Dişi Örümcek

Refik Halid Karay

2025 67. kitabı
Merhaba arkadaşlar! Bugün size #dişiörümcek adlı eserin incelemesi ile geldim. Roman, bir aşk hikâyesinin gölgesine saklanmış insan ruhu incelemesi gibi. Yazarın keskin gözlemleri ve ince alaycı diliyle ördüğü bu dünya, 1950’lerin Ortadoğu atmosferinde geçen diplomatik çevrelerin karmaşık ilişkilerini görünmez bir perde arkasından izletiyor. Romanın odağındaki Nurper, ilk bakışta sıradan bir kadın gibi görünse de, zamanla başkalarının zayıflıklarını sezebilen ve onları kendi arzularının peşinde sürükleyen bir güce dönüşüyor. Onun etrafındaki erkeklerin davranışları ve çözülüşleri, bir insanın tutkulara yenik düşüşünün ne kadar kolay olduğunu hatırlatıyor. Yazar, Nurper üzerinden sadece bireysel bir karakter sunmuyor; kadın, erkek ilişkilerinde güç dengesinin nasıl bozulduğunu, güvenin nasıl sarsıldığını ve zaafların insanı nasıl körleştirdiğini ustalıkla işliyor. Kahramanların birbirlerine yaklaşırken bir yandan da birbirlerinden sakladıkları duygular, romanın gerilimini sürekli diri tutuyor. Hayati Bey’in iç dünyasındaki çatışmalar, Nurper’in belirsiz istekleri, çevredeki insanların fırsatçılığı ve kırılganlıkları bir araya geldiğinde ortaya hem sürükleyici hem de hüzünlü bir tablo çıkıyor. Eserin asıl gücü, yazarın dili kullanış biçiminde. Yazar, sade görünen kelimelerin arasına derin bir ironi yerleştiriyor; karakterlerin ruh hâllerini, toplumsal kaygılarını ve dönem atmosferini yoğun ama akıcı bir anlatıyla veriyor. Okurken bazen bir filmin içindeymiş gibi hissettiren bu atmosfer, siyah beyaz bir sahnenin ağır ağır açılışı gibi insanın zihninde yer ediyor. Kitap, tutkularıyla sınanan insanların hikâyesi. Yanlış seçimlerin, gizli hesapların ve kendini kandırmanın yarattığı o görünmez ağları anlatıyor. Yazarın başarılı karakter çözümlemeleri ve güçlü anlatımı
2025 22. kitabı
Roman, güzel ama tehlikeli bir kadının, çevresindeki erkekleri zekası, cazibesi ve oyunlarıyla etkisi altına almasını konu alıyor. Kadın karakter tıpkı bir örümcek gibi ağını örer, her hareketi planlıdır, her ilişki bir amaca hizmet eder. Onu tanıyan erkekler önce büyülenir, sonra da duygusal olarak yıkıma uğrarlar. Kadının duygusal açlığı, toplumun kadına biçtiği rollerle çatışması ve güç arayışı ile ilerleyen kitapta yazar kadının davranışlarını sadece kötülük olarak değil, aynı zamanda bastırılmış arzuların ve özgürlük isteğinin sonucu olarak işlemiştir. Refik Halid Karay’ın Dişi Örümcek romanının konusu, aşk, aldatma ve entrika etrafında dönen bir kadın-erkek ilişkisi dramıdır. Roman boyunca aşkın sadece bir duygu değil, bir iktidar mücadelesi olduğu, kadın ve erkeğin birbirine karşı psikolojik üstünlük kurma çabasında bulunduğu ve toplumun “kadın” kimliğine yüklediği baskıların sonuçları anlatılır. Roman sonunda “dişi örümcek”, kurduğu ağın içinde kendisi de sıkışır. Bu da romanı dramatik bir sona doğru taşır. Eserdeki olaylar, yazarın ifadesiyle dönemin İstanbul’unu da yansıtır. Alafranga hayat tarzı, ahlaki çelişkiler, sosyal statü kaygıları ile “dişi örümceğin” davranışlarını anlamamızı da sağlar. Yazarın üslubu her zamanki gibi akıcı, ince mizahla süslenmiş ve gözlemci bir bakışa sahiptir. Karakter tahlilleri güçlüdür; insan doğasının zayıf yanlarını ustalıkla deşifre eder. #DişiÖrümcek ^ ^ #alıntı Bu kadınlar sevdiler veya sevdiklerini zannettiler mi çok defa merhametli oluşlarından dolayı, yufka yürekliliklerinin belâsına uğrarlardı. ^ ^ #RefikHalidKaray #bloghemsire #inkılapkitabevi #edebiyat #türkedebiyatı
2025 294. kitabı
Okunma: 13 Ekim 2025 17:04
Herkese merhaba Türk klasiklerinden bir kitapla geldim bugun ..Yazardan yıllar once Bugünün Saraylısı kitabını okumuştum. İnkılap kitabevinin yeni baskısını görünce hemen kaptım. Roman, 1950'li yılların başında Arabistan'da Türk Konsolosluğu'na atanan kâtip Sadun'un eşi olan Nurper ve onun dikkat çekici cazibesine kapılan farklı karakterlerin etrafında gelişir. Kadın öyle bir kadın ki ,baskonsolos tan odacıya kadar herkesi etkisi altına alıyor. Tam bir Femme fetale ... Romanın merkezinde, çevresindeki erkekleri adeta bir "dişi örümcek" gibi ağına düşüren, çekici ve hırslı bir kadın olan Nurper yer alıyor. Saftrik eşi Sadun ve oglu Tuğrul a üzüldüm en çok. Hiç adam yerine koymuyor onları. ​ Güven, hırs, aşk, tutku ve nefret gibi insani duygular ve bu duyguların karmaşık kadın-erkek ilişkileri üzerindeki etkileri hissediliyor bol bol .Tarafların birbirlerine karşı bakış açıları, dönemin yerel ve sosyal yaşantısından kesitler verilerek anlatılmış. Kitap temiz bir Istanbul Türkçesiyle yazılmış. Kelimeler degistirilmemiş ama dipnotlarla açıklanmış. Bu yüzden zorlanılmıyor okurken .Film tadında bir kitap ,gözümde Ayhan Işık li siyah beyaz filmler canlandı hep . Güçlü karakter tahlilleri ,Nurper in iç dünyası,korku ve hayalleri anlaşılır. Karmaşık kadın-erkek ilişkileri dolu bir roman okuamokumak isteyenlere tavsiye ederim .. Kitapla kalın dostlar... Dişi Örümcek Refik Halid Karay
2025 173. kitabı
Dişi Örümcek #okudumbitti Refik Halid Karay’ın eserleriyle tanıştıkça, onun kaleminin hem dönemi yansıtan hem de insan doğasının derinliklerine dokunan yönünü daha çok seviyorum. Dişi Örümcek okurken kendimi 1950’lerin Arabistan’ına, o sıcak iklimin içine, konsolosluğun koridorlarında dolaşırken buldum. Romanın merkezinde Nurper var. Başta masum, biraz da kırılgan görünen bir kadınken, zamanla ağlarını ustaca ören bir “örümcek” gibi karşımıza çıkıyor. Onun çevresindeki erkekler üzerindeki etkisini görmek hem şaşırtıcı hem de sürükleyici. Yazar, Nurper’in hikâyesini anlatırken yalnızca bireysel bir serüveni değil; kadın-erkek ilişkilerini, güveni, tutkuyu, hırsı ve ihanetin gölgelerini de gözler önüne seriyor. En çok hoşuma giden taraf, Karay’ın dili oldu. Türkçeyi ustalıkla kullanan, sade ama güçlü bir anlatım var. Karakterleri öyle canlı resmediyor ki sanki hepsi yanımda oturuyor, fısıldaşmalarını duyuyorum. Nurper’in bakışlarındaki derinlik, Hayati Bey’in yalnızlığı, diğer karakterlerin gizli hesapları… Hepsi bir film sahnesi gibi zihnimde canlandı. Dönemin toplumsal atmosferini, insanların bakış açılarını ve insan ruhunun karanlık yönlerini bu kadar akıcı bir dille okumak çok keyifliydi. Refik Halid Karay’ın kalemine hayranlığım bir kez daha arttı. Kesinlikle tavsiye ederim; elinizden bırakmadan okuyacağınız, düşündüren ve sürükleyen bir roman. @inkilapkitabevi #kitapönerisi #dişiörümcek #refikhalidkaray #kitapyorum #okudumbitti #türkedebiyatı #romanönerisi #okumakayrıcalıktır #kitapkolikkafasikitapyorumu #reklamdeğilöneri
Refik Halid Karay’dan Bir Kadın Portresi: Dişi Örümcek
2026 4. kitabı
Okunma: 06 Ocak 2026 10:23
Kitabı henüz bitirmemişken, Refik Halid Karay’ın kadın tiplemeleri üzerine ilk izlenimlerim… Refik Halid Karay’ı romanları üzerinden okuduğumda, onun kadın karakterlerini hiçbir zaman masum ya da edilgen figürler olarak kurmadığını düşünüyorum. Bugünün Saraylısı, Sürgün, Yezid’in Kızı ve Nilgün’de kadınlar anlatının kenarında değil; olayları yönlendiren, erkekleri harekete geçiren, hatta çoğu zaman onları zor durumda bırakan merkezî karakterlerdir. Şu an okumakta olduğum Dişi Örümcek’te bu yaklaşım daha baştan açık edilir. Nurper, yazarın daha ilk sayfalarda koyduğu bir adla tanımlanır: “dişi örümcek.” Refik Halid bu nitelemeyi saklamaz; okuru hazırlıksız yakalamaz. Nurper, çevresindeki erkekleri parmağında oynatan, rol yapmayı bilen, gerektiğinde iffetli bir kadın maskesini ustalıkla takabilen “fettan” bir karakterdir. Bu rol değişimleri yalnızca onu tehlikeli kılmaz; anlatıya belirgin bir mizah da katar. Nurper’in karşısında erkekler çoğu zaman gülünç duruma düşer. Nurper’in bir anda mahcup, bir anda ağırbaşlı, gerektiğinde son derece iffetli bir kadın rolüne bürünmesi; erkeklerinse bu geçişleri büyük bir ciddiyetle çözmeye çalışması anlatıya canlı bir mizah kazandırır. Erkekler uzun uzun düşünüp kararlar alırken, okur sahnenin çoktan Nurper’in lehine kapandığını hisseder. Bu hâlleriyle erkekler yalnızca aldanmış değil, neredeyse karikatürize edilmiş figürlere dönüşür. Burada “dişi örümcek” metaforu kötülüğün değil, düzenin simgesi gibidir. Nurper ağını kurar, geri çekilir ve bekler; erkeklerse bu düzenin içine kendi adımlarıyla girer. Acele erkeklere, sabır dişi örümceğe aittir ve sonuç baştan bellidir. Bu yüzden bana göre Refik Halid Karay’ın kadınları “kötü” değil ama tehlikelidir. Çünkü pasif değildirler; oyun kurarlar, sezgiyi ve aklı birlikte kullanırlar. Dişi
2025 523. kitabı
Okunma: 07 Ekim 2025 22:00
"DİŞİ ÖRÜMCEK" "İnsan, başkalarından ziyade kendini aldatmaya uğraşan bir mahluktur; herkesten önce nefsine karşı yalan söylemekle vaktini geçirir." Bir kadının cazibesine, bir erkeğin zaaflarına ve insan ruhunun karanlık labirentlerine yolculuk… Refik Halid Karay, güçlü gözlem yeteneği ve ince mizahı ile Türk edebiyatında kendine özgü bir yer edinmiş bir yazar. Dişi Örümcek ise onun kaleminin en dikkat çekici örneklerinden biri. 1950’lerin başında geçen roman, ilk bakışta bir “aşk romanı” gibi görünse de aslında çok daha derin bir çözümleme sunuyor. Olaylar, 1950’lerin başında Suriye’de geçiyor. Romanın kahramanları çoğunlukla Türk ve Ermeni kökenli; yerel halk ise eserde arka planda kalıyor. Bu yönüyle roman, dönemin diplomatik çevrelerinin iç yüzüne ve “yüksek sosyete”nin yüzeysel ilişkilerine ışık tutuyor. Eserin merkezinde, genç, evli ve iki çocuk annesi Nurper var. İlk bakışta sessiz, hatta biraz beceriksiz bir kadın izlenimi verse de, zamanla onun zekâsı ve güçlü cinsî cazibesi ortaya çıkıyor. Nurper, çevresindeki erkekleri kendine âdeta tutsak eden, onların zayıflıklarından beslenen, sevdiği erkeklere acı çektirmekten haz duyan, isterik ve tutarsız bir karakter. Onun cazibesi, sadece bireyleri değil, Lübnan’daki diplomatik çevreleri bile etkisi altına alıyor. Nurper’in etrafında dönen erkeklerden biri de Viskonsül (Konsolos Yardımcısı) Hayati Bey. Nurper’in aşk kaçamakları, yalanları, aldatmacaları ve fütursuz davranışları, çevresindeki erkeklerin hayatını altüst ederken; bizler, bu çarpık ilişkiler ağını Hayati Bey’in gözünden izliyoruz. Kadınlardan korkan, evlilikten uzak duran, her zaman aldatılma endişesiyle yaşayan bir adam. Fakat Nurper karşısında tüm bu duvarları birer birer yıkılır. Evliliğe karşı duyduğu soğukluğa rağmen, kendini bir anda bu kadının
2026 3053. kitabı
Refik Halit Karay’ın kalemini zaten akıcı ve güçlü buluyordum ama Dişi Örümcek beni ayrıca etkiledi. Kitabı okurken hem dönemin atmosferini hissettim hem de insan ilişkilerinin ne kadar karmaşık olabileceğini bir kez daha gördüm. Romanda özellikle kadın karakterin gücü, zekâsı ve kurduğu hâkimiyet dikkat çekiciydi. “Dişi örümcek” benzetmesi boşuna değil; yavaş yavaş örülen bir ağ, o ağın içine çekilen insanlar ve bunun yarattığı psikolojik gerilim… Yazar bunu oldukça sade ama etkili bir dille anlatmış. Olaylardan çok karakterlerin ruh hâli ön planda gibiydi ve bu da kitabı benim için daha ilgi çekici yaptı. En çok hoşuma giden şey, Refik Halit’in insan doğasını gözlemleme biçimi oldu. Kimse tamamen iyi ya da tamamen kötü değil. Herkes çıkarlarının, duygularının ve zaaflarının peşinde. Bu da hikâyeyi daha gerçekçi kılıyor. Yer yer düşündüren, yer yer insanı sinirlendiren bir kitap oldu benim için. Özellikle ilişkilerde güç dengesi meselesi çok net işlenmiş. Kitabı bitirdiğimde kafamda şu soru kaldı: İnsan mı ağı kurar, yoksa kendi kurduğu ağın içinde mi kalır? Klasik Türk edebiyatı sevenlerin mutlaka okuması gerektiğini düşünüyorum. Ben okurken hem keyif aldım hem de karakter analizleri açısından oldukça doyurucu buldum. Etkileyici ve düşündürücü bir romandı.
2025 205. kitabı
DİŞİ ÖRÜMCEK . Türk edebiyatının keskin gözlemcilerinden biri olan Refik Halid Karay, hicivleri, toplum eleştirileri ve psikolojik derinliğiyle tanınır. “Memleket Hikâyeleri”, “İstanbul’un Bir Yüzü” ve “Bugünün Saraylısı” gibi eserleriyle tanınan yazar, güçlü betimlemeleri ve insan ruhunu çözümleyen diliyle modern Türk romanının önemli ustalarındandır. Ve ben bugün, ustamızdan aşka ve insanın tutkularına dair bir okumayla sizlerleyim. Bazı aşklar insanı yaşatmaz, yalnızca sürükler… İşte Refik Halid Karay’ın unutulmaz eseri #dişiörümcek de, aşkın görünmeyen yüzünü, tutkuların karanlık tarafını gözler önüne seren güçlü bir roman. Kitapta, güzelliğiyle büyüleyen ama aynı zamanda tehlikeli bir zekâya sahip Nurper adlı kadın yer almaktadır. Duygusal gücüyle erkekleri çevresinde döndüren, arzunun, gücün ve yıkımın simgesi olan bu kadın, tıpkı bir örümcek gibi görünmez ağlar örer. Onun cazibesi, sevgiyle başlayıp sonunda bir esarete dönüşür. Çünkü aşk onun için bir oyundur. Erkek karakterimiz Hayati Bey ise tutkusu ve aklı arasında kalan, bu aşk uğruna kendi benliğini yitiren ve aslında alttan verilen mesajla adamın kendi iç zaafına yenilişi yer alır romanda. Önce merak, sonra tutku, sonunda da çaresizlikle bir kadının peşine takılan biridir o. Sade, etkileyici bir anlatımla insan ruhuna tutulan bir ayna görevindeki kalemiyle, Refik Halid Karay bize der ki, " Aşk büyüsü kadar tehlikelidir de! " Ve unutmadan “Bazen en sıkı ağları örümcekler değil, kalplerimiz örer.” Sevgiden esarete dönüşen, bir tek aşk değil insanın kendi duygularına yenilmesini de ince ince işleyen satırlarda buluşmanızı isterim. Keyifle . .
2022 49. kitabı
Okunma: 22 Temmuz 2022 16:29
Refik Halid Karay okumayı çok sevdiğim bir yazar. Kitap akıcı ve sürükleyici olmasına rağmen konu itibariyle pek sevemediğim eserlerden biri oldu ne yazık ki. Yazarın diğer okuduğum eserlerine nazaran daha zayıf geldi. Yine de okuduğum için mutluyum, çünkü yazarın üslubunu, betimlemelerini seviyorum. Kadınlara karşı tutumu hariç. #kitapyorumum : Genç, evli iki çocuk annesi olan Nurper'in aşk kaçamaklarını, aldatmacalarını, yalan yanlış, kaba ve fütursuzca konuşmalarını sürekli değişen erkek karakterlerin başlarına ördüğü ağları, bu tuhaf ilişkileri anlatıyor yazar. Hayati Bey karakteri, kadınlardan korkan, aldatılacağını düşündüğü içinde evlilikten kaçan biridir. Biz baş karakter Hayati bey'in ağzından bütün bu dalavereleri, çirkinlikleri, ahlaksız davranışları olaylar ilerledikçe öğreniyoruz. Hayati, tüm bu oyunları, sahtekarlıkları, düzenbazlıkları gördüğü, duyduğu halde yine de Nurper aşkının esaretinden kurtulamaz. Ara ara nefsi ile kavgaya tutulsa da, vicdan azabı duysa da kendini kandırmış Nurper'i kendi aklında da kalbinde de her seferinde eninde sonunda haklı bulmuştur. Peki bu işin sonu nereye varacak? Merak ettiyseniz okuma sırası şimdi sizde demektir. O zaman keyifli okumalar. #kitapalıntıları : Yeryüzünün kabul etmeyeceği bir gürültü, bir insan kenetlenmesi, insandan başka mahlukların ruhaniyetsiz bir ayini, ruh hastalarının birbirlerine katışıp akla durgunluk veren müşterek nöbetiydi bu! Maskesiz bir karnaval âlemi ama yüzler kendiliğinden de maskeli hissini vermektedir. İnsan, başkasından ziyade kendini aldatmaya uğraşan bir mahluktur; herkesten önce nefsine karşı yalan söylemekle vaktini geçirir.
Dişi ÖrümcekRefik Halid Karay · İnkılap Kitabevi · 2011106 okunma
2020 161. kitabı
Okunma: 08 Eylül 2020 21:36
Refik Halid Karay romanlarını okumaya devam ederken, yazarın ortak özelliklere sahip bir kadın tiplemesini, hemen hemen tüm romanlarında kullandığını düşünmeye başladım. Refik Halid Karay’ın okuduğum romanlarındaki kadınların çoğu, gizemli, oyuncu,güvenilmez, tuttuğunu koparan, güçlü kadınlar. 1953 yılında yayımlanan Dişi Örümcek’in Nurperi’si, Suriye’deki Türk Konsolosluğu’na atanan kâtip Sadun’un eşidir. Nurperi, etrafındaki tüm erkekleri ağına düşürür ve onlarla oynar.Yakınlık kurduğu erkeklerin hayatını parçalarken, belirlediği sınırların ötesine geçilmesine de izin vermez. İlginç bir kitaptı Dişi Örümcek.
Dişi ÖrümcekRefik Halid Karay · İnkılap Kitabevi · 2011106 okunma

Refik Halid KarayYazar · 67 kitap
Bolu Mudurnu'dan İstanbul'a göçen Karakayış ailesinden Maliye Başveznedarı Mehmed Halid Bey'in oğlu olarak 15 Mart 1888’de İstanbul’da doğdu. Galatasaray Sultanisi'nde ve Hukuk Mektebi'nde okudu. Maliye Nezareti'nde (Hazine ve Maliye Bakanlığı) memur olarak çalıştı. II. Meşrutiyet'in ilanından sonra gazetecilik ile uğraşmaya başladı. 1909 yılında girdiği Tercüman-ı Hakikat gazetesinde mütercimlik ve muhabirlik yaptı. Fecriâtî topluluğuna katıldı ve "Kirpi" imzasıyla mizah dergisi Kalem'e yazılar yazmaya başladı. Yazıları yüzünden 1913'te önce Sinop'a sürüldü. Daha sonra Çorum, Ankara, ve Bilecik'e gönderildi. İstanbul'a dönünce bir süre Robert Kolej'de Türkçe öğretmenliği yaptı. Posta-Telgraf Umum Müdürlüğü'ne atandı. Bu sırada Hürriyet ve İtilaf Fırkası'na üye oldu, Aydede adlı siyasi mizah dergisini çıkarmaya başladı. İstiklal Savaşı aleyhine yazdığı yazılardan ötürü vatan hainliğiyle suçlandı, Yüzellilikler listesine alındı. Uzun süre yurt dışında, Beyrut ve Halep'te sürgün yaşadı. Mustafa Kemal Atatürk'e yazdığı şiir ve mektuplarla, Yüzellilikler listesindekilerin affedilmesinde önemli rol oynadı. 16 senelik sürgün hayatının ardından 1938 yılının Temmuz ayında yurda döndü. 1948 yılında, Aydede dergisini tekrar yayımlamaya başladı. 18 Temmuz 1965’te İstanbul’da vefat eden Karay, Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi. Türk Edebiyatındaki Yeri Refik Halid, Türk edebiyatında ilk defa Anadolu'yu tanıtan eserleri ile ismini duyurmuş, yergi ve mizah türündeki yazıları ile de üne kavuşmuştur. Gözleme dayanan eserlerinde, tasvirler, portreler ve benzetmeler kullanarak sade, akıcı dili ve güçlü tekniği ile 20. yüzyıl romancıları arasında seçkin bir yere sahip olmuştur. İstanbul'u bütün renk ve çizgileriyle yansıtarak Türkçeyi ustalıkla kullanan Refik Halid, Türk edebiyatına birçok eser kazandırmıştır. Seyit Kemal Karaalioğlu onu şöyle tarif eder: Refik Halit Karay; «Yeni Lisan» akımının tutunmasında önemli payı bulu­nan, konuşma dilini yazılarında büyük bir ustalıkla uygulayan bir yazardır. Hikâyeleriyle romanlarında renkli bir görgü ve gözlem zenginliği göze çarpar. Ro­manlarında, çoğunlukla aile üstünde durur. Hiçbir belli teze bağlanmaksızın, sağlam bir teknikle, başarılı çevre tasvirleri içerisinde nefis bir üslupla olayları anlatır. Ağır fikre, derin çözümlemelere, tezli saplantılara girmeden, «ak rea­lizm» diyebileceğimiz bir görüşle yazardır. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Refik_Hali...