Platon bu kitabı ''elenkhos'' olarak adlandırılan, günümüzde Sokrates yöntemi olarak bilinen yöntemi kullanarak yazmıştır. Bu yöntem, Sokrates'in karşısındakinin iddialarını çürütmek için onun tezinin aksini kanıtlama yöntemidir. Ayrıca Sokrates bu yöntemle kişinin inançlarını, duygularını şekillendiren arka plandaki itici gücü keşfetmeye koyulur, aranan cevaba daha da yaklaşırdı.
İlginçtir ki Platon bu yönteme Thrasymarkhos karakteri üzerinden eleştiri yöneltip Sokrates ile bu karakter arasında bir tartışma yaratır ve yine görürüz ki, Sokrates inceden de olsa bu yöntemi kullanmaya devam eder.
Kitapta bahsedilen devlet modelini idrak edebilmek için, Eski Yunan'da ki toplumsal yapıya ve şehir devletlerine bakmak gereklidir. Eski Yunan'da kölelerin olduğu bir toplumsal yapı olmakla birlikte, ''İşçiler'' ''Koruyucular'' ve ''Yöneticiler'' olmak üzere 3 sınıf mevcuttur. Platona göre işçiler sadece kendi alanlarında çalışıp para kazanırken, koruyucular devleti korumakla yükümlü asker, yöneticiler ise eğitim düzeyi yüksek, erdemli, hatta filozof denebilecek liderlerdir. Dolayısıyla eğitim, ileride yönetici olacak kişiler için ayrı bir önem arz eder.
Dünya çapında kabul gören demokrasinin getirdiği eşitlik, Platona göre aslında eşitsizliktir. Platon, sayısal eşitlikten ziyade orantılı bir eşitlik elde edilmesinin tek yolu düzenleyici adaletten pay almak olduğunu belirtir. Yanılmıyorsam Platon, sınıflar arası eşitlikten çok sınıfların kendi aralarında bir eşitlik sağlanabileceğini savunmuştur.
İlk defa diyalog şeklinde yazılmış bir eser okudum, dolayısıyla bazı noktaları kaçırdığım oldu. Kitap, sadece siyaset değil, günlük hayatımızda karşılaştığımız manzaralar ile alakalı güzel, düşündürücü diyaloglara da sahip. Siyaset, din, sanat, doğruluk, eğrilik, savaş, eğitim vs...