkek toplumu ne yazık ki. Ana olan kadın Pelage eşinden şiddet görüyor. Oğlu tıpkı babası gibi olacağını düşünürken, çok farklı bir karakter oluverir. Oğlu olan Pavel gerçekçiliği ve sosyalist bir kişiliğe sahip. Bu düzene bu kapitalizme karşı gelir. Ardından annesi de bu işin içinde olur. Nasıl diye sormayın spoiler veremem. Bizim ülkemizle ortak sorunlarımız olduğunu düşünüyorum. Kesinlikle okuyun. Anlatımı ağır değil ama hafifde değil. Eğer kitap okuma alışkanlığınız varsa rahatça okuyabilirsiniz. En sevdiğim karakter : Pelage ve Pavel
2022 10. kitabı
Okunma: 29 Ağustos 2022 15:19
Ne muazzam bir kitap. Ne çileli bir yaşayış ve ne kadar tanıdık. Çocukken okumaya çalışmış ama becerememiştim, 15 yıl sonra ne kadar da anlamlı oldu benim için. Okuyun okutturun
2023 11. kitabı
Ana Maksim Gorgi'nin Çocukluğum, Ekmeğimi Kazanırken, Benim Üniversitelerim eserlerinden sonra şimdi gelelim Ana'ya..
AnaMaksim Gorki · Can Yayınları · 201834,3bin okunma
Aklı kanla söndüremezsiniz!!!
2025 7. kitabı
Okunma: 10 Mart 2025 11:04
Ezilen, sömürülen, hakları çiğnenen işçilerin var olan düzene karşı çıkışını, ideolojin her ne olursa olsun zalimin değil mazlumun yanında, ezenin değil ezilenin yanında olup, hak, adalet,
İnceleme
AnaMaksim Gorki · Can Yayınları · 201834,3bin okunma

Maksim GorkiYazar · 96 kitap
Aleksey Maksimoviç Peşkov, en çok bilinen adı ile Maksim Gorki, Sovyet Rus yazar, sosyalist gerçekçi yazımın öncüsü politik eylemcidir. 1892 yılında Tiflis'te, Kafkasya Gazetesi'nde çalışmaya başladı. Yoksullukla ve acıyla dolu bir hayat sürdüğü için Rusça'da acı anlamına gelen Gorki takma adını kullanmaya başladı. 1895'te St. Petersburg'da yayınlanan bir dergide çıkan Çelkaş adlı öyküsü ile ünlendi. Ardından Yirmi Altı Erkek ve Bir Kız öyküsü yayınlandı. Ünü hızla yayıldı. Bu öyküler kadar başarılı olmayan bir dizi roman ve öykü daha yazdı. Gorki'nin 1898 yılında yayınlanan ilk kitabı Hikâye Denemeleri (Очерки и рассказы) çok beğenilir ve yazarlık kariyerinin başlangıcı sayılır. İlk romanı Foma 1899'da basıldı. Bu dönemde sağlam bir olay örgüsü kuramaması ve yaşamın anlamı üzerine uzun felsefik tartışmalara girmesi romanlarının başarısını düşürür. 1906'da yazdığı ve Rus Devrimi'ne adadığı Ana en başarılı romanıdır. 1899-1906 arasında St. Petersburg'da yaşar. Gorki, Çar rejimine açıkça karşı çıkmış ve bu yüzden birçok kez tutuklanmıştır. Çarlık tarafından kontrol ve baskılara maruz kalmıştır. 1901'de Fırtına Kuşunun Türküsü isimli kısa şiiri yüzünden tutuklandı. Kısa sürede serbest kaldı, Kırım'a gitti. Gorki birçok devrimci ile tanıştı. Lenin'le tanıştığı 1902 yılından itibaren aralarında yakın bir arkadaşlık oluşmuştur. 1902 yılında Rusya Edebiyat Akedemisi'ne seçilir. Ancak Çar II. Nikolas buna izin vermez. Anton Çehov ve Vladimir Korolenko bu tavrı protesto eder ve Akademiden ayrılır. Başarısız olan 1905 Rus Devrimi sırasında Peter ve Paul Kalesi'nde kısa bir süre daha hapis kalır. Gorki Güneşin Çocukları adlı oyununu yazar. Oğlunun Mayıs 1935'teki ani ölümünü takiben Gorki de, 1936 yılında Haziran ayında öldü. Her ikisinin de ölümü şüphe altındadır. Zehirlendikleri iddia edilmiş, ama bu iddia hiçbir zaman ispatlanamamıştır. Gorki'nin cenaze töreninde tabutu taşıyanlar arasında Stalin ve Molotov da yer alacaklardır. 1938'de Buharin'in mahkemesinde Gorki'nin NKVD başkanı Yagoda tarafından öldürüldüğü itiraf edilmiştir.