1988
The Pigeon

overthink ustası jonathan
2025 6. kitabı
Okunma: 28 Şubat 2025 12:38
bi oturuşta okunabilecek akıcı bi dili var ama karakterin okurken bunalttığı anlar oluyor her şeyi olabilecek olamayacak her ihtimali o kadar hızlı düşünüyor gıcık oldum biraz kendime benzettiğim için galiba. Tavsiye ederim kankiler sardı ****spoiler minik **** çok depresif ilerlediği için sonu beni şaşırttı. Karakterin garibanlığı yalnızlığı çok savunmasız geldi. Mutluluğunu o küçük odada kendince yapması sürekli insanlardan zarar görünce kendiyle başbala kalmayı o kadar çok seviyor ki en ufak bir tehdit bir kuş bile onu mahvetti yaşlı bi karakter olduğu için böyle bi üzüldüm ya
GüvercinPatrick Süskind · Can Yayınları · 19882,699 okunma
2026 38. kitabı
Jonathan Noel, Paris'te yaşayan, uzun yıllardır bir bankanın bekçiliğini yapan, sıradan, içe kapanık bir adamdır. Çatı katında kiralık bir odada yalnız başına oturmakta, bu odayı taksit taksit satın almaya çalışmaktadır. İşi oldukça monotondur: Tek yaptığı bütün gün dikilmek, ara sıra volta atmak ve müdürün limuzinini karşılamaktır. Jonathan'ın küçük, olaysız dünyası, bir gün "güvercin olayı" ile sarsılır. Sabah işe gitmek için odasının kapısını açtığında, kapının önünde oturmuş ona bakan bir güvercinle karşılaşır. Güvercinden adeta dehşete düşer. Kendini odasına geri kapayıp yatağına sığınır. Kalp krizi geçireceğini zanneder. Biraz sakinleşince pılını pırtını bir bavula koyup, güvercine karşı korunmak için yaz günü demeden montunu giyip, açtığı şemsiyesini güvercine karşı siper edip odadan kaçarak uzaklaşır. Odaya bir daha dönmemeye, bir otelde kalmaya kararlıdır. Fakat önce işe gitmesi gerekmektedir. Jonathan'ı hayal bile edemeyeceği gariplikte bir gün beklemektedir. Bu roman, düzen ve kontrol takıntısına yönelik şahane bir hiciv. Bazen hayatta karşımıza, hiç beklemediğimiz anda bir güvercin çıkıverir. O artık oradadır ve biz bunu engelleyemeyiz. Ya uçan sıçanla yüzleşir ve onu kovalarız, ya o hiç gelmemiş gibi hayatımıza devam ederiz, ya da her şeyi bırakıp kaçarız. Jonathan'ın tercihi ilk başta kaçmaktan yana olur, fakat sonrasında bu tercihle birlikte kendisi de değişecektir. Kısa, eğlenceli ve düşündürücü bir roman okumak istiyorsanız, Güvercin kesinlikle tavsiyemdir.
GüvercinPatrick Süskind · Can Yayınları · 19882,699 okunma
2024 86. kitabı
Okunma: 22 Eylül 2024 20:47
Evinin önüne yuva yapan bir güvercin yüzünden yaşamı değişen bir adamın, kaygının hikayesi bundan daha güzel anlatılamazdı. Kendini sıradan bir hayatın içine büyük bir istekle hapsetmiş olan J. Noel'in heyecanlı, eğlenceli, dokunaklı ve etkileyici öyküsünü keyifle okudum. Keyifli okumalar, kitapla kalın. Öyle sorular vardır ki, sırf sorulmalarıyla kendi kendilerine hayır yanıtını verdirirler...
2024 5. kitabı
Okunma: 16 Ocak 2024 20:51
Süskind’in usta kaleminden harika bir kısa roman bu. Tek bir günde geçen 70 sayfada, Parisli yapayalnız bir banka güvenlik görevlisinin, dairesinin kapısı önünde karşısına çıkıveren güvercin nedeniyle yaşadığı varoluşsal krizi son derece başarılı ve etkileyici şekilde aktarıyor Süskind. Kahramanı Jonathan Noel eşliğinde, tehlikelerle çevrili bu dünyadaki korkularımızın üstüne gidiyor ve bu korkulardan kaçınmak için oluşturduğumuz sığınaklarımızı yerle bir ediyor! Sadece işine ve rutinine odaklanmış, onun dışındaki her şeye gözlerini kapatmış 50li yaşlarında, yapayalnız bir adam Jonathan Noel. İnsanlarla çok zorunlu olmadıkça iletişim kurmaktan kaçınan, Paris’in o köhne binalarından birindeki tavan arası dairesinde uzun yıllardır yaşayan, hatta daracık ve kolostrofobik, ama kendisi için korkutucu dış dünyanın yanıbaşında güvenli bir sığınak olan bu mekandan kopmak istemediğinden biriktirebildiği bütün parasını onu satın almaya harcayan biri. Bir gün, oda kapısının önüne kadar gelen bir güvercin, bu güvenli mekan algısını yerle bir ediyor. Ve bu talihsiz karşılaşma Jonathan’ı rutininden koparıp, tehlikelerle dolu dış dünya ile yüzleşmeye itiyor. Güvercin, Jonathan’ın titizlikle düzenlediği hayatına müdahale eden bir düzensizlik simgesi. Bu nedenle Edgar Allan Poe’nun “Kuzgun“ şiiri ile benzerlikler görülmüş. Ben şiiri bilmediğim, daha doğrusu yıllar önce okuyup şimdi çok da hatırlamadığım için yorum yapamayacağım. Ancak Süskind’in Kafka’dan oldukça etkilendiğini ve bunun beni Süskind’i daha da sever hale getirdiğini söylemeden geçemem. Eylemde bulunan biri değil Jonathan. Rıza gösteren biri. Travmatik çocukluk yıllarından sonra -anne ve babasının kamplarda kaybolduğunu bir cümle ile öğreniyoruz- bulduğu ve de bulabileceği tek işten emekli olabilmek dışında bir amacı
Edebiyat & Roman
2023 138. kitabı
Okunma: 22 Ekim 2023 23:41
Sürekli terk edilmiş bir adam (insan) kendisini nasıl teselli edecek, neye tutunacak? Kalır mı böylesinde artık tutunacak bir heves, veya tutunacak yeni birşeyler üretebilir mi kendine? Kahramanımız artik öğrenmiştir ki, insana yatırım yapılmaz, onlar ya çekip gidiyor ya da ölüp gidiyor. En iyisi mi, başını sokması zaruri olan ve onu terk etmesi mümkün olmayan bir taşınmaza, yani oturduğu daireye, daha doğrusu bir mezarı andıran, altıncı kattaki ufacık bir odaya yatırım yapmak. Ev sahibiyle anlaşarak evi taksitle almaya başlar. Ama bir yandan da hayatı ve yaşam amacını sorgulamaktadır. Bu kadar çalışıp didinme, belki bir ömür sürecek, belki son taksidi ödenemden ölünüp gidilecek, sırf başını sokacak bir yer için mi olmalıydı? Cevabı ona belli etmeden gözlemlediği bir sokak insanı verir. Cevabını almış ve artık emin olmuştur. Fakat başındaki, ve ona herşeyin ne kadar kırılgan olduğunu gösteren yabani güvercinle olan meselesini nasıl halledecektir? Kısa fakat düşündüren bir eserdi. Yazarın kitaplarını tamamlama niyetindeyim. Kitapla kalın...
2025 41. kitabı
Okunma: 07 Ağustos 2025 00:21
Süskind ile 3. Buluşmamız “Güvercin” ile oldu. Yazım diline, karamsarlığına, kasvetine, tekinsizliğine her daim hayran olduğum bir yazar Patrick Süskind. Minicik bir güvercinin 50’li yaşlardaki Jonathan Noel için nasıl sarsıcı bir uyarana dönüştüğünü okurken sayfalar birer çark gibi durmadan dönüyor.. bazı satırlarda yazar Noel üzerinden hepimizi sarsan bir şeyler fısıldıyor. Kayıplar, yitirilmekten korkulanlar hatta ne zaman yok olduğunu unuttuğumuz (an)lara veya şeylere dair bir şeyler. Bu bizde hem biraz huzursuzluğa sebep oluyor hem de tarifsiz bir merak duygusu uyandırıyor. Hikaye o kadar kısa ki .. keşke daha uzun olsaydı diye geçiyor içinizden..
2024 16. kitabı
Paris’te bir çatı katı dairesi. Rutininden dışarı çıkmaktan ödü patlayan ezik, silik bir adam. Özenle ve yıllarca bozulmaması için uğraşılmış bu rutin, düz, sıkıcı hayatı tepetaklak etmeye bir güvercinin kanat çırpması yetebiliyor. Kısa,hoş bir mini hikaye.
2024 Okuma Raporları
2024 14. kitabı
Okunma: 07 Nisan 2024 16:59
2024 Okuma Listesi 14. Hafta - 14. Kitap 2024 yılının 14. Kitabı, Patrick Süskind’in Tevfik Turan çevirisiyle Can Yayınlarından çıkmış Güvercin adlı kitabıydı. Elimdeki, Şubat 2015 baskısı. Yazarı çok sevdiğim Koku adlı romanıyla tanımıştım. Bu uzun öyküsü de bende farklı bir tat bıraktı. Okunması gereken kitaplardan biri olduğunu düşünüyorum. Kitapta güvercin bir korku sembolü olarak karşımıza çıkar. İkinci Dünya Savaşı sırasında babası ve annesi toplama kampına alınan ana karakter Jonathan Noel, savaşın sonuna dek kız kardeşiyle birlikte saklanmak zorunda kalır. Askerden döndükten sonra kardeşini de bıraktığı yerde bulamaz. Amcası tarafından evlendirilir ama karısı da onu çocuğuyla birlikte terk eder. Böylece Jonathan bir apartmanın çatı katındaki odasında münzevi bir hayat yaşamaya başlar. İhtiyaçlarını bir bankada bekçilik yaparak karşılar. İçinde yaşadığı oda Jonathan’ın güvenli alanıdır. Onu ölüm dışında yaşanabilecek her türlü olaydan uzak tutar. Ama günün birinde kapıda beliren küçücük bir güvercin bu güvenli alanı alt üst etmeye yeter. Ana karakterin bilinçaltına gönderdiği bütün travmaları su yüzüne çıkarır. Varoluşunu sorgulamasına neden olur. Kitabın İçinden: Bir güvercinin oturduğu evde insan yaşayamaz artık, kargaşanın, başıbozukluğun ta kendisidir güvercin, hiç belli olmaz ne taraftan gelip ne tarafa uçacağı, pençeleriyle yapışıp gözünü gagalar insanın, güvercin dur durak bilmeden pisleyen, ortalığa korkunç bakteriler, sonra menenjit virüsleri saçan bir şeydir, yalnız kalmaz bir güvercin başka güvercinleri de çeker, çiftleşir ve çoğalır, yıldırım hızıyla, bir güvercin ordusu kuşatacak çevreni, odandan çıkamaz olacaksın, açlıktan öleceksin, kendi dışkında boğulacaksın, tek çaren pencereden atlamak olacak, külçe gibi kaldırıma yığılacaksın. (s.18)
Puan vermedi·82 syf.·
2021 59. kitabı
Yazar ile Koku kitabı ile tanışmış ve anlatımına hayran olmuştum. Bu ikinci kitap ile hayranlığım kat be kat arttı. Hikayedeki baş karakterin daha çok küçük yaşta savaş yüzünden dağılmış ailesi. Bir gün annesi, bir gün babası toplama kamplarına gönderilmiş ve o ne olduğunu bile anlamamış. Nasıl söylendiyse kendisine öyle yaşamış. Gösterilen işi yapmış, kendisi için seçilen kadın ile evlenmiş. Evliliğinde de bir travma yaşamış ama yine farkında değil. Sanki her şey böyle olmalıymış gibi bir kabulleniş içinde. Geçmişine dair kısa bir tanıtımdan sonra bugüne geçiliyor. Şimdisinde karakter dış dünya ile işi haricinde bir bağı olmayan, kurallara sorgusuz sualsiz bağlı, belli ritüellere göre yaşayan, yaşadığı odayı bir sevgiliyi sever gibi seven biri. Ve bir gün güven çemberinin içine bir yabancı, bir güvercin giriyor... Bu güvercin ile karşılaşmasıyla travmaları, içindeki nefret, iç hesaplaşmaları, hoşnutsuzlukları, küçük isyanları ayyuka çıkıveriyor. Özellikle betimlemeleri, uzun içsel konuşmaları sevenler için enfes bir kitap diye düşünüyorum. Keyifli okumalar.
2023 12. kitabı
Okunma: 04 Nisan 2023 22:43
GÜVERCİN “İnsanlara güvenilmeyeceği, huzur içinde yaşayabilmenin ancak onları kendinden uzak tutmakla olabileceği sonucunu çıkardı.” Bir güvercin bütün hayatımızı değiştirebilir mi? Güvercin midir hayatımızı değiştiren yoksa o güvercine yüklediğimiz anlam mı? Patrick Süskind, Koku kitabının yazarı. Bence biliyorsunuz, biliyor olmalısınız neyse öğrendiniz işte:) Yine bir öneriyle okumuş ve beğenmiş olduğum bir kitap oldu Güvercin. Jonathan Noel, kahramanımız. Geçmişine de değinerek bir gününe şahit oluyoruz. İkinci dünya savaşının olumsuz etkilerinden payını alıp kimsesiz kalanlardan biri olmuştur. Artık tek başına yaşayan, sıradan, tekdüze bir hayata sahip, tek amacı içinde yaşadığı çatı katının sahibi olabilmektir. Çünkü huzuru ve mutluluğu ve aradığı güvenli ortamı oluşturması,burayı satın almakla gerçekleşecektir. Bir sabah karşılaştığı o güvercin, bütün hayatını değiştiriverir. Bütün düzeni bozulur. Telaşa kapılır güvercini görünce ve ufak çaplı kriz bile geçirir. Aslında güvercin değil güvecine yüklediği anlamdır hayatını değiştiren. Çünkü şimdiye kadar planlı yaşayan, rutinlerinin dışına çıkmayan, ve bu hayatından gayet memnun olan Jonathan’ın karşısına çıkan bu güvercin tüm işleyişi bozar. Aslında bir varoluş, kendini arayış öyküsü de diyebiliriz bu kitap için. Koku kitabında da karşılaşmıştık bu varoluş mücadelesiyle… Bu arada son kitap alışverişim hep bir varoluş mücadelesi veren eserler olmuş şimdi fark ettim :))

Patrick SüskindYazar · 7 kitap
Patrick Süskind (d. 26 Mart 1949 - ), Alman, roman, senaryo ve radyo oyunu yazarı. Hayatı Almanya'nın Bavyera eyaleti sınırları içinde kalan Münih'in 30 km güneyindeki Starnberger Gölü kıyısında, Ambach'ta dünyaya geldi. Babası Wilhelm Emanuel Süskind de bir yazardı. Patrick Süskind, lise olgunluk sınavının ardından sivil olarak askerlik hizmetini yerine getirdikten sonra 1968-1974 yılları arasında, yine babası gibi, üniversitede tarih eğitimi aldı. Münih Üniversitesi'nde ortaçağ ve modern çağ tarihi öğrenimi gördü. Tarih eğitimini Magister bitirme sınavı ile tamamladı. Üniversite yıllarında düzyazılar ve senaryolar yazmaya başladı, ancak bunlar bügüne kadar hiç yayınlanmadı. Üniversite eğitiminin ardından gittiği Fransa Aix-en Provence'de Fransızcaya ve Fransız kültürüne ilişkin bilgisini arttırdı. Patrick Süskind, babası gibi, serbest yazar olarak çalişmakta, yazı işleri ve düzeltmenlik yapmakta, roman, kısa hikâyeler ve televizyon senaryoları yazmaktadır. Eserleri Süskind'in kitapları yirmiden fazla dile çevrilmiştir, ve birçok kez sinema ve televizyona uyarlanmıştır. Yine kendisinin elinden çıkan kısa ve alaycı bir biyografisinin dişında hakkında pek az bilgi vardır. İnsan içine çıkmaktan hoşlanmayan Patrick Süskind, Münih, Paris ve güney Fransa'da Montolieu'da yaşamaktadır. Süskind, kendisine verilen edebiyat ödüllerini dahi almamakta ve reddetmektedir. Patrick Süskind, 1981 tarihli bir monolog olan "Der Kontrabass" (Kontrabas) adlı oyununun Münih Cuvilliee tiyatrosunda sahneye konulması ile meslek hayatının ilk büyük çıkışını yaşadı. "Der Kontrabass" 1985 yılında Tevfik Turan tarafından dilimize çevrildi ve Can Yayınları tarafından yayınlandı. 1985 tarihli "Das Parfum" adlı ilk romanı ile Süskind dünya çapında şöhrete kavuştu ve Almanca konuşulan ülkeler İsviçre, Avusturya ve Almanya'nın en önemli çağdaş yazarlarından biri oldu. "Das Parfum" 1987 yılında "Koku" adıyla Tevfik Turan tarafından dilimize çevrilerek Can Yayınları tarafından yayınlandı. "Das Parfum" bir "çok satan" olduğu gibi aynı zamanda yazarı henüz hayatta olmasına rağmen klasikleşerek "uzun satanlar" arasındaki yerini de aldı. 100 bin adet olarak basılan "Das Parfum"'ün ilk Almanca baskısı birkaç hafta içerisinde tükendi ve roman tam dokuz yıl boyunca Almanya'nın önemli dergilerinden biri olan Der Spiegel'in çok satanlar listesinde yer aldı. Bugüne kadar 33 ayrı dile çevrilen "Das Parfum" tüm dünyada tam sekiz milyon adet satılmıştır. Yine Alman yönetmen Tom Tykwer tarafından sinemaya uyarlanarak 14 Eylül 2006 tarihinde Almanya'da gösterime girmiştir.