Desperation

Orijinal Adı:
Desperation
İngilizce

2022 2. kitabı
Kesinlikle King'in en epik kitaplarından, belki de birincisi. Betimlemeler, hikaye, karakterler, hikâyenin arkasındaki mitoloji...her şeyiyle çok iyi. Zaten Stephen King evreni diye bir şey var, kendisine böyle bir evren oluşturmayı başarmış, neredeyse yazdığı her bir roman için ayrı bir mitoloji evreni kurmuş çok fazla yazar yok. Bunun sanırım bir ikiz romanı da var, sanırım Richard Bachman olarak yazdığı 'The Regulators'. Onu okumadım, Desperation'ı kesinlikle tavsiye ediyorum. Definitely one of the most epic thrillers of King, may be the most. Descriptions, story, characters, myth lying behind the story...from every aspect it is great. Already, King is one of the few writers who have been able to form a fictional universe for almost every single volume he wrote. I guess this one has a twin novel titled as 'The Regulators' written under the pseudonym Richard Bachman. I haven't read that one, yet I definitely recommend Desperation.
DesperationStephen King · Reissue edition · 2016709 okunma
Kimin Tanrısı Daha Güçlü? - Yaratık
2025 25. kitabı
Okunma: 31 Mart 2025 22:23
Desperation Maden Kasabası Nevada’nın bitmek bilmez yollarının arasında yani tam çölün ortasındadır. Tabelaya çivilenmiş bir kedi görürseniz korkmayın. Çakal sesleri duyarsanız aldırmayın. Çin Çukuru sizi garip tınılarıyla çağırırsa mutlaka uğrayın. Stephen King ,bu kitapta korku kumlarını hortum gibi yerden kaldırıp okurun yüzüne vuruyor. İki metre boyundaki polis memuru Mary ve ailesini yolda durdurması ile maceramız başlıyor. Oğlu David ile hayatta kalmaya çalışan Mary, bu tuhaf adamın kendisini tutuklamasıyla kodesi boyluyor. Johnny’de yakalananlar arasında, ünlü bir yazar. Asistanı Steve ve Steve’in karşısına yolda bulduğu otostopçu Cynthia ile bu lanetli kasabadan kaçmanın yollarını arıyorlar. Kötü karakterimiz yüzyıllardır farklı formlarda insanları kullanarak hayatta kalmaya çalışan Tak. Ben daha önce Düzenleyiciler kitabının incelemesinde de Tak’dan bahsetmiştim. Yaratık ilk, Düzenleyiciler ikinci kitap arkadaşlar. Kitapta biblo tarzı küçük Can-Tah adı verilen objelerden de bahsediliyor. Onların yakınında olduklarında insanlarda ani duygu değişimleri oluyor. Birdenbire sevişmek gibi. Nefret artışı, saldırganlık bir nevi ilkel duygular ön plana çıkıyor. “Hiç Tanrı’yı düşünür müsün? diye sordu. Ama boşver, Tanrı’nın bölgesi Indian Springs’te biter ve Tonopah’ın kuzeyine şeytan bile fazla uğramaz. Desperation’da zaten Tanrı yoktur, genç adam.” Cümlelerin derin anlamı ile insanı düşündüren, bilgeliği ile şaşırtan bir roman. David karakteri çocuk olmasına rağmen İncil’den ayetler okuyan ve doğaüstü diyebileceğim özelliklere sahip biri. Kitabın kilit noktalarından birinde en yakın arkadaşı ile yaşadığı bir kısım var bam teli. Örümceklere, çakallara, panterlere dahi hüküm eden çok güçlü bir düşmana karşı hayatta kalma mücadelesi okuyacaksınız. Seversiniz ya da
Korku-Gerilim
2024 33. kitabı
Okunma: 27 Nisan 2024 16:03
Özellikle okurken bir film izliyor gibi hissetmek istiyorsanız bu kitap tam sizlik! Uzun süre sonra tekrardan bir Stephen King kitabı bitirdim. Gerçekten çok özlemişim. Acaba kitabı okurken oluşturduğu izlenim filmde nasıl diye bakmak için beğendiğim bölümleri açıp izledim. Gerçekten kitabın bende oluşturduğu görseller çok daha kuvvetliydi. Filminde o kadar iyi yansıtıldığını düşünmüyorum. Her bir sayfayı kafanızda bir film gibi yaşatıyor. Bazı bölümlerde gerildim,özellikle ilk kısımlarında, ama her bölümde olduğu söylenemez. Kitabın geriliminin olay akışıyla birleşimi beni çok etkiledi. Gerçekten 10/10 bir kitap. Herkese tavsiye ederim.
2024 Okuma Raporları
YaratıkStephen King · Sayfa 6 · 2021709 okunma
DESPERATİON’DA BİR MOLAYA NE DERSİNİZ ?
2020 1. kitabı
Okunma: 01 Ocak 2020 13:14
Bu kitabı okuduktan sonra ne Nevada’ya gideceksiniz ne de polislere eskisi kadar güvenebileceksiniz. Bu kitabı okurken sürekli gelen iki adet korku filmi oldu.Texas Katliamı ve The thing.Stephen King sanki bu iki filmi karıştırıp kendi özgünlüğü ile birleştirerek bu kitabı yazmış. Bazı insanlar şanssızdır,bazıları ise o şanssız insanlardan daha şanssızlardır. Nevada’nın 50 numaralı karayolunda başlayan kabus Desperation Kasabası’na kadar uzanıyor.Adeta tüm kabuslar bir gerçeklik halini alıyor.Jackson ailesi,Carver ailesi ve bizim ünlü yazarımız korkunç gerçeklikten kaçmak zorundalar.Konu hakkında daha fazla konuşmak istemiyorum. Kitabın konusu ve karakterleri oldukça özgün,dili oldukça basit ve en sevdiğim noktası ise bize diğer kitaplardan yaptığı göndermeler oldu kesinlikle. Her kitapta hor görülen ve zayıf olduğu için şiddete uğrayan kadınları,King bizim için adeta terminatörlere çevirmiş.Bunu görmek beni gerçekten sevindirdi.Hatta bizi öyle güzel bir sürpriz karşılıyor ki bunu söylemek spoiler olmaz diye düşünüyorum. Nevada’dan önceki karayolunun kenarında otostop yapan kadını görünce mutluluktan havalara uçtum.”Çılgınlığın Ötesi” adlı kitapta biliyorsunuz en sevdiğim karakter olan Gert’in yanında zayıf ve çelimsiz bir arkadaşı vardı.Otostopçumuz bu kişi işte CYNTHİA.Bize önceki kitaptaki karakterlere sonradan neler olduğunu bile anlatıyor.Ve o kitaptaki zayıf güçsüz Cynthia bu kitapta vaaav dedirtecek kadar güçlenmiş bir halde geri dönmüş. Bu kitapta sadece güçlü kadınlar,zayıf erkekler ve ismini cismini bilmediğimiz bir yaratık mı var ? Hayır. King’in kitaplarını okuyan insanlar çok iyi bilirler,King’in karakterleri ya aşırı saplantılıdır din konusunda yada hiçbir şekilde dinle alakaları yoktur.Bu kitapta King resmen bize Tanrı’nın her zaman aramızda
2020 13. kitabı
Uzun soluklu kitap okumayı sevenlere tavsiye edilir. Tıpkı bir korku filmi izlemek gibi birşey.Hayal gücünüz gayet iyi ise çok daha zevkli gelecektir. Sonunu öğrenmek için biran önce bitirmek isteyebilirsiniz :)
2026 8. kitabı
Okunma: 17 Ocak 2026 17:20
Çölde geçen, baştan sona gerilimli ve karanlık bir roman. Korkudan çok çaresizlik hissini öne çıkarıyor. İnanç, kötülük ve insanın sınandığı anlar üzerine düşündürüyor. Zaman zaman sert ve rahatsız edici ama etkileyici. Psikolojik derinliği olan, kolay okunan ama kolay unutulmayan bir Stephen King kitabı.
ÇARESİZLİK!
2021 18. kitabı
Okunma: 14 Mayıs 2021 23:05
Tenha bir yolda aracınızla seyahat ederken polis size durmanızı söylerse ne yaparsınız? Üstelik polisin çok uzun, çok iri ve tuhaf görünümde olduğunu düşünün. Ben kurallara uyan bir sürücüyüm biraz çekinsem de yine dururdum. Gerçi kalabalık bir yolda, normal görünümlü bir polis dur dese de tedirgin olurum. Çünkü polis sizi durdurmuşsa bir problem olma olasılığı oldukça yüksektir. Öyle değil mi? Bu kısımdan sonra biraz daha detaylara giriyorum, spoiler tehlikesi bulunmaktadır. Hikayemiz Peter ve Mary' nin Nevada Çölü üzerinde uzanan 50. Otoyol üzerindeki seyahatleri sırasında başlamaktadır. Bu yol hiçliğin içerisinde, tenha haliyle ürpertici bir yoldur. Bu hiçliğin içerisinde bir polis aracının belirmesiyle monoton süreç sona erer, polis çiftimizi durdurur, rutin kontrollerini yapar ve aracın arka plakasının olmadığı yönünde uyarıda bulunur. Tabi bu sırada bagajda, stepnenin altında üzerinde gülen surat bulunan bir torba esrar bulunur, haliyle çiftimiz tutuklanır, Desperation isimli esrarengiz kasabaya götürülür. Kasabada, emniyet binasındaki nezarethaneye konuldukları zaman orada yalnız olmadıklarını anlarlar. Onlardan daha önce karavanları ile seyahat ederken lastikleri patlayıp polise sığınan ve anlamadıkları biçimde tutuklanan Carver ailesini ve kasabanın yaşlı veteriner hekimi Tom Blingsley ile karşılaşırlar. Tabi sadece Mary karşılaşır çünkü Peter, tuhaf polisimiz tarafından öldürülmüştür. Aynı Carver ailesinin kızları Pie Carver gibi. Bu arada Carver ailesi baba Ralph, anne Ellen, duacı oğul David ve merhum Pie' den oluşmaktadır. Nezerathanedeki bu ekibimize Amerika' yı bir uçtan bir uca Harley' i le geçip, seyahatname yazma planı olan, kariyerinin düşüşündeki Johnny Marinville katılır. Kendisi buyurgan ve geveze özellikleriyle ön plana çıkıyor. Hepsi buraya
Korku-Gerilim
Tanrıyla Konuşan Velet
2019 39. kitabı
Okunma: 10 Nisan 2019 23:05
Ünlü yazar Stephen King'in filme uyarlanan pek çok kitabından biri olan Yaratık güzel bir kurguya sahip. İlk sayfadan itibaren müthiş bir gerilim vermeye başlayan eser sonuna kadar heyecanı diri tutuyor. Aslında orijinal adı kitabın geçtiği kasaba olan Desperation, ancak dilimize Yaratık olarak çevrilmiş. Çok uyguna kaptım kitabı. Oldukça güzel bir anlatıma sahip olan eserin betimlemeleri başarılı. Oldukça akışkan ve sürükleyici bir eser. Okurken karakterlerin içine giriyor ve kasvetli ortamı yaşıyorsunuz. Görmeseniz de görmüş kadar oluyorsunuz. Kitabın durakladığı yerlerde daha çok kişilerin geçmişine gidilerek onları daha iyi tanımamız sağlanıyor. Fazla bir karakter yok aslında. Bir grup insanın ne olduğu belirsiz bir belayla mücadele etmesi diyebiliriz konuya basitçe, ancak okuyunca o kadar basit değil. Hikayesinden bahsedelim kısaca. Desperation adında bir maden kasabasına giden yolda görev yapan izbandut gibi bir polis memurunun bir çifti durdurmasıyla başlıyor her şey. Araçta uyuşturucu bulan polis iki çocuklu bir aileyi lastikleri patladığı için götürüyor. Sonra ünlü bir yazar olan Johnny Marinville bu manyak polise yakalananlardan biri oluyor. Polis memuru esasında bir katil ve daha kitabın başında birilerini öldürmeye başlıyor. Fakat bu yaratığın görünen kısmı sadece, aslında mesele çok daha ciddi. David adlı çocuk bu tutsak takımının en dikkat çekici üyesidir, çünkü tanrıyla olan güçlü iletişimi sayesinde gruba liderlik ederek onları birçok felaketten kurtarır. Bilmedikleri bir kasabada bilmedikleri insanlarla bilmedikleri bir yaratığa karşı mücadele eden bir grup insanın maceraları denebilir kabaca. Yaratığın ilginç bir özelliği akbaba, çakal, akrep, yılan gibi hayvanları kontrol edebilmesidir. Kitabın ancak sonlarına doğru yaratığın nasıl bir şey olduğu
2024 51. kitabı
Okudugum onlarca King kitabi arasinda en vahsi ogelere sahip kitabın bu oldugunu soyleyebilirim. Gerilimin ilk sayfadan itibaren basladigi, ıssız, korkunc, gergin atmosferin sizi bir anda icine almasi ve bazen mide bulantisina sebep olacak kadar kan,siddet, vahset icermesi bakimindan hassas kisiler icin okumasi zor olabilecek bir kitap.
2019 9. kitabı
Stephen King'in okurken en ürktüğüm kitap bu kitap. Genel itibari ile de konusuyla ilgimi çok çekmişti zaten. Kapak tasarımı da müthiş. King'ten önermek için aklıma gelicek ilk kitap bu. Kesinlikle tavsiye ederim.

Stephen KingYazar · 124 kitap
Stephen Edwin King (d. 21 Eylül 1947, Portland, Maine), korku, doğaüstü kurgu, gerilim, suç, bilimkurgu ve fantazya türlerinde eserler üreten Amerikalı yazar ve senarist. Kitapları toplam 350 milyon kopyadan fazla sattı ve çoğunun film, televizyon dizisi, mini dizi ve çizgi roman uyarlamaları yapıldı. Yedi tanesi Richard Bachman müstear ismiyle olmak üzere, 62 roman ve 5 kurgu dışı eser yayınladı. Ayrıca çoğu, kitap koleksiyonlarında yayınlanan 200 kadar öykü yazmıştır. İlki 1987 yılında Sadist (Misery) romanı başta olmak üzere toplam 15 kez Bram Stoker Ödülü'ne layık görüldü. 2003 yılında Ulusal Kitap Vakfı (National Book Foundation) tarafından "Amerikan Edebiyatına Üstün Katkı Ulusal Madalyası" ile onurlandırıldı. 2004 yılında Dünya Fantazya Konvansiyonu (World Fantasy Convention) tarafından "Yaşam Boyu Başarı" ödülüne layık görüldü. 2007 yılında Amerikan Gizem Yazarları Organizasyonu (Mystery Writers of America) tarafından "Grand Master" ödülüne layık görüldü. Amerikan edebiyatına yaptığı katkılar nedeniyle, 2015 yılında Ulusal Sanat Vakfı (National Endowment for the Arts) tarafından "Ulusal Sanat Madalyası" ile onurlandırıldı. İlk romanı Göz (Carrie) 1974 yılında yayımlanmıştır. Özellikle 1982 yılında başlayıp 2005 yılında sona erdirmiş olduğu Kara Kule (The Dark Tower) serisi ile ünlüdür. Yeşil Yol (The Green Mile), Esaretin Bedeli (the Man Who Loved Rita Hayworth aka the Shawshank Redemption) gibi pek çok kitabı senaryolaştırılıp beyaz perdeye aktarılmıştır. İlk profesyonel kısa öykü satışını The Glass Floor adlı öyküsüyle Starling Mystery Stories'e yapmıştır (1967). Kitaplarının çoğu memleketi Maine'de geçer. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Stephen_King