Biraz garip, az bir şey de acayip!
·76 syf.·
2023 51. kitabı
İki bölümden oluşan kitabın ilk bölümü garibime gitti. Düşündüm, düşündüm ve düşündüm; Sokrates mi haklı, Euthyphron mu? Bana sorarsanız her ikiside haksız! Ama bana sormayın derim:)) Euthyphron
Felsefe-Düşünce
Euthyphron (Dindarlık Üzerine) - Kriton (Görev Üzerine)Platon (Eflatun) · Kapra Yayıncılık · 20211,213 okunma
Euthyphron - Platon
2025 101. kitabı
Okunma: 11 Ağustos 2025 23:23
Günümüzden yaklaşık 2400 yıl önce yaşamış olan Platon (Eflatun)Platon (Eflatun)’un kaleme aldığı EuthyphronEuthyphron, hocası Sokrates’in Euthyphron ismindeki bir
2023 51. kitabı
Meletus Sokrates'i yeni tanrılar icat etmekle ve bu şekilde gençleri yoldan çıkarmakla suçluyordu. Bu sırada babasını cinayetle suçlayan dini bilgisinin yüksek olduğuna inanan ve sırf tanrıların bir katile ceza vermenin doğru olacağını düşündüğünden Euthyphron babasını şikayet eder. İşte bu sırada SokratesSokrates ve Euthyphron dindarlık üzerine bir konuşma gerçekleştirirler. Çünkü Sokrates dindarlığı öğrenmek istiyor ve böylece kendini dinsiz gösteremeyeceklerini öne sürüyordu. İşte bu Euthyphron bölümü ikili arasında geçen dindarlık üzerine yaptıkları diyologları bizlere aktarıyor. Sokrates ölümünden önce koğuşa gelen arkadaşı Kriton ile konuşur. Kriton onu kaçırmayı teklif eder fakat Sokrates bunu kabul etmez. Çünkü devletine ihanet etmeyerek onurlu bir şekilde ölmek ister. İşte Kriton bölümünde bu diyologlara yer verir Platon (Eflatun)Platon (Eflatun) . Sokrates adaletin, doğrunun ve yanlışın, dindarlığın doğasını anlatmaya çalışıyor. Bu eser o kadar akıcı ki bir solukta bitirebilirsiniz.
1000k
2026 26. kitabı
Okunma: 24 Mart 2026 00:30
Euthyphron, Platon’un, Sokrates ile Euthyphron arasında geçen diyaloglarından oluşuyor. Euthyphron, babasını bir cinayetle ilgili suçtan dolayı mahkemeye verecektir; çünkü ona göre suçlu kişi babası bile olsa, adaletin gereği yapılmalıdır. Bunu da dindar bir davranış olarak görür. Mahkemede Sokrates’le karşılaşır ve Sokrates ona “dindarlık nedir?” sorusunu sorar. İkisi bu soru üzerine konuşurlar… Fakat diyalog boyunca özellikle dikkat çeken soru şudur: “Bir şey tanrılar istediği için mi iyidir, yoksa zaten iyi olduğu için mi tanrılar onu ister?” Genel olarak Euthyphron, dindarlık, adalet, ahlak ve doğru davranış üzerine düşündüren; zihinlerde soru işaretleri bırakan bir kitap.
EuthyphronPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 20161,213 okunma
Din ve Erdem
2024 16. kitabı
Son zamanlarda okurken bu kadar haz aldığım bir kitap olmamıştı. Elime ilk aldığımda anlayamayacağım düzeyde metaforik ve felsefik terimlerle karşılaşacağımı düşünmüştüm ama neyse ki yanılmışım. İlk bölüm yani Euthyphron (Dindarlık Üzerine) kendini dindar gören Euthyphron ve gençleri dinden döndürecek şekilde ifadeleri olduğu inanılan ve bunun için sürgüne ya da idama gidecek olan Sokrates arasında geçiyor. Sokrates burada genç ve bilge arkadaşı Euthyphron’a dindarlığı ve dindar olmamanın ayırdını soruyor. Fakat sorular o kadar güzel ki keyifli bir tenis maçı izliyor gibi oluyorsunuz. Son derece pür ve irdelenmesi gereken sorular. Elbette ki Sokrates istediği cevaplara ulaşamıyor. Arından ikinci bölüm olan Kriton (Görev Üzerine) ise artık hücrede olan ve idama gidecek Sokrates ile arkadaşı Kriton arasında geçiyor. Kriton, Sokrates’in firar etmesini uygun görüp bunun için ısrar etse de Sokrates bunun erdemli bir davranış olmadığını ve bunu yapacağına ya da sürgüne gideceğine idam edilmesinin daha doğru olduğunu savunuyor. Gerçekten okuma keyfi yüksek bir eser. Aydınlatıcı ve bir o kadar ufuk açıcı.
Euthyphron (Dindarlık Üzerine) Kriton (Görev Üzerine)Platon (Eflatun) · Karbon Kitaplar · 20211,213 okunma
2023 9. kitabı
Kitap yine Platon'un eseri olmasından anlayacağınız üzere bol bol Sokrates içeriyor. İki kişinin diyaloğu halinde ilerliyor. Kahramanlardan biri Sokrates diğeri ise yanlışlıkla bir hizmetkarı öldüren babasını dava etmeye gelen koca yürekli dindar adamımız Euthphron. Konusu Dine uygun olan nedir? Sorusundan türemiş genelde ortaya atılan cümlelerin Sokrates tarafından yine soru sorularak çürütülmesini içeriyor. İçinde o kadar çok ikilem yapılmış ki cidden beyin yakıyor. Eğlenceli ve bir oturuşta bitirilebilir. Sorular güzel, mesela Her doğru dine uygun mu? Aynı zamanda söylenilen bir cümlenin ardından iki satır sonra o cümlenin tam tersini görmek mümkün kitapta. "Korkunun olduğu yerde saygı da vardır. " İki satır sonra: "Saygı olan yerde korku da vardır ama korku olan yerde saygı olmaz. " Doğru bulduğum her cümleyi Sokrates'in 60 saniye içinde çürütmesi zaman zaman sinirimi bozuyor. Sonra hem kendi beğendiğim cümlenin altını çizmiş hem de beğenip altını çizdiğim o cümlenin çürütülmesinde rol oynayan cümlelerin altını çizmiş oluyorum. Klasik Sokrates. Beyin yakıyor. Şiddetle Tavsiye edilir.
2021 4. kitabı
Okunma: 19 Mayıs 2021 05:33
Kitapta Sokratesin yargılanmadan önceki süreçte, onu yargılamaya götüren konuların neler olduğu anlatılıyor. Bu anlatım, Euthyphron ile yaptığı bir diyalog şeklinde aktarılmış. Genel olarak din ve dindarlık üzerine görüşlerinin yer aldığı bir metin. Özellikle dine uygun olan ve uygun olmayan konuların neler olduğunu kendi yaklaşımı olan sokratik tartışma şeklinde irdeliyor. Karşısında bulunan Euthyphronla bir gün Basileus denilen (anladığım kadarıyla bizim şimdiki adliye sarayı gibi bir yer) ve o dönemde davaların görüldüğü binanın önünde karşılaşıyorlar. İkisi de farklı konularla ilgili olarak oradadırlar. Sokrates, dini konularla ilgili görüşleri yüzünden gençleri zehirlediği yönünde suçlamalarla karşı karşıyayken, Euthyphron ise kendi babasını şikayet etmek için davacı olarak oradadır. Aralarında bir sohbet başlar... Kitap boyunca bu sohbeti okuyoruz aslında.. Sokrates'in zekasına bir kez daha hayran kaldığım bir metin oldu benim için. Ayrıca belirtmeden geçemeyeceğim. Kitapta beni çok şaşırtan bir alıntı vardı. M.Ö 700 de yaşamış Stasinus adlı bir şairin Kypria Epi (Kıbrıs) adlı eserinde Zeus için şöyle bir betimleme vardı; "Herşeyi yaratan ve yoktan var eden Zeus adına konuşmak istemezsin" şeklinde bu beni çok düşündürmüş ve ürkütmüştü açıkçası... Bir süre okumaya ara verip sakinleşince tekrar devam ettim... Okuyan arkadaşlar yada bu alıntıyı yorumlamak isteyen arkadaşlar varsa bununla ilgili düşüncelerini yazarsa sevinirim... Bu kitaptan sonra okunması gereken devam metni ise Sokratesin Savunmasıdır..
·72 syf.·
2026 110. kitabı
EuthyphronEuthyphron Platon (Eflatun)Platon (Eflatun) Platon’un Euthyphron diyaloğu, Sokrates ile bir Euthyphron arasındaki sohbet üzerinden “dindarlık nedir?” sorusunu tartışıyor. Kısa bir metin olmasına rağmen din, ahlak ve adalet üzerine oldukça derin sorular ortaya koyuyor. Sokrates’in sorgulayıcı tavrı ve zekâsı metin boyunca dikkat çekerken, Euthyphron’un kendinden emin ama yer yer tutarsız görünen yaklaşımı okuyucuyu düşünmeye sevk ediyor. Diyalog, dogmatik düşünce ile sorgulayıcı aklın karşılaşması gibi ilerliyor. Yaklaşık 2400 yıl önce yazılmış olmasına rağmen hâlâ güncel sorular barındıran bu eser, ahlakın kaynağı ve dinle ilişkisi üzerine zihin açıcı bir okuma sunuyor. Kısa ama etkili, düşündüren bir felsefe metniydi diyebilirim.
EuthyphronPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 20161,213 okunma
2023 14. kitabı
Okunma: 03 Nisan 2023 05:24
Felsefeye ilginiz varsa bu kitabı okuyun derim. Din nedir , adalet ve din arasındaki ilişki nedir, adaletli olan her şey din için uygun mudur, gerçekten dediğin sadece güzel olanı iyi, çirkin olan da
2024 34. kitabı
Okunma: 21 Ağustos 2024 16:44
"Euthyphron (Dindarlık Üzerine) ve Kriton (Görev Üzerine)" isimleriyle bilinen bu iki diyalog, Platon’un Sokrates’in düşünceleri etrafında şekillendirdiği önemli eserlerdir. Her iki eser de

Platon (Eflatun)Yazar · 59 kitap
Antik/klasik Yunan Filozofu, Matematikçi, Felsefi Diyaloglar Yazarı ve Batı Dünyasındaki İlk Yüksek Öğretim Kurumu Olan Atina Akademisinin Kurucusu Eski Yunan filozofu (Atina İ.Ö. 428-ay.y.İ.Ö. 348/347). Soylu bir ailenin oğlu olan Eflatun (ya da Platon), parlak bir Öğrenim görerek, sanatın her dalında kendini gösterdi (çok genç yaşta şiirler, trajediler yazdı); Kratilos'tan bilim dersleri aldı. Sokrates'le tanışınca (İ.Ö. 407) felsefeye yönelip, gerek beden, gerek kafa yapısı bakımından siyasete yatkın olmadığından, o karışık yıllarda siyasetten uzak kaldı. Demokrasiyi küçümserken, Otuzlar Meclisi'yle iktidara gelen dostlarının yönetimini daha da beter buldu. Sokrates'in Ölümünden sonra Megara'da Eukleides'in yanına çekildi; sonra yolculuklar yaparak Kyrene'de matematikçi Theodoros'la tanıştı. Mısır'a bir yolculuk yapıp, İtalya'ya giderek Tarento ve Lokroi'deki pyhthagorasçı çevrelerle ilişki kurdu. İ.Ö. 388'e doğru Dionysos'un kaynı Dion tarafından, Syrasos'u pek etkileyemedi. Atina'ya dönerek, Akademi Gymnasionu'nda Yunanistan'ın dört bir yanından gelen Öğrencilere ders verdi. İ.Ö. 367 ve İ.Ö. 361'de iki kez daha Sicilya'ya gittiyse de, Genç Dionysos'u da etkilemeyi başaramadı ve felsefe ile tiranlığı bağdaştırmaktan vazgeçti. Atina'ya dönüp, Akademi'de ders vermeyi sürdürerek, söylentiye göre bir şölen sırasında öldürüldü. Eflatun'un bütün yapıtları günümüze kalmıştır: Felsefe ve felsefeyle bağlantılı konularda yazılmış 26 diyalog. Karşılıklı konuşmalar biçiminde yazıldıkları için bunlara "diyalog" denirse de, tümünü diyalog diye adlandırmak belki doğru olmaz; çünkü, sözgelimi Sokrates'in mahkemede yaptığı konuşmayı içeren Savunma ve daha birkaç yapıtı, temelde monologdur. Gene de, tarihsel kişilere dayansın ya da dayanmasın, bütün yapıtlarını kişilerin ağzından yapılan konuşmalar biçiminde yazdığı için, tümü bu anlamda tiyatrovaridir. Birkaçı dışında, diyalogların tümünde, Sokrates odak kişidir. Platon olan isminin neden Türkçede "Eflatun" olduğu: - Arapçada [p] sesi yoktur. Yabancı dillerden alınan [p] Arapçada daima [f] oluyor. - Arapçada [o] sesi de yok. Bu da daima [u]ya dönüşüyor. - Arapçada kelime başında çift sessizi telaffuz etmek imkânsız. Türkçe ispor veya siteyşın gibi, ya başına ya arasına mutlaka bir sesli katıyorlar. Dolayısıyla filozofun Arapça adı "Felâtûn" veya "Eflâtûn". Türkçeye Arapçadan Eflatun olarak aktarılmış.