Dost Toprak

1931
Altın Kitaplar

2020 14. kitabı
Okunma: 20 Mayıs 2020 09:00
Şimdiye kadar okuduğum tüm kitaplardan farklı bir şeydi bu. Eski zamanlarda geçen, öyle ki köleliğin olduğu dönemde geçen bir hikayesi var bu kitabın. Bir çiftçinin inişli çıkışlı hayatını, eşini, çocuklarını ve neler yaşadıklarını anlatan, okurken hikayenin içinde kaybolduğum, ödüllü bir kitap. Ama eksik yönleri oldugunu düşünüyorum ve bana kalırsa kitabın sonu daha afilli bitirilebilirdi.
Dost ToprakPearl S. Buck · Altın Kitaplar · 1973197 okunma
2025 43. kitabı
Okunma: 08 Nisan 2025 15:13
Kendi ülkesi ABD’de ve dünyada çok okunmasına rağmen ülkemizde pek okunmayan yazarlardan birisi Pearl Buck. Aslında yıllar önce Altın Kitaplar, Cem Yayınevi gibi eskinin güzel yayınevleri pek çok kitabının çevirisini basmış ancak uzun zamandır yazarın eserlerinin baskısı bulunmuyordu. Kafka Kitap, “Mübarek Toprak”ı basınca çok sevindim bu nedenle, umarım devamı da gelir. Bu kitap da daha önce “Dost Toprak” ve “Sarı Esirler” adlarıyla Türkçeleştirilip farklı yayınevlerince basılmış. Nobel Edebiyat Ödüllü yazarın en önemli eserlerinden kabul edilen kitap Pulitzer Ödüllü. Pearl Buck, anne ve babasının misyoner olarak Çin’de görev yapmaları sebebiyle henüz bir bebekken orada yaşamaya başlamış ve hayatının büyük bir bölümünü de orada geçirmiş. Önce ailesinin görevi sebebiyle orada yaşasa da, Çin’e gönülden bağlanınca sonrasında da oradan uzak kalamamış. Eserlerinin çoğunda çok sevdiği ve vakıf olduğu Çin’in kültürünü, toplumunu ve kadınlarını anlatmış. “Mübarek Toprak”a gelecek olursam, yirminci yüzyıl başlarında, Çin’in küçük bir kasabasında yaşayan çiftçi Wang Lung’un hayatını anlatıyor kitap kısaca. Wang Lung’un, büyük bir konağın esirlerinden biri olan O-lan ile evlendiği gün başlıyor hikaye. Zaman içinde çocukları ve hatta torunları oluyor. Bu esnada kıtlıklar (bu kısım Yan Lianke’nin Günler Aylar Yıllar’ını da anımsattı okurken), doğal afetler, savaşlar, göçler yaşıyorlar. Onların hayat mücadelesine tanık olurken, bir yandan da o dönem Çin’in sosyal ve toplumsal yapısını, âdet ve geleneklerini, farklı sosyal sınıflarının yaşantılarını okuyoruz. İster köle ister zengin bir toprak sahibinin eşi olsun, kadın olmanın yüklerinin hep çok daha ağır olduğunu da her durumda gösteriyor Buck; sinirinizi bozuyor, içinizi parçalıyor ama bir yandan da gerçeklerin böyle
2018 35. kitabı
Okunma: 14 Nisan 2018 14:33
Ben, Pearl S. Buck okurken gerçekten çok büyük keyif alıyorum, mutlu oluyorum ve çok garip bir duyguyla, bir huzurla kitabı okuyorum. Ama ne yazık ki böylesine beğendiğim ve usta bir yazarın kitaplarını ülkemizde piyasada bulmak çok zor. Hatta neredeyse imkansız gibi bir şey. Şu anda yazarın sadece ''Çin Sarayında Bir Bakire'' ismindeki kitabından başka hiçbir kitabı piyasada yok. Yıllar önce basılmış bir kaç kitabını ise, ancak sahaflardan temin etmek mümkün oluyor. Yayınevleri, neden böylesine muhteşem eserleri olan bir yazarı es geçiyorlar onu da bir türlü anlamıyorum. ''Mübarek Toprak'' , sitede Necmettin Zafer (https://1000kitap.com/neco_z/Duvar/) Bey kardeşimin düzenlediği etkinliğe katılmak için yine sahaflardan temin ederek okuduğum , yazarın muhteşem bir kitabı. Kitapta yazar, yirminci asrın başlarında Çin'in kırsal kesimlerinde yaşayan Wang Lung ve ailesine odaklanıyor . Konu, bir toprak sevdalısı ve işçisi olan Wang Lung'un , bir konakta köle olarak yaşayan O-lan ismindeki bir kızla evlenmesiyle başlıyor. Yoksulluk, açlık, hastalık, zenginlik, mutsuzluk, doğal felaketler, huzurlu ve huzursuz geçen günler, çevredeki insanlarla olan ilişkiler ve bütün zorluklarla yapılan, yıllara yayılmış büyük bir mücadele. Ayrıca bütün bu durumlarda oluşan değişik yapılardaki insan psikolojisi. Hepsinden de önemlisi yazarın her kitabında ortaya koyduğu gibi, insanın içini acı acı yakarak garip duygular bırakan dramatik hayatların hikayesi. Kitap, yazarın diğer kitapları gibi süper denilecek bir şekilde basit ve sade olarak yazıldığından, çok akıcı ve sürükleyici bir şekilde okunuyor. Çok beğenerek ve keyif alarak okuduğum bu muhteşem eserin, mutlaka okunması gereken kitaplardan biri olduğunu düşünüyor ve okunmasını da tavsiye ediyorum.
2025 32. kitabı
Okunma: 18 Mayıs 2025 18:35
Bu yılın en iyilerine girdi #mübarektoprak . Bucks, hem Nobel hem Pulitzer ödülü almış ve Nobel alan ilk Amerikalı kadın yazar 20.yy çin toplumunun mücadelesini bir aile üzerinden anlatan hikaye sanayileşme ve devrimlerle beraber aslında bu gelişime karşı verilen mücadeleye bir aile babası olan Wang Lung üzerinden anlatıyor. Bir kuşak hikayesi diyebiliriz. Aile yapısındaki kırılmaları kadınları statüsündeki değişimleri okurken kültürel erozyonları ve kuşak çatışmalarını da görüyoruz. Kölelik , sadakat, öz ile ilgili çok düşündürdü. İnsan ne kadar savrulursa da her zaman köklerine dönüyor ve vicdanı ait olduğu yere gidiyor. kitabı bitirdikten sonra devam kitapları da olduğunu öğrendim üçlemeymiş. Oğullar kitabı ; Wang Lung oğullarının yaşamı, Ayrılan ev aileni sonraki kuşağının hikayesi..
toprak aşkına
2025 16. kitabı
Okunma: 22 Mayıs 2025 20:05
“Topraktan geldik, toprağa döneceğiz - ve toprağı elinde tutan yaşar - kimse senden toprağını çalamaz.” • Ana karakter Wang Lung, bir çiftçi olarak toprakla iç içe yaşayan, emeğiyle var olmaya çalışan sıradan bir adamdır. Roman onun yoksulluktan zenginliğe giden yolculuğunu, ama bu yolculuk sırasında insani değerlerle olan bağını nasıl kaybettiğini anlatır. Toprak, romanda sadece bir geçim kaynağı değil, aynı zamanda bir kimlik, bir ahlak ölçüsü ve neredeyse kutsal bir değer olarak resmedilir. İnsan topraktan uzaklaştıkça yozlaşır; bu, romanın merkezindeki güçlü mesajlardan biridir. Yazar, Çin’in kırsal yaşamını, insanın toprakla kurduğu kadim bağı ve sınıf farklarının insan hayatındaki yıkıcı etkilerini sade ama sarsıcı bir dille anlatıyor. Kitapta inişler ve çıkışlarla beraber tempo hiç düşmüyor. Pulitzer ödüllü bu kitap ülkemizde de yeterince okunmayı hak ediyor.
2020 3. kitabı
Kitap Pulitzer ödüllü, yazar kitapta Çinlilerin yaşam şeklini de göz önünde bulundurarak bir hikaye tasarlamış. Kahramanımız Wang Lung'un zenginleşmesi ve yaşam tarzını değiştirmesi, nereden gediğini unutması çemberinde bir hikaye anlatılıyor.
2023 107. kitabı
Okunma: 15 Eylül 2023 00:00
Mübarek Toprak, Çin’de geçen bir kurgu. Bir aile hikayesi üzerinden 1900’lü yılların ilk çeyreğinde Çin’de yaşam anlatılıyor. Fakir bir çiftçinin bir köleyle evlenmesi, çocuklarının olması, büyümeleri, topraktan geçinmeleri seyrinde ilerleyen kurguda sınıfsal farklılıklar, cinsiyet rolleri, ataerki, halkın ayaklanması, kıtlık gibi toplumsal olaylar ve kültürel ögeler öne çıkıyor. Kıtlık bölümlerindeki çaresizlik dehşetti. O-lan adlı anne rolündeki kadın karakterin hikayesi üzerine de söylenecek çok şey var. Sesiz, vakur, ailesini çekip çeviren ve her zorluğu yüklenip devam eden kadınlardan. Buck hayatı boyunca kadın hakları, engelli bireylerin hakları için mücadele etmiş. Kurgusunda da bu insanların hikayelerine yer vermiş. Bucak’ın görsel ve akıcı bir anlatımı var, lafı dolandırmadan duyguyu okura geçiriyor. Bu yönüyle genç okurların da severek okuyacağı bir kitap olduğunu düşünüyorum. Yaşamak ve Günler Aylar Yıllar kitapları aklıma geldi okurken, o kitapları seven okurlar es geçmesin. Kıtlık, insanların açlıkla mücadelesi, yaşanan zorluklar açısından birbirlerini tamamlayan kitaplar. Pearl S. Buck, Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan ilk Amerikalı kadın yazar. 40 yaşına kadar Çin’de yaşamış. Doğu ile Batı, geleneksellikle çağdaşlık arasındaki farkları irdelemiş ve toplumsal çalkantıların yaşandığı dönemlerde yoksullaşan halkın sıkıntılarını ele almış.1972’de Buck’ın Çin’e dönmesi yasaklanmış. Bu yasağa rağmen ‘ Çin halkının dostu’ olarak görülüyormuş. Kitabın sonunda Buck hakkında detaylı bilgi ve fotoğraflar yer alıyor. Görsele ekledim birkaç örnek.
2025 13. kitabı
Pearl S.Buck 1938 yılında, Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanmış.Bu ödülü alan ilk Amerikalı kadın yazar olmuş. 1931 yılında yayımlanan Mübarek Toprak, bir üçlemenin ilk kitabı. Bu kitapla da Pulitzer Ödülü ve William Dean Howells Madalyası kazanmış yazar . Hayatının büyük kısmını Çin'de geçiren Pearl S. Buck, romanlarında genellikle Çin'i ve Çin Kültür Devrimi'nin yarattığı değişiklikleri konu almış. Kadın hakları, insan hakları ve engelli bireylerin topluma kazandırılması için yoğun bir çaba harcamış. Mübarek Toprak'ın sonunda, Pearl S. Buck'ın yaşamından kesitler sunan küçük bir fotoğraf seçkisi bulunuyor. Wang Lung, yaşlı babası ile köyde yaşar.Geçimini çiftçilikle sağlayan Wang Lung, O-Lan isimli, çekicilikten uzak bir köle kadınla evlenir.Eski sahibi tarafında kıt akıllı varsayılsa da oldukça akıllı, çalışkan, sadık bir kadındır O-Lan. Evliliklerinin ilk yıllarında yaşanan kıtlıkta, kente göç edip, dilenmek zorunda kalsalar da, O-Lan, üstün özellikleri ve verdiği erkek çocuklarla ( kız çocuklar direkt köle olarak görülmekte) Wang Lung'un yaşamına çeki düzen vermekle kalmaz, günden güne zenginleşmesini de sağlar.Yedi yılda bir gelen kuraklık korkutsa da yükü sağlamdır artık Wang Lung'un. Wang Lung, topraklarına toprak katıp zenginleşirken, hırslarına teslim olur.Kendisine ikinci bir eş bulur, öncelikle.Yavaş yavaş yozlaşır. Kadının, Çin toplumunda gerçekten adı yok 1920'lerde.Potansiyel köle hepsi.Engelli çocuklar ise kaderleriyle baş başa. İlgiyle okuduğum bir kitap oldu, Mübarek Toprak.
2017 48. kitabı
Yazarın “Ana” kitabını okuyanlara bu roman hiç de yabancı gelmeyecektir. Sanki Ana’nın kapı komşusunun hikayesini dinliyor izlenimine kapılmamak mümkün değil. Yazar “Ana” romanında olduğu gibi bu romanında da Çin köylüsünü yalın ve objektif bir biçimde anlatıyor. Kitapta devrim öncesi kırsalda yaşayan Wang Lung ve ailesinin 20. yüzyılda yaşam kalım savaşını konu ediniliyor. Hikaye Wang Lung’un bir konaktan köle bir kadını eş edinmesiyle başlıyor. Wang Lung’un aklından geçmiş midir bilmiyoruz ama kitabı sonuna kadar okuyan okuyucu bu kararın Wang Lung’un hayatında verdiği en isabetli karar olduğunu anlayacaktır. Wang Lung basit, durağan, akrabalarına ve kendisine saygısı olan bir çiftçi olarak tasvir ediliyor. Roman ilerledikçe ve ekonomik durumu iyileştikçe karanlık yüzünü de görmeye başlıyoruz; ancak kitabın sonuna kadar insancıl yanından hiçbir şey kaybetmediğini de anlıyoruz. Kitap aslında bize onun duygusal yolculuğunu anlatıyor. İhtirasları, arzuları, hisleri, duyguları tekrar tekrar karşımıza çıkıyor. Wang Lung’un gerçek sevgilisi topraktır. Toprak kitabın kalbidir. Toprak onun için bir teselli, bir kaçıştır. Ne zaman canı sıkkın olsa kendini toprağına verir. Hiç yorulmadan onu işler ve toprak da karşılığını ona fazlasıyla verir. Eline geçen her gümüşü toprağa yatırır. Çünkü ona göre toprak zenginlik ve mutluluk kaynağıdır. Toprağını kimse elinden alamaz. İnişli çıkışlı hayatına rağmen toprakla bağını hiçbir zaman koparmaz. Wang Lung’un köle eşi O’lan ise erkeğine yürekten bağlı, eşi kadar çalışkan ama maalesef gün yüzü görmeyen bir kadındır. Her başarılı erkeğin arkasında başarılı bir kadın vardır lafı tam O’lan için söylenmiş bence. Kitabı okuyan okur Çin kültürüne ait pek çok bilgiyi de hayretle öğreniyor. Özellikle bu kültürde kadın olmanın ne kadar zor
2024 26. kitabı
Okunma: 28 Mart 2024 12:52
Mübarek Toprak ~Pearl S. Buck Yoksullar aşırı yoksullaşınca değil, zenginler aşırı zenginleşince ülkede kaos çıkar Selam kitap severler, 1920 lerde Çin’de ki taşra hayatına ilişkin ezber bozan tasvir ve hikayesiyle bu yaşamın izini süren üçlemenin (Good Earth) ilk kitabı. Kitap yazara Pulitzer ödülü ve William Dean Howells Madalyası kazandırmış. Ayrıca 1938’de Nobel Edebiyat Ödülüne layık görülen yazar bu ödülü alan ilk Amerika’lı kadın ünvanına da sahip. Wang Lung toprağında tarım yaparak geçimini sağlayan sıradan bir çiftçidir. Hayatı, dönemin zengin konaklarında köle olarak çalışan ve satılığa çıkarılan O-Lan ile evlenerek değişir. Köle O-Lan sessiz ve çalışkandır. Kocasının tarlasında çalışır ve çocuk doğurur. Doğurduğu erkek çocuklar ile evin bereketi artarken, doğan kız çocuklarla sefaletin dibini yaşadıklarına inanırlar. Öyle ki kız çocukları değersizdir ve ‘kul’ olarak adlandırılır. Çoğu zaman kız çocukları küçük yaşlarda satılarak geçim sağlanır. Wang Lung’un bir zaman sonra tarlaları genişler ve zengin olur artık bir konak ve çiftlik sahibidir. Bu zenginlikle yaşamında radikal değişimler olur. Dünyaya farklı gözle bakmaya başlar, kendi değerlerini sorgular. Yaşadığı sosyal değişimler, insanın toprağa olan bağlılığı, sevgi, kayıplar ve umut kitabın temelini oluşturmuş. Kadının değersizliği, kölelik, engelli çocukların nasıl kaderine terk edildiği ve yaşanılan trajediler çok etkileyiciydi. Wang Lung’un O-Lan ile ilişkisinin arasına giren birde Lotus çiçeği hikayesi asırlar boyu devam eden “erkektir elimin kiridir” cümlesini anlatır nitelikte. Zengin betimlemeleri, duygusal derinliği ve su gibi akan etkileyici anlatımıyla okuyucuyu derinden etkileyecek bir eser. Ülkenin kırsal yoksulluğuna dair çizilen sert tasvirleri ile kitap benden tam puan aldı Herkese
Roman-Edebiyat

Pearl S. BuckYazar · 60 kitap
Pearl Sydenstricker Buck daha çok bilinen adıyla Pearl S. Buck (d. 26 Haziran 1892 - ö. 6 Mart 1973) Nobel edebiyat ödülünü alan ilk ABD'li kadındır. Doğumunda kendisine verilen adı kayıtlarda Pearl Comfort Sydenstricker olarak geçer. 1892 yılında Batı Virginia eyaletinin Hilsboro kentinde doğan Pearl S. Buck 1917 yılında John L. Buck'la evlenmiş, daha sonra bu eşinden boşanarak 1935 yılında Richard Walsh ile ikinci evliliğini yapmıştır. Bir çocuk sahibi olan Pearl S. Buck daha sonra dokuz çocuğu evlat edinmiş. Hayatını önce öğretmenlik daha sonra da yazarlıkla kazanan Pearl S. Buck 1931 yılında The Good Earth İyi Dünya adlı yapıtıyla Pulitzer Ödülü'nü kazanmıştır. Pearl S. Buck'ın kitapları ömrünün büyük bir kısmını geçirdiği Çin'deki yaşamı yansıtır. 1938 yılında kazandığı Nobel ödülünün ardından National Institute of Arts and Letters (Ulusal Sanat ve Edebiyat Entitüsü)'ın üyeliğine layık görülmüştür. Pearl S. Buck ayrıca Asyalı çocukların ABD'li ailelerce evlat edinilebilmeleri için dernekler kurmuştur. Ana kitabıyla Nobel Edebiyat Ödülü'nü almıştır.