Stephen King’in bu romanı, dışarıdan bakıldığında bir korku hikâyesi gibi durur. Evet, zincirler, yalnızlık, karanlık bir ev… Ama işin aslı bundan ibaret değil. Bu, Amerikan orta sınıfının dört duvar arasına sıkışmış bütün bastırılmış korkularının, travmalarının ve cinselliğe dair kirli sırlarının bir röntgen filmidir.
King, 1990’ların Amerika’sını anlatırken, aslında cinsellik, evlilik ve ataerkil iktidarın tarihsel kodlarını analiz ediyor. Bir kadının zincirlenmiş bedeni, sadece bireysel bir dram değil; toplumsal düzenin kadına biçtiği rolün alegorisi. Evlilik kurumu bile burada küçük bir iktidar oyununa dönüşüyor.
Roman, King’in alışıldık “korku” şablonundan çok, psikolojik gerilime yaslanıyor. Tek mekân, tek karakter. Adeta bir tiyatro sahnesi gibi. Jessie’nin zihninde dolaşırken, sadece zincirlerden değil, çocukluğundan, aile travmalarından, toplumun ona yüklediği kalıplardan da kurtulmaya çalışıyoruz. Yani King, zinciri aslında bir metafor olarak kullanıyor: “kimin eline zincir verdiysen, günün birinde seni tutsak eder.” King burada korkuyu hayaletlerle değil, evlilik kurumunun çıplak gerçekliğiyle veriyor ve kabul edelim, çoğu insan için bu hayaletten daha korkunç bir şey.
Jessie’nin yaşadığı halüsinasyonlar, çocukluğundaki taciz travmasıyla hesaplaşması, okumayı aslında bireysel bir psikoterapi seansına dönüştürüyor. King, karakterin iç dünyasını öyle bir işlemiş ki, zincir sadece fiziksel bir kelepçe olmaktan çıkmış, bilinçaltının zincirlerine dönüşmüş. Romanın en rahatsız edici yanı da burada zaten. Okur, zinciri sadece Jessie’nin bileğinde değil, kendi boynunda da hissediyor adeta.
Jessie’nin hikâyesi, aslında kadınların erkek egemen toplumda yaşadığı bastırılmanın bir özeti. Zincir, yalnızca Gerald’in elinde tuttuğu bir aksesuar değil; yüzyıllardır