Yaratık

İnkılap Kitapevi
Orijinal Adı:
Desperation

2020 13. kitabı
Uzun soluklu kitap okumayı sevenlere tavsiye edilir. Tıpkı bir korku filmi izlemek gibi birşey.Hayal gücünüz gayet iyi ise çok daha zevkli gelecektir. Sonunu öğrenmek için biran önce bitirmek isteyebilirsiniz :)
Tanrıyla Konuşan Velet
2019 39. kitabı
Okunma: 10 Nisan 2019 23:05
Ünlü yazar Stephen King'in filme uyarlanan pek çok kitabından biri olan Yaratık güzel bir kurguya sahip. İlk sayfadan itibaren müthiş bir gerilim vermeye başlayan eser sonuna kadar heyecanı diri tutuyor. Aslında orijinal adı kitabın geçtiği kasaba olan Desperation, ancak dilimize Yaratık olarak çevrilmiş. Çok uyguna kaptım kitabı. Oldukça güzel bir anlatıma sahip olan eserin betimlemeleri başarılı. Oldukça akışkan ve sürükleyici bir eser. Okurken karakterlerin içine giriyor ve kasvetli ortamı yaşıyorsunuz. Görmeseniz de görmüş kadar oluyorsunuz. Kitabın durakladığı yerlerde daha çok kişilerin geçmişine gidilerek onları daha iyi tanımamız sağlanıyor. Fazla bir karakter yok aslında. Bir grup insanın ne olduğu belirsiz bir belayla mücadele etmesi diyebiliriz konuya basitçe, ancak okuyunca o kadar basit değil. Hikayesinden bahsedelim kısaca. Desperation adında bir maden kasabasına giden yolda görev yapan izbandut gibi bir polis memurunun bir çifti durdurmasıyla başlıyor her şey. Araçta uyuşturucu bulan polis iki çocuklu bir aileyi lastikleri patladığı için götürüyor. Sonra ünlü bir yazar olan Johnny Marinville bu manyak polise yakalananlardan biri oluyor. Polis memuru esasında bir katil ve daha kitabın başında birilerini öldürmeye başlıyor. Fakat bu yaratığın görünen kısmı sadece, aslında mesele çok daha ciddi. David adlı çocuk bu tutsak takımının en dikkat çekici üyesidir, çünkü tanrıyla olan güçlü iletişimi sayesinde gruba liderlik ederek onları birçok felaketten kurtarır. Bilmedikleri bir kasabada bilmedikleri insanlarla bilmedikleri bir yaratığa karşı mücadele eden bir grup insanın maceraları denebilir kabaca. Yaratığın ilginç bir özelliği akbaba, çakal, akrep, yılan gibi hayvanları kontrol edebilmesidir. Kitabın ancak sonlarına doğru yaratığın nasıl bir şey olduğu
2024 51. kitabı
Okudugum onlarca King kitabi arasinda en vahsi ogelere sahip kitabın bu oldugunu soyleyebilirim. Gerilimin ilk sayfadan itibaren basladigi, ıssız, korkunc, gergin atmosferin sizi bir anda icine almasi ve bazen mide bulantisina sebep olacak kadar kan,siddet, vahset icermesi bakimindan hassas kisiler icin okumasi zor olabilecek bir kitap.
2017 6. kitabı
Hayranı olduğum yazarlardan birisi de Stephen King'dir . Kitap , betimleme bakımından ağır bir kitabı değildi , akıcı ilerledi . Olay akışı , kurgu gerçekten iyiydi . Kimsenin , ayağını bile basmak istemediği bir yerden geçen insanların gizli bir güç tarafından bir araya getirip kurtulma çabalarının hikayesini anlatıyor . Çaresizlik . Bunu çok iyi hissettiriyor size . Sanırım bir süre polisler korku verecek.
2021 230. kitabı
Okunma: 18 Nisan 2021 19:22
İyi akşamlar, afiyet olsun arkadaşlar. Stephen King’in yine beyin yakan ama biraz yoran bir romanı. Jackson, David Carver (ki dikkat çekici bir karakterdir) ve yazar (tabii ki çok ünlü) olan Johnny Marinville karakterleri kitabı taşıyor. Yaratık ise istediği kişinin içine (bedenine) girebilen ve ona dilediğini yaptırma gücüne sahip bir varlık. Tak isimli bu yaratık aslında bizde de birçok filme konu olan üç harflileri çağrıştırmıyor desem yalan olur. Kötüye karşı mücadele edenler ise David (ne çok konuşuyor) ve Marinville. İyilik ve kötülüğün mücadelesine tanık olmak güzel ama çatışmayı Tanrı ve Şeytan arasında yapmak çok saçma geliyor bana. Çünkü herkes eşitiyle yarışır. Şeytan, Tanrı ile yarışamaz. Onun rakibi olsa olsa Melek olur, onlarla mücadele edebilir. Bana garip geliyor şeytanın Tanrı ile yarışacak kadar yüceltilmesi. Ayrıca bir bağlantı da şöyle sunalım istiyorum: The Regulators ile Desperation kitaplarının orijinallerini açarak kapaklarına bir bakınız derim. Çok ilginizi çekeceğine eminim. İyi okumalar, iyi akşamlar dilerim..
2018 118. kitabı
Stephen King'in doğaüstü güçler arasında ki çekişmeyi konu edindiği bir roman daha... Bir çocuğun Tanrıya olan bağlılığı ve diğerlerinin Tanrı'yı arayışı arasında geçen soluksuz bir gerilim. Tanrı zalim midir yoksa sevgi dolu mudur? Soluksuz okuyacağınız bir gerilim olduğunu düşünüyorum, ancak kitaptaki imla ve gramer hatalarının ilk başta kitabı benim için okunmaz hale getirdiğinden bahsetmem gerekiyor. Örneğin yapmağa başladı, gülmeğe başladı gibi ifadeleri sonraları göz ardı edebilsem de oldukça takılmıştım. Okuduğum versiyon 95 basım ancak neden böyle bir dil kullanıldığını hala anlayamıyorum. Bunlar dışında kurgu ve sunduğu öğeler bakımından muhteşemdi.
2021 98. kitabı
Okunma: 01 Eylül 2021 18:51
Kitap beni çok yordu. Bunda hastayken okumuş olmamın da payı var tabii. Buna rağmen yine klasik bir Stephen king kitabıydı, beğendim. Ama bazı şeyleri biraz daha gizemli bıraksa bence daha güzel olacak, her şeyi çok açık bir şekilde ortaya serdiğinde biraz büyüsü kayboluyor.
yaratık
·586 syf.·
2024 80. kitabı
Carlos Ruiz Zafon’un Unutulmuş Kitaplar Mezarlığı serisine başlamadan önce bir mola verip Stephen Kİng’in Yaratık’ ını okuyayım demiştim. Soluksuz okuduğum bir kitap oldu. Kasaba meydanına inip, sürekli yanıp sönen sarı ışığı geçip, eski sinemaya kadar yürürken film mi seyrediyorum kitap mı okuyorum şaşırdım. O derece canlı bir o kadar da kanlı sahneler biraz ürkütüp, biraz korkutup biraz da diken üzerinde bırakıyor. Büyülü bir iç hesaplaşması var kitapta, geriye dönüşlerde muntazam karakter analizleri ile az sayıda kahramanı gözünüzde canlandırıyorsunuz. Bu tarzı sıklıkla okumasamda Stephen King’in best’lerini tartışmasız okumuşumdur. Bu kitap gerçekten en iyileri arasında.
2024 26. kitabı
Okunma: 28 Nisan 2024 23:46
2000lerden önceki king mi? Yoksa sonra ki King mi? Ben bu soruya her zaman önceki diye cevap vereceğim. Çünkü ben daha çok hem sessiz Kasaba temasını hemde sağlam bir gerilimi seven okurlardanım. İşte 2000 öncesi King buydu. Yerinde betimlemeler, adeta parmaklarımızın çevirdiği sayfalarda yaşayan bir canlı Kasaba, Kasabanın içinde ki gizemli insanlar. Bunlar yan karakter bile olsa iyi hatırlanıyordu. 2000den sonra ki king ise daha çok siyasi, bilim kurgu yada daha geniş coğrafyalarda geçen romanlar yazmaya başladı. Kötü mü? Değil. Ama bir hayvan mezarlığı ile 22.11.63 arasında fark var. İkiside sağlam kitap. Ama ikisi aynı kitleye hitap etmeyebilir. İşte burdan Yaratık kitabına varacaksam bu kitap 2000 öncesi King'in bana göre aksiyonu, gerilimi, gizemi en bol kitaplarından. Yaratık öncelikle betimlemelerin az olduğu bir kitap ki bu durum çok şaşırtıcı. Çünkü King okurları bilir ki betimlemeler King romanlarının damarıdır. Yazar bu kitapta daha çok olaya önem vermiş. Betimlemeleri az tutup karakter psikolojisine öncelik tanımış. Özellikle David karakteri ki bir çocuk karakterdir on üç yaşında, çok iyi bir karakter olmuş. Johonny karakteri yine sevdiğim karakterlerden oldu. Çılgınlığın ötesi kitabından Cntyha smith bu kitapta baş karakterlerden. Eski bir dostla karşılaşmak gibi oldu. Güzel oldu. Kitabın genel konusu Nevada çöllerinden uzanıp, bir ıssız kasabadan geçen yol üzerinde bir polisin arabaları durdurup insanları öldürmesi ya da suçsuz yere hapse atması üzerine gelişen bir takım paranormal olaylar. Bu kitabı okuyunca polis görmek pek isteyeceğinizi sanmıyorum yolunuzu değiştirirsiniz herhalde. Stephen King'in Yaratık kitabı o 2000lerin meşhur furyası slasher korku türünün kitap olarak en güzel örneklerinden. Bir korku filmini izliyormuş gibi okuma
1000 Kitap
2023 1. kitabı
Yazarın diğer eserlerinden Yabancı ve Mahşer kitaplarının izlerini hissettim. Yazım sırası olarak hangisi önde bilmiyorum ama birini seven diğerlerini de sevecektir. Değişik bir boyuttan gelen bir varlığın insan bedenlerini kullanarak çevreye korku salmasını işlemiş. Bir bedende uzun süre kalamıyor, gücü sayesinde hayvanlara da hükmedebiliyor bu yaratık. Karşısında da bir grup insanın umudunu bağladığı bir çocuk var. ( Bu aklıma gelince O kitabı da aklıma geldi. )

Stephen KingYazar · 124 kitap
Stephen Edwin King (d. 21 Eylül 1947, Portland, Maine), korku, doğaüstü kurgu, gerilim, suç, bilimkurgu ve fantazya türlerinde eserler üreten Amerikalı yazar ve senarist. Kitapları toplam 350 milyon kopyadan fazla sattı ve çoğunun film, televizyon dizisi, mini dizi ve çizgi roman uyarlamaları yapıldı. Yedi tanesi Richard Bachman müstear ismiyle olmak üzere, 62 roman ve 5 kurgu dışı eser yayınladı. Ayrıca çoğu, kitap koleksiyonlarında yayınlanan 200 kadar öykü yazmıştır. İlki 1987 yılında Sadist (Misery) romanı başta olmak üzere toplam 15 kez Bram Stoker Ödülü'ne layık görüldü. 2003 yılında Ulusal Kitap Vakfı (National Book Foundation) tarafından "Amerikan Edebiyatına Üstün Katkı Ulusal Madalyası" ile onurlandırıldı. 2004 yılında Dünya Fantazya Konvansiyonu (World Fantasy Convention) tarafından "Yaşam Boyu Başarı" ödülüne layık görüldü. 2007 yılında Amerikan Gizem Yazarları Organizasyonu (Mystery Writers of America) tarafından "Grand Master" ödülüne layık görüldü. Amerikan edebiyatına yaptığı katkılar nedeniyle, 2015 yılında Ulusal Sanat Vakfı (National Endowment for the Arts) tarafından "Ulusal Sanat Madalyası" ile onurlandırıldı. İlk romanı Göz (Carrie) 1974 yılında yayımlanmıştır. Özellikle 1982 yılında başlayıp 2005 yılında sona erdirmiş olduğu Kara Kule (The Dark Tower) serisi ile ünlüdür. Yeşil Yol (The Green Mile), Esaretin Bedeli (the Man Who Loved Rita Hayworth aka the Shawshank Redemption) gibi pek çok kitabı senaryolaştırılıp beyaz perdeye aktarılmıştır. İlk profesyonel kısa öykü satışını The Glass Floor adlı öyküsüyle Starling Mystery Stories'e yapmıştır (1967). Kitaplarının çoğu memleketi Maine'de geçer. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Stephen_King