2022 5. kitabı
Okunma: 11 Ocak 2022 21:42
Kitabı hem dinledim hem okudum. Çok eğlenceli ve merak uyandırıcı. Gulyabani filmini izlemiştim ama filmle yakından uzaktan alakası yokmuş ve kitap daha güzel. Çocukken okumuş olsam kesin korkardım ama akıl baliğ olunca gülerek eğlenerek okudum. Olaylar güzel bağlanmış. Gizem sürekli dorukta. Sonunu çoook merak ederek okudum gerçekten. Bu kitabı ileride tekrar okurum.
1000Kitap Gerçek Okurlar
Puan vermedi·160 syf.·
2025 10. kitabı
Müthiş akıcı ve fantastik bir kitaptı okurken bir o kadar eğlendim ve merak ettim (gulyabani kim diye) hepimizin bildiği süt kardeşler filminin başka bir yerde ve zamanda muhsine hanımın başına gelmesidir, biraz üzücü - biraz komik açıkcası aradaki tekerlemeler, laf sanatları ve daha bir sürü şey.. Son ana kadar gulyabani kim çıkacak diye bekledim (açıkcası ben hasan sanıyordum) kitap bana ters köşe yaptı ! Çok akıcı ve keyifli bir eser ..
GulyabaniHüseyin Rahmi Gürpınar · Kızıl Panda Yayınları · 202017,9bin okunma
"Bir fenalık yapmasınlar da iyiliklerinden vazgeçtim."
2026 2. kitabı
Okunma: 16 Ocak 2026 15:16
》Şehrin dışında, eski bir köşkte garip sesler, açıklanamayan sırlı olaylar, tuhaf varlıklar olduğuna dair bazı söylentiler vardır. Bir de yetmezmiş gibi herkesin korktuğu, insan yiyen, kocaman bir Gulyabani... 》Muhsine adlı genç bir kadın bir tanıdığı vasıtasıyla bu köşke hizmetçi olarak getirilir. Söylentilerin doğru olduğunu, köşkün tamamen cinler ve perilerle dolu olduğunu, hatta evin hanımının dahi bu sebeple delirdiğini görür. Evde kahya ve aşçı olan iki kadın daha vardır. 》Yıllardır evin bu haline alışan bu iki kadın, Muhsine'ye rahat çalışmak istiyorsa merakına engel olması, bu varlıkları kızdırmaması ve onlara hizmet etmesi gerektiği, bu köşke gelenin bir daha asla buradan çıkamayacağını söylerler. 》Bu köşkte her gün gerçekten tam bir korku filmi gibi geçer. Evin hanımının sırlı hali, her gece ev ahalisini rahatsız eden varlıklar, ölüm ve hayat arasında kalma mücadelesi Muhsine'yi bir şeyler yapmaya iter. Bir de Hasan vardır ki, bütün gizli olaylar onun gücüyle çözülecektir. ​》Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın 1912 yılında kaleme aldığı bu kitap, Türk edebiyatının hem ilk korku denemelerinden, hem de en keskin toplumsal hicivlerinden biridir. Roman, sadece bir korku hikâyesi değil, cehaletin ve batıl inançların insan zihnini nasıl hapsettiğini gösteren bir "aydınlanma" ve "halkı uyandırma" eseridir. 》Yazar, okuyucuyu bir yandan titretirken bir yandan da karakterlerin ağız dalaşları ve komik tepkileriyle güldürmeyi başarmış. 》Çünkü kendisinin en büyük başarısı, sokağın dilini edebiyata taşımasıdır. Maniler ve diyaloglara sıkça yer vermiş. Bu sebeple anlatım daha akıcı ve keyifli bir hale gelmiş. 》Kitapta korku, bilginin olmadığı yerde yeşerir. Muhsine'nin korkusunu yenip olayların üzerine gitmesi, halkın aydınlanma sürecini sembolize eder aslında. 》Yazar,
Alıntı
2025 18. kitabı
Hüseyin Rahmi Gürpınar tarafından 1913 yılında yazılıp yayımlanan bu eserde yazar; peri, büyü, hayaletler gibi batıl inançların arkasına sığınan insanların diğer insanların duygularını nasıl istismar edip kullandıklarını yer yer mizahi bir dille ele almaktadır. Yer yer kahkaha atmaktan kendinizi alamayacağınız, yer yer de 'acaba ben ne okuyorum?' diye sorgulayacağınız, eğlenceli bir o kadar da sürükleyici bir kitap.
2025 69. kitabı
Okunma: 25 Temmuz 2025 14:14
Türk edebiyatındaki en sevdiğim yazarlardan biri Hüseyin Rahmi Gürpınar . Eserlerinde mizah ve hicivi bir arada kullandığı gibi bu eseri de öyle. Hepimizin izlediği ve sevdiği Süt Kardeşler filmi de bu kitaptan esinlenilmiş ve ögeler taşıyor. Aslında sadece iki ortak nokta var gibi görünüyor. Konak ve Gulyabani figürü. Kitap Muhsine Hanımın geçmişinde yaşadığı bir olayı anlatması şeklinde başlıyor. Bir tanıdığın aracılığıyla Muhsine Hanım gözden şehirden uzak bir çiftliğe çalışmak için gider. Henüz yoldayken hayaletler, cinlerin çiftlikleri konakta cirit attığına dair haberleri alırken konakta diğer 2 kadın gibi temizlik vs işlerini yapacaktır. İlk geceden esrarlı olaylar başlar... Bir başkası yazsa gerçekten ürkütücü şekilde yazardı belki. Ama yazar bu olayları "hadi sende, olur mu öyle şey" dedirtecek tarzda yazıyor. Yani korkutucu bir anlatımı yok. Çünkü mevzu bahis olan durum gülünç bir durum. Yazar da bunları alaya alıyor. Kitabın sonunda olaylar açıklığa kavuşuyor. Anlıyoruz ki tüm bu gulyabani, hayalet saçmalıkları hurafelere inanan insanları aldatmak için bir yol. Konağın hanımı olan halalarından "para koparmak" isteyen akrabaları kadını deli göstermek için böyle bir yol bulurlar. Ki başarılı da olurlar. Kitap boyunca en komik olan nokta gulyabani, cinler vs konağı bastığı anda korunmak için maniler okumalı veya "mavi giyme", "ayaklarını ellerini şu şekilde yap" gibi haller. Ama ne kadar saçma da olsa yapıyorlar ve bunlar kurgu dışında da var olan şeyler...
2021 21. kitabı
Okunma: 01 Nisan 2021 23:18
O kadar eğlenerek ve merakla okudum ki . Gerçekten çok eğlenceli ve güzel bir kurguyla yazılmış. Hüseyin Rahmi'nin toplumsal sorunları kaleme aldığı kitaplardan biri. Sonunu merakla okuyup bir çırpıda bitirdiğim bir kitap oldu . Gulyabaninin bir filme konu olduğu sahneleri de biliyoruz fakat kitap o filmden tabiki bağımsız ama bazı ufak noktalar ortak diyebilirim.
2021 6. kitabı
Okunma: 30 Ocak 2021 11:59
Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın okuduğum ikinci kitabı.Bu eserinde de yine toplumda yer edinmiş olaylar üzerinden yapılan yalan yanlış, aslı astarı olmayan hurafelere, bilgilere hemen kanılmamasının gerektiğini, daha önce duymadığımız bir konuyu en ince ayrıntısına kadar sorgulamayı, incelemek gerektiğini vurguladığını düşünüyorum. Ayrıca kitap sürükleyici ve okumaktan zevk aldırıyor.Hemen herkesin okumasını tavsiye ediyorum
2021 20. kitabı
Okunma: 09 Şubat 2021 18:15
Hüseyin rahmi gürpınar tarafından 1913 yılında yazıldı. Bu eserde yazar;peri, büyü,hayaletler gibi batıl inançların arkasına sığınan insanların diğer insanların duygu ve inançlarıyla nasıl oynayıp istismar ettiğini anlatıyor. Eserlerinde gerçekliğe ve doğalcılığa yer verir yazar. Gerilim, korku, mizah ne ararsan var bu eserde.. Iyi okumalar
2021 25. kitabı
Küçük yaşta ailesi ölen, eş dost komşular tarafından büyütülen yaşı gelince evlendirilen kocasından senelerce dayak yiyip en sonunda evden kaçan, dul ve işsiz bir şekilde yaşamaya çalışırken eski bir komşusunun ona bir iş teklifiyle gelmesi ama bu işin tek şartının asla kimseye bir şey söylememek ağzını sıkı tutmak ve merak etmemek söylemesiyle başlıyor kitap. Karakterimiz Muhsine hanım böyle bir iş için şüpheye düşüyor tabii ki ama komşusu işi beğenmezse orada kalmayacağını söyleyerek içini rahatlatıyor. İşi görüşmek için çiftliğe giderken arabacıdan oranın çinli, perili olduğunu hanımının da deli olduğunu duyuyor ve haliyle korkuyor. Çiftliğe varıyorlar görüşüyorlar derken Muhsine hanım işi istemiyor ama bir de ne görelim? Onu getiren komşusu gitmesin mi? Evin kuralları gereği eve gireni sadece getiren alamasın mı? Söylentiler doğru çıkıp ev cinli olmasın mı? O cinlerin hepsi Muhsine'yi ayartıp öldürmeye çalışmasın mı? Sonra olaylar olaylar... Bir çırpıda okuyacağınız, okurken aksiyonun gerilimin içinden çıkamayacağınız kısa ve gerçekten çok güzel bir eser. Mutlaka okumanızı öneririm. İyi okumalar❤
Karanlığın ardındaki mizah
2025 11. kitabı
Okunma: 03 Ağustos 2025 04:33
Esrarengiz ve gizemli birden fazla hikayesi ile sıkılmadan elinizden düşürmeyeceğiniz bir kitap kendisi. Gulyabani; adından da anlaşıldığı gibi her ne kadar korku temalı gibi görünse de Hüseyin Rahmi Gürpınar bizlere hurafelere olan inancın ve cahilliğin nelere sebep olabileceğini aktarmış ve Gulyabani gibi uydurma figürlerin, cehalet nedeniyle insanlar üzerinde nasıl bir korku ve baskı unsuru haline geldiğini gösteriyor. Akıl ve bilimin ışığında aydınlığa çıkabileceğimizi bizlere öğreten bu kitaba fırsat vermenizi tavsiye ediyorum. Keyifli okumalar.

Hüseyin Rahmi GürpınarYazar · 100 kitap
17 Ağustos 1864 tarihinde İstanbul'da doğdu. Hünkâr yaveri Mehmet Sait Paşa'nın oğlu olan Hüseyin Rahmi, üç yaşında iken annesinin ölümü üzerine, Girit'te bulunan babasının yanına gönderildi. İlkokula başladı ancak babasının evlenmesi üzerine altı yaşında tekrar İstanbul'a anneannesinin yanına gönderildi ve eğitimine burada devam etti. Yakubağa Mektebi, Mahmudiye Rüşdiyesi ve idadide okuyan Hüseyin Rahmi, tarihçi Abdurrahman Şeref Bey'in himayesiyle Mekteb-i Mülkiye'ye girdi (1878). Okulun ikinci sınıfında iken ciddi bir hastalık geçiren Hüseyin Rahmi buradaki öğrenimini yarıda bıraktı (1880). Kısa bir süre, Adliye Nezareti Ceza Kalemi'nde memur, Ticaret Mahkemesi'nde Azâ Mülazımı olarak çalışan Hüseyin Rahmi hayatını kalemiyle kazanmaya çalıştı. 1887'de Tercüman-ı Hakikat gazetesinde yazmaya başlayan Hüseyin Rahmi, ardından İkdam ve Sabah gazetelerinde mütercim ve muharrir olarak çalıştı. II. Meşrutiyet döneminde 37 sayı süren Boşboğaz ve Güllâbi adlı bir gazete çıkardı. İbrahim Hilmi Bey ile birlikte çıkardığı Millet gazetesi de uzun ömürlü olmadı. 1925-1927 yılları arasında yayımlanan Türk Kadın Yolu adlı derginin yazarları arasındaydı. Sonraki çalışmalarını İkdam, Söz, Zaman, Vakit, Son Posta, Milliyet ve Cumhuriyet gazetelerine neşretti. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 5. ve 6. dönemlerde Kütahya milletvekili olan Hüseyin Rahmi, ömrünün son otuz bir yılını geçirdiği Heybeliada'daki köşkünde 8 Mart 1944 tarihinde öldü ve oradaki Abbas Paşa Mezarlığı'na defnedildi. Edebiyat hayatı Hüseyin Rahmi Gürpınar; İstanbul halkının toplumsal, töresel yaşantılarını, aile geçimsizliklerini, batıl inançlarını, yaşadığı çağdaki Türk toplumunun geçirmekte olduğu krizleri hümuristik bir mizah dehasıyla anlatır. Servet-i Fünûncuların yaşıtı olduğu halde, ayrı bir sanat görüşünü sürdürür. Romanlarındaki kahramanların çoğu 19. yy sonu İstanbul'un canlı, renkli insan, hayat manzaralarıdır. Eserlerinde Anadolu yoktur. Mizahı, güldürücü olduğu kadar, gülünç yönlerimizin yansıtılması, hicvedilmesi için gerekli bir araçtır. Hüseyin Rahmi, seçtiği tipleri seviyelerine uygun, ustaca konuşturur ve olayları gülünçlü, acıklı yönleriyle belirtir. Kuvvetli bir gözlem gücü vardır. Realist, natüralist bir görüşle "toplum için sanat" yapar. Ertem Eğilmez tarafından 1976 yılında çekilen Süt Kardeşler sinema filminin konusu Hüseyin Rahmi'nin Gulyabani (1913) isimli romanından uyarlanmıştır. Bağımsız sanatçılardan biri olarak da anılır. Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın romanları ve öyküleri yeni nesiller tarafından da kolayca anlaşılabilmesi için 1960 sonrasında içinde Mustafa Nihat Özön'ün de yer aldığı bir edebî kurulca sadeleştirilmişti. Bu sadeleştirme kimilerince yerinde bulunurken kimileri de özgün dilin dokunulmadan bırakılması gerektiğini savunmuşlardı. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Hüseyin_R...