Bitmesini İstemediğim Gürpınardan 8 kitap
2022 26. kitabı
Okunma: 22 Nisan 2022 18:51
~ Ben Deli miyim? (davalık olan kitap)   ~ Utanmaz Adam ~ Eşkıya İninde  PDF olarak okudum. ~Utanmaz Adam kitabında geçen şu cümle; (Demek ki yeterince havlanmamış.) "Herhangi bir eserin arkasından çok dedikodu havlanırsa bu havlama derecesinde eser okuyu­cu bulur." ~Ortak özellikleri; (roman) Sürükleyici, Maceralı,  Espirili,bolca mesaj içerikli, hükümeti eleştirmesi, anlatılan hikayeden çıkıp felsefe bilgileri verip tekrar hikayeye dönmesi (sıkmadan,dozunda), başrollerinde ikili erkek karakterlerin geçmesi bence yazar erkek karakterlerinde daha başarılı; ben deli miyim (Kalender Nuri ve Şadan), utanmaz adam(Avnusullah ve Ali Safder), eşkiya ininde (Nefi bey ve Murtaza). Adeta okumadım izledim.İşlemiş olduğu konusuyla karakterleriyle çok sevdim. Konuşmalar dolu doluydu. Atlas Kitabevi, Özgür, Kapra yayınlarından okuyabilirsiniz. ~1864 - 1944 İstanbul' da doğup ölmüştür. Son 30 yılını Heybeliada da (evi müze olarak gösteriliyor ancak kapalı ve yenilenmemiş halde) geçirdi,mezarlığı da burada. ~3 yaşında annesini kaybetti anneannesi ve teyzesiyle birlikte büyüdü.Evlenmemiştir. ~42 roman 8 öykü 4 oyun yazmıştır. İlk kitabı  olan "Şık" 23 yaşında yazmıştır. ~Gürpınar'ın en büyük  3 keyfi; kitap okumak, örgü örüp elişi yapmak, yemek hazırlamak.(reçelleriyle ünlü) Kibar, titiz birisi eldivenle dolaşırmış ayrıca 50 sene bisiklete binmiş. ~Doğal ve gerçekçi anlatımı var. Bütün kitaplarında mekan İstanbuldur. Karakterleri her kesim ve sınıftan seçen Gürpınar genellikle ahlak, adalet sorunlarını işlemiştir. EŞKİYA İNİNDE; (10puan)Nefi Bey kayınbiraderi Hikmet Enis ve hizmetçileri Murtaza ile birlikte Değirmendere çiftliklerine giderken eşkıyanın eline düşerler.(2 kere) Başlarına gelmeyen kalmıyor. Başka kaçırılanlarda var. Dağlarda zalim eşkiyalar, tövbe edenlerde mevcut insanları
2023 1. kitabı
Okunma: 11 Ocak 2023 01:45
Hüseyin Rahmi bu kitabında macera konusunu ele almış. Genelde aşk, aldatma, ilişkiler üzerine yazdığı kitaplarından sonra şaşırtıcı oldu. Hüseyin Rahmi'yi çok severim ancak bu kitabını biraz fazla uzattığını sonlara doğru sıkıldığımı düşünüyorum. Yine de tabii ki okunabilir.
Puan vermedi·380 syf.·
2020 130. kitabı
Kitap, maddi durumu pek iyi olmayan ana kahramanın, kayınpederinden kalan çiftlikten elde edeceği maddi geliri hesaplamak üzere, eşinin erkek kardeşi ve emektar bir çalışanıyla birlikte yola çıkmasıyla başlıyor. İstanbul içinde bir yolculuk olduğu halde, zamanın ulaşım zorluğu da kaleme alınmış ve oldukça uzun bir yolculuk oluyor. Ancak üç kahramanımız kandırılarak, eşkıyaların eline düşüyorlar ve yeni kahramanlar ekleniyor. Tam kurtulduklarını umut ederken, aslında sadece el değiştirdiklerini, yeni bir eşkıya topluluğuna esir düştüklerini anlıyorlar ve durum burada biraz daha ilginç bir hal alıyor. Kitabın anlatım tarzı zaman zaman dilinden dolayı ağırlaşabiliyor ama kısa sürede alışılıyor ve sürükleyici bir tarza bürünüyor. Eşkıya yaşantıları, o zamanın inançları, yer tasvirleri ve kişi analizleri çok güzel yapılmış. İnce göndermeler de mevcut. 292. sayfada Eşkıya İninde bitiyor, tabi ana kahramanlarımıza eklenen yeni baskın kahramanların da son durumları açıklanarak ve İki Damla Yaş adı altında oyun başlıyor. Farklı karakterler ve farklı ifadelerle bezenmiş bir oyun. Tavsiye edebileceğim bir kitap.
Eşkiya İnindeHüseyin Rahmi Gürpınar · Özgür Yayınları · 2000138 okunma
Yerli ve Milli Aksiyon
2025 9. kitabı
Okunma: 06 Mart 2025 01:48
Yerli edebiyatın aksiyon kitaplarının dedelerinden olmalı bu kitap. Dönemi anlatan tarzı, duygu geçişleri ve bitmeyen aksiyonuyla çok sıradan gibi gözüken bir volkan aslında. Keyifliydi
Çok hoşuma gitti
2025 3. kitabı
Kitabı pek sevdim. Bu kitabı okuduysanız, Berna Moran'ın "Hüseyin Rahmi'nin Yüksek Felsefesi" makalesine bakmanızı mutlaka öneririm. Bir macera kitabı, her ne kadar Hüseyin Rahmi Gürpınar için yeni bir adım olsa da merhum çok güzel bir iş çıkarmış. Kitap 1935te yazıldığı için olgunluk yıllarında yazmış diyebiliriz, bu sebeple güldürüyü de ana karakterimizin iğneleyici tavırları yoluyla görebiliyor olsak da, ilahi adalet temaları ve kötü karakterlerimizin ironik akıbetleri arasında bu güldürü kayboluyor. Okumanızı öneririm. Eşkıyalığa ve yıkılmaya yüz tutmuş bir imparatorluğun payitahtına bu kadar yakın bölgelerinde yaşana asayiş rezilliklerini çok ince istihzalarla anlatmış. BURADAN ITIBAREN SPOILER IÇERIR. Pek de spoiler değil aslinda da yine de uyarmakta fayda var. Hüseyin Rahmi bu kitabı bir film gibi yazmış diyebilirim. Kitabın yarısından sonra bir ara koymuş ve 1920lerde, Osmanlının sonlarına doğru eşkıyalığin nasıl olduğuna dair iki sayfalık bir yazı yazmış. Bunun dışında kitap sonunda, sanki oyuncular ve yapımcıların isimleri aşağıya doğru kayarken ekrana serpiştirilen karakter fotoğraflari gibi, yan karakterlerimizin akıbetlerini de yazmış. Ara sıra dördüncü duvarı kırmış, çünkü kitap çoğunlukla ana karakterimiz Nefi Bey'in ağzından yazılsa da yazar araya girerek kendi derdini de anlatıyor ve yazılanların bir roman olduğunu ister istemez vurguluyor. Bazı noktalarda neyin Nefi bey tarafından, neyin Hüseyin Rahmi tarafından söylendiğini anlamak zor, çünkü çok kolay karışıyor. Neticede ise kitapta o kadar bahsedilmesine rağmen verilen düşüncelerin tam tersini düşünenler sağ kalıyor. Nedendir bilemem.
Eşkıya İnindeHüseyin Rahmi Gürpınar · Özgür Yayıncılık · 2000138 okunma
2023 12. kitabı
Okunma: 08 Temmuz 2023 20:59
Merhaba. Henüz bitirdiğim kitap Kayınpederimin gençlik yıllarından kalan kitaplardan biri. 68 basım. Güzel , zamanın eşkiyalariyla alakalı bir roman. Yazarın dili akıcı. Takılmadan okunur. Daha detaylı, kalın bir kitap olsa macera uzun sürse akılda kalici olabilirdi diye düşünüyorum. Yani hiç değilse kendi açımdan öyle düşünüyorum. Birkaç aya kadar bütün kurguyu unuturum. Kısaca, okunabilir.
Eşkiya İninde:Amansız Bir Dağ Macerası
2026 120. kitabı
Okunma: 25 Nisan 2026 22:03
Eşkiya İninde Hüseyin Rahmi Gürpınar ️Hüseyin Rahmi, diğer romanlarının aksine bu romanında okuyucuyu İstanbul’un hayat dolu mahallelerinden çıkarıp, daha sert ve tekinsiz bir coğrafyaya, "dağ başındaki" bir eşkıya inine götürür. Hikayemiz Nefi Bey’in kayınbiraderi ve sadık hizmetkârı Murtaza ile birlikte kayınpederinden kalan Değirmendere’deki çiftliği kontrol etmek için yola çıkmasıyla başlar. Geliri giderinden fazla olduğu için çiftliği teftiş etmek şart olur.Değirmendere’ye giderken yolda eşkiyalar tarafından kaçırılırlar. Üstelik tek kaçırılan kişiler onlar değillerdir. Türlü belalarla karşılaşırlar. Eşkiyaların ellerinde kaldıkları süre boyunca cinayetler, tecavüzler ve zulümlere şahit olurlar. Karakterlerin başlarından geçenler anlatılırken yazar sivri bir dille dönemin hükümetini eleştirir. Modern kurumları ve eşkiyaları birbirlerine benzetir. Bunların sadece eşkiyaların işi kitabına uydurmuş halleri olduğunu hatta onlardan daha zalim olduğunu vurgular. Her romanında olduğu gibi burada da kendi felsefesini karakterler aracılığıyla okuyucuyu sıkmadan aktarır. Gürpınar, karakterlerini konuştururken sokağın sesini kağıda döker. Eşkiyaların jargonundan kurbanların feryatlarına kadar her ses oldukça özgündür. Dönemin milletleri ve inançları çok başarılı bir şekilde yansıtılmış özellikle köylü kızların anadolu şivesi çok etkileyicidir.Betimlemeler oldukça gerçekçi ve panoramiktir. Benim için bu romandan çıkarılacak ders insanların millet, kültür, eğitim, sosyo ekonomik gibi alanlarda farkları olmalarına rağmen hepsi zalimin elinde aynı acıları çekiyor, aynı duyguları hissediyor, aynı şekil davranıyor olmalarıdır. Soluksuz okunacak bir eser.
Eşkiya İnindeHüseyin Rahmi Gürpınar · Kırmızı Kedi Yayınları · 2022138 okunma
2022 123. kitabı
Okunma: 22 Mart 2022 11:35
Gürpınar eserleri içinde tek kitap olan bir yazı mı arıyorsunuz? Doğru yerde olduğunuzu söyleyebilirim. Macera türü de diyebileceğimiz bu eserde yazar kaçırılan insanlar, şantaj ve eziyetleri konu edindiği tek romanını yazıyor ki aynı anda macera saymamın sebebi de bu olaylar. Nefi Bey ve kayınbiraderi, köşkteki uşaklarını (Murtaza) da alıp kayınpederinden kalan bir çiftliğin işletmesi için yola çıkarlar lakin bir eşkıyaların eline düşerler ve olaylar başlar. Kitabın Değirmendere’de başladığını bildirelim. Kocaeli Gölcük’de. Kaçırılma hadisesi ve sonrasında yaşanan olaylar aslında toplumsal olarak gelinen noktayı gösteriyor. Asayiş ve düzenin biraz olsun esnediğinde neler yaşanabileceğini, kolluk kuvvetlerimizin ne kadar mühim bir konumda ne kadar kıymetli bir iş yaptıklarını da anlatıyor bizlere. Sürekli bir yerlere sürüklenmeleri, cinayetlere ve tecavüzlere şahit olmaları da önemlidir. Daha sonradan yapılacak geniş perspektifle, yıllarca sürünmüş adeta mahvolmuş ve karnını zor doyuran Anadolu halkının bir de asayiş sağlanamadığı için uğraştığı çeteler üzerine durulmuş. Eşkıya İninde 1935 tarihli bir kitap. Ancak bahsi geçen dönemler için yazarın 6 Şubat 1337 tarihli bir notu var. Bu da 1921 yılına tekabül ediyor ki zaten 7 Şubat 1337, Teşkilat-ı Esasiye kanunun olduğu tarih. Bu kadar mı denk gelir? İşte vatanın milletin gerçek sorunlarına odaklı bir eser kaleme alırsanız geliyor demek ki dostlar. İki mesaj ise oldukça önemlidir burada. Birisi evvelki İstanbul Hükumeti üzerinden yapılan sert eleştiridir. Otoritenin, saray çevresinden uzaklaştıkça dağıldığı; insanların artık devletten çok eşkıyalara ve eşkıyalığa yöneldiği, hatta sondaki final kısmındaki 2 paragraf bile yeterli delil olur buna, eşkıyalara adeta aşık olduğunu gözlemleriz. Stockholm Sendromunu da mı
Eşkıya İninde - Hüseyin Rahmi Gürpınar
2019 98. kitabı
Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın o alıştığımız yalı ve konak hayatlarını içeren romanlarından farklı bir roman olan kitap; Nef’i Bey adlı zengin fakat son zamanlarda maddi sıkıntılar içinde olan bir “İstanbul Beyefendisi”nin, Değirmendere’de kayınpederinden miras kalan ve gelirinden ziyade gideri olan bir çiftliği denetlemek ve düzeltmek amacıyla, kayınbiraderi ve uşağı ile birlikte yola çıkmalarıyla başlar. Sarayın otoritesinin İstanbul dışında artık hiç hissettirilememesi nedeniyle her yerin eşkıyalarla dolduğu bir dönemde, Nef’i Bey’in böyle bir yolculuğa çıkması, hele ki İstanbul Asilzadesi kıyafetleriyle, göstere göstere taşraya gitmesi elbette ki eşkıyaların dikkatini çekerek kaçırılmasına açık bir davetiye niteliğindedir. Doğal olarak eşkıyanın hedefi haline gelen bu 3 şahıs bir şekilde punduna getirilerek kaçırılır ve olaylar başlar. Maruz kaldıkları eziyet, şahit oldukları zorbalık ve suçlar, kurtulma çabaları, bazen gülünç ama çoğunlukla acınası halleri Gürpınar’ın kalemiyle, bana çok keyifli bir okuma yaşattı. Şıpsevdi, İffet, Gulyabani ve Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç kitaplarından sonra Gürpınar’ın bu kitabıyla da tanışmak, yazarın tüm kitaplarının yakın zamanda sırayla okunması fikrime neden oldu. Tüm kitapsever dostlarıma keyif dolu okumalar dilerim.
2025 35. kitabı
Okunma: 31 Temmuz 2025 18:45
Hüseyin Rahmi Gürpınar harika bir yazar. Eserlerini büyük bir keyifle okuyorum. Eşkıya İninde adlı eser de yazarın bana göre en iyi eserlerinden biri. Ayrıca bu eser edebiyat tarihimizde eskiyalarin hayatlarına eğilen ilk romandır. Ben sıkıntılı sicak yaz günlerinde okudum ama uzun kış gecelerinde okunmalı bence. Oldukça surekleyici,içinde biraz din biraz felsefe de var. Yazarın bugüne kadar okuduğum bütün kitapları cok güzeldi. Cok az kitabi kaldı sanırım. Bitirmeye kıyamıyorum o derece seviyorum.
Eşkiya İnindeHüseyin Rahmi Gürpınar · Kırmızı Kedi Yayınları · 2022138 okunma

Hüseyin Rahmi GürpınarYazar · 100 kitap
17 Ağustos 1864 tarihinde İstanbul'da doğdu. Hünkâr yaveri Mehmet Sait Paşa'nın oğlu olan Hüseyin Rahmi, üç yaşında iken annesinin ölümü üzerine, Girit'te bulunan babasının yanına gönderildi. İlkokula başladı ancak babasının evlenmesi üzerine altı yaşında tekrar İstanbul'a anneannesinin yanına gönderildi ve eğitimine burada devam etti. Yakubağa Mektebi, Mahmudiye Rüşdiyesi ve idadide okuyan Hüseyin Rahmi, tarihçi Abdurrahman Şeref Bey'in himayesiyle Mekteb-i Mülkiye'ye girdi (1878). Okulun ikinci sınıfında iken ciddi bir hastalık geçiren Hüseyin Rahmi buradaki öğrenimini yarıda bıraktı (1880). Kısa bir süre, Adliye Nezareti Ceza Kalemi'nde memur, Ticaret Mahkemesi'nde Azâ Mülazımı olarak çalışan Hüseyin Rahmi hayatını kalemiyle kazanmaya çalıştı. 1887'de Tercüman-ı Hakikat gazetesinde yazmaya başlayan Hüseyin Rahmi, ardından İkdam ve Sabah gazetelerinde mütercim ve muharrir olarak çalıştı. II. Meşrutiyet döneminde 37 sayı süren Boşboğaz ve Güllâbi adlı bir gazete çıkardı. İbrahim Hilmi Bey ile birlikte çıkardığı Millet gazetesi de uzun ömürlü olmadı. 1925-1927 yılları arasında yayımlanan Türk Kadın Yolu adlı derginin yazarları arasındaydı. Sonraki çalışmalarını İkdam, Söz, Zaman, Vakit, Son Posta, Milliyet ve Cumhuriyet gazetelerine neşretti. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 5. ve 6. dönemlerde Kütahya milletvekili olan Hüseyin Rahmi, ömrünün son otuz bir yılını geçirdiği Heybeliada'daki köşkünde 8 Mart 1944 tarihinde öldü ve oradaki Abbas Paşa Mezarlığı'na defnedildi. Edebiyat hayatı Hüseyin Rahmi Gürpınar; İstanbul halkının toplumsal, töresel yaşantılarını, aile geçimsizliklerini, batıl inançlarını, yaşadığı çağdaki Türk toplumunun geçirmekte olduğu krizleri hümuristik bir mizah dehasıyla anlatır. Servet-i Fünûncuların yaşıtı olduğu halde, ayrı bir sanat görüşünü sürdürür. Romanlarındaki kahramanların çoğu 19. yy sonu İstanbul'un canlı, renkli insan, hayat manzaralarıdır. Eserlerinde Anadolu yoktur. Mizahı, güldürücü olduğu kadar, gülünç yönlerimizin yansıtılması, hicvedilmesi için gerekli bir araçtır. Hüseyin Rahmi, seçtiği tipleri seviyelerine uygun, ustaca konuşturur ve olayları gülünçlü, acıklı yönleriyle belirtir. Kuvvetli bir gözlem gücü vardır. Realist, natüralist bir görüşle "toplum için sanat" yapar. Ertem Eğilmez tarafından 1976 yılında çekilen Süt Kardeşler sinema filminin konusu Hüseyin Rahmi'nin Gulyabani (1913) isimli romanından uyarlanmıştır. Bağımsız sanatçılardan biri olarak da anılır. Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın romanları ve öyküleri yeni nesiller tarafından da kolayca anlaşılabilmesi için 1960 sonrasında içinde Mustafa Nihat Özön'ün de yer aldığı bir edebî kurulca sadeleştirilmişti. Bu sadeleştirme kimilerince yerinde bulunurken kimileri de özgün dilin dokunulmadan bırakılması gerektiğini savunmuşlardı. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Hüseyin_R...