Çevirmen:
Can Yayınları

İnceleme
2022 8. kitabı
Okunma: 11 Ocak 2022 22:24
Üç dahiyane hikâye içinde benim favorim Çinago. Hepsi de kurgusu ile güzel tasarlanmış. Okurken heyecan verici ve şaşırtıcıydı. Belki ilk öykü için aynı şey söylenemez ama diğer ikisi kusursuzdu diyebilirim. Okunmalı...
2022 4. kitabı
Çinago #kitapyorumu İçersinde üç hikaye bulunan kısa bir kitap okudum. İstiridye Korsanlarına Baskın, Çinago, Krala bir Burun adında öyküler yer alıyor. Üç hikaye de etkileyiciydi. İnsanın kendi çıkarları için her şeyi göze alabileceğini ve yapabileceğini yazar öyle güzel anlatmış ki. Yazım dilini, anlatımını çok beğendim. En etkili hikaye Çinago hikayesiydi. Çinagolar-Adanın esmer tenli tembel halkı Çinlileri böyle çağırırdı. Hikayede Olay şöyle gerçekleşir. Yanlış adamı idama götürürler ve bunu bildikleri halde kimse bir şey yapmaz. İşlerine gelmeyen, kendi çıkarlarını gözeten kişiler bu olaya göz yumar. Kitapta Bütün Çinagoların aynı olduğunu, değersiz bir köle olarak görüldüklerini okuyoruz. İdama gitmesi gereken Ah Chow iken Ah Cho kişisi olur. Ah Cho’nun hep güzel hayalleri vardır. Son nefesine kadar hayallerine tutunur. Ah Cho öyle üzüldüm ki kimseye sesini duyuramadı. İnsanoğlunun kendi çıkarları için nasıl sessiz kaldığını, ne tür oyunlar çevirdiğini okuyacaksınız. Günümüzde de öyle değil mi? @canyayinlari Lacivert Klasikler serisini çok beğendim. Kısa ve etkileyici️ Kesinlikle okumanızı öneririm .
2021 31. kitabı
Okunma: 16 Mart 2021 08:58
"Çinagolar - adanın esmer tenli tembel halkı Çinlileri böyle çağırırdı." Kitap Jack London'ın üç kısa hikayesinden oluşuyor. İlki İstiridye Korsanlarına Baskın; istiridyeleri, korsanlar tarafından çalınan bir adam ile bu adama yardım etmek isteyen 2 arkadaşın korsanları tuzağa düşürmesini anlatıyor. İkinci hikaye Çinago ise bir cinayet olayından tutuklanmış beş masum kişinin 20 yıl hapis cezasına çarptırılmasına rağmen aralarında ki bir kişiyi idam etmelerini ama yanlış kişiyi idam etmelerini anlatıyor. Üçüncü hikaye Krala Bir Burun'da hükümete on bin altın borcu olan bir adamın türlü kurnazlıklar ile hem borcundan kurtulmasını hemde nasıl zengin olduğunu anlatıyor. Genel olarak hikayeler akıcıydı. Ben zaten Jack London'ın kalemini çok seviyorum. O yüzden hikaye sevenlere önerilir.
Jack London
Jack London
ÇinagoJack London · Can Yayınları · 2021623 okunma
Bir Çinagonun hazin sonu...
2022 78. kitabı
Okunma: 08 Mayıs 2022 21:31
Uzun bir zamandan sonra Jack London okumak gerçekten iyi hissettirdi... Lacivert Klasikler dizisinde yer alan bu kitap; "İstiridye Korsanlarına Baskın, Çinago, Krala Bir Burun" adlarında 3 tane öyküden oluşuyor. Kitabı puanlarken her öyküyü ayrı ayrı puanladıktan sonra ortalama puanı(8/10) verdim. Şimdi her öyküden kısaca bahsederek incelememe devam ediyorum. 1) İstiridye Korsanlarına Baskın: Jack London, zamanında gemilerde çalıştığı için hâliyle ondan böyle bir öykü çıkmış. Arkadaşıyla beraber başından geçen macera dolu bir olaydan bahsetmiş. Konu güzel fakat biraz kısa tutulduğu için çok sevemedim ama yine de denizde ve gemide geçen bir olay beni her zaman heyecanlandırır. O yüzden bu öyküye puanım: 7/10 2) Çinago: Kitaba isim olmayı hak ediyor kesinlikle. Beni çok etkileyen bir dram hikayesiydi. Kurduğu hayallerden vazgeçmeyen, yediği hükme rağmen yine de pozitif olan bir kölenin, sömürgenin ve haksızlığın altında ezilişi... Çok acıydı... 10/10 3) Kitaptaki son öykümüz ise Krala Bir Burun. İsmi komiğime gidiyor ama tatlı bir hikâyeydi. :) Bir tarafta saflık, diğer tarafta kurnazlık. Özgün bir öykü idi. Bu yüzden puanım: 8/10
2021 36. kitabı
Can Yayınlarının, Lacivert Klasikler serisinden bir kitabı daha okudum. Kitap 3 hikayeden oluşuyor. Birincisinin adı, İstiridye Korsanlarına Baskın, konusu ise: İstiridyeleri, korsanlar tarafından çalınan bir adam ile bu adama yardım etmek isteyen 2 arkadaşın korsanları tuzağa düşürmesi olayı. Alıntı: “Bir şey gördüğünüzde, hepsini bütününü görmelisiniz, yoksa görmenin ne anlamı kalır?” İkinci hikaye ise: Çinago. İlk defa duyduğum bu kelime, Çinliler anlamına geliyor. İşlenen bir cinayet sonrasında bu cinayetin sorumlusu olarak görülen ancak aslında masum olan 5 Çinago’nun yargılanıp içlerinden birine idam cezası verilmesi ve isim benzerliği dolayısıyla idam cezası alan kişi yerine 20 yıl hapis cezası alan kişinin idama mahkum edilmesini konu alan bir hikaye. Üçüncü ve son hikaye ise: Krala Bir Burun. Rüşvet aldığı için hapishanede yatmakta olan bir mahkumun, kefaret bedeli olan on bir altını bulmak için çevirdiği dolapları anlatan bir hikaye. Üç hikaye de güzeldi. London, ilk okunduğunda öylesine yazılmış gibi gelen hikayelerinde dahi bir mesaj vermekten imtina etmeyen özgün bir yazar. Bu hikayelerinde de farklı farklı mesajlar vermiş. Keyifli okumalar dilerim. :)
Lacivert Klasikler Serisi #1
2022 83. kitabı
Okunma: 04 Eylül 2022 22:55
İçerisinde 3 adet kısa öykü barındıran güzel bir eser. İlk öykü olan 'İstiridye Korsanlarına Baskin' , sanki yazarın
Deniz Kurdu
Deniz Kurdu
kitabından bir bölünmüş gibiydi. Her hangi bir olay örgüsü
Öykü
2022 36. kitabı
Okunma: 25 Aralık 2022 22:24
Jack London’ın kötü bir romanına,öyküsüne rastlamadım. Yaşadıklarından,gördüklerinden yola çıkarak yazması yahut hayattan gerçek kesitler sunması değil onu başarılı kılan. Üslubu kendine has ve okuyucu hemen o anlatış tarzına ısınıveriyor. Çinago(Tahiti halkınca Çinlilere verilen ad) adlı kitapta üç öykü var.”İstiridye Korsanları”nda istiridye hırsızlığı yapan bir çetenin yakalanması anlatılıyor. “Çinago” üç öykü içinde en uzun ve bence en başarılı olanı. Ömürlerinin kalanında refah içinde bir yaşam sürmek için sömürge ülkelerde köle gibi çalışan Çinli işçilerinden Ah Cho’nun hazin hikayesinde “beyaz şeytanlar”ın diğer insanlara verdiği değeri(ya da vermediği) açıkça görüyoruz. Son öykü “Krala Bir Burun”da,hırsızlık yapıp hapse düşmüş bir yöneticinin ölüm cezasından kurtuluşunu okuyoruz. Kitabın birkaç sayfası eksik basılmış. Normalde Can Yayınları’nda bu tür hatalar olmazdı. Hiç değilse ben rastlamamıştım. Bu da nazar boncuğu olsun.
2022 11. kitabı
İçinde 3 tane öykü bulunuyor ‌İstiridye korsanlarına baskın: charley ve anlatıcı balık avlama denetçileri. Kıyıdaki istiridye avcılarından birinin mallarının çalıntı olduğunu iddia eden bir adam gelir yanlarına. Baya sıkıcı bir hikayeydi 3/5 ‌Çinago: Ah Cho, Çinli bir diğer işçinin öldürülmesinden sorunlu 5 işçiden biri. Mahkeme fransız ve Cho fransızların adalete ve kibarlığa bu kadar düşkün olup işkenceden kaçınarak doğruyu bulamayacaklarını düşünüyor. Üstelik cinayeti işleyeni de bildiğini düşünüyor. Tabi evin kahyası bunu onaylamıyor. Lendisi aşırı zalim bir adam. O dönem ayrıca Tahiti'nin fransızşar tarafından yönetildiği dönem. Halk çinli işçileri "çinago" diye çağırıyor. Ah Cho ise beyaz şeytanlar olarak nitelendirdiği beyaz ırkı kendi gözünden aktarıyor. Çok anlamsız bir şekilde cezalandırılıyor işçiler. Aralarından birisini öldürmeye karar veriyorlar çünkü en derin kırbaç izi onda. Ancak yargıç kararı yazarken bir hata yapar. Oldukça çarpıcı bir hikayeydi. 5/5 ‌Krala bir burun: bu sefer hikaye Kore'de geçiyor. Yi Chin Ho devleti dolandırmış ve idamı istendiği için hapiste. Bir gece gardiyanı kandırıp dışarı 1 saatliğine çıkar ve validen özgürlüğünü ister gerrkçes de krala ihtiyacı olan burnu bulabileceğidir. Bunun üzerine salınır ve burnu arar. Yi aşırı zekice hamle yaptı bu hikayede 4/5
Altı üstü bir “Çinago”
2023 5. kitabı
Okunma: 31 Ocak 2023 22:10
Çinago, yanlış adamın idama götürülüşünün öyküsünü bizlere anlatıyor. Beyaz adamların işçi çinagoları ne derece değersiz gördüğü, suçsuz insanların cezalara çarpıtıldığı bir sistemle karşılaşıyoruz. Beyaz şeytanların ne olursa olsun kendi çıkarlarını düşündüğü, işçileri “insan” değil “köle olarak” gördüğü bir sistem karşımıza çıkıyor. Köle olarak gördükleri kişilerin isimlerini de değersiz bulan beyaz şeytanlar, idam işini de önemsemeden yapıyorlar ve “Ah Chow” yerine “Ah Cho” giyotine götürülüyor. Kendisine verilen 20 senelik cezanın bile umutlarını, hayallerini yıkmasına izin vermemişti Ah Cho… Son ana kadar hayata tutunmaya çalıştı. Sadece bir işçi olmanın, köle görülmenin gerçeğin üzerinde bir etkisi olmadığı çarpıcı şekilde çıktı öyküde karşımızda. Önemli olan suç değil eylemdi. Ön planda olan idamdı, suçlunun idam edilmesi değildi. Sadece beyaz şeytanların çıkarları söz konusuydu ve insan canını hiçe saydıklarını Çinagolar’a ders verme niyetiyle göstermiş oldular. Gerçekler, sözümüz önemsenmediği sürece insanların kulağına gelen uğultudan başka bir işe yaramadılar.
2023 84. kitabı
Çinago 47 sayfacık bir de bu minik kitaba üç öykü sığdırılmış. Üç öyküden kitaba da ismini veren Çinago' yu sevdim. Çinago ilk defa duyduğum bir sözcük, haliyle merak ettim meğer Fransızlar tarafından Çinli işçilere verilen bir isimmiş. Hikaye de özetle gardiyan küçük bir isim karışıklığı sebebiyle Ah Chow yerine masum olduğu anlaşılan Ah Chou'yu idam edileceği yere götürüyor. "Altı üstü bir Çinago'ydu, bir Çinago' nun ne hükmü vardı ki!" Bu minik kitabı
Melis Ünler
Melis Ünler
ile birlikte #kısakısaokuyoruz etkiliğinde okudum #çinago #kısakısaokuyoruz

Jack LondonYazar · 120 kitap
12 Ocak 1876’da San Francisco’da doğdu. Gerçek adı John Griffith Chaney’dir. Evlilik dışı bir çocuk olarak dünyaya gelen Jack London, soyadını, henüz sekiz aylıkken annesinin evlendiği John London adlı savaş gazisinden aldı. Maddi sıkıntılar nedeniyle küçük yaşta okulu bırakıp gazete satıcılığı, tayfalık, balıkçılık, istiridye korsanlığı, gazetecilik, sahil koruma devriyeliği gibi çeşitli işlerde çalıştı ve Amerikan işçi sınıfını tanıdı. 1894’te serserilik suçlamasıyla otuz gün hapis yattı. Hapisten çıktıktan sonra hayatını değiştirmek arzusuyla liseye kayıt yaptırdı. Lise öğrenimini bir senede tamamlayarak 1896 yılında Kaliforniya Üniversitesi’ne girdi. Bir dönem okuyabildiği üniversiteden maddi zorluklar sebebiyle ayrıldı. 1897’de Klondike bölgesinde altın arayanlara katıldı ama bir yıl sonra yine yoksul ve işsiz olarak geri döndü. Yoğun bir çalışma programı hazırlayarak şansını yazarlıkta denemeye karar verdi. Soneler, baladlar, nükteli fıkralar, anekdotlar, korku ve serüven öyküleri yazmaya başladı. 1909’da yazdığı Martin Eden bu dönemi yansıtması bakımından otobiyografik izler taşır. İlk kitabı Kurt Dölü (1900) büyük ilgiyle karşılandı. Aynı yıl Elisabeth Maddern ile evlendi ve bu evlilikten iki kızı oldu. Ancak bu beraberlik uzun ömürlü olmadı ve 1904’te sona erdi. Charmian Kittredge ile ikinci evliliğin ardından 1916’da Kaliforniaya’daki çiftliğinde hayatını kaybetti. London yazarlık kariyeri boyunca elliye yakın kitap yazdı ve döneminin en çok okunan yazarlarından biri oldu. Yazdıkları, yaşadıkları etrafında şekillenmiş, sosyalizmin de etkisiyle toplumcu bir dünya görüşüne ulaşmıştır. Başlıca eserleri arasında Beyaz Diş, Martin Eden, Uçurum İnsanları, Vahşetin Çağrısı yer alır.