Eylül:İlk psikolojik roman: KESİNLİKLE OKUNULABİLİR✓
2025 51. kitabı
Merhaba kitapsever dostlarım. Normalde incelemelerde kitabın konusundan bahsederim, karakterlerin nasıl olduğundan vb. Ama bu sefer o kadar uzatmak istemiyorum, zira uzatılacak bir şey yok. Sadece
Alıntı
Dikkat spoiler içeriyor!!!
2022 7. kitabı
Mehmet Rauf’un Eylül adlı romanı en önemli eserlerindendir. Mehmet Rauf, Eylül romanı ile tanınmıştır. Döneminin ilk psikolojik romanı olarak kabul edilmektedir. İlk defa Servet-i Fünun dergisinde
Psikolojik Roman
·352 syf.·
2020 29. kitabı
Gerçekten denildiği gibi başarılı bı (ilk) psikolojik roman unvanını hak ediyor Hele bı bitişi varr okunmaya değer. bı tamam unvaniUygulamayı kesfetmeden önce okuduklarim Tarihleri tam aklımda değil onumuzdekilere bakakk .çok iyi bı uygula keşfettim günün iyi bı kariiydii.kitaplar ruh açlığını daha da açıktırıp daha iyi bi ruh seviyesine getirirr.
Puan vermedi·352 syf.·
2019 20. kitabı
Türk tarihinin ilk psikolojik romanı ve o dönemde meşhur olan Servet-i Fünun dergisinde yayınlandıktan sonra kitap ün kazanmış. Eylül ayında bu kitabı okumaya başlamanın kitapla daha büyük bir etkileşimde olabileceğine inanarak başladım. Eylül ayı, sonbahar, dökülen yapraklar... tam da karakterlerin ve olayların yansıması. İç çatışmalar, ruhsal bunalımlar, aşk, dostluk hepsi romanda var. Kitap tam bir Türk klasiği. Yasak aşk da kitabın temasını oluşturmuş. Olaydan ziyade durum ve psikoloji ağırlıklı bir kitap olduğu için yavaş ilerledi. Ve uygun olmayan yaşantıların normalleştirilerek klasik haline gelmesi eleştirdiğim yönü. Fakat anlatılan aşk, onu işleyiş, kurgusu ve finaliyle etkilendiğim bir eser oldu.
2020 46. kitabı
Okunma: 30 Ağustos 2020 12:30
Kitabın sonunda hıçkıra hıçkıra ağlıyordum. Daha önce bir kitabın beni bu kadar içli şekilde ağlattığını hiç hatırlamıyorum. O kadar etkisi altına aldı ki beni Suad ve Necip'in aşkı. Sanki onlarla her duyguyu her anı ben de yaşadım. Şiddetle okumanızı tavsiye ederim. Gerçekten çok beğendim.
2020 1. kitabı
Okunma: 02 Ocak 2020 21:50
Gerçekten psikolojik bir roman. Okumakta biraz zorlandım. Kurgu güzel, aşk sıcak. Ama sıkıcı. Çoğu romanda olduğu gibi sonu hızlı ve kötü bağlanmış. Adeta yazar yorulmuş ve hızlıca bitirmiş. Sonuyla ilgili tahmin zor. Her türlü tahmin tutmaz. Beklentiyi kitabın her tarafında düşük tutarsanız fazla hayal kırıklığı olmaz. Neticede Türk Klasiği ne olursa olsun okuyun derim. Neticede tür olarak bir ilk.
2019 20. kitabı
Okunma: 02 Kasım 2019 00:47
İlk psikolojik roman olmanın hakkını çok güzel veriyor. Tamamen kişilerin içinde bulundukları ruh halleri gel gitleri. Suçlamaları sevmeleri aşkları akıcı bir dille yansıtılmış. Fazla diyalog olmayan tamamen ruh hallerini anlatan bir roman psikoloji Roman sevenlere tavsiye ederim..
İlişkiler
2024 19. kitabı
İlk psikolojik roman olmasından dolayı Mehmet Rauf’un okumak istediğim Eylül romanını bitirdiğimde bu kitaba çok çok geç kaldığımı anladım. Yazar, karakterlerinin sinir hücrelerinde geziniyormuş hissiyatını okuyucuya ustalıkla aktarıyor. Kurduğu cümleler akıcılığı engelleyemiyor, okudukça daha çok okuma isteğinizi tetikliyor. Eser, Suat ile Necip arasındaki imkansız aşkı anlatırken, yazarın yaptığı çıkarımlarla insanlara örnek olabilecek durumları sergiliyor. Bana göre verdiği en önemli mesaj ise insanların kafarında neler geçirdiğini bilmeyişimiz ve her saniye kendi kafamızda geçirdiğimiz düşüncelerin de her an yanlış olabileceğini anlamamız gerektiğidir. Zira gerçekler ayrı, bizim kafamızda kurduğumuz düşünceler birbirinden çok farklı olabilir. Kitabı okudukça Dostoyevski’nin şu sözünü daha iyi anlıyoruz: “Dünyanın en kötü hissi; kendini ait hissetmediğin bir yerde bulunma zorunluluğudur.” Eylül romanı bende Mehmet Rauf’un diğer eserlerini okuma isteği uyandırdı. Psikoloji meraklılarına tavsiyemdir; okuyun, okutun.
EylülMehmet Rauf · Ren Kitap · 202049,9bin okunma
Ölünceye kadar,saniyelerine kadar hayatım senindir.
2020 2. kitabı
Okunma: 10 Nisan 2020 11:19
İlk psikolojik romanımızı okuyupta inceleme yapmamak olmazdı tabiki bende okuduktan sonra naçizane bir şeyler yazmak istedim Kitap başlarda yoğun anlatımından dolayı biraz sıkıcı gelebilir ama ilerleyen sayfalarda kitap kendini iyice sarıcaktir kah heyecanlanicak kah neden böyle diye sinirleniceksiniz ama sonu için okumasi gereken bir kitap iyi okumalar dilerim :)
2021 2. kitabı
İlk psikolojik romanımızdır.Dönemine göre oldukça cesur yazılmış olan roman aşk,evlilik, sadakat gibi kavramlar üzerinden, karakterlerin iç sesisini yansıtmaktadır.Kitabı beğenerek okudum zaten klasiklerimizin okunması gerektiğini düşünüyorum.

Mehmet RaufYazar · 40 kitap
Mehmed Rauf Servetifünun romancılarından, 1875 yılında doğdu, 1931 yılında İstanbul'da öldü. Bahriye Mektebi'ni bitirdi (1893), deniz subayı oldu, staj için Girit'e (1894), Kiel kanalının açılış töreninde bulunmak üzere Almanya'ya (1895) gönderildi, dönüşte İstanbul'da Tarabya'da elçilik gemilerinin irtibat subaylığına atandı. 1908'den sonra bahriye'den ayrıldı, hayatını yazarlıkla kazanmaya başladı. Cumhuriyet devrinde kadın dergileri çıkardı, ticaretli uğraştı. On altı yaşındayken yazdığı Düşmüş adlı hikayesini İzmir'e, Halit Ziya'ya göndermiş, Halit Ziya da Hizmet gazetesinde basmıştı, daha sonra İstanbul'da Mektep dergisinde yazıları çıktı. Halit Ziya, Cenap Şehabettin, Hüseyin Cahit'le böylece önceden tanışan Mehmed Rauf, sanatının en başarılı eserini Eylül romanıyla verdi; psikolojik roman örneği olan Eylül'de olduğu gibi öteki eserlerinde de özellikle aşk maceralarını konu yaptı. Romanları: Eylül (1901), Genç Kız Kalbi (1925), Böğütlen (1926), Define (1927), Son Yıldız (1927), Kan Damlası (1928), Halâs (1929) Hikâye Kitapları: İhtizar (Cançekişme, 1909), Âşıknâme (1909), Son Emel (1913), Hanımlar Arasında (1914), Bir Aşkın Tarihi (1915), Üç Hikâye (1919), İlk Temas İlk Zevk (1923), Aşk Kadını (1923), Eski Aşk Geceeri (1924) Mensur Şiir: Siyah İnciler (1901, 1925) Oyunlar: Ferdi ve Şürekâsı (1909, filme de alındı: 1917), Cidal (Kavga, 1911), Sansar (1920), Ceriha (Yara, 1927)