Türk Edebiyatı
Mehmet Rauf
Mehmet Rauf
'un
Eylül
adlı eseri 1900 yılında Servetifünûn dergisinde yayımlanmaya başlamış, 1901yılında ise kitap hâlinde basılmıştır. Bireyi merkeze alan ve derin ruhsal tahlillerin yapıldığı
Eylül
,bu yönüyle edebiyatımızın ilk psikolojik romanı olma özelliğini kazanmıştır. Süreyya Bey ile evli Suat Hanım'ın aile dostları Necip ile yaşadığı yasak aşk ve bu yasak aşkın ruhlarında ve yaşamlarında yarattığı fırtınalar,
Eylül
'ün konusunu teşkil eder. Betimlemelerin önemli yer tuttuğu roman 1900'lerin İstanbul'u ve günlük yaşamı halkında önemli ipuçları da sunar. Romana ismini veren Eylül, yaz mevsiminde başlayan yasak aşkın bitişini simgelemektedir.
2020 93. kitabı
Okunma: 01 Eylül 2020 00:27
Okumaya başlama nedenim ilk psikolojik roman olması evet bu yönüyle önemli bir eser ama konu bakımından zayıf fakat betimlemeler bakımından oldukça zengin bu yüzden okurken fazlasıyla bunaldım. Yazar bir göz bir koku bir kadından sayfalarca bahsetmiş bu da beni oldukça kitabı okuma konusunda zorladı. Kitapta akıcılık sıfır diyebilirim. Ama yine de yazarımıza saygı duyuyorum dönemin şartlarına göre oldukza önemli bir eser. Fakat romanın konusu ahlaki açıdan irdelendiğinde benim etik bulmadığım bir konu. Sonuç olarak bir aşk var ortada ama kime göre neye göre doğru bir aşk.
2018 150. kitabı
Okunma: 09 Ağustos 2018 23:09
Kitap hakkında inceleme yapmadan önce bana hediye ettiği iki kitaptan birisi olan bu kitap için de Ahizer'e teşekkür ederim.(
Ebru Kırılmaz
Ebru Kırılmaz
) Linç yiyeceğim gıcık mı gıcık bir inceleme
•dikkat spoiler içeriiir•
2020 14. kitabı
Okunma: 06 Nisan 2020 04:32
Kitabın başında karakterlerin adlarının kadın-erkek adı olduğunu tam kavrayamamış olduğum için birazcık garipsedim. (Suad ve Süreyya ) Ama gerçekten çok beğendim ve kendimi kitabın içerisinde, kitaptaki kişilerin yanında gibi hissettim. İç hesaplaşmaların fazlalıkla olduğu çoğunlukla kendinizi de o olayın içinde hissedip, karakterlerin hayatlarındaki seçimlerine karışacağınız bir kitap. Bazen Necip'i haksız bulacaksınız, bazen de Necip ile Suad'ın birbirlerine çok güzel uyduklarını hissedip, keşke Suad Süreyya ile değil de Necip ile birlikte olsaydı diyeceksiniz. Belki Süreyya da birazcık olayların farkında olup eşini çok sevdiği denizden, gezmekten, sadece kendi kararlarının geçerli olması gerektiği düşüncesinden daha ön planda tutsaydı daha iyi olurdu diye düşünebilirsiniz. Necip'in evlerine kalmaya gittiği samimi dostunun eşine aşık olmasını da hiç hoş bulmayabilirsiniz. Hem de Süreyya'nın Necip'e ne kadar düşkün olduğunu göre göre. Suad, her ne kadar ikilemde kalmış olsa da eşi olduğu halde ve bu aralarındaki imkansız ilişkinin ilerlerse ne kadar 3 hayatı da mahvedeceğini bilerek duygularına ve beğenilme arzusuna karşı koyamayaraktan Necip'e ilgi duyması sizi üzebilir. Kitabı okumadıysanız okumanızı tavsiye ederim, güzel bir kitaptı :))
2018 14. kitabı
Okunma: 19 Ağustos 2018 11:32
Bir kitabı doğru zamanda okumak çok önemli. Eylül geçen güne kadar benim için sadece KPSS odaklı yüzeysel bilgi edindiğim, ilk psikolojik roman deyip geçtiğim bir romandı. Çok önceleri okumaya çalışıp "çok sıkıcı ve ağır" önyargısına kapılmıştım. Neyse ki geçen gün tesadüfen tekrar elime geçti ve okumaya başladım. Altını çizip tekrar tekrar okumak istediğim birçok cümle ve tahlil var. Konusuyla diliyle duygusuyla içine hemen çekti beni. Zaman zaman sıkıldım ama bu kısa sürdü. Sonunda tadı damağımda kaldı diyebilirim. Okunmaya değer.
2020 63. kitabı
Okunma: 11 Haziran 2020 13:02
Türk Edebiyat tarihine ilk psikolojik roman olarak geçmiştir.Sırf bu ünvanı için bile okunmalıdır.Sınavlarda sorarlar Diger bu dönem romanlarında olduğu gibi kahramanlarda yalıda,köşkte lüks içinde yaşamaktadır,uşak,hizmetçi,dadı her zaman bu romanlarda bulunur,erkek oyuncular yine her zaman olduğu gibi kalemde calışıp işyerine çok çok nadir uğramaktadır.Bu dönem romanlarında nasıl lüks içinde yaşayıp,nasil geçindikleri benim için merak konusu. Roman Süreyya (erkek) Suad( kadın) ve arkadaşları necip arasında geçmektedir. Suad ve Necip arasında oluşan temas seviyesine bile ulaşmamış tamamen kahramanların zihinlerinde büyüyen bir aşk çıkmazı hikayesidir.
2020 10. kitabı
Okunma: 04 Nisan 2020 00:58
Servetifinun döneminden ilk psikolojik roman olan kitaptır kendileri. Her sayfasi bana kalırsa bunaltıcı derecede betimlemelerle doldurulmuş, artık o kadar betimleme var ki olayın akış hızı yavaşlıyor gibiydi, hatta öyleydi bana kalırsa. Konusunu çok beğendiğim kitap, neticede psikolojik roman olduğunu size hissettiriyor. Normalde 6 puan vermeyi düşünüyordum ama kitabin son sayfaları hatta son 2-3 bölümü beni baya bir mutlu etti, gerçekten boşa okumamış olduğumu hissettim. Kitabın başından beri birbirinden sadece bir fedakarlık isteyen iki insan, kitabın sonunda birinin bir fedakarlığıyla bitiyor.
2020 58. kitabı
Okunma: 11 Temmuz 2020 16:51
İlk psikolojik romanımız Eylül.. Önce  bir dergide yayımlanmış , ardından çok beğeni alınca kitaplaştırılmış. Eylül, bizlere imkansız bir aşkı anlatır. Ama nasıl bir aşk! Adamı hastalıktan yataklara düşüren bir aşktan;kadının duruşunu, tavrını,nezaketini, sadakatini bile seven bir adamdan bahsediyorum.Öyle ki kadının eldivenini bile sahiplenen, onu öpen, koklayan bir adam bu... Romanımız tabii psikolojik olunca olay değil düşünceler, tahliller ön planda.(Bknz: Tahlil, kahramanın iç dünyasını, kendi çatışmalarını konu alan)  Yer yer atladığım cümleler olmadı değil ama insan olacakların merakından elinden bırakamıyor ki kitabı :)
2021 17. kitabı
Okunma: 30 Ocak 2021 14:49
İlk eserini son üstadına Halid Ziya'ya atfettiği ayrıca edebiyatımızda ilk psikolojik roman niteliği taşıyan eser.Lise yıllarımda edebiyat öğretmenimin tavsiyesiyle kitaplığıma aldığım fakat anca okuyabildiğim bir eser. İncelememe gelecek olursak eserde kişi sayısı az olay örgüsü de oldukça basittir fakat Mehmet Rauf ruhsal çözümlemelere oldukça dikkat edip detaylara girmiş. Başlarda durağan gelebilir ama ilerledikçe keyif alacaksınız. İyi okumalar. :)
2023 1. kitabı
Ilk psikolojik roman olup ve okunması güc olan kitaptır ama benim çok sevdiğim kitaplar arasında yer alır kendileri.. edebiyat aşığı biri olarak:) başta sıkılacaksınız ama emin olun güzel bi roman

Mehmet RaufYazar · 40 kitap
Mehmed Rauf Servetifünun romancılarından, 1875 yılında doğdu, 1931 yılında İstanbul'da öldü. Bahriye Mektebi'ni bitirdi (1893), deniz subayı oldu, staj için Girit'e (1894), Kiel kanalının açılış töreninde bulunmak üzere Almanya'ya (1895) gönderildi, dönüşte İstanbul'da Tarabya'da elçilik gemilerinin irtibat subaylığına atandı. 1908'den sonra bahriye'den ayrıldı, hayatını yazarlıkla kazanmaya başladı. Cumhuriyet devrinde kadın dergileri çıkardı, ticaretli uğraştı. On altı yaşındayken yazdığı Düşmüş adlı hikayesini İzmir'e, Halit Ziya'ya göndermiş, Halit Ziya da Hizmet gazetesinde basmıştı, daha sonra İstanbul'da Mektep dergisinde yazıları çıktı. Halit Ziya, Cenap Şehabettin, Hüseyin Cahit'le böylece önceden tanışan Mehmed Rauf, sanatının en başarılı eserini Eylül romanıyla verdi; psikolojik roman örneği olan Eylül'de olduğu gibi öteki eserlerinde de özellikle aşk maceralarını konu yaptı. Romanları: Eylül (1901), Genç Kız Kalbi (1925), Böğütlen (1926), Define (1927), Son Yıldız (1927), Kan Damlası (1928), Halâs (1929) Hikâye Kitapları: İhtizar (Cançekişme, 1909), Âşıknâme (1909), Son Emel (1913), Hanımlar Arasında (1914), Bir Aşkın Tarihi (1915), Üç Hikâye (1919), İlk Temas İlk Zevk (1923), Aşk Kadını (1923), Eski Aşk Geceeri (1924) Mensur Şiir: Siyah İnciler (1901, 1925) Oyunlar: Ferdi ve Şürekâsı (1909, filme de alındı: 1917), Cidal (Kavga, 1911), Sansar (1920), Ceriha (Yara, 1927)