Dönüşüm

Çevirmen:
Emre Alagöz

2023 38. kitabı
Okunma: 29 Nisan 2023 19:26
Kitabın yazarı sevgili Franz Kafka 1912 yılında yazdığı bu eser ile bizlere çok farklı bir hikaye anlatıyor…. Bir sabah uyandınız ve bir böcek’siniz evet evet yanlış okumadınız Böcek ‘ siniz kulağa çok ilginç ve bir o kadar da korkutucu geliyor dimi bencede öyle …. Fazla spoiler vermeden uzatmayayım en iyisi yani kitabı genel olarak beğendim tabiki de öyle abartıldığı kadar değilmiş ama bu benim düşüncem tabiki de …. Okuyacak arkadaşlara keyifli okumalar dilerim ama küçük bir dip not diyeyim okumadan önce yazarın hayatını araştırıp öğrenin ve öyle okuyun belki bende öyle yapsaydım kitabı okurken çok daha başka duygular ile okurdum …
Garip bir deneyim..
2026 5. kitabı
Okunma: 09 Nisan 2026 16:11
Kitap hakkında ne hissedeceğimi bilemiyorum. Başta tabi ki garipsedim, ara ara güldüm, sonra üzüldüm, bir ara böcekle empati yaptım :) sonra kafam karıştı ardından yine üzüldüm. Kurgunun başında Gregor kötü rüyalar gördüğü bir gecenin sabahında kendini yatağında dev bir böceğe dönüşmüş olarak buluyor. Ve kısa süreli bir şaşkınlıktan sonra işini, müdürünü, işe geç kalınca olacakları düşünmeye başladığı bir telaş içinde buluyoruz onu. Yani durum bu iken sanki daha önce düşünüp telaş edilmesi gereken şeyler varmış gibi geldi bana ama sen bilirsin Gregorcuğum O haldeyken işine geç kalma telaşı duyması dışında kurgunun geri kalanı, her ne kadar başlı başına absürt bir konu olsa da , daha gerçekçiydi diye düşünüyorum. Ailenin bir ferdi bir anda dev bir yaratığa dönüşüyor. Her ne kadar onun aileden biri olduğunu bilseler de karşılarındaki bu yaratıktan korkmaktan ve iğrenmekten kendilerini alamıyorlar. Bir süre onu anlamaya, rahat ettirmeye çalışsalar da zamanla varlığından rahatsızlık duymaya başlıyorlar. Odası artık ıvır zıvırın atıldığı bir ardiyeye dönüştürülüyor va kapısı da iyice kilitleniyor. Böceğe dönüşmüş bir insandan bahsediliyor ama insan gerçek dünya ile kıyasladığında bir çok benzerlik bulabiliyor "Dönüşüm"de. Şöyle ki: Gregor normalken ailede hiç kimse çalışmıyor ve hepsi onun elinden geçiniyor. Ama artık iş göremez ve bakıma muhtaç bir hâle geldiğinde tahammül edilemez oluyor. Bir süre sonra odası bile özel alanı olmaktan çıkıyor. İnsanların kendi aile fertlerini veya hayırsız evlatların kendi anne babalarını işleri düştükçe sömürüp, onlar yardıma muhtaç olduklarında, hastalanıp yataklara düştüklerinde ise nasıl gözden çıkardıklarını anımsattı bu bana. Ama şunu da belirtmek isterim kitapta anlatılan aile için kötü ve gaddar bir aile bir profili
2023 10. kitabı
Okunma: 16 Nisan 2023 01:57
Kafka,böcek metaforu üzerinden biz okurlara çok fazla mesajın verildiği yine şahane bir yapıt sunuyor.Samsa’nın bir sabah uyandığında böceğe dönüşmesi ile başlayan satırlarla olağanüstü bir olayın içine giriyorsunuz. Başkalaşan dönüşüm yaşayan aslında Gregor’un böceğe dönüşmesi değil çevresindeki insanların değişimi…Sistemin kölesi olmaktan çıktığında, boyun eğmediğinde ,herkes gibi olmadığında toplum tarafından nasıl ötekileştirildiğini,değersiz görüldüğünü; diğerlerinin gözünde onlara bir faydan olduğunda bir birey olarak var olduğunu, faydan yoksa aslında hiç var olmadığını anlatan bir yapıt. Gerçeklikle kurmacanın sınırlarını zorlayan bu yapıtı okurken düşünmeye ve hayatı sorgulamaya başlıyorsunuz. Okumaya değer.
Puan vermedi·88 syf.·
2019 33. kitabı
Hayatmızda tüm sorumluluklarımızı yerine getirirken bir gün getirmedigimizde olabilcek aile tepkisi başta ve sonrasında aileden bile dışlanma... Muazzam bir öykü... Böyle sarsıcı bir son beklemiyordum... Ama hayatın gerçeğini yansıtmış 88 sayfalık cok derin bir kitap. Not: Üzüldüğüm tek nokta var bilmiyordum "Kafka, kitap basılacağı sırada yayınevine mektupla şöyle der; “Kitap kapağında asla bir böce çizilmemeli!” Bunun algıyı değiştireceğini de belirtir." diye ince bir ayrıntı iletmiş. Keşke yayınevleri bu konuda daha hassas olsa. Eğer siz bu kitabı alacaksanız lütfen Kafka’nın istediği gibi !!! aile bireyleri ve müdürün olduğu, kapının göründüğü bir kapak tarzında alırsanız Kafka'ya ihanet etmemiş olursunuz.
"Değer vaktinde bilinmeli”
2022 9. kitabı
Okunma: 07 Şubat 2022 00:11
Kitap taze bitmişken yorumumu da yazayım. Bir insana yapılabilecek en büyük kötülüktür ona hak ettiği sevgiyi vermemek ve onu hiçliğe itmek. İnsanın benliğini sarsan yegane (Tek) duygudur hiçlik. Kafka'nın iç dünyasındaki yıkımı her seferinde hissetmek bana kapana kısılmışım ve boğulmamak için çırpınıyormuşum hissini veriyor.Normal bir insanken bir gün uyandığında, kendini bir böceğe dönüşmüş buluyorsun. Hiçbir işe yaramıyorsun, seninle ilgilenen kardeşin oluyor ve bunu yaparken senden iğrenen, odanı temizleyen ve yemeğini veren. Bütün gün odanın içinde gezinip duruyosun üstelik kapın da kilitli oluyor. Ailen senden tiksiniyor, nefret ediyor, önceden senin kazandığın parayla geçinen ev halkı işe gitmek zorunda kalıyor ve bir zamanlar işe yarayan biri olduğunu unutup, sana minnet duyacağı yerde nefretle ölmeni bekliyorlar.Bana daha çok böceğe dönüşen bir insanın fantastik hikayesi gibi değil de, en basit örneğiyle, sağlam bir insanken bir kaza sonucu felç kalmış birinin hikayesini anlatıyor gibi geldi. Herkesin başına her an gelebilecek bir olay ve sonucundaki acı gerçekleri bize farklı bir dille sunuyor Kafka. Ve herkesin aklına bir gerçeği getiriyor yazar, bir gün bizler de bir böceğe dönüşebiliriz, ya da belki de çoktandır bir böcek olduğumuzun farkında değilizdir.5 yıl boyunca çalış çabala, düştüğün zaman sevdiklerin sana sırtını dönsün! Aslında hepimiz bir Gregor Samsa değil miyiz? Sahi, Siz bu hayatta kaç kişiyi karşılıksız ve koşulsuzca sevebildiniz? Tokat gibi bir kitap okudum. Teşekkürler Kafka!
2024 10. kitabı
Okunma: 29 Kasım 2024 12:38
Franz Kafka'nın 1915 yılında yayımlanmış ve en popüler sayılabilecek eseri. Eser uzun öykü olarak nitelendiriliyor. Eserin en dikkat çekici özelliği dönemiyle kıyaslandığında şaşırtıcı derecede sıradışı olması. Kuvvetle muhtemel bundandır ki eser döneminde yayımlandığında dikkate değer bulunmuyor. Metaforlar üzerinden psikolojik bir travmanın, protest ve ütopik bir ızdırabın bu denli çarpıcı şekilde işlenmesi gerçekten kitabın okunmaya değer olduğunu gösteriyor. Kitapla ilgili incelemelerde özellikle Türkçe çevirisinde "böcek" -alm. ungeziefer- olarak çevrilen kelimenin tam olarak anlamını karşılamadığı, aslında bahse konu kelimenin anlamının "kurban edilmeye uygun olmayan kirli hayvan" olduğu yönünde bilgi mevcut. Her ne anlama gelirse gelsin insanın hayatta Gregor Samsa gibi dışlandığı, değersizleştirildiği, ölüme terk edildiği zamanlar olmuştur. Aslolan, insanın bu olanlardan sonra nasıl bir canlıya dönüşmüş olmasıdır.
2020 1. kitabı
(BENCE) Kesinlikle okumayın tavsiye etmiyorum berbat ötesi bir kitap çok saçma ve içeriğin ne anlattığıda tam olarak belli değil insanı kitap okumaktan sğutan bir eser olmuş gerçekten... :(
2021 1. kitabı
Orjinal adı "Die Verwandlung" olan bu kitap Franz Kafka' nın kendi hayatında hissettiği ya da ona hissettirilen farklılığı ve bu farklılık karşısında ailesinin bile ön yargılı oluşunu anlatıyor gibi geldi bana. Yani kitapta Gregor Samsa diye anlattığı kişinin kendisi olduğu, kitapta kendi yaşamından bahsettiği kanısındayım. Hamam böceği metaforu kullanmasının ve dönüşümünden sonra babasının Gregor'a karşı tepkilerinin Franz Kafka' nın babası ile yaşadıklarını yansıttığını düşünüyorum. Bize fikirlerimizi paylaşabileceğimiz bir platform sunduğu için 1k ekibine teşekkür ediyorum.
Puan vermedi·
"Gregor Samsa, bir sabah, huzursuz edici rüyalarından uyandığında, devasa bir böceğe dönüşmüş olarak kendini yatağında buldu." cümlesi merak uyandırdı, okumak istedim kitabı. Gregor Samsa'nın böceğe dönüştüğünü anlaması, ailesinin tepkisi, ondan vazgeçişleri ve ölümünü anlatıyor. Kitabı gerçekten hissederek okuduğunuzda bir böcek hikayesinden ziyade derin bir hüzün ve dramı hissedebilirsiniz.Çevirisini de beğendim, kitap 88 sayfa. Ben severek okudum, meraklılarına tavsiye edilir.
2019 13. kitabı
Okunma: 13 Mayıs 2019 00:39
Eğer etrafınızdakilerle aynı fikirde değilseniz , aynı amaç uğruna yaşamıyorsanız size bir böcekmişsiniz gibi davranırlar ve uzaklaşacağınız günü sabırsızlıkla beklerler. Bir metafor üzerinden anlatılan hikaye neresinden bakarsam bakıyım aynı. İnsanların işine yaradığınız sürece değerli olursunuz. Aksi olursa eğer bizi en seven kişi bile yabancı olur. Kafka ‘ nın iç dünyası biraz karamsar. Ama söylediği ve yaptığı metaforlar tamamen gerçek . Kitapta bahsi geçen insanlardan en az bir tanesi vardır hayatımızda.
İlişkiler

Franz KafkaYazar · 138 kitap
Yahudi bir tüccar aileden gelen, Almancaya da hâkim olan bir yazardı. Kafka'nın en önemli eserlerini, üç romanının (Dava, Şato ve Kayıp) yanı sıra; ortaya koyduğu birçok hikâyeleri oluşturuyor. Kafka'nın eserlerinin büyük bölümü ancak Kafka'nın ölümünden sonra meslektaşı ve yakın arkadaşı Max Brod tarafından yayımlandı ve bu eserler 20. yüzyılda dünya edebiyatında kalıcı bir etki bıraktı. 1883 yılında Prag'da doğdu. Taşralı Çek proletaryasından gelip zengin bir tüccar konumuna yükselmiş bir baba ile zengin ve aydın bir Alman Yahudi'si annenin çocuğu olan Franz Kafka'nın, içedönük ve huzursuz kişiliğini büyük ölçüde annesine borçlu olduğu söylenir. Ailenin en büyük çocuğu olan Kafka'nın iki erkek kardeşi küçük yaşta hayatlarını kaybettiler. Kız kardeşleri Elli, Valli ve Ottla ise Nazi Almanyası'nın organize ettiği Yahudi katliamı Holocaust'da hayatlarını kaybettiler. Kafka, çeşitli ailevi ve toplumsal sebepler yüzünden çevresine yabancılaşarak büyüdü. Ailesinin Prag'daki Alman toplumuyla kaynaşma çabaları sonucunda Alman okullarında okudu. 1893 yılında öğrenim görmeye başladığı Avusturya Lisesi, yalnızlığını ve kendi içine kapanmasında büyük etken oldu. Çek kökenli bir aileden geldiği halde Almancayı anadili olarak kullandığı için tam bir Çek sayılmayan Kafka'yı, Almanlar da tam anlamıyla kendilerinden görmediler. Ufak yaşlarda da Çekçe konuşan Kafka gittiği Alman okullarının da etkisiyle Almancada ustalaştı. 1901 yılında Altstädter Gymnasium lisesini bitirdikten sonra Prag'daki Karl Ferdinand Üniversitesi'nin Hukuk Fakültesi'ne girdi. Buradaki eğitimi sırasında Alman edebiyatı derslerini takip etmeye başladı. Öğrenciliği sırasında Yiddiş tiyatro çalışmalarında yer aldı ve bu çalışmalara destek verdi. Kafka ilk eseri olan 'Bir Savaşın Tasviri' adlı öyküsünü bu dönemde yazdı. 1902 yılında Max Brod'la tanıştı. Max Brod, Kafka'nın yaşamında önemli rol oynayan isimlerden biri olacaktı. 1906 yılında hukuk öğrenimini doktora ile tamamladı ve bir yıl süren avukatlık stajını yaptı. 1907'de Sigorta Şirketi'nde memur olarak çalışmaya başladı. Gündüzleri sigorta şirketinde sürdürdüğü çalışma hayatının yanı sıra geceleri ölümden bile daha derin bir uykuya benzettiği yazma işine yoğunlaşıyordu. Aynı yıl 'Taşrada Düğün Hazırlıkları' adlı öyküsünü kaleme aldı. 1912 yılında nişanlısı Felice Bauer'le tanıştı. Onunla ilişkisini, üç kez ayrılıp yeniden nişanlanarak, 1919'a kadar sürdürdü. Evlenmemesine neden olarak hastalığını gösteriyordu. Oysa güncesinde evliliği bir burjuva bağı olanak nitelendirmiş ve edebiyat hayatını sürdürebilmesi için yalnızlığa ihtiyacı olduğunu vurgulamıştır. Nişanlısıyla bu ilişkisinden geriye beş yüzün üzerinde mektup kalmıştır. Bunlar, Kafka'nın ölümünden çok sonra 1967'de 'Felice'ye Mektuplar' adıyla yayınlandı. 1917'de Kafka, verem olduğunu öğrendi. 1919 yılında geçirdiği ağır gripten dolayı hastaneye kaldırıldı. 1920 yılında Milena Jesenska ile tanıştı. Mektuplaştığı dört kadın arasında en ciddi ve önemli olan Milena Jesenska'ydi. Milena'yla mektuplaşmaları önce bir arkadaşlık gibi başladı, daha sonra tutkulu bir aşka dönüştü. Fakat Milena evli olduğundan bu mutsuz ve imkânsız ask Kafka'yı derin acılara sürükledi. Mektuplaştıkları üç yıl boyunca sadece iki üç kez görüşebildiler ve bu görüşmeler Kafka'yı üzmekten başka bir işe yaramadı, yine de onun yaratıcılığını olumlu yönde etkilediği rahatlıkla söylenebilir. Daha sonraları edebiyat tarihinin güzide eserlerinden biri sayılacak olan "Milena'ya Mektupları”nda Kafka şöyle dile getirir durumunu; "En çok seni seviyorum diyorum ama gerçek sevgi bu değil sanırım, sen bir bıçaksın, ben de durmadan içimi deşiyorum o bıçakla dersem, gerçek sevgiyi anlatmış olurum belki..." Milena bu mektupları 1939 yılında yayınlaması için yakın arkadaşı Willy Haas'a verdi ve kendisi 17 Mayıs 1944'te Almanya'da toplama kampında öldü. 1922'de emekli oldu, maddi durumu kötüydü ve sağlığı gittikçe bozuluyordu. 1923`de ailesinin etkisinden kaçmak ve yazmaya yoğunlaşmak için Berlin'e taşındı, orada da Dora Dymant adında bir sevgilisi oldu. Dora, Milena`dan daha şanslıydı Nazi Almanya'sına direndi ve 1952`de Londra'da öldü. 1924 yılı 3 Haziran gecesi, 1917 senesinde kaldırıldığı Viyana yakınlarındaki Keirling sanatoryumunda hayata gözlerini yumdu. Kafka'nın eserlerinin hepsinde görülen yabancılaşma olgusu, onun kendi yaşamında da belirgin bir biçimde izlenir. Ona göre ne kadar küçük ve basit bir yaşamı olursa o kadar mutlu ve sorunsuz olacaktır. Nazilerin Çekoslovakya'yı işgali sırasında Kafka ile ilgili birçok belge yok edildi. 20 yıl süren dostluklarının sonunda Kafka bütün yazdıklarını ölümünden sonra yakması için Max Brod'a vermişti. Yazdıklarının gereğinden fazla kişisel ve değersiz olduğunu düşünüyordu. Tabii Max onunla ayni fikirde değildi ve Kafka'nın ölümünden sonra, karışık halde bulunan binlerce sayfa metni toplayıp düzenleyerek yayınladı. Yaşamının ve yapıtlarının ortak yani, Camus'nün dediği gibi, "Her şeyi göstermek ve hiçbir şeyi teyit etmemektir". Çünkü yaşamayı bir savaş, ama önceden yitirilmiş bir savaş olarak görür. Çünkü bir insan olarak yaşamak ve doğru yolda ilerlemek hemen hemen olanaksızdır.