2024 567. kitabı
Okunma: 02 Ekim 2024 10:50
Genç adam , az şekerli bir kahve istedi kahveciden. İhtiyar kahveci, gözlüklerinin üstünden gence baktı. "Az şekerli kahve içecek beye bak" dedi içinden. Genç adam , on yedi on sekiz yaşlarında gözüküyordu. Az şekerli kahve isterken edasında bir fazla erkeklik, yerine yerleşememiş bir yaşlılık oturmuştu. Bir cigara yaktı. Kahve gelinceye kadar etrafına bakındı. Kimsenin kendine bakmadıgını hissedince, rahatladı . Derhal, sabahleyin evinde çay içerken aldıgı yaşından daha küçük halini alıverdi . Sert gözleri munisleşti. Çatık kaşları yayılıverdi. Dişlerini sıkmaktan vazgeçince yüzü birdenbire degirmileşiverdi. Kahveci hep onu gözlüyordu gözlüklerinin altından. Şimdi yaşını bile tahmin edebiliyordu. Yirmi yaşlarında vardı delikanlı. Halbuki, demin kendini daha yaşlı göstermek için zorladıgı zaman daha çocuktu.
Hayata Dair
Az ŞekerliSait Faik Abasıyanık · İş Bankası Kültür Yayınları · 20242,893 okunma
2024 1. kitabı
Okunma: 19 Haziran 2024 16:47
Açıkçası akıcı bir kitap değil, ölümünden sonra yayınlanması bu konuyu destekler nitelikte. Sanki zorla derlenmiş, sayfa sayısının az olması en iyi tarafı demek istiyor insan.
Az ŞekerliSait Faik Abasıyanık · İş Bankası Kültür Yayınları · 20242,893 okunma
2024 15. kitabı
Sait Faik okurken insan, bir cümlede hem hüzünlenip hem tebessüm edebiliyor. Kitabın içinden en çok şu cümle kaldı aklımda: “İnsan bir kere yalnız kalmaya görsün, artık hep bir yanını yalnız bulur.” Tam olarak hissettiğim şeyi anlatıyor bazen.
Az ŞekerliSait Faik Abasıyanık · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20202,893 okunma
O resimli mecmuaya dalmış, ben onun yüzüne dalmışım.
2025 17. kitabı
Okunma: 31 Aralık 2025 12:52
Çok sevdim kalemini Sait Faik'in. Okurken bi dinginlik, bi huzur... Kitap kısa hikayelerden oluşmakta ve çoğu hikaye çok hoşuma gitti (özellikle Bataniye ve Gümüş Saat). En azından yazılış biçimleri. Betimlemelerine bayıldım. Bazen durup nasıl bir şeyi bu kadar güzel anlatabilir, aktarabilir diye düşündüm. Ancak yer yer bu betimlemelerin hikaye akışını benim için pürüzlü hale getirdiği kısımlar da oldu. Yine de güzeldi. Tavsiye ederim.
2022 45. kitabı
Okunma: 13 Kasım 2022 11:31
Her gün yüzlerce tren binlerce hikaye getiriyor,binlerce hikaye alıp gidiyordu. Yine güzel bir eserin sonuna gelmiş bulunmaktayım keyifle okudum eser yine bizim halkımızdan hikayeleri bize çok güzel anlatmış büyük yazarımız. Sait Faik okumak bir başka zevk veriyor insana insan kendini hikayenin içinde buluyor doğrusu. Bir Saadet denizi içinde felaketlerden kurtulmuş perişan bir Sandal gibiyim, yelkenler paramparça,Sandal su içinde Bu memleket ve bu halkla ne kadar ilgili olurlarsa Bu memleket insanlarının da onları o kadar ilgili olacaklarını ve böylece belki de dünyaya kendilerini tanıtacaklarını anlamış bulunan gençlere başarılar dileyerek yanlarından ayrıldım. Keyifli okumalar herkese!
Puan vermedi·101 syf.·
2025 13. kitabı
Kitaplığınıza renk katacak Sait Faik Abasıyanık öykülerinden oluşan güzel bir eser. Akıcı, anlaşılır ve ince olduğu için tek seferde okuyabileceğiniz harika bir kitaptı. Beğenerek okudum, tavsiye ederim, keyifli okumalar:)
Puan vermedi·101 syf.·
2025 2. kitabı
Az Şekerli’yi okurken kendimi Sait Faik’in anlattığı o dünyanın tam ortasında buldum. Hikayeler o kadar sade ama içten ki, her cümlede beni çeken bir şey vardı. Özellikle insan sevgisi ve yalnızlık üzerine yazdıkları beni çok etkiledi. Çünkü günlük hayatta çoğu zaman fark etmediğimiz küçük şeylerin aslında ne kadar değerli olduğunu gösteriyor. Sait Faik, balıkçılar, sokaktaki insanlar, denizin kokusu ve İstanbul’un sokaklarıyla beni bir yolculuğa çıkardı. Hikayelerinde herkesin bir hikayesi olduğunu fark ettim ve bu bana çevremdeki insanlara başka bir gözle bakmam gerektiğini düşündürdü. Bazen yalnızlık hissettiğimde aslında bunun da hayatın bir parçası olduğunu anladım. Bu kitabı okuduktan sonra insanlara, doğaya ve hayata daha farklı bir gözle bakmaya başladım. Belki de hep içimde olan ama fark etmediğim duyguları ortaya çıkardı.
Az Şekerli
2021 33. kitabı
Okunma: 31 Aralık 2021 10:24
İlk defa Sait Faik Abasıyanık'in öykülerini okuyorum. Bu kadar geç kaldığım için hayiflandım... Bu kitapta eski ve son öyküleri olmak üzere toplam 17 öyküsü bulunuyor. Yazar öykülerini günlük hayattan alıyor ve onu öyle güzel işliyor ki hayran kalmamak elde değil. Gözlemlediği her şeyin, her anın öyküsünü çıkarabilen bir yazar... Öyküleri çok beğendim, tavsiye ederim...
2020 3. kitabı
Üniversite 2. sınıftayken yazarı ve eserleri okuma inceleme fırsatı bulmuştum öyle güzel eserler vermiş ki yazar eserleri okurken hiç sıkılmıyorsunuz toplumun iyi kötü yanlarını en iyi şekilde resimlemeyi başarmıştır.. okumanızı tavsiye eder iyi okumalar dilerim.
Az Şekerli
2018 109. kitabı
Okunma: 07 Ekim 2018 12:40
Sait Faik toplumun fotoğrafını çekip bunu hikayeye dönüştüren nadir yazarlardan bile değil tek yazardır.Kendi fikrimce. Kendilerini ilk defa okuyanlar bu kitabı biraz ağır bulabilirler ama Sait Faik'in hikayelerindeki zevk-i sefayı alanlar bu kitabı çok sevecekler. Bu kitapta eski öyküleri ve en son yazdığı öyküleri mevcut üstadın.Yine toplumdaki duyguların ve olayların fotoğrafını çeken Üstad bunu muhteşem bir üslupla kağıda dökmüş. Bazen dikkat ediyorum okurlar genelikle güncel yazarları daha çok okuyorlar tamam onlarda güzel şeyler yazıyorlar lakin eskiler başka bir güzel başka bir kalbe dokunan cümleler barındırıyor. Sabahattin Aliler, Sait Faikler ve niceleri lütfen bunları okumadan geçmeyelim bunlar bizden olanlar bizim içimizden olanlar..

Sait Faik AbasıyanıkYazar · 40 kitap
Sait Faik Abasıyanık ya da Sait Faik, Türk öykü, roman ve şiir yazarıdır. Türk hikâyeciliğinin önde gelen yazarlarından sayılan Abasıyanık, çağdaş hikâyeciliğe yaptığı katkılarla Türk edebiyatında bir dönüm noktası sayılır. Modern Türk hikâyeciliğinin öncülerinden olan Sait Faik, getirdiği yeniliklerle "kökü kendisinde olan" bir yazar olarak kabul edilir. Klasik öykü tekniğini yıkarak doğayı ve insanları basit, samimi, hem iyi hem kötü taraflarıyla oldukları gibi fakat şiirsel ve usta bir dille anlatmıştır. Bunu yaparken diğer çoğu Cumhuriyet sonrası sanatçısı gibi Batı'daki gelişmelere bağlı kalmamış, hiçbir edebî anlayışın etkisinde hareket etmemiş ve belli bir tarzın takipçisi olmamıştır. Toplumun problemlerine değil bireyin toplum içindeki sorunlarına yönelen yazar, öykülerinde çoğunlukla kendisinden yola çıkıp bireyler hakkında yazarak insan gerçeğini anlamaya çalışır. Çoğunlukla şehirli alt sınıfın hayatını yazan Abasıyanık, balıkçı, işsiz, kıraathane sahibi gibi karakterleri anlatır. İnsanların yaşama biçimlerini, isteklerini, tasalarını, korkularını ve sevinçlerini irdeleyerek, toplum meselelerinden çok "insanı ele alan sanatçılar" sınıfında yer alır. 1930'larda başladığı yazı hayatı boyunca "sorumlu avare", "gözlemci balıkçı", "çakırkeyf sirozlu", "küfürbaz şair", "müflis tacir", "züğürt yazar", "hamdolsun diyemeyen rantiye", "anadan doğma çevreci" gibi sıfatlarla anılan Abasıyanık'ın tüm yazdıkları bir şair duyarlılığı içermektedir. Hikâye, roman, şiir yazan, çeviriler ve röportajlar yapan sanatçı bütün bu türleri kendine özgü tarzı ile kaynaştırmıştır. Yazarın, anlık heyecanlarını yansıtan izlenimci ve fovist ressamların üslubunu anımsatan bir tarzı olduğu söylenmiştir. Kendi özgün dilini oluştururken André Gide, Comte de Lautréamont, Jean Genet gibi isimlerden etkilenen Abasıyanık, kendisinden sonra gelen Ferit Edgü, Adalet Ağaoğlu, Demir Özlü gibi pek çok yazara da öncülük etmiştir. Ölümünün ardından Burgaz Adası'ndaki evi müzeye dönüştürülen yazar adına her sene öykü ödülü de verilmektedir.