Kitap üç bölümden oluşmakta; birincisi yazarın kendi içsel muhasebesini yapmış olduğu Hesaplaşma, ikincisi Tarihte Yobaz ve Yobazlık, üçüncüsü ise Türkiye ve Komünizmdir.
Kitabın ilk bölümünde olan 'Hesaplaşma' kısmında, içimizde iki dünyanın var olduğunu, biri dış dünya öbürü de iç dünyamızdır. Nefis ve iç dünya ile hesaplaşma... Tek davamızın bu içsel davanın olması gerektiğini vurguluyor yazar. Ayrıca bu bölümde gençlere çokça sesleniyor, bizi her anlamda kurtaracak olan yeni nesle... Bunu da İslam ruhunu tam anlamıyla taşıması gerektiğine bağlıyor yazar.
İkinci bölümde, tarihte yaşanan yobazlıkları ve kendisinin de bizzat rast geldiği yobazlık olaylarını kaleme alıyor. İslam'a düşman aydınlara, Prens Sabahattin'e ve Emile Durkheim'in taklitçisi olduğunu düşünen Ziya Gökalp'e ağır eleştirilerde bulunuyor.
Üçüncü bölümde ise yazar Sosyalizm ve Komünizm düşüncesine aşırı karşı olduğunu bu bölümde açıkça gösteriyor bizlere. Komünizmin diyalektiğini aldığı Hegel'i, Marx'ı, Engels'i ve Lenin'i görüş ve eylemleriyle ele alarak ağır bir şekilde eleştiriyor...
Son olarak yazıyı,üstadın şöyle bir sözüyle noktalamak yerinde olacaktır: "Allah'ın sevgilisinin beklediği bir nesil... Bu nesil, siz olacaksınız! Mükellefsiniz! Ya olun Ya ölün!.."