Günümüz Türkçesiyle

Hakka Sığındık

Hüseyin Rahmi Gürpınar
İspanyol gribinin dünyayı kasıp kavurduğu yıllarda İstanbul bir yandan yangınlarla, bir yandan da salgın hastalıkla kavrulmaktadır. Zengin fakir ayırt etmeyen hastalık, yoksul evlerine de zenginlerin köşklerine de sıçrar, girdiği hanelerden birkaç can almadan çıkmaz. Haksız kazançla zengin olanların batıl inançlarından ve korkularından faydalanmak isteyenlerse evliyalık iddiasıyla bir düzen kurup çıkar sağlamanın peşindedir. Hüseyin Rahmi Gürpınar, çelişkilerle ördüğü romanında bir dönemin bütün aksaklıklarını göz önüne sererken okuru nefes nefese bir polisiyeyle baş başa bırakıyor. Hüseyin Rahmi Gürpınar (1864-1944) Dönemini ve çevresini romanlarında yaşatıp, genç yaşlarından itibaren geniş halk kitlelerince sevilerek okunmuş Hüseyin Rahmi, edebiyatımızın benzeri az bulunur şahsiyetlerindendir. Kitaplarında İstanbul yaşamının özel inanışları, toplumsal ve ekonomik eşitsizlikler, kadın erkek ilişkileri gibi konular halkın özgün konuşma biçimleri korunarak, çok defa gülünç, bazen hüzünlü olarak işlenir. Romanımıza “mahalli renk” ilk kez onunla girer. Yazarlık yaşamına 1883’te Tercüman-ı Hakikat gazetesinde başlar. 1896’da İkdam gazetesinde roman ve öyküleri tefrika edilirken üne kavuşur. Döneminin en çok okunan yazarı olur. Tüm kazancı yazarlıktan gelir. Bu sayede Heybeliada’da şimdi müze olan köşkünü alır. 1908 Meşrutiyet’inden sonra Ahmet Rasim’le Boşboğaz adında bir mizah gazetesi çıkarır. İlk soruşturmaya böylelikle uğrar. Gazetesi kapanır. İkinci kez Ben Deli miyim? romanıyla mahkemelik olacak ve yine beraat edecektir. Çoğu roman olmak üzere öykü, tiyatro, makale ve eleştiri türünde altmışın üzerinde kitabı bulunmaktadır. Yazarın seçme eserlerine Türk Edebiyatı Klasikleri Dizimizde yer vermeyi sürdüreceğiz.
Yazar:
Hüseyin Rahmi Gürpınar
Hüseyin Rahmi Gürpınar
Editör:
Ayşegül Çakan
Ayşegül Çakan
Editör:
Banu İşlet
Banu İşlet
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 51 dk.Sayfa Sayısı: 136Basım Tarihi: Haziran 2021Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
ISBN: 9786254054570Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Ciltli

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
136 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Birinci Dünya savaşı sonrası İstanbul'un sosyal durumunu anlatmış
Hüseyin Rahmi Gürpınar
Hüseyin Rahmi Gürpınar
. Fakirin en dipte zenginin en yüksekte, aradaki uçurumun kapan(a)maz olduğu dönemler. Savaşın artçılarının yanında bir taraftan ispanyol gribi salgını. Bir dolandırıcılık vakası üzerine gerçekleri araştırmaya başlayan komiserin, insanlar arasındaki sosyal, ekonomik uçurumu farketmesini sağlar. Dönemin siyasetini, insanların din anlayışını, insanların cahilliğini sert bir şekilde eleştiren yazar, aslında günümüzde de bize yabancı olmayan olay ve durumlardan bahsetmiştir. İnsan okurken düşünmeden yapamıyor; ölünce bir çöp tanesi bile götüremeyecegimiz bu hayatta neyin hırsını yaşıyor, bu kadar acı ve göz yaşına neden oluyor. Bırakın haksız kazancı, israfın bile zararlarını telafi edemiyoruz. Evet, bu etkileyeci ve üzücü kitabı okumalıyız bence. Çünkü birey olarak farkına varmazsak bazı şeylerin toplumun düzelmesi mümkün değil. Adaletin ve liyakatın olduğu bir dünya dileğiyle, herkese iyi okumalar.
Hakka Sığındık
Hakka SığındıkHüseyin Rahmi Gürpınar · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20211,517 okunma
Reklam
136 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
27 saatte okudu
Hüseyin Rahmi'nin romanları arasında mizahi yönün daha az, hüznün daha çok olduğu bir romanı. Ama her zamanki gibi toplumsal tespitler tam yerinde yapılmış. 1.Dünya Savaşından sonra yaşanan İspanyol Gribinin İstanbul'a etkilerini görüyoruz. İnsanların batıl inançlarını, toplumsal sınıf farklılıklarını, dini duyguların yanlış kullanarak sömürülmelerini okumaktayız. Dili gayet sade ve çok akıcı olan kitap içinde polisiye öğelerde barındırıyor. Sonu hüzünlü bir hikaye ile bitiyor. Keyifle okunabilecek bir hikaye..
Hakka Sığındık
Hakka SığındıkHüseyin Rahmi Gürpınar · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20211,517 okunma
136 syf.
·
Puan vermedi
Bolca hacı hoca yergisinden sonra güzel bitmesi tek tesellim olan bir kitap. İyi niyetli bir dolandırıcının yaptıkları polis tarafından araştırılıyor ama sonuç alınamıyor. Dolandırıcı kendisi polise teslim oluyor ve tüm olayları anlatıyor dolandırıcılık nedenini anlatıyor. Başından beri aslında anlatılmak istenen zenginlik içinde yüzenlerin zorluk çekenlere başlarını çevirip bakmaları onlara yardımcı olmaları. Ama bunu yaparken hep hacı hoca takımına yüklenmesi onları duyarsız göstermesi onları zevk sefa düşkünü göstermesi bunlar hiç hoş değil. İnsanların din ile aldatılmasına değinmiş yazar bunu yaparken de din adamlarına ağır eleştiriler yapmış çoğu doğru olmayan hakarete varan söylemler bunlar beni üzdü açıkcası. Kitap anlatmak istediği ana fikirle iyi diyebilirim yoksullara yarfdım edin diyor kısacası.
Hakka Sığındık
Hakka SığındıkHüseyin Rahmi Gürpınar · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20211,517 okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.