2021 9. kitabı
Üniversite de bir dersin ödevi için okumuştum. O zamanda bu kitap hakkında inceleme yapma şansım olmuştu. Kitap tamamen bir bilgi hazinesi Platon'un ideal devlet nasıl olmalı anlayışı bu kitapta derin izler taşımaktadır. Eğer ki bir kitap okunacak ise mutlaka bu şahane eser okunmalıdır. Herkese iyi okumalar
Bilinçli bir toplum?
2021 5. kitabı
Okunma: 10 Şubat 2021 21:00
Yaklaşık 2500 yıllık bir eser olan "Devlet" zamanda yolculuğuna gerçekliğinden ödün vermeden devam etmekte. Yazarın özellikle bugün yaşadığımız dünyadaki devlet tiplerini, yönetim şekillerini, yöneten insan psikolojilerini konuşma diyalogları sayesinde bize aktarmasına diyecek yok. 2500 yıllık bir geçmişi olan bu kitabın bugünleri sanki daha öncesinde yaşamış gibi anlatması, insanların sahip olduğu hırs tutkusunun ve düşünce biçiminin üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsin değişmeyeceğini yüzümüze vurmasının kanıtıdır. Felsefeye ilgi duyan bireylerin hiç zaman kaybetmeden okuması gerektiğini söylememe gerek yoktur herhalde. Felsefeye ilgisi olmayanların da bu kitaba şans vermesini rica ediyorum. Çünkü dünya üzerinde bu kitabı okuyan kişi sayısı arttıkça bilinçli insan sayısı da aynı oranda artacaktır. Okurken not almayı ve sonrasında bu notlar hakkında beyin fırtınası yapmayı unutmayın :)
Felsefe
2020 5. kitabı
Okunma: 19 Mayıs 2020 15:10
Yaklaşık 2500 yıl önce yazılmış bu kitabı okuduğunuzda günümüzde yaşadığımız çoğu sosyal ya da politik sorunda pek de fazla değişiklik yaşanmadığını ya da bu sorunların çözümünde fazla bir ilerleme kaydedemediğimizi göreceksiniz.
Siyaset
Biricik Sokrates amcam..
2021 1. kitabı
Bizim sürekli " Ya ben nasıl böyle düşünemedim?" dediğimiz şeyleri Sokrates amcamızın bizim için düşündüğü, Platon amcamıza ait bir eserdir kendileri. Bu eser günümüzdeki devlet felsefesi üzerinde temel kaynaklardan biri olması gereken bir kitaptır. (Ama burası Türkiye) . Arkadaşlar okuyun. Herkesin Sokrates amcamızı ve bulunduğumuz durumu anlaması lazım... :)
2023 2. kitabı
Eflatun, (d. M.Ö. 427-ö. M.Ö. 347) çok önemli bir antik Yunan filozofu. Hayatını geçirdiği Atina’daki ünlü akademiyi kurdu. Asıl adı Aristokles’di. Geniş omuzları ve atletik yapısı yüzünden, Yunanca Platon (geniş göğüslü) lakabı ile anıldı ve tanındı. Eflatun (Platon) Devlet kitabına doğruluk kavramını tartışarak başlamıştır. Doğruluk, hem adalet anlamına geldiği için, hem de ahlakın temel terimlerinden biri olduğundan önemlidir. Sofistlerin iddia ettiği “Doğruluk güçlünün işine gelendir.” tanımı, adaleti ve ahlakı ortadan kaldıracak bir yaklaşım olarak görülmektedir. Eflatun, bu tanımın geçerli olmadığını çeşitli şekillerde göstermeye çalışmıştır. Genel olarak Devlet’e bakıldığında, Eflatun’un, Atina’nın içinde bulunduğu sorunlardan kurtulmasının peşinde olduğu görülür. Bu bağlamda toplumun nasıl ortaya çıktığını, insanın temel ihtiyaçlarından hareketle temellendirmiştir. Mesleklerden hareketle toplumsal ihtiyaçları ele alma ve toplum olabilmenin şartlarını amaçlamıştır. Devlet, şahsen benim başarılı bulduğum bir ütopyaydı. Ben kendim de zihnimde ütopya kurmayı severim be dolayısıyla kurulan ütopyaları okumayı/izlemeyi vs. severim. Beğendim kısacası eseri. Benim gibi olan tüm arkadaşlara tavsiyemdir Devlet.
Devlet
2021 4. kitabı
Gelmiş geçmiş en iyi kitaplardan biri... Platonun Devleti sadece beni değil binlerce filozofu etkilemiş bir şaheser. Devlet sadece adı gibi yönetim üzerine bir eser değil aynı zamanda iyi ahlak erdemli olmak üzerine de bir eser. Felsefe seven sevmeyen herkes okuması gereken insan hayatına çok etkisi olacağını düşündüğüm bir eser
Felsefe
DevletPlaton (Eflatun) · Akvaryum Yayınları · 200532,8bin okunma
Günümüzde en çok ihtiyaç duyulan konulardan biri olan "adalet" bolca soru ve örnekle sohbet havasında güzel bir şekilde anlatıyor.Yalnız yanlış zamanda karşılaştık.Şimdilik bırakıyorum lakin daha sağlıklı bir dönemde devam edeceğimi düşünüyorum.
2020 33. kitabı
İdeal devletin kuruluşunu Plato'nun dilinden okumak gerçekten heyecan vericidir. Çünkü sadece değerler kuramına değil bunun yanı sıra varlık ve bilgi kuramına ilişkin görüşlerini de sunan Platon
2021 4. kitabı
Okunma: 18 Şubat 2021 16:33
Daha okumaya yeni başladım ama daha önce çeşitli felsefe kitapları okudum. Felsefeye merakım olması gerektiği kadar. Akıl ve kalbe uymayan ölçüsü Hak olmayan her şeyi reddiye sebebidir.
2020 49. kitabı
Kitap Sokrates'in tarzını ve düşünce tarzını anlamakta bize yardımcı oluyor ve günümüzdeki devletlerin yönetim tarzının temelini atıyor katılmadığım görüşleri de yok değil fakat 2000 küsür yıl öncesinde böyle fikirlere sahip olan insanın önünde gömleğimi ilikler saygı duyar hayranlığı la pekiştiririm teşekkürler Sokrates teşekkürler Platon sizin sayenizde felsefe ve bilim felsefe ve bilim sayesinde insanlık bu kadar gelişti

Platon (Eflatun)Yazar · 59 kitap
Antik/klasik Yunan Filozofu, Matematikçi, Felsefi Diyaloglar Yazarı ve Batı Dünyasındaki İlk Yüksek Öğretim Kurumu Olan Atina Akademisinin Kurucusu Eski Yunan filozofu (Atina İ.Ö. 428-ay.y.İ.Ö. 348/347). Soylu bir ailenin oğlu olan Eflatun (ya da Platon), parlak bir Öğrenim görerek, sanatın her dalında kendini gösterdi (çok genç yaşta şiirler, trajediler yazdı); Kratilos'tan bilim dersleri aldı. Sokrates'le tanışınca (İ.Ö. 407) felsefeye yönelip, gerek beden, gerek kafa yapısı bakımından siyasete yatkın olmadığından, o karışık yıllarda siyasetten uzak kaldı. Demokrasiyi küçümserken, Otuzlar Meclisi'yle iktidara gelen dostlarının yönetimini daha da beter buldu. Sokrates'in Ölümünden sonra Megara'da Eukleides'in yanına çekildi; sonra yolculuklar yaparak Kyrene'de matematikçi Theodoros'la tanıştı. Mısır'a bir yolculuk yapıp, İtalya'ya giderek Tarento ve Lokroi'deki pyhthagorasçı çevrelerle ilişki kurdu. İ.Ö. 388'e doğru Dionysos'un kaynı Dion tarafından, Syrasos'u pek etkileyemedi. Atina'ya dönerek, Akademi Gymnasionu'nda Yunanistan'ın dört bir yanından gelen Öğrencilere ders verdi. İ.Ö. 367 ve İ.Ö. 361'de iki kez daha Sicilya'ya gittiyse de, Genç Dionysos'u da etkilemeyi başaramadı ve felsefe ile tiranlığı bağdaştırmaktan vazgeçti. Atina'ya dönüp, Akademi'de ders vermeyi sürdürerek, söylentiye göre bir şölen sırasında öldürüldü. Eflatun'un bütün yapıtları günümüze kalmıştır: Felsefe ve felsefeyle bağlantılı konularda yazılmış 26 diyalog. Karşılıklı konuşmalar biçiminde yazıldıkları için bunlara "diyalog" denirse de, tümünü diyalog diye adlandırmak belki doğru olmaz; çünkü, sözgelimi Sokrates'in mahkemede yaptığı konuşmayı içeren Savunma ve daha birkaç yapıtı, temelde monologdur. Gene de, tarihsel kişilere dayansın ya da dayanmasın, bütün yapıtlarını kişilerin ağzından yapılan konuşmalar biçiminde yazdığı için, tümü bu anlamda tiyatrovaridir. Birkaçı dışında, diyalogların tümünde, Sokrates odak kişidir. Platon olan isminin neden Türkçede "Eflatun" olduğu: - Arapçada [p] sesi yoktur. Yabancı dillerden alınan [p] Arapçada daima [f] oluyor. - Arapçada [o] sesi de yok. Bu da daima [u]ya dönüşüyor. - Arapçada kelime başında çift sessizi telaffuz etmek imkânsız. Türkçe ispor veya siteyşın gibi, ya başına ya arasına mutlaka bir sesli katıyorlar. Dolayısıyla filozofun Arapça adı "Felâtûn" veya "Eflâtûn". Türkçeye Arapçadan Eflatun olarak aktarılmış.