Şubat 2018
2011
April Yayıncılık

2021 113. kitabı
Okunma: 27 Eylül 2021 07:35
Okuyun bu adamı, mutlaka okuyun. Çok güzel yazıyor, çok güzel anlatıyor bizi bize. Herkese, her meseleye dokunuyor. Bazuka'da da memleket kadar netameli, memleket kadar güzel, memleket kadar sahici öyküleri var Murat Uyurkulak'ın.Çok değil dokuz öykü var kitapta. Hepsi birbirinden değişik konular, değişik duygular barındırıyor. Sizi sıkmadan, yormadan okutuyor kendini. "Okuduklarınızı, müstesna olduğunu düşündüğünüz satırları birilerine anlatmak istersiniz zira şahsa mahsusun hazzı kısa sürer, ömrü uzun olan paylaşmaktır. " diyor yazar. Ben de bu satırlara sonuna kadar katılıyorum. O yüzden okuyup sevdiğim kitapları paylaşmayı çok seviyorum, hazzı daha uzun sürüyor. Herkes okusun, herkes o tadı alsın istiyorum. Murat Uyurkulak'ı mutlaka okuyun. Okumadıysanız daha fazla geç kalmayın artık. Keyifli okumalar...
2019 16. kitabı
Okunma: 01 Mart 2019 20:40
Murat Uyurkulak ile tanışmam Behzat Ç. dizisi sayesinde olmuştu. Behzat’ın kızı Şule Tol kitabını okuyor, kitabı okumayı düşünen Harun’a da kitapla ilgili bilgiler veriyordu. Yıllar geçmişken şimdi düşündüğümde o sahnedeki “Devrim vaktiyle bir ihtimaldi ve çok güzeldi.” cümlesi aklıma geliyor. Harun belki kitabı hiç okuyamadı ama ben bir gün Murat Uyurkulak okuma ihtimalini hep kendime sakladım. Bazuka renkli, canlı öykülerden oluşan sevimli bir eser. Dil bakımından birçok yerde argo kelimeler geçse de bu durum sırıtmıyor, kitaba ya da hikayelere yakışıyor diyeyim. İronik bir dil, zeka dolu öykülerle birleşince ortaya zevkle okunan bir kitap çıkmış. Yazar, bazı öyküleri başka yazarlarla birlikte yazmış bazılarını da dergilerde yayınlanmak üzere kendi kaleme almış. Ben en çok askerde geçirdiği travmalardan dolayı kırmızı rengine karşı direnç geliştirmiş, kırmızı renk görünce boğaya dönüşen Hamza’nın hikayesini sevdim. Onu hep kırmızıyı görmemek için ev - kahvehane demeden her yerde taktığı devasa güneş gözlüğü ile hatırlayacağım. Beğendiğim ikinci bir öykü, Emrah Serbes’in Erken Kaybedenler isimli öykü kitabına nazire olarak yazdığı Aşk, Yalnızlık ve Bazuka. Bu hikayede de tıfıl delikanlılar ve tatlı bir çapkınlık öyküsü var. Kitabın şahdamarı ise ötekiler üzerine yazılmış öyküler: Ermeniler, gayler, Kürtler vs. bilimum ötekiler, öykülerde kendilerine yer bulmuş. Özellikle Şarap öyküsü Ermeni meselesi sessizliği üzerine ince, dokundurmalı güzel bir eserdi. Kitabın ilerleyen sayfalarında dini konularda hassasiyetleri olan okurlar için can sıkıcı cümleler, paragraflar var. Onu da Murat Uyurkulak’ın nevi şahsına münhasır dünya görüşü olarak kabul edip geçelim. Her yazarın keskin veya yumuşak yanları var. Dini konular Murat Uyurkulak’ın bıçkın tarafları belki
Düşüncem
2022 5. kitabı
Okunma: 09 Nisan 2022 02:44
Kitabın bi iki hikayesini beğendim. Fakat bazı hikayeler hiçte uygun değil bence. Örneğin kitaba göre Ermeni soykırımı var, Kürtler hain, Türkler korkak vb. Ayrıca +21 cinsellik de işin cabası. Yani sanat adı altında bir çok aykırılık var. Ha bide edebi kerhane var… okunmaz
2021 9. kitabı
Okunma: 19 Ocak 2021 20:52
Uyurkulak'tan okuduğum ikinci kitap Bazuka oldu. İlki Merhume kitabıydı. İddialı ve cesur bir kalem lakin yeraltı edebiyatı bana çok hitap etmediği için devamında okumadım epey süre. Bazuka öykü kitabını tavsiye ile aldım. İyi ki aldım fırsatım olsa 3 veya 4 saate bitirirdim. Sürükleyici, şaşırtıcı,duygusal, eğlendirici birbirinden farklı 9 öykü var içinde. Dili şaşırtıcı ama öyle özenli değil. Günlük konuşma dilinin sıradanlığı içerisinde yazılmış. Öykülerde öyle özel bir teknik kullanılmamış. Olay akışının bol olduğu öykülerde merak unsuru da hayli fazla. Hatta Kırmızı isimli öykü roman olmalıydı dedim okurken. Öykülerden ikisini tanıtayım istiyorum. &Tutkular Kitaplığı Kitaptaki ilk öykü. Değeri bilinmemiş kitaplara hak ettiği değeri vermek isteyen bir kahramanın daha doğrusu bir failin peşinde iz sürmeye başlar okuyucu. Merak unsuru yüksek bir polisiye öykü tadında. "Okudukça zevkiniz incelir, daha tuhaf daha rafine kitaplara, yazarlara el atmaya başlarsınız, bu meşgale sırasında muhtemelen hayat gailesi bakımından dibe doğru kaymaktasınız... Okuduklarınızı müstesna olduğunu düşündüğünüz satırları anlatmak istersiniz zira şahsa mahsusun hazzı kısa sürer, ömrü uzun olan paylaşmaktır." S. 15 Kırmızı isimli öyküsü ise içinde en beğendiğim oldu. Çok güzeldi. Bir çocuğun gözünden dedesi Hamza'yı dinliyor okuyucu. O sevgiyi, korkuyu iliklerine kadar hisseder okur. Hamza dedenin ise öyküsü başlı başına bir dramdır. Kırmızı rengi görünce verdiği tepkinin nedeni ise oldukça trajik. Keşke roman olsaydı dedim bitirince. "İnsan çocukken bir büyük saadet ülkesinde yaşıyor, sağa sola şuursuzca koşturup neşeyle kişniyor. Sonra büyüyor, büyüdükçe salaklaşıyor, unutuyor o mesut diyarı, bir nevi ölüyor." s. 75 KIRMIZI
2025 56. kitabı
Okunma: 12 Kasım 2025 10:33
bazı öyküleri çok beğendim. bazı öyküler yeraltı edebiyatı sevmeme rağmen hoşuma gitmedi. ama yine de her öyküde ince bir gözlem yeteneği okuyucuya göz kırpıyordu.
2020 170. kitabı
Alıntı: “ ...iyi edebiyatçıların değeri er geç bilinir, bunun böyle olacağını da her iyi edebiyatçı bilir. Asıl vahim ve acı olanı, değeri bilinmemiş okuyucuların durumudur...” Murat Uyurkulak “Bazuka”. Kesin daha önce de söylediğim bir cümledir bu, bazen okuduğum kitaptan çok, okurken ki kafa yüksekliğim ya da sesime dair, daha fazla sözüm oluyor.Dokuz öykülük kitabın türü beni önce kontrpiyede bıraktı, öykü mü? hikaye mi? Bir süre didikledikten sonra tüm lapacılığımla kendimi TDK’nun şefkatli kollarına bıraktım. Zira o iki kelimeyi eşanlamlı kabul ediyor. Daha önce okumadığım bir yazar olduğundan, üslubuna dair bir genellemem yok, her sözüm sadece bu eser için geçerli. Yazarın çeşitli dergi / edebiyat dergilerinde vs yayımlanmış eserlerinin oluşturduğu kitabın özelliklerinden biri de, içindeki öykülerin birden fazlasının farklı kalemlerle ortaklaşa yazılması, bazılarının da çeşitli eserlere nazire olarak.. Önceki baskılarını Metis kitaptan yapıp, yeni bir edisyonla April yayıncılık bünyesine geçmiş. Sanırım buraya kadar verilmesi gereken iskelet bilgiyi girmiş oldum. paylaştığım alıntıda “Edebiyatçının eseri kalır, okuyucu ise ölür” cümlesini okuduğumda ben çok heyecanlandım. Tespitin doğruluğu, orantılı sertliği, tek cümleyle beni mest etmeye yetti. Hocamı aldım karşıma, otuz belki kırk saniyede, cümlenin oraya gelmesini sağlayan hikayeyi anlatıp, size alıntıladığım kısmını sesli okudum. Ama dedim, neden insan böylesi tesirli bir cümle kurduktan sonra, artık yazmaya devam edip onu paragraf halinde uzatır. Çünkü bana göre o cümle sonrası yazdıklarına gerek yoktu, o kısım benim hayatım, hayattaki duruşum. Hocam cevaben, insan böyle bir cümle yakaladıktan sonra onun heyecanıyla
Murat uyurkulak bazuka
Puan vermedi
Öncellikle yazarın tol ve har kitabın dan farklı bir kurguya sahip küçük öykülerden oluşan dili daha basit bir kitap bu yüzden yazarı anlamak için bu kitaptan başlanması gerekır.Hikayelerin konusu yalnızlık var olmama durumu toplumların disladiği ötekilestırdığı isanlar Kürtler cinsiyet değiştiren insanlar trans bireyler kadınlar gibi ve solcular Kürtler gibi verecek hikayelerini anlatmış bu bakımdan gerçekçi buldum bizden bu topraklara ait sorunları dile getirmek bakımdan önemli buldum yazarın anarşist bir tavrı var toplumun gelenek görenek ve baskıcı yönlerini alaya alması umursamaz tavrı aslında var olmama durumuna örnek bence yazarın siyasi ve hayat görüşüne bağlı olarak dini siyaseti milliyetçilik kavramlarını hiçe sayıyor yok sayması hiçe sayması ve aslında bildiğimiz kalıpları sarsması bakımından bir yıkım olması yerle bir etmek istemesi yüzünden kitabın ismi bazuka koymuş olabilir.
2022 119. kitabı
Okunma: 27 Aralık 2022 00:52
Memleketten izler taşıyan, sahici öyküler barındıran, günlük yaşamımıza uygun ama bir o kadar da aykırılık barındıran öykülerle yazarla tanışmış oldum. Özellikle Pembe ve Şarap hikayelerini çok sevdim. Kendisinin kalemini beğendim . Diğer eserlerini de okumayı isterim .
2025 197. kitabı
Okunma: 10 Aralık 2025 10:48
Murat Uyurkulak Bazuka kitabında hem dönemsel hem de kendi döneminden önceki kültürel nosyonları kullanarak hikayeleştiridği anlatılarıyla okuyucuyla iletişime ve bağ kurmaya çalışmıştır. Kitabın dilsel ve anlatılsal düzeneği çok sade ve yalın olması hikayelerin yorulmadan veya zihinsel bir yıpranma sağlanmadan anlaşabilirliğini yükseltmiştir. Hikayelerin günlük hayatta hatta kendi mahallemizdeki insanların ölçütlerinden hareketle var edilmesi de bir okuyucu olarak; sanki elimizin değeceği kahramanlarla tanışmamıza fırsat vermiştir. Buradan hareketle hikaye yer yer modernist, yer yer postmodernist ve yer yer de yer altı edebiyatındaki dominleri kullanarak okuycuya sunulmuştur. Böylelikle de okuycu bir çok iklimlerin geçişlerini hissettiğini söyleyebiliriz. Sonuç olarak; Murat Uyurkulak Bazuka adlı eserinden sade ve betimlemelerin yoğun olmadığı bir hikaye ile okucuyla bağlantı kurmayı bilmiştir. Ve sokağın içindeki, çocukluk çağlarımızdaki hatta geçmişin özlenebilecek mahalle ve okul kültürünüde okuyucuya sunmuş; kendi anlam ve mana dünyasında yer eden kavramları okuyucuyla paylaşmıştır.
Duygu ve Düşünce
2023 2. kitabı
İstanbul'a yeni yeni yeni alışan ben için İstanbul'un çeşitli yerlerinde geçen güzel, biraz da sıra dışı öyküler. Eskiyi anlatan bildiğim mekanlarda geçen öyküler kafamda canlanırken hep sarı, tozlu bir filtre oluyor seviyorum bunu..
Öykü

Murat UyurkulakYazar · 9 kitap
Uzun süre Radikal gazetesi dış haberler servisinde çalıştı. Milliyet Sanat, Gate, Radikal Kitap gibi dergilerde yazıları yayımlandı. Tol isimli romanı Mahir Günşiray'ın yönetmenliğiyle Tiyatro Oyunevi tarafından sahnelendi. Yine Tol romanı 2007'de Almanca'ya çevrildi.