Hayvan Çiftliği

Editör:
Begüm Konya

2021 8. kitabı
Okunma: 11 Haziran 2021 16:16
Hayvan çiftliği sosyalizme stalin dönemine ve çarlık devrimine yapılmış bir eleştiri olarak yazıldığı görülebilir. Yazarı George orwel kendisini bir sosyalist olarak tanımlamasına rağmen kitap bugüne ve bugünün sistemini de tahmin edip eleştirmiş gibi. Yazar öngörüsünü konuşturmuş denilebilir. Diktatör yönetimi, bozuk düzeni, eşitsizliği, adaletsizliği, ayrımcılığı net olarak bu kitapta görebilirsiniz. Kitaptaki hayvanlar gerçek hayattaki kişi ve kuruluşları temsil ettiği görülüyor. Günümüzde olduğu gibi kitapta körü körüne, sorgusuz sualsiz biat eden koyunlar, domuzların adaletsizliği ve emek hırsızlığı görülüyor. Beylik çiftliğindeki hayvanlar kendilerine zulmeden, emeklerini sömüren çiftlik sahibini domuzların planıyla devirip yönetimi ele geçirmişlerdir. Amaç; eşit ve daha iyi koşullarda yaşayabilmektir. Doğal olarak başta hersey iyi gider çiftliğin adı değişir, hayvanlar daha iyi koşullarda ve eşit bir şekilde yaşamaya başlar. Her hayvan gücünün yettiği kadar çalısır, güçsüz olanlar korunur ve belli kurallar konulur ama bir süre sonra domuzlar yavaş yavaş yeni yasalar koyar ve üstünlüğü ele geçirirler. Sözde bunları onların iyilikleri için yaptıklarını söylerler, aslında böyle bir şey yoktur. Eşit bir hayat için başkaldırmış hayvanlar için pek bir değişiklik olmamış. Domuzlar yönetici ve diğer hayvanlar işçi muamelesi görür ve bu durum yukarı tükürsen bıyık aşağı tükürsen sakal meselesine dönüşür. "Bütün hayvanlar eşittir ama bazı hayvanlar digerlerinden daha eşittir" Sözüde yerinde olmuş. Aslında baktığımızda hayvanların yaptıkları çok normal haklarını istiyorlar, yönetimi ele geçirdiler ama bazı hayvanlar diktatörler gibi davranıp yine diğer hayvanları işçi konumuna düşürdü, tıpkı bazı insanlar gibi hep birilerini köleleri gibi görmek, ellerinin altında tutmak
2024 43. kitabı
Okunma: 05 Eylül 2024 22:44
Bu zamana kadar okuduğum en iyi metafor örneği sanırım. Bakış açımı değiştirdi. "Tüm hayvanlar eşittir ama bazı hayvanlar diğerinden daha eşittir (!)" Güzel bir hiciv aslında. Söylenmek istenen şeyler -hayvanlar üzerinden anlatılarak- sümen altı edilenler bir bakıma gözler önüne seriliyor. Dikkatli okumak lazım. Herkese tavsiye ederim.
2017 2. kitabı
Okunma: 01 Mart 2017 17:24
George Orwell in muhteşem eseri. Kitapta verilen mesaj o kadar iyi ki. Yazar hayvanlar ve onların yaşadığı çiftlik üzerinden aslında dünyamızı sistemlerimizi bize dayattırılan düzenleri ve onlara kuzu kuzu uyan bizleri anlatıyor. Çok beğenerek okumuştum. Herkesin okuması gereken bir kitap ki kitapseverlerin çoğunun okuduğunu düşünüyorum zaten. Hala okumadıysanız daha fazla geç kalmayın derim :)
2021 15. kitabı
Yine bir klasik. Çocuk kitabı tadında bir anlatım. Sürü psikolojisine muhteşem bir örnek. Belki de insanlığa iyi bir ders niteliğinde bir hikaye. Okumanızı öneririm.
George Orwell/ Hayvan Çiftliği
2021 1. kitabı
george orwell’ın bu kitabını gerçekten beğendim. yazar hayvanlar, özellikle de kendilerini zeki zanneden domuzlar üzerinden stalin dönemini, o dönemdeki sömürüyü anlatıyor. domuzların başta belirlenen hayvan çiftliği kurallarını nasıl lehlerine çevirdiklerini, her şeyi kalıba uydurarak yaptıklarını, kendilerinden aşağı gördükleri diğer çiftlik hayvanlarının ürettiklerini ve emeklerini nasıl sömürdüklerini ve bu sürecin nasıl işlediğini anlatmış. başarılı da olmuş ama sonunun biraz daha açıklayıcı bitmesini ve bir başkaldırı daha bekledim. final beni tatmin etmedi. 8/10
2022 24. kitabı
George Orwell bu romanında tarihsel bir gerçeği eleştirmektedir. Özgürlük amaçlı bir devrimin nasıl tek adamlığa evrilebileceğini gözler önüne seren fabl tarzında bir eserdir. Peki siz daha önce George Orwell kitapları ile tanıştınız mı? #alıntılar * insan üretmeden tüketen tek yaratıktır. * Bütün hayvanlar eşittir ama bazı hayvanlar diğerlerinden daha eşittir. * Şu kısa ömrümüz yoksulluk içinde sabahtan akşama kadar uğraşıp didinmekle geçip gidiyor.
2021 5. kitabı
Okunma: 06 Mart 2021 09:37
Alışılagelmiş düzenin zaman mekan fark etmeksizin her yerde her zaman aynı olduğunu anlatan distopik bir eser. "Tüm hayvanlar eşittir, bazıları daha fazla eşittir."
2021 2. kitabı
Gerçekten çok güzel bir kitaptı. Herkesin okuyabileceği bir düzeyde olduğunu düşünüyorum. Eğer hala bu kitabı alıp okumadıysanız bence kesinlikle alıp okumalısınız.
2022 3. kitabı
Okunma: 28 Ocak 2022 08:45
Yani yazacak bir şey bulamadım. Günümüz domuzlarını çok iyi anlatmış. :))) Sinirim bozuldu resmen okurken. Keşke Snowball’a ne olduğunu öğrenebilseydim.
Hayvan ÇiftliğiGeorge Orwell · Yakamoz Yayınları · 2021296,8bin okunma
Sahici olmak, işte tüm mesele bu.
2022 4. kitabı
Okunma: 15 Aralık 2022 01:52
Bu tarzda okuduğum ilk kitaptı. Romanın ilk yayımlanma tarihi 1945. Yaklaşık 80 yıl öncesinden yazılmış olmasına rağmen günümüzdeki durumu alay ederek ve maalesef ki tüm gerçekliğiyle anlatmış. Daha önce bir kitap incelememde bahsettiğim gibi yine bir şey değişmemiş. Minareyi çalanlar kılıfını da hazırlamışlar yani. Olur mu canım çalmamışlar aslında sadece yeri değiştirilmiş, öyle şey olur muymuş(!)Bana daha ilginç gelen tarafı insanları ve totaliter rejimlerdeki diktatörleri eleştirirken dahi insanları kullanmaya tenezzül etmemiş olması. Kim bilir belki de insanlar üzerinden yazmış olsaydı bugün bu romanı okuyamamış olurdum. Karakterleri hayvanlar üzerine akıllıca paylaştırmış. Özellikle koyun tiplemesi oldukça yerindeydi. At gibi çalışmak ama tavuk kadar yemek.çok çalışmak, az yemek ama güzel günlerin geleceğine de hep inanmak. Günümüzde yaşadıklarımız kısacası. Tarih yine tekerrür etmiş ibret alınmamış yani. Son olarak da şunu söyleyebilirim toplulukları söyledikleri yalanlara inandırmak İçin önce kendileri inanmışlar. Nihayetinde sorgulamayan, düşünmeyen hatta bunları yapmak İçin bile enerjisi olmayan koyun gibi nesiller yetiştirmeyi başarmışlar. Birbirlerinin yüzüne bakmışlar( domuzlar ve insanlar) ve bir fark görememişler.
Felsefe

George OrwellYazar · 77 kitap
1903'te Hindistan'ın Bengal eyaletinin Montihari kentinde doğdu. Ailesiyle birlikte İngiltere'ye döndükten sonra, öğrenimini Eton College'de tamamladı. Gerçek adı Eric Arthur olan Orwell, 1922-27 yılları arasında Hindistan İmparatorluk Polisi olarak görev yaptı. Ancak, İmparatorluk yönetiminin içyüzünü görünce istifa etti. 1950'de yayımladığı Bir Fili Vurmak adlı kitabı, sömürge memurlarının davranışlarını eleştiren makalelerin derlemesidir. İkinci Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru yazdığı Hayvan Çiftliği, Stalin rejimine karşı sert bir taşlamadır. Orwell'in en çok tanınan yapıtlarından Bin Dokuz Yüz Seksen Dört, bilim-kurgu türünün klasik örneklerinden biri olmanın yanı sıra, modern dünyayı protesto eden bir romandır. Burma Günleri ise, Orwell'in Burma'daki (bugünkü Myanmar) İngiliz sömürgeciliğini dile getirdiği ilk kitabıdır. Orwell, 1950'de Londra'da öldü.