Being and Time

Martin Heidegger

Sonunda herkes ölür ama şimdilik sıra bizde değil.
2021 11. kitabı
Okunma: 29 Eylül 2021 00:05
Zamanın ruhunu varlığın üzerine giydiren bir kitap okudum. Yazar, herkesin hayatına dokunan cümlelerini birbiri ardına sıralarken, üzerinize oturmayan ruh kıyafetini elindeki cümle makasıyla ölçüp biçip varlığınızın üzerine tam olarak oturan bir elbise haline getiriyor. Bu kitabı ancak bu cümlelerle anlatabilirdim. Tavsiye ederim. Yorum ve incelemelerde buluşmak üzere, kitapla kalın…
Varlık ve ZamanMartin Heidegger · Alfa Yayınları · 2024609 okunma
Dasein ve Heidegger üzerine.
2025 61. kitabı
Okunma: 04 Eylül 2025 20:22
Martin Heidegger'in 1927'de yayımlanan başyapıtı Varlık ve Zaman (Sein und Zeit), 20. yüzyıl felsefesinin en etkili ve en zorlu metinlerinden birisi olarak kabul ediliyor. Bana kalırsa James Joyce'un Finnegan Uyanması'na eşdeğer bir zorluğa sahip yapısı var. Kitabı kavrayabilmek için ileri düzeyde mantık, metafizik veya ontoloji, etik ve fenomenoloji felsefesi hakkında daha önceden okumalar yapmış olmanız gerekiyor. O halde kitabın ne anlattığını temel kavramlar üzerinden, anlaşılır bir dille özetlemeye çalışayım. Bu arada Kaan H. Ökten'in Varlık ve Zaman kitabını okumadım. Heidegger, kitabına çok temel bir soruyla başlıyor: "Varlık'ın anlamı nedir?" Gündelik hayatta sürekli "vardır", "masadır", "insandır" gibi ifadeler kullanırız. Peki bir şeyin "olması", "var olması" ne demektir? Heidegger'e göre Batı felsefesi, Platon (Eflatun) ve Aristoteles 'ten bu yana bu en temel soruyu unutmuş, Varlık'ı sıradan bir "şey" gibi ele alarak üstünü örtmüştür. Varlık ve Zaman'ın bütün amacı, unutulmuş olan bu soruyu yeniden canlandırmak ve Varlık'ın anlamını araştırmaktır. Peki, Heidegger bu soruya nasıl bir yanıt getirmiş? Bu soruyu cevaplamak için doğrudan "Varlık nedir?" diye sormak yerine, Varlık'ı anlayan ve kendi varlığını dert edinen tek var olanı, yani insanı analiz ederek işe başlamış. Dasein (Orada-Varlık): ​Heidegger, "insan" kelimesi yerine felsefi bir terim olan Dasein'ı kullanır. Bu kelime Almancada "varoluş" anlamına gelse de, Heidegger için özel bir anlamı vardır: "orada-varlık" (Da-sein). ​Dasein kimdir? Dasein, bizleriz. ​Dasein'ın özelliği nedir? Diğer varlıklardan (taş, ağaç, hayvan) farklı olarak Dasein, kendi varlığının farkındadır, kendi varlığı üzerine düşünen, onu dert edinen ve onunla bir ilişki içinde olan bir varlıktır. Bir taş kendi varlığını sorgulamaz ama insan "Ben kimim?", "Neden varım?"
Varlık ve ZamanMartin Heidegger · Alfa Yayıncılık · 2018609 okunma
Puan vermedi·488 syf.·
2017 209. kitabı
“Sein und zeid” Çok emin olmamakla birlikte, 2005 yılında yüksek lisans yaptığımız dönemlerde “Varlık ve zaman” henüz Türkçeye çevirilmemişti veya çeviri vardı ama çevirisi iyi değildi ama sağ olsun bölüm hocamız bizim için çevirisini -kısım kısım— yaparak bize yardımcı olmuştu. 2010 yılında yeniden okudum ve bu kitabın çok ağır olan dilinin çeviri sayesinde daha anlaşılır hale geldiğini gördüm. Ancak yine de dili hala ağır! Çeviri yapanların emeğine sağlık. Düşünün; hem Almanca gibi mükemmel bir dilden çevirilmiş -takdir edersiniz ki Türkçe kısıtlı bir dildir- hem de meseleler felsefi! Bu iki problemli duruma rağmen felsefi ilmi veya ilgisi olanların okuyunca zaman ve mekanı -kafa çatlatmasına rağmen- anlayacak ve elde ettiği bu bilgiden zevk alacaklardır.
Puan vermedi
Fenomojik parantezler gündelik gerçeklerin ne kadarını içine alır.. özlerin peşinde koşalım tamam da parantezin dışında kalan savaşları ne yapacağız. Üstat zamanın ruhundan bahsediyor biz de zamanın ruhuna Fatiha okuyalım. Sonuçta niçe de heideger de öz öz deyip dünyayı hitlerin kucağına attı... yine de felsefe okuru için varlık ve zaman kıymetli bir kitap...
Varlık ve ZamanMartin Heidegger · Alfa Yayıncılık · 2018609 okunma
Varlık ve Zaman
2021 10. kitabı
Bir kitabın sayfaları, bazen bir insanın tüm ömründen daha ağır gelir. “Varlık ve Zaman”, yalnızca okunacak bir felsefe kitabı değil, varlığımızı yeniden sorgulatacak bir deneyim. Heidegger, Descartes’ın “düşünüyorum, öyleyse varım” önermesini baş aşağı çevirir: “Önce varız… Sonra düşünebiliriz.” Bu kitapta Heidegger, “Dasein” adını verdiği varoluş biçimiyle insanın kendine özgü, zamansal bir varlık olduğunu öne sürer. Bizler, sadece birer nesne değiliz; geçmişimizle tanımlanır, geleceğe fırlatılır ve şimdiye tutunuruz. Ölümü ise bir yokluk değil, varoluşun en otantik aynası olarak sunar. Okuması kolay değil. Ama zaten bu kitap, anlaşılmak için değil; yaşanmak için yazılmış gibi. Her paragrafı bir duvar, her cümlesi bir çekiç gibi: Yıkıyor, kırıyor, yeniden inşa ediyor. Okuduktan sonra aynı kalamıyorsunuz. Zamanın ne olduğu, “ben” dediğimiz şeyin aslında ne kadar kırılgan ve geçici olduğu, yüzünüze tokat gibi çarpıyor. Heidegger’in amacı sizi etkilemek değil; sizi kendinize yabancılaştırmak ve o yabancılıktan yepyeni bir hakikat doğurmak. ⸻ Hazır mısın? Çünkü bu kitap seni beklemiyor. Zaman seni beklemiyor. Ve belki de sen, kendi varlığını hâlâ bekliyorsun…
Düşünce
Varlık ve ZamanMartin Heidegger · Alfa Yayınları · 2024609 okunma
dili her ne kadar zorlayıcı olsa da önce youtube da dilek arlı çil ve zeynep direk'ten dinleyin heidegger'i ve bir çerçeve kazandıktan sonra okumaya başlamak daha anlamlı geldi bana..ve tanışma imkanı varsa kaan ökten ile tanışın..:)
2017 35. kitabı
Dili çok ağır ama pür felsefe hazzını yaşamak için bire bir. Heidegger okumak zeka ister. Felsefi bir baş yapıt olan bu kitap sizin zekanızı zorluyor. Hayatı sorgulamanızı kendinizi sorgulamanızı sağlıyor. Kendinize güveniyorsanız okuyun. Benim anlamam bir kaç kez okumamla ancak gerçekleşmişti.
2020 38. kitabı
Bu ne ya zorla bitirdim kitabı çok ağır. Sartre'ın Varlık ve Hiçlik kitabı daha hafifti. Schopenhauer ne güzel demiş: Alman felsefesinde Kant'ın parlak felsefesinin hemen ardından ikna etmek yerine zorla benimsetmeyi hedefleyen bir başka dönem geldi. Tam ve sarih olmak yerine baş döndürücü ve abartılı bilhassa anlaşılmaz olmaya çalıştı.
Varlık ve Zaman
2026 1. kitabı
Bu kitabı gerçekten anlayan kaç kişiyiz? Bu konuda derin ve verimli bir analiz hazırladım. Bu inceleme, Heidegger’in Varlık ve Zaman’ını ilk kez okuyacaklar için değil; metni fenomenolojik ve ontolojik bağlamıyla düşünenler için bir okuma notudur. Varlık ve Zaman, bir kez okunup anlaşılabilecek bir kitap değildir. Bu nedenle, kitaba geçmeden önce Husserl okuması yapmak neredeyse zorunludur. Çünkü Heidegger, Husserl fenomenolojisini Varlık ve Zaman’a taşıyarak onu bir yöntem hâline getirir ve bu yöntemle yeni bir ontoloji inşa etmeyi amaçlar. Kitabın başı, ortası ve sonu birbirinden oldukça farklıdır; sanki her bölümde başka bir Heidegger’le karşılaşırız. Heidegger kitabı yazarken hem kendisini hem de okuru aydınlatıyormuş hissi uyandırır. Varlık ve Zaman’a baktığımızda, daha önce Hegel’in ve Kant’ın da kullandığı Dasein teriminin Heidegger ontolojisinin merkezinde yer aldığını görürüz. Ancak bu terimi insan varoluşu için sistematik biçimde kullanan ilk filozof Heidegger’dir. Dasein, insan varoluşunu niteleyen bir kavramdır; kendi varlığına ilişkin düşünebilen varlık olma durumunu ifade eder. Kitabın temel ontoloji tasarısı aslında bir Dasein analizi yapmaktır. Heidegger “Dasein olarak doğmayız, Dasein oluruz” der. Bu nedenle varlığı anlamanın başlangıç noktası Dasein’ı anlamaktır. Heidegger’in ilk hedefi, metafizik geleneğin unuttuğu varlık sorununu (Seinsfrage) yeniden felsefenin merkezine yerleştirmektir. Ona göre bütün düşünce tarihi, varlığın unutuluşunun tarihidir. Heidegger bu noktada “geriye çekilme” kavramını kullanır. Bu yaklaşımda haklılık payı vardır; çünkü varlık Antik Çağ’dan beri hep mevcut, zaten “var” olarak kabul edilmiştir. Oysa ona göre bütün tarihin özü, varlığın kendisini açma sürecidir. Varlık her çağda kendisini farklı biçimlerde sunar ve o çağa
Klasik Balon
2024 17. kitabı
Okunma: 18 Eylül 2024 19:08
Çok fazla sıkıcı, aşırı tekrarlarla dolu, çok fazla konuşup kelime kalabalığı yapan ama hiçbişey söylemeyen lüzumsuz bir kitap. Nasıl klasik olmuş bilmiyorum, dilini mahsus zorlu tutmuş, bir noktaya kadar anlayarak okudum, ama anladıklarımında gerçekten hayalet kasabası gibi bişey olduğunu gördükten sonra kalanı hızlı ve özensiz bir okumayla tamamladım. Okuyup zaman kaybetmeye değmez ondan hiçbişey öğrenemeyeceğinize bahse varım

Martin HeideggerYazar · 26 kitap
26 Eylül 1889'da Baden eyaletinde doğdu. Çocukluğundan itibaren dine ve felsefeye eğilimli biri olarak yetişti. Felsefi çalışmalarıyla olduğu kadar, yaşamı ve çeşitli dönemlerde sergilediği politik tutumlarıyla da tartışma konusu oldu. Felsefi yetkinliği ve önemi yadsınamazken politik konumları dolayısıyla sürekli sorunlu bir ilişkinin taşıyıcısı oldu ve bu durum çoğu zaman felsefi çalışmalarının tam olarak değerlendirilmesini gölgeledi. Freiburg Üniversitesi'nde Katolik ilahiyatı ve Hristiyan felsefesi okudu ve 1914 yılında ilk çalışması ve doktora tezi, "Psikolojide Yargı Kuramı" ile dikkat çekmeye başladı. 1923'te Marburg Üniversitesi'nde profesör oldu. 1927 yılında "Varlık ve Zaman" yayımlandı ve yayımlanışından itibaren yalnızca varoluşçu felsefe açısından değil, 20.yüzyıldaki bir bütün felsefe tartışmaları bağlamında bir şekilde etkili oldu. Heidegger burada, bütün bir Batı Felsefesi geleneğini metafizik olmakla eleştirdi, ki sonrasında postmodern felsefe bu argümanı başka düzlemelerde yeniden değerlendirecektir. 1933 yılından itibaren Nazilerin iktidara gelmesiyle birlikte Heidegger Nazi Partisi'ne katıldı. Bu dönemde Freiburg Üniversitesi'nde rektör oldu. Heidegger'in bu dönem boyunca izlediği politika her zaman tartışma konusu olmuş ve onun çalışmalarının değerlendirilmesine gölgeler düşürmüştür. Nazilere katıldığı gerekçesiyle 1945'te üniversiteden uzaklaştırıldı ama sonra 1952'de yeniden üniversiteye dönebildi. Daha sonra yanlış yaptığını söylemesi de üzerine düşen gölgelerin sona ermesini sağlamamıştır, ancak bununla birlikte onun teorik çalışmalarının değeri her zaman kendini buna rağmen korumuş ve felsefe açısından önemli yerini muhafaza etmiştir.