Asi Ruhlar

Çevirmen:
Nil Tuna

·80 syf.·
2021 15. kitabı
Kitaba başladığımda ilk bölüm beni o kadar zorladı ki, olağanüstü derecede bir önyargı oluştu. Sürekli içimden; "Ayşe önyargıya kapılma, ilerleyen bölümlerinde her şey daha farklı ve daha açık bir şekilde ifade ediliyordur." diye diye çevirdim sayfaları. Iyiki de çevirmişim, yoksa o anki önyargıyla bu güzel kitaptan mahrum kalacaktım. Kitaptaki olayların hepsi birbiriyle bağlantılı. En başta anlatılan bir nokta kitabın sonlarına doğru açıklığa kavuşturuluyor. Kitap tam da değindiği noktalar itibariyle tam bir Halil Cibran kitabı. Çok güzel ve çok akıcı bir şekilde yazılmış. Yani bilmiyorum ben, kitap boyunca az daha bekle ne olacak diye diye ilerledim. Ayrıca kitabı okurken, kışın soba tutuşturulmuş ve herkes oturmuş da ailenin en büyüğü (babam) bize geçmiş zamanlarda yaşanan, bu hikayeleri anlatıyor ve bu durumlardan ders çıkarmamızı istiyormuş gibi bir his uyandırdı. Kitap bir açıdan da Halil'i El Mostafa gibi görmemi sağladı. Sanırım okuduğum 7 Halil Cibran kitabı bu son kitap ile amacına ulaştı. Çünkü kitabın kendisi Lübnan'ın uykusundan uyanması ile sonlanıyor. Birde kitabın çıktığı dönemde Lübnan'nın Beyrut şehrinde yakılması da ayrı bir şey tabi. Kitaba gelecek olursan kitap yazılma amacı itibariyle amacına hizmet ediyor ve baya da etkileyici. Halil Cibran, bakış açısı itibariyle bende farklılık oluşturan birkaç yazardan biri.
2020 57. kitabı
Okunma: 03 Temmuz 2020 23:31
Öyle güçlü bir kitap düşünün ki yayımlandığı zaman Beyrut'ta bir pazar yerinde ibret olsun diye yakılmış ve bütün bu tepki, kitabın daha da çok okunmasını sağlamış... Halil Cibran, Asi Ruhlar aracılığıyla memleketi Lübnan'da apaçık bir özgürlük çağrısında bulunmuş ve hem bireylere hem de topluma seslenmiştir. Cibran yine o şiirsel diliyle, dini ve siyasi adaletsizliğe başkaldırıya davet ediyor.
2020 54. kitabı
Okunma: 13 Haziran 2020 12:08
Yayımlandığı zamanda Beyrut'ta öyle güçlü bir etki yaratmış ki, dönemin büyük büyük (!) adamları yakmışlar bu kitabı, ama bu kitabın daha çok okunmasına yol açmış. Aslında yaşanılan bu olay Halil Cibran'ın yapmak istediği ve kitabında Kara Halil olarak da asıl anlatmak istediği. Kocaman bir Özgürlük çağrısı. Öyle yerinde tesbitler var ki, aradan kaç yıl geçerse geçsin şüphesiz Orta Doğunun da Batının da kurtuluşu böyle olacak. Biri çıkacak, size gerçekleri söyleyecek. Umalım ki gerçekleri söyleyen o insanın yanında biz de saf tutuyoruzdur, diğer türlüsü bizi Ebu Cehil yapar Allah korusun. Keyifli Okumalar.
2019 70. kitabı
Okunma: 25 Aralık 2019 06:08
Üzerlerine düşünüldükçe derinleşen üç kısa ve basit hikayeden oluşan, 75 sayfalık bir solukta okunacak bir kitap. Cibran aslımda Ortadoğu’daki halkların kanayan yarasına Lübnan özelinde parmak basıyor. Bence herkesin okuması gereken, en az 10 üzerinden 8 puanı hakeden bir eser.
Asi ruhum hangisi
2020 23. kitabı
Okunma: 08 Mart 2020 01:16
İçerisinde yer alan üç hikayeyle topluma başkaldıran üç ayrı insan üç ayrı ruhu anlatmaktadır. Özgürlük, adalet, merhamet ve aslında olayların görünmeyen yüzleri gösterilmektedir. Felsefeyi anlamda yazan Halil Cibran mükemmel öğütler vermektedir. Hangi hikaye sizin asi ruhunuza daha yakın gelmektedir asıl sorunun cevabı bu ?
Felsefe
2021 2. kitabı
Okunma: 03 Şubat 2021 01:13
O nasıl cümlelerdir ya... yayın evine de önyargı ile yaklaşmıştım ama çevirisi bayağı iyiydi. Kitap altını çizdiklerim ile tekrar tekrar okunmalık. Halil CİBRAN ile tanışmadıysanız direkt tanımak için en iyi tercih bu kitap olabilir bence naçizane:)
2020 5. kitabı
Okunma: 14 Ekim 2020 22:50
İnsanlara zorla dikte edilenlere karşı haklı isyan edişlerin sonunda elde edilen zaferin hikayesi. Ve sonda milletlerin birbirleriyle ayrışması günümüzün gerçekliğine vurgulanması. Harikaydı.
2026 5. kitabı
Öyle bir kitap düşünün ki, yayımlandığı gün Beyrut’ta bir pazar yerinde “ibret olsun” diye ateşe verilsin; ama alevler onu yok etmek yerine daha da görünür kılsın. Asi Ruhlar, Halil Cibran’ın memleketi Lübnan’a uzanan açık bir özgürlük çağrısıdır. Cibran, bu eserinde yalnızca bireye değil, bütün bir topluma seslenir; şiirle örülmüş diliyle dinî ve siyasî adaletsizliğin karşısında dimdik durmaya davet eder okurunu. Bu kitapta kelimeler itaatkâr değildir. Her cümle, yerleşik kabullere çarpan asi bir düşünce gibidir. Cibran’ın kalemi, inancı baskıya, geleneği zulme dönüştüren her yapının karşısında durur; insanın vicdanını, özgürlüğünü ve onurunu merkeze alır. Onu tehlikeli kılan da belki tam olarak budur: Hakikati süsleyerek değil, şiirle ama çıplak bir cesaretle söylemesi. Kitabın arka kapak yazısıyla başlayan bu yolculuk, kısa sürede derin bir etkiye dönüşüyor. Yetmiş beş sayfalık hacmine rağmen Asi Ruhlar, anlam ve çağrı bakımından devasa bir eser. Daha önce okuduğum Halil Cibran kitaplarının yanına güçlü ve sarsıcı bir halka olarak eklendi benim için. Her sayfasında düşünmeye zorlayan, insanın içindeki suskunluğu uyandıran bir metin. Kısacası, Asi Ruhlar yalnızca okunup geçilecek bir kitap değil; okurunu da kendi payına düşen cesareti sorgulamaya çağıran bir metin. Severek okudum, içimde uzun süre yankılandı. Okuyana çok şey vaat eden, gönül rahatlığıyla tavsiye edilebilecek bir eser.
Puan vermedi·80 syf.·
2023 3. kitabı
Kitabı okudukça aklıma: "Psikologlara gerçek hastalar değil, onların hasta ettikleri kişiler gider." sözü geldi. Dolaylı yoldan kitapla bağdaşan bir söz. Topluma hükmeden bir efendi, Tanrı tarafından gönderildiğini iddia eden papaz ve ezilmeye mahkûm edilen zavallı halk. İnsanların kendilerince koydukları "adalet" ve "hükümler" adı altında dini ve siyaseti yine kendilerince yeniden inşaa ettikleri bir toplumda süregelen yaşamları ele almaktadır. Suçluyu suçsuzu, haklıyı haksızı sorgulamadan ölümle yargılanan onlarca hayat. Bunlara bir başkaldırı niteliğinde olan bir eserdir. "Ne Tanrı yasalarını ne hakiki inancın asıl maksadını anlayabiliyor ne de günahkârla masumu ayırt edebiliyorlar. İçlerindeki sırları keşfetmeden, sadece nesnelerin yüzeyine bakıyorlar. Cahilce hüküm veriyor, düşüncesizce yargılıyor, suçlu ile suçsuzu, iyi ile kötüyü aynı kefeye koyuyorlar."
Düşünce
2023 13. kitabı
Okunma: 22 Mayıs 2023 02:48
Kitaptaki öykülerde Cibran, toplumdaki ikiyüzlülüğü şiddetle eleştirir, geleneksel toplumlarda kadının sokulmaya çalışıldığı dar kalıba karşı çıkar, devlet yönetiminin ahlaki temellerini sorgular, anavatanı Lübnan’daki atalardan yadigâr âdetleri bütün çıplaklığıyla gözler önüne serer, Hıristiyanlığa gerçek bir aşkla gönül vermiş biri olarak Kilise’nin kendisine yönelttiği asılsız suçlamalara karşı çıkar. Kiliseyle ilgili olan özelliğinden dolayı muhafazakâr çevrelerde tepkiye yol açan kitabın yayınlandığı tarihte Mısır ve Suriye’de yasaklanması söz konusu olmuştur. Edebi açıdan değerlendirildiğinde, Arap dilinde yazılmış romantizm akımının ilk örneklerindendir. Öykülerde Cibran’ın başkaldıran ruhu ve metafizik eğilimi kendine özgü bilge anlatımıyla bütünleşmektedir. Asi Ruhlar Halil Cibran
2023 Okuma Raporları

Halil CibranYazar · 93 kitap
Cibran, 1883 yılında Osmanlı İmparatorluğu kontrolündeki Cebel-i Lübnan Mutasarrıflığı'nda Maruni bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Ailesi ve kardeşleriyle 1895'de ABD'ye göç etti. Annesi terzi olarak çalışırken Boston şehrinde bir okula başladı. Cibran'ın yaratıcılığını fark eden öğretmeni Cibran'ı fotoğrafçı ve yayıncı F. Holland Day'le tanıştırdı. Gibran, Beyrut'taki Collège de la Sagesse'e kaydolmak için on beş yaşında ailesi tarafından memleketine geri gönderildi. 1904'te, Cibran'ın çizimleri ilk kez Boston'daki Day's stüdyosunda sergilendi ve Arapça ilk kitabı 1905'te New York'ta yayımlandı. Cibran, yeni tanıştığı hayırsever Mary Haskell'in mali yardımıyla 1908'den 1910'a kadar Paris'te sanat okudu. Oradayken, Jön Türk Devrimi'nden sonra Osmanlı İmparatorluğu'nda isyanı destekleyen Suriyeli siyasi düşünürlerle tanıştı; Gibran'ın aynı fikirleri ve aynı zamanda antiklerikalizmi dile getiren bazı yazıları, sonunda Osmanlı yetkilileri tarafından yasaklanacaktı. Eserleri ve düşünceleri dünya üzerinde geniş yankı uyandırdı. Şiirleri yirmiden fazla dile çevrilmiş olan Cibran aynı zamanda başarılı bir ressam idi. Resimlerinin bazıları günümüzde dünyanın birçok şehrinde sergilenmektedir. Yaşamının yaklaşık son yirmi yılını ABD'de geçiren yazar, ölümüne kadar kaldığı bu ülkede eserlerini İngilizce yazmıştır. Halil Cibran'ın en ünlü eserlerinden biri olan ve ilk kez 1923 yılında basılan Nebi adlı eseri, toplam 26 adet şiirden oluşan bir karma şiir denemeleri kitabıdır. El Mustafa adındaki bir kahinin 12 sene kaldığı Orphalese şehrinden ayrılıp evine gitmek üzereyken bir grup halk tarafından durdurulması ve ana kahraman ile halk arasında insanlık ve hayatın genel durumu hakkında geçen konuşmalar kitabın kendisini oluşturmaktadır. Cibran'ın bu kitapta El Mustafa isimli şahsa verdiği bu isimle peygamber Hz. Muhammed'i işaret ettiğini iddia edenler vardır. Fakat kitaptaki metinler çoğunlukla Matta'ya göre İncil'in 5. bölümünde yer alan İsa'nın Dağdaki Vaaz'ıyla içerik ve üslup açısından benzerlik ve paralellik gösterir. Yazarın İnsanoğlu İsa adlı kitabındaki çalışmalar da dikkate alınırsa El Mustafa'nın Meryemoğlu İsa Mesih olabileceği iddiaları daha da güç kazanmaktadır. Ermişin Bahçesi Halil Cibran'ın Ermiş kitabının devamı niteliğindedir. Türkçeye çevirisi R.Tanju Sirmen tarafından yapılmıştır. Yayın yılı 1999.