Günter Wallraff
Milliyet Yayınları
9783462017687

2025 1. kitabı
Okunma: 03 Eylül 2025 08:36
Almanya’nın yeniden ayağa kalkmak için iş gücüne en çok ihtiyaç duyduğu yıllarda, yabancı işçilerin hayatı çok zor geçmiş ve bu kitap tam da onların dramını gösteriyor. Günter Wallraff, dışarıdan bakmakla yetinmiyor ve Ali Levent Sınırlıoğlu kimliğiyle işçilerin arasına girip onların yaşadıklarını bizzat kendi üzerinde deniyor. Özellikle Türkiye’den gitmiş insanların çektikleri büyük sıkıntılar anlatılıyor, ama aynı zamanda Yunanistan’dan, İtalya’dan ve başka ülkelerden gelenlerin de gördüğü haksızlıklar satır aralarında hissediliyor. Fabrikalarda uzun saatler çalışmak, çok kötü koşullarda barınmak ve sürekli ikinci sınıf muamele görmek işçilerin hayatının değişmez gerçeği olmuş. Alman toplumunun tamamı olmasa bile, iş dünyasında yabancılara karşı zalim ve küçümseyici tavırlar sıkça göze çarpıyor. Okurken insanın içi acıyor çünkü işçiler hem memleketlerinden uzakta hem de insanca yaşamaktan mahrum bırakılmışlar. Yazarın böyle bir cesaret göstermesi, yani başkasının yerine geçip onların sıkıntısını birebir yaşaması çok değerli bir şey. Anlattıklarını abartısız ve yalın bir dille sunması kitabın en güçlü tarafı oluyor. Ama bazı yerlerde aynı olayların tekrar tekrar anlatılması biraz sıkıcı bir etki bırakıyor. Buna rağmen işçilerin dramı öylesine ağır ki okur bu tekrarları bile tolere edebiliyor. Türkiye’den gidenlerin yaşadığı şeyler bize daha yakın geliyor, ama diğer yabancı işçilerin çektiği zorluklar da kitabı daha evrensel bir hale getiriyor. Anlattıkları sadece bir dönemin hikâyesi değil, aynı zamanda göçmenlerin hangi ülkeden olursa olsun hangi acılarla mücadele ettiklerini de gösteriyor. Kitap sert, hüzünlü ama düşündürücü. Okuyucuya hem empati kazandırıyor hem de tarihe farklı bir gözle bakmayı sağlıyor. Kusursuz olmasa bile, yabancı işçilerin hayatına ışık tutan
2024 60. kitabı
Okunma: 14 Mayıs 2024 23:17
Kitapta anlatılanlar 1980'li yılların Almanyasında geçiyor. Almanların özellikle Türklere ve diğer uluslardan olanlara yönelik ırkçı tutum, davranış ve söylemlerini açığa çıkarmaya çalışan yazar, bunu kahraman bakış açısıyla, olaylara dahil olarak gerçekleştiriyor. Yazar, Almandır ancak bu araştırmayı yapabilmek için kendisini Türk olarak tanıtır. İsmi Ali Levent Sinirlioğlu olur.Öncesinde yaklaşık 5 yıl kadar Türkçe dil eğitimi alır, spor yaparak kendisini Türklerin çalıştığı koşullarda çalışmaya hazırlamaya çalışır. Türkçeyi öğrenmiş olmasına rağmen aksanlı konuşması için de babasının Türk, annesinin Yunan olduğunu söyler ve ilan bırakarak "ne iş olsa yaparım " yazar. Böylece Türk işçilerle birlikte çalışmaya ve gözlem yapmaya imkan bulur. Sosyolojik olarka yazarın bu kalkışması "katılımcı gözlem" olarak tanımlanabilir. Olayların içerisinde ama kimliğini açık etmeden gizli olarak araştırmayı derinleştirir. Türk işçiler, Almanların asla çalışamayacağı işlerde, onlardan çok daha fazla çalışıp ve çok daha az ücret alarak çalışmakta, türlü hakaretlere maruz kalmakta ve ırkçılığın o çirkin yüzüyle birlikte çalışmaya mecbur kalmaktadır. Üstelik Türk işçilere güvenlikleri açısından koruyucu kıyafetler verilmemekte, olaki bir Türk işçi baret bulabilmişse de bu baret, baretini unutmuş bir Alman işçi için Türk işçinin elinden alınmaktadır. Yazar tüm bu süreçleri izler ve kayıt altına alır. Ali daha sonra insanlar üzerinde deneyler yapan bir ilaç firmasında çalışmak için başvuru yapar ve oradan da ciddi veriler toplayarak belgeler ve sonrasında kitabı basar. Ancak kitap uzun süre yasaklı kitaplar arasında yer alır ve hatta dava edilir. Ancak yazarın araştırmayı yaparken çektiği görüntüleri mahkemeye delil olarak sunmasıyla haklı bulunur. Bir sosyolog olarak bu kitabı okurken
·261 syf.·
2025 78. kitabı
Benden size tavsiye sahafçılardan kitap tavsiyesi isteyin. Şimdiye kadar hiç yanıltmadılar beni. Tavsiye üzerine -basımı yok diye biliyorum- alıp okuduğum kitapta yazar Günter Wallraff Almanya’nın Türkiye’den işçi talep ettiği yıllara 1983-1985 dayanmakta. Yazar iki yıl boyunca kılık değiştirerek Türklere karşı yapılan davranışları ve kötü yaşam koşullarını anlatmakta. Kitapta anlatılanın detayına inmektense bir farkındalıktan bahsetmek istiyorum. Aslında biz genel olarak Suriyelilere nasıl davrandıysak fazlasıyla Almanlar da Türklere öyle davranmış. Ucuz işçi gücü altında fazla çalışma saatleri, kötü yaşam koşulları ve muhtemelen bunların bir çoğu kaçak durumda. Ve ne yazık ki haklarını arayacakları bir durum söz konusu da değil. Okurken hem üzüldüm hem farkındalığım arttı çoğu yaptıklarımıza karşı. Yazarı tüm gerçekliğiyle kendi halkını karşısına almak durumunda da olsa yazdığı için takdir ettim. Aynı durumda biz olsak bu şekil tüm gerçekliğiyle yazar mıydık bilmiyorum. Tavsiye ederim. İyi okumalar dilerim.
Mutlaka Okuyun Derim.
2022 117. kitabı
Okunma: 08 Aralık 2022 23:58
Bu incelemem sanırım biraz uzun olacak. Öncelikle yazarımız #y:6888. 1942 Almanya doğumlu bir yazar. Yazar ama nasıl bir yazar? Önce yaşar, sonra yazar olanlarından. Ne demek oluyor bu şimdi derseniz eğer, önce yazacağı şeyi kafasında oturtuyor, girmesi gereken role giriyor, yıllarını bunun uğruna harcıyor ve yaşarken de kayıt altına alıp, belgelendirip öyle yazıyor. Peki ne yazıyor? İnsanın insana yaptığı zulümleri ve insanların usulsüz davranışları. Etkilenmemek elde dahi değil açıkçası. Kitaba gelecek olursak, bu kitabın konusunu Instagram'da bir videoda görüp, merak edip sonrasında kitabı alma kararı aldım. Kitaba sadece sahaflardan ulaşabiliyoruz, çünkü basımı durmuş vaziyette. Kitap 1980li yıllarda Almanya'da geçiyor. Yazarımız uzun bir hazırlığın ardından(5 yıl kadar) Almanya'da bir Türk rolünde belirli yerlerde çalışmak için hazır hale geliyor. Tabi öncelikle Alman kimliğini gizlemesi için lensler, yaşından daha küçük görünebilmesi için de uzun soluklu bir spor yapmak gerekiyor ki çalışma hayatında kolaylık olsun. Hazırlıkların ardından Ali Levent adında bir Türk olarak hayatına başlıyor. Bu Türk rolüne de bir hikaye yazıyor, babası Türk ve annesi Yunan. Uzun zamandır Türkiye'ye hiç gitmediği için de Türkçesi bozuk. Her şey kılıfına uydurulmuş vaziyette role başlıyor. Öncelikle gazeteye bir ilan bırakıyor, her işte çalışacağını söylüyor. Ufak tefek işler alıyor ve bunları bir süre yapıyor Türk rolünde. Bu Türk rolünü seçmesinin en büyük amacı da Almanya'daki Türklere yapılan ırkçılık. Tabi ki sadece Türklere yapılmıyor bu ırkçılık. Bir çok farklı milletten gelen herkese birer hayvan gözüyle bakılıyor bazıları tarafından. Özellikle de işçi olanlarına. Ali Levent bu rolle ufak çaplı işler yaparken yaşadığı tüm şeyleri yer yer kamera kaydına ve fotoğraf kaydına
En AlttakilerGünter Wallraff · Milliyet Yayınları · 1985257 okunma
Aslında bu ülkede neden bu kadar az okunduğunu pek anlamadığım bir kitap.
1995 1. kitabı
En Alttakiler Basınin az çok özgür olduğu diyarlarda bir Alman gazeteci Günter Walraff bir Türk işçinin kılığına girer, Ali Levent olur. Demokrasinin ve İnsan haklarının öncüsü sandığımız batı uygarlığında kaçakta çalıştırılır, nükleer reaktörde temizletilir. Günter Walraff bu kitabında Ali olarak başından geçenleri yazar. Tabi tipik bir Almandan ziyade ortadoğulu bir insana benzemesi de etkili olmuştur şüphesiz. Kitap yayınlandığında ciddi etki yapar ve Almanya'da yasaklanır. Kapitalizmin dini imanının olmadığının kanıtıdır Günter Walraffın yaşadıkları. Aslında Türkler başta olmak üzere ezilen dünyanin bütün halkları bu kitabı okumalıdır. Almanya'da bile durum böyledir. Umarim günümüzde daha iyi koşullarda çalışıyorlardır. Türkiye de ise bu tarz bir kitabı kimse yazabilir mi? Takdir sizin. Günter Baba gibi gerçek gazetecilere saygıyla!
İnsan
2021 5. kitabı
Günter Wallraff kitabı yazmadan önce Almanya'da çalışan bir Türk işçisi (Levent Ali Sigirlioğlu, ) kılığına girerek, çeşitli işyerlerinde çalışmıştır. Çalıştığı çeşitli işyerlerinde yapılan ayrımcılık, karşılaştığı sömürü, yok sayılma ve kini bu kitapta anlatmaktadır. Çalıştığı firmalardan biri de dünya devi Tyssenkrupp'tur. Kitaptan sonra şirket büyük protestolar görmüştür. Irkçılığın gözler önüne serildiği alman faşizminin nasıl yaşadığının gözler önüne serildiği kitap yıllar önce basıldığında Almanya'da olay yaratmıştı.
2022 188. kitabı
Okunma: 23 Ağustos 2022 19:10
En Alttakiler Kitabı Almanyadaki yabancı işcilerin olumsuz koşullarda adeta köle gibi çalıştırıldıklarını, emeğin sömürüsünün her zaman her yerde örgütsüz toplumlarda gerçekleştiğine dair bir araştırma inceleme kitabı. Kitap çok kısa zamanda iki milyon sayısının üzerinde satış yaparak bir rekorada ulaşmış. Kimi çok ünlü restorant zincirlerinde (mcdonalds) gibi neler olduğuna dair mide bulandırıcı kimi şeyleride teşhir etmiş, ilgili firma kitabı kârlarını düşürdüğü gerekçesiyle mahkemeye vermiş, ancak; kitabın yazarı yaşanılan olumsuzlukları belgeleyerek davayı kazanmıştır. Okumaktan sıkılmadığım güzel bir kitaptı.
Araştırma-İnceleme Tarih
2019 96. kitabı
En Alttakiler, 21 Ekim 1985 yılında yayınlanan araştırmacı gazeteci yazar Günter Wallraff'ın 1980'li yılların başlarında, Federal Almanya'daki insan hakları ihlalleri ve yabancı düşmanlığını anlatan, uluslararası bir başarı elde etmiş olan kitaptır. Kitap, Günter Wallraff'ın, Almanya'da çalışan bir Türk işçisi (Levent Ali Sigirlioğlu, daha sonraki baskılarda Sinirlioğlu) kılığına girerek, çalıştığı çeşitli işyerlerinde karşılaştığı sömürü, yok sayılma ve kini anlatmaktadır. Wallraff, Mart 1983 tarihinden itibaren iki yıl araştırma yaptığı kitabının önsözüne şunları yazar: "Ben gerçek bir Türk değildim. fakat toplumun maskesini düşürmek için kılık değiştirmek zorundasınız. Gerçekleri ortaya çıkarmak için aldatmak ve sahte tavır takınmak zorundasınız. Ben hala, bir yabancının, günlük aşağılamalarla, düşmanlıklarla ve kinle nasıl başettiğini bilmiyorum. Ama şimdi, neler çektiğini ve bu ülkede insanları aşağılamanın nereye kadar gittiğini biliyorum." Kitap sosyolojik açıdan bir kitlenin nasıl kullanıldığını çok iyi anlatıyor. 80'li yılların Türk işçileri için çalışmak bir öncelikti Alman hükümeti için de onları bir kobay olarak kullanmak bir öncelikti öncelikler, öncelikler... sayfa 156'dan bir alıntı ile sonlandırıyorum: "Yüksek fırında meydana gelen bir kazada bir işçinin nasıl korların ortasına düşüp, bir anda bir yumak ateş haline geldiğini anlatıyor. Geriye bir şey kalmadığı için, alev alev korlardan küçük bir parça alıp onu vermişler yakınlarına, gömsünler diye. Aslında ölen işçinin vücudu çeliğe karışmış, teneke levhalar biçiminde preslenmiş; kimbilir, otomobil yapımında mı kullanılmıştır.."
2022 643. kitabı
Günter Wallraff 1942 Köln doğumlu araştırmacı gazeteci, yazar. Elimizde. Okuduğumuz kitabına dek emek verip yayınlanan eserleri 13 İstenmeyen Röportaj, Komşumuz Faşizm Nikaragua’nın İçten Görünümü ve En Alttakiler "Yurtlarından koparılmış olmalarının yanısıra işgüçlerini sattıkları, sağlıklarını yitirdikleri bir ülke toplumunun onları dışlamasının ezikliğini, kimse onlar gibi duyamaz!” (s.9) Almanyadaki yabancı işcilerin olumsuz koşullarda adeta köle gibi çalıştırıldıklarını, emeğin sömürüsünün her zaman her yerde örgütsüz toplumlarda gerçekleştiğine dair bir araştırma.. Evet, bir Türk değildim. Ama toplumun maskesini indirmek için maske takmak zorunlu oluyor. İnsanların ve kurumların gerçek yüzlerini görebilmek için insanın kendi gerçek yüzünü saklaması gerekebilir.. (s.16) Dünya daki insan halklarına yapılan zulümler bitsin Ozamn buyurun efendim
2023 37. kitabı
Günter Wallraff ile yapılan bir röportajda, Wallraff'a bu kitap için Şikago Mezbahaları benzetmesi yaptığı söyleniyor. Wallraff bu konuda kesinlikle haklı bir çalışma yürütmüş. Öncelik amacı Almanya'daki yabancı işçilerin çalışma koşullarını gözler önüne sermek olsa da 1980'li yıllarda Almanya'da sadece bu koşulları değil, ayrıca ırkçılığı, kapitalist düzeni de okuyoruz yazarın çalışmasında. Büyük şirketlerin vergiden, maaştan kaçınmak için sigortasız, güvencesiz işçi çalıştırmaları, bu işçileri tamamen tükenene kadar sömürmeleri, bu sırada doğacak herhangi bir soruna karşılık kendilerini aklayan, işçileri haksız ve suçlu gösteren yollar oluşturmaları ve çalıştırılan, sömürülen işçilere yönelik aşağılayıcı duygu besleyip bu duyguları yüzlerine karşı söylemlerini okuyoruz kitapta. Faşist, ırkçı bir yaklaşımla kurdukları cümleler ne yazık ki bugün kendi ülkemizde azınlıkta kalan halklar için de kuruluyor. Bir dönemin çekilen acılarını başkalarından çıkarmaya çalışmak gibidir bu. Wallraff, bir Alman olup kılık değiştirerek bir Türk'e benzetiyor kendini ve bu kılık değiştirmeden kinse bir şey fark etmiyor. Wallraff bu sayede açık açık yapışan, söylenen her şeye tanık olup kayıt altına alıyor. Yaptığı çalışma bulunduğu yerde birkaç kıpırtı yaratsa da var olan düzen aynı şekilde devam ediyor bu da bir gerçek. En Alttakiler, sömürü düzeninde bir dilim ekmek için ses çıkaramayan işçilerin sesi. Onların insana yakışacak bir hayattan uzak kalan, bugün hayvanlara bile reva gösterilmeyen, bu konuda yasalar talep eden insanların görmezden geldiği işçilerin sesi. Bu düzen devam ediyor ve insanlar bunu bildikleri halde ya mecbur kaldıklarından ses çıkaramıyorlar ya korkuyorlar ya da bana dokunmayan yılan bin yaşasın inancıyla görmezden geliyorlar. Anlatılan faşist ve

Günter WallraffYazar · 3 kitap
Büyük işletmeler, Bild gazetesi ve diğer kuruluşlarla yaptığı, ses getiren, skandalları açığa çıkaran röportajları ile tanındı. 1983 yılından itibaren Wallraff iki yıl boyunca Türk işçisi kılığında, "Ali Levent Sinirlioğlu" takma adı altında, McDonald's ve Thyssen'in de içinde bulunduğu çeşitli işyerlerinde ve fabrikalarda çalıştı. Ayrıca ilaç geliştirme laboratuarında, klinik araştırmada üzerinde ilaç denenen insanların arasında da yer aldı. En Alttakiler isimli kitabında, bu araştırmasında yaşadığı çok kötü olayları, yabancı işçilere karşı kötü davranışları, firmaların vergi kaçırma hilelerini ve iş güvenliği ihlallerini çok detaylı bir biçimde, diğer yardımcı yazarlarla birlikte yazdı. Daha sonra "Yabancılarla Dayanışma" adı altında bir yardım fonu oluşturdu. 1986 yılında belgesel film Ganz unten çekildi.