14 Temmuz 2021
Orijinal Adı:
The Pigeon

2025 41. kitabı
Okunma: 07 Ağustos 2025 00:21
Süskind ile 3. Buluşmamız “Güvercin” ile oldu. Yazım diline, karamsarlığına, kasvetine, tekinsizliğine her daim hayran olduğum bir yazar Patrick Süskind. Minicik bir güvercinin 50’li yaşlardaki Jonathan Noel için nasıl sarsıcı bir uyarana dönüştüğünü okurken sayfalar birer çark gibi durmadan dönüyor.. bazı satırlarda yazar Noel üzerinden hepimizi sarsan bir şeyler fısıldıyor. Kayıplar, yitirilmekten korkulanlar hatta ne zaman yok olduğunu unuttuğumuz (an)lara veya şeylere dair bir şeyler. Bu bizde hem biraz huzursuzluğa sebep oluyor hem de tarifsiz bir merak duygusu uyandırıyor. Hikaye o kadar kısa ki .. keşke daha uzun olsaydı diye geçiyor içinizden..
2024 16. kitabı
Paris’te bir çatı katı dairesi. Rutininden dışarı çıkmaktan ödü patlayan ezik, silik bir adam. Özenle ve yıllarca bozulmaması için uğraşılmış bu rutin, düz, sıkıcı hayatı tepetaklak etmeye bir güvercinin kanat çırpması yetebiliyor. Kısa,hoş bir mini hikaye.
2024 Okuma Raporları
2023 12. kitabı
Okunma: 04 Nisan 2023 22:43
GÜVERCİN “İnsanlara güvenilmeyeceği, huzur içinde yaşayabilmenin ancak onları kendinden uzak tutmakla olabileceği sonucunu çıkardı.” Bir güvercin bütün hayatımızı değiştirebilir mi? Güvercin midir hayatımızı değiştiren yoksa o güvercine yüklediğimiz anlam mı? Patrick Süskind, Koku kitabının yazarı. Bence biliyorsunuz, biliyor olmalısınız neyse öğrendiniz işte:) Yine bir öneriyle okumuş ve beğenmiş olduğum bir kitap oldu Güvercin. Jonathan Noel, kahramanımız. Geçmişine de değinerek bir gününe şahit oluyoruz. İkinci dünya savaşının olumsuz etkilerinden payını alıp kimsesiz kalanlardan biri olmuştur. Artık tek başına yaşayan, sıradan, tekdüze bir hayata sahip, tek amacı içinde yaşadığı çatı katının sahibi olabilmektir. Çünkü huzuru ve mutluluğu ve aradığı güvenli ortamı oluşturması,burayı satın almakla gerçekleşecektir. Bir sabah karşılaştığı o güvercin, bütün hayatını değiştiriverir. Bütün düzeni bozulur. Telaşa kapılır güvercini görünce ve ufak çaplı kriz bile geçirir. Aslında güvercin değil güvecine yüklediği anlamdır hayatını değiştiren. Çünkü şimdiye kadar planlı yaşayan, rutinlerinin dışına çıkmayan, ve bu hayatından gayet memnun olan Jonathan’ın karşısına çıkan bu güvercin tüm işleyişi bozar. Aslında bir varoluş, kendini arayış öyküsü de diyebiliriz bu kitap için. Koku kitabında da karşılaşmıştık bu varoluş mücadelesiyle… Bu arada son kitap alışverişim hep bir varoluş mücadelesi veren eserler olmuş şimdi fark ettim :))
2025 46. kitabı
Okunma: 14 Eylül 2025 14:02
Patrick Süskind’in Güvercin kitabı aslında çok kısa ama etkisi güçlü bir hikâye. Başkahramanımız Jonathan Noel, Paris’te tekdüze, sakin ve kimseyle fazla iletişim kurmadan yaşayan bir güvenlik görevlisi. Hayatında düzen, sessizlik ve yalnızlık onun için en büyük huzur kaynağı. Yıllardır tek isteği, kimseye karışmadan bu düzeni sürdürmek. Ama bir sabah, kaldığı pansiyonun kapısının önünde bir güvercin görür. Bu küçücük olay onun tüm dünyasını sarsar. İçinde yıllardır sakladığı korkular, yalnızlık, bastırdığı duygular bir anda ortaya çıkar. O güvercin, aslında onun hayatındaki kırılganlığı ve huzur sandığı şeyin ne kadar kolay bozulabileceğini gösterir. Kısacası Güvercin, insanın düzenine, güvenli alanına saplanan küçücük bir şeyin bile hayatı nasıl altüst edebileceğini anlatıyor. Sade ama derin bir kitap.
2023 124. kitabı
Okunma: 19 Temmuz 2023 10:32
Bir bankada güvenlik görevlisi olarak çalışan Jonathan Noel, münzevi bir tiplemedir. Aynı bankada otuz yıl boyunca çalışmış ve bu bankadan emekli olmayı planlamaktadır. Katı rutinleri vardır ve rutinlerini de ciddiyetle yerine getirir. Noel'in kooperatif usulü aldı ve taksitlerini ödemeye devam ettiğim minicik bir dairesi vardır. Dairesinde kayıtsız bir mutluluk içinde yaşamaya devam eder. Ta ki bir gün kooperatifin koridorunda bir güvercin görünceye dek. Güvercinin varlığı tüm dünyasını tedirgin eder Noel'in. Evinden birdenbire soğur. Büyük bir ciddiyetle yerine getirdiği bekçilik görevi ona bir angarya gibi görünmeye başlar. Hayatı ve düzeni, o güvercinin koridora girmesiyle darmadağınık olur. Münzevi tipler yaratma ustası Süskind'den yine ilginç bir kitaptı. Tavsiye ederim.
GüvercinPatrick Süskind · CAN YAYINLARI · 20212,699 okunma
"Yarın öldüreceğim kendimi," dedi. Sonra uyudu.
2024 4. kitabı
Okunma: 06 Eylül 2024 17:04
Bir güvercin hayatı nasıl olumsuz etkileyebilir ki? Çoğu kişi için sevimli bir kuş olsa da içindeki travmalarıyla, büyümemiş bir çocuk gibi olan Jonathan için güvercin bir korku unsuru olmaktan başka bir şey ifade edemiyor. 2. Dünya savaşında annesi ve babasından koparılan Jonathan Noel, kendisi için pek de anlam ifade etmeyen evliliğinden sonra da terk ediliyor ve artık insanlara hiçbir koşulda güvenilmeyeceğine kanaat getirerek yalnız, düzenli, sessiz ve sakin bir hayat sürüyor. Hiç beklemediği bir anda bir güvercin odasına girince güvercinden korktuğu için düzeni bozuluyor, odasını terk ediyor ve toplumun diğer unsurlarıyla kısa süre istemediği bir temas kuruyor. Bu düzenin bozulması onu o kadar etkiliyor ki kitabın son sayfalarında (70.sayfa) " Yarın kendimi öldüreceğim" diyor. Aslında bütün travmalarını yanına alarak hayatta kalmayı başaran buna rağmen kendini aciz hisseden kitap kahramanı çevresini de büyük bir dikkatle gözlemliyor. Kendini bir dilenci ile karşılaştırıyor ve kendisi kurallarından ödün vermeden yaşamını sürdürmeye çalışırken dilenen, çalışmayan, yıkanmayan, sağlıksız bir yaşam süren bir insanla nasıl benzer bir sona (yalnız, kimsesiz ama her şeye rağmen hayatta) sahip olduğunu ise anlamlandıramıyor. Yer yer kendini aşağılayan, yer yer herkesten nefret eden Jonathan büyük bir iç çatışma yaşıyor. Yazar, Jonathan'ın içsel çatışmasını çok güzel bir şekilde bizlere aktarıyor. Okumanızı öneririm. Keyifli okumalar...
İnsan ve Hayat
Güvercin
2024 25. kitabı
Okunma: 16 Mart 2024 10:04
Jonathan o kadar anksiyetik bir kişilik ki boğdu boğdu duvarlara fırlattı beni. Altı üstü bir güvercin gördü diye bütün düzenini bozmaya karar verdi. Yani mesele tabii ki sadece bir güvercin değil ama bu kadar da etkilenmezsin be paşam millet Afrika’da açlıktan ölüyor(Kim, there’s people that are dying!). Kitabı alırken yazarın güvercinden yola çıkarak karakterin geçmişinden bahsedeceğini sanmıştım ama sıkıcı bir gününden bahsetti sadece. Çok az değinildi maalesef. Beklentimin çok altında kaldı maalesef. Kitap okumaktan soğuttu.
2024 25. kitabı
Okunma: 06 Eylül 2024 23:35
Meşhur KOKU kitabının yazarı olan Patrick Süskind'in kaleminden olan bir başka eser GÜVERCİN.. II. Dünya savaşı madurlarından olan ana karakterimiz Jonathan Noal' in bir gününe şahit oluyoruz. Tabi yazarımız karakteri daha iyi anlayabilmemiz için geçmişine ve hayat tarzına kısaca değiniyor öncelikle. Esas oğlanımız annesini, babasını, kız kardeşini derken tüm yakınlarını kaybetmiş ve yalnız kalmış biridir. Toplama kamplarında hayatta kalmayı başarabilmiş biri olan Jonathan'ın fiziksel yaraları zamanla iyileşse de ruhunun aldığı tahribat asla iyileşememiş ve onun sessiz, sakin, insanlardan uzak ve heyecansız bir hayat tercih etmesine sebep olmuştur. Çok katı rutinlere sahip olan karakterimiz bir bankada güvenlik görevlisi olarak çalışmaktadır. Oradan kazandığı gelir ile çok daha iyi yerlerde kalma imkanı olmasına rağmen o çatıkatında bulunan daracık bir odada kalmayı tercih etmiştir. Hayattaki tek hedefi, kiracı olarak kaldığı ve kendisini huzur ve güven içinde hissedebildiği tek yer olan o küçük odaya sahip olmaktır... Her sabah olduğu gibi erkenden kalkıp odasından çıkan Jonathan'ın hayatı bir güvercinle karşılaşmasıyla alt üst olur. Çünkü o güvercinin rutinlerinde sebep olduğu ufak aksaklık onun için kriz geçirecek kadar büyüktür...
2025 16. kitabı
Okunma: 24 Şubat 2025 18:33
Güvercin / Patrick Süskind . Kısa bir kitap Güvercin, çabucak bitti... Süskind, korkuyu ve travmayı güvercin metaforuyla anlatmış... Savaş görmüş, ailesini kaybetmiş biri Jonathan Noel... Başına gelen yıkıcı olaylardan sonra bir oda kiralıyor kendine ve inzivaya çekiliyor... İşe gidip geliyor sadece... Güvenli odasını da satın alacak, bir taksidi kalmış... İşte o sırada bir güvercin görüyor kapısının önünde ve korkuları başlıyor... . Metaforlarla yüklü bir kitap Güvercin... Direkt anlattıkları pek bir şey ifade etmiyor, altını kazımak lazım... Harikaydı diyemem ama okutturdu bir şekilde kendini...
2025 11. kitabı
Okunma: 10 Mayıs 2025 09:10
Baş karakter Jonathan Noel, hayatını neredeyse yok gibi yaşayan bir adam. Dış dünyayla bağı minimumda, duygularını bastırmış, sıradanlığı bir kale gibi koruyan biri. Ancak bir sabah kapısında beliren bir güvercin tüm dünyasını yerle bir ediyor. Dışarıdan bakan biri için bir kuşun yol kapatması önemsiz bir ayrıntı gibi görünebilir ama Jonathan’ın iç dünyasında bu olay bir deprem etkisi yaratıyor. Hepimizin hayatında, kontrol ettiğimizi sandığımız bir düzen var. Bazen küçücük bir olay – bir arama, bir mektup, bir bakış, bir güvercin – tüm bu düzeni altüst edebilir. Jonathan’ın yaşadığı korku, sadece kuş korkusu değil; yaşamın öngörülemezliğinin ve kendi güçsüzlüğünün çıplak yüzüyle karşılaşmak. Bu atmosferde yazar, adeta bize şöyle fısıldıyor: “Hadi dürüst olalım, sen de hayatını kurduğun o küçük düzenin bir anda yıkılabileceğini biliyorsun, değil mi?” Jonathan’ın yaşadığı kriz, modern bireyin ruhsal kırılganlığına dair evrensel bir temsil. İçimizde büyüttüğümüz küçük korkuların, bastırılmış travmaların, birikmiş çaresizliklerin nasıl da tetiklenebileceğini gösteriyor. İnsan olarak her birimiz, bir gün o güvercinin gelip rutinimize konmasından korkuyoruz aslında. Süskind bize doğrudan umut vaat etmiyor. Hayat bazen sadece devam ediyor; biraz daha yıpranmış, biraz daha farkında olarak. Değişim çoğu zaman çirkin, rahatsız edici ve kaçınılmazdır. İşte bu yüzden Güvercin, kısa olmasına rağmen, insanın iç dünyasına attığı yumruk kadar etkili. GüvercinGüvercin Patrick SüskindPatrick Süskind
Kitab İncelemeleri

Patrick SüskindYazar · 7 kitap
Patrick Süskind (d. 26 Mart 1949 - ), Alman, roman, senaryo ve radyo oyunu yazarı. Hayatı Almanya'nın Bavyera eyaleti sınırları içinde kalan Münih'in 30 km güneyindeki Starnberger Gölü kıyısında, Ambach'ta dünyaya geldi. Babası Wilhelm Emanuel Süskind de bir yazardı. Patrick Süskind, lise olgunluk sınavının ardından sivil olarak askerlik hizmetini yerine getirdikten sonra 1968-1974 yılları arasında, yine babası gibi, üniversitede tarih eğitimi aldı. Münih Üniversitesi'nde ortaçağ ve modern çağ tarihi öğrenimi gördü. Tarih eğitimini Magister bitirme sınavı ile tamamladı. Üniversite yıllarında düzyazılar ve senaryolar yazmaya başladı, ancak bunlar bügüne kadar hiç yayınlanmadı. Üniversite eğitiminin ardından gittiği Fransa Aix-en Provence'de Fransızcaya ve Fransız kültürüne ilişkin bilgisini arttırdı. Patrick Süskind, babası gibi, serbest yazar olarak çalişmakta, yazı işleri ve düzeltmenlik yapmakta, roman, kısa hikâyeler ve televizyon senaryoları yazmaktadır. Eserleri Süskind'in kitapları yirmiden fazla dile çevrilmiştir, ve birçok kez sinema ve televizyona uyarlanmıştır. Yine kendisinin elinden çıkan kısa ve alaycı bir biyografisinin dişında hakkında pek az bilgi vardır. İnsan içine çıkmaktan hoşlanmayan Patrick Süskind, Münih, Paris ve güney Fransa'da Montolieu'da yaşamaktadır. Süskind, kendisine verilen edebiyat ödüllerini dahi almamakta ve reddetmektedir. Patrick Süskind, 1981 tarihli bir monolog olan "Der Kontrabass" (Kontrabas) adlı oyununun Münih Cuvilliee tiyatrosunda sahneye konulması ile meslek hayatının ilk büyük çıkışını yaşadı. "Der Kontrabass" 1985 yılında Tevfik Turan tarafından dilimize çevrildi ve Can Yayınları tarafından yayınlandı. 1985 tarihli "Das Parfum" adlı ilk romanı ile Süskind dünya çapında şöhrete kavuştu ve Almanca konuşulan ülkeler İsviçre, Avusturya ve Almanya'nın en önemli çağdaş yazarlarından biri oldu. "Das Parfum" 1987 yılında "Koku" adıyla Tevfik Turan tarafından dilimize çevrilerek Can Yayınları tarafından yayınlandı. "Das Parfum" bir "çok satan" olduğu gibi aynı zamanda yazarı henüz hayatta olmasına rağmen klasikleşerek "uzun satanlar" arasındaki yerini de aldı. 100 bin adet olarak basılan "Das Parfum"'ün ilk Almanca baskısı birkaç hafta içerisinde tükendi ve roman tam dokuz yıl boyunca Almanya'nın önemli dergilerinden biri olan Der Spiegel'in çok satanlar listesinde yer aldı. Bugüne kadar 33 ayrı dile çevrilen "Das Parfum" tüm dünyada tam sekiz milyon adet satılmıştır. Yine Alman yönetmen Tom Tykwer tarafından sinemaya uyarlanarak 14 Eylül 2006 tarihinde Almanya'da gösterime girmiştir.