Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bütün Eserleri 17

Hikâyeler

Yakup Kadri Karaosmanoğlu

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
166 syf.
8/10 puan verdi
·
9 günde okudu
Yakup Kadri Karaosmanoğlu, ilk hikayelerinde bireysel mutsuzluğu, karamsarlığı işlerken Maupassant' tan etkilenmiştir. Toplumsal felaketlerin karşısında ruhsal bakımdan çökmüş, kendini toplumun dışına itmiş bireylerin acılı yaşamını konu edinmiştir. Yakup Kadri, Maupassant'ın mutsuz kahramanlarının bizim toplumumuzda da olduğunu savunur. İlerleyen dönemlerde bu anlayışından tamamen vazgeçmese de Milli Mücadele insanlarını konu edinen hikayelerinde daha umutlu tipleri konuşturacaktır. Yakup Kadri, hikayelerinde toplumun sosyolojik yapısını inceler. Batı özentiliğine ve yozlaşmaya karşıdır. Bireyin özünü korumasını ve değişiminin de bu yönde olmasını ister. Yakup Kadri, hikayelerinde ve diğer eserlerinde düşmanın acımasızlığını, yakılan köyleri, yurdundan uzaklaştırılmış insanları anlatsa da; ona göre insanın tek kurtuluş yolu yine insandadır. Biraz da kitabın içeriğinden bahsetmek istiyorum: Kitapta 20 adet hikaye bulunuyor. Hikayelerin tümünde yazarın yazdığı dönem hakkında fikir sahibi olabilir, yer yer düşüncelerine sinirlenebilir bazen de ona hak verebilirsiniz. Hikayelerin çoğunda belli bir sonuca varılmıyor, yani giriş gelişme sonuç yok. Ben hikayelerin devamını kendim getirmeyi sevdiğim için bu tarz hikayeleri okumayı seviyorum. Kitabın dili, bu tarzdaki kitapları okumaya alışık olmayanlar için ağır gelebilir, anlamını bilmediğiniz bir sürü kelime karşınıza çıkabilir. Bu nedenle okurken yanınızda bir sözlük bulundurmanız yararlı olacaktır. Türk Edebiyatı'na ve topluma dair bilgiler edinmek istiyorsanız Yakup Kadri Karaosmanoğlu ve onun eserleri birincil tercihiniz olmalı. Şimdiden keyifli okumalar diliyorum.
Hikâyeler
HikâyelerYakup Kadri Karaosmanoğlu · İletişim Yayınları · 2012130 okunma
Reklam
166 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Cumhuriyet öncesinde birtakım arayışlar.
Bu hikaye/öykü derlemesi cumhuriyet öncesi ve sonrası edebiyatımızda roman türünün önde gelen isimlerinden Yakup Kadri’nin, yazmaya başladığı ilk dönemdeki üslup arayışının tezahürü niteliğinde. Ekim 1912 ile Haziran 1922 arasında yayımlanmış 20 kısa öyküden meydana gelen kitapta Osmanlıca unsuru ağır basıyor doğal olarak. Özellikle ilk beş öyküyü okumak Osmanlıca kelimelerin yoğun kullanımı nedeniyle bir hayli zorlaşıyor. 1916 ve sonrasında yazılmış olanları nispeten daha anlaşılır ama son öyküde (1922 tarihli) bile günümüzde unutulmaya yüz tutmuş kelimeler mevcut. Öykülerin çoğu (18 tanesi), o dönemin önde gelen siyasi gazetesi İkdam’da yayımlanmıştır. İşlenen konulara baktığımızda, ilk öykülerin daha ziyade bireysel nitelikte olması, son öykülerin de milli mücadele’den izler taşımasının yanı sıra hem bireysel hem toplumsal nitelikleri göze çarpıyor. Toplumsal hikayelerin vermek istediği mesajları dolambaçsız bir şekilde naklettiğini de hatırlatmak gerekir. Öykülerden Perili Köşk, Zeynep Kadın ve Beyhude Bir İntihar’ı özellikle sevdiğimi söylemem gerek. Son olarak, son dönem Osmanlı İmparatorluğu’na çalışmak isteyenler ve bu dönemin toplumsal vaziyetini merak edenler için bu kitabın bir çok alternatifin yanı sıra tercih edilebilir olduğu söylenebilir. Edebiyatla kalın. İyi okumalar…
Hikâyeler
HikâyelerYakup Kadri Karaosmanoğlu · İletişim Yayınları · 2012130 okunma
166 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Anadolu’yu hikâyeye taşıyan isim olarak biliniyor.Bu nedenle Türk edebiyatında özel bir yere sahip.Refik Halid Karay için de geçerli bu durum. Niyazi Akı, Hasan Ali Yücel, Şerif Aktaş, Cevdet Kudret gibi isimler de Yakup Kadri Karaosmanoğlu ve Refik Halid Karay’ın Türk edebiyatının kapılarının Anadolu’ya açılmasında etkili olduğunu belirtmişler. Elliden fazla hikâye yazan Yakup Kadri’nin otuz hikâyesi Anadolu’yla ilgilidir. Maupassant tarzı hikâye tekniğini kullanan Yakup Kadri, konunun işlenişini karakterin üstlendiği rolle gerçekleştirir. Yakup Kadri, Anadolu’yla ilgili hikâyelerinde başlangıçta, eleştirel, karamsar bir bakış açısını kullansa da zamanla bu tutumundan uzaklaşmış. Meşrutiyet dönemine, Milli Mücadele dönemine ve Cumhuriyet’in ilk yıllarına tanıklık eden, Yakup Kadri, bu dönemleri hikâyelerinde de yansıtmış. Kitapta yer alan İstanbul’da Üç Gece hikâyesi bizi işgal altındaki İstanbul’a götürürken, Perili Köşk hikâyesinde hayatından gerçek bir kesit sunar, Yakup Kadri. Kadın ve Ukubet hikâyesinde dipnot olarak, Ateşten Gömlek adlı romanın isim babası olarak kaldığını öğreniriz. Dokunma Belki Kahramandır’da hikâye içinde hikâye anlatır yazar. Çok gerçekçi, dönemin ruhunu yansıtan, çok başarılı hikâyeler okudum Yakup Kadri’den.Tavsiye ederim.
Hikâyeler
HikâyelerYakup Kadri Karaosmanoğlu · İletişim Yayınları · 2012130 okunma
166 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Yazarın Yaban adlı eserini almak isterken yanlışlıkla bu kitabı sipariş etmiş bulununca iade etmek yerine okumayı denedim. Kitabı bitirmeme rağmen denedim diyorum çünkü günlerce okumaya çabaladım. Kitap neredeyse Osmanlıca yazılmış, bazı kısımlarını edebiyat alanında olmayan ya da arapça/farsça bilmeyenlerin anlaması imkansız gibi geldi. Bu ağır dile rağmen kısa ve öz mesajı direkt veren minik öykülerden oluşuyor. En azından biçimden yardımcı oluyor kitabı tamamlayabilmemize. Eseri vurucu, aşırı etkileyici bulmadım. Eğer kısa öyküler şeklinde olmasaydı tamamlayabileceğimi de düşünmüyorum. Sürekli ha gayret 2sayfa sonra yeni öykü diyerek kendimi motive etmeye çalıştım. Kelimelerin anlamlarına bakmadan okununca çoğu yeri anlamak imkansız, kelime anlamlarına bakınca da okuyup ilerlemek zorlaşıyor. Yine de dil bakımından böyle zorlayıcı bir eseri bitirdiğim için kendimle gurur duyuyorum. Yazarın Yaban eserini de iyice inceleyip Türkçeleştirilmemişse okumayı düşünmüyorum.
Hikâyeler
HikâyelerYakup Kadri Karaosmanoğlu · İletişim Yayınları · 2012130 okunma
Reklam
166 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Hikaye kitaplari yazarları serimin 8. yazarı. Aslinda biz onu #kiralıkkonak romanıyla sevdik sanirim. Toplam dört tane öykü kitabı var yazarin,biri de bu görmüş olduğunuz. Yazarın siyasi kişiliği hikayelerine yansımış diyebilirim. #maupassant etkisiyle yazılmış, genel hatlarıyla bireyin karamsarlığı, toplumun sosyolojik yapısı, savaşın ruhsal etkilerinin konu edildigi öykülerden oluşuyor. Romantik bir yapısı yok açıkçası, daha rasyonalist bir kalem. Konular net,anlatim net,çözümler belli. Yazarin yurtdışında yaşadığı dönemlerin de etkisi mevcut. Mesela Batı özentisini cok sevmiyor,yozlaşmaya karşı. Ama bunu sakın yanlış yorumlamayın, yazar gelişmeyi, ilerlemeyi istiyor ama bunu yaparken özünü korumak taraftarı. Okuyun,gençlerimize okutun derim. Çocuk hikayecisi değil, o yuzden gençlere okusun diye tavsiye edebilirim.
Hikâyeler
HikâyelerYakup Kadri Karaosmanoğlu · İletişim Yayınları · 2012130 okunma
166 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
16 günde okudu
Yarım bırakmayı düşündüğüm ilk Yakup Kadri kitabıydı. 60. sayfaya kadar hikayelerden tat almadım. Lakin 100 sayfadan sonraki hikayeler gerçekten çok hoştu. Merak uyandırıcı ve şaşırtıcıydı. Dili ağır geldi.
Hikâyeler
HikâyelerYakup Kadri Karaosmanoğlu · İletişim Yayınları · 2012130 okunma
260 syf.
·
Puan vermedi
·
7 günde okudu
Bu yazarın okuduğum ilk kitabı. * Kitapta 20 tane öykü bulunmakta. * Öykülerin hepsi hayatın içinden, okuduğumuz her öykü yaşadığımız toplumu, çevreyi yansıtıyor. * Kitapta çok fazla eski kelime kullanılmış. Bu da kitabı okurken ara ara okuyucunun kopmasına sebep oluyor. Ben okuduğum alan gereği çok fazla zorlanmadım fakat eski kelimelere yabancı olan kitap severler için bu kitap biraz sıkıcı olabilir.
Hikâyeler
HikâyelerYakup Kadri Karaosmanoğlu · İletişim Yayınları · 2012130 okunma
166 syf.
·
Puan vermedi
Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Refik Halid Karay’la birlikte “küçük insan”ın anlatıldığı Maupassant tarzı öykücülüğün ilk örneklerini veren yazarlarımızdan. “O zamanlar Refik Halid ile ben, Maupassant'ın tesiri ile şehir içindeki tiplerden ayrılarak mevzularımızı köylerden, çobanlardan ve halkın arasından seçmeğe başladık.” diye ifade ediyor bu durumu bir konuşmasında. Yazarın Refik Halid’le diğer bir ortak yanı da yazarlık hayatına Fecr-i Ati topluluğunda başlaması. Topluluktayken “Sanat sanat içindir.” anlayışının sıkı bir savunucusuymuş. Ancak art arda tanık olduğu savaşlar yazarın sanat anlayışında bir kırılma yaratmış ve onu milli ve toplumsal hikâyeler yazmaya yöneltmiş. Hatta Halide Edib Adıvar, Karaosmanoğlu’nun Ateşten Gömlek adlı bir roman yazmakta olduğunu öğrenince bu adı çok beğenip ondan önce bir roman yazarak bu ismi kullanmış. Yakup Kadri ise bu romanı tamamlayamamış anlaşılan. Yazar, Ziya Gökalp’in de etkisiyle Halide Edib, Ömer Seyfettin gibi yazarlarla birlikte Milli Edebiyat denen akımın önemli bir temsilcisi haline gelmiş. Yazarlık hayatının ilk yıllarında gülünç bularak karşı çıktığı dilde sadeleşme hareketine de katılmış ancak eserlerinde Osmanlıca sözcük kullanmaktan vazgeçememiş. İletişim Yayınları’ndan çıkan ve yazarın kronolojik seçme hikâyelerinden oluşan bu seçkide de yazarın işlediği konulardaki değişimi ve dilindeki sadeleşmeyi görmek mümkün. Son olarak şunu not edeyim: Osmanlıca sözcükler nedeniyle özellikle kitabın başlarında çok zorlandım, yayınevi bir iki kelimenin yanına parantez açmaktan öte bir şey yapmamış maalesef.
Hikâyeler
HikâyelerYakup Kadri Karaosmanoğlu · İletişim Yayınları · 2012130 okunma
Reklam
166 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Yakup Kadri’nin hikayelerine tek kelimeyle bayıldım. Eski bir basım olduğundan Osmanlıca ağırlıklı olan hikayeler, mesleğimden ötürü zorluk çıkarmadı. Ancak, konular, konuların işleniş, kurgu ve üslup çok güzel.. “Belki Bir Kahramandır”, “Sılada” gibi hikayelerinde ortaya koyduğu konu ve sosyal mesaj harikulade. O kadar ki öğrencilere dahi okutmayı düşünüyorum. Mutlaka okuyun.. Ama günümüz Türkçesine en yakın olanı okuyun..
Hikâyeler
HikâyelerYakup Kadri Karaosmanoğlu · İletişim Yayınları · 2012130 okunma
166 syf.
7/10 puan verdi
Başlıyorsunuz bir hikayeye, içinde kendinizden bir parça buluyorsunuz. Milletini iyi tanıyıp, iyi yansıtan usta bir kalemin içinden çıkmış farklı parçalardan oluşan bir eser. Okuyup hiç değişmemişiz dediğim bir eserdi.
Hikâyeler
HikâyelerYakup Kadri Karaosmanoğlu · İletişim Yayınları · 2012130 okunma
166 syf.
·
Puan vermedi
İlk hikayelerinde bireysel umutsuzluğu, karamsarlığı işlerken büyük ölçüde Fransız yazar #guydemaupassant 'dan etkilenen, savaş gibi toplumsal felaketlerin karşısında ruhsal bakımdan çökmüş yada saplantılı aşklar ve tutkular nedeniyle kendini toplumun dışına itmiş bireylerin acılı yaşamını konu edinen yazar, Maupassant'ın umutsuz kahramanlarının bizim toplumumuzda da yaşamakta olduğunu savunur.(Arka kapaktan ) Kitabın yarısına yakını dil Osmanlıca. Bu yönüyle Sabahattin Ali kitapları gibi, adeta yayıncı mezalimine uğramış. Zira bu yayinevleri eserin edebi değerine halel gelmesin diye çoğu bölümü Osmanlıca kelimeler ile bırakmışlar. Peki günümüz gençliği başta olmak üzere bizler koca Yakup Kadri'yi böyle eksik veya sözlüklerle mi okuyacağız? Hem de üç özgün dilin karışımı olan Osmanlıca yeterince anlaşılmazlığından cumhuriyet döneminde değiştirilmiş iken. Diğer yönü ise; #kiralıkkonak #yaban gibi dev eserleriyle edebiyatımızda önemli yer edinmiş, Kurtuluş Savaşı gazisi, önemli bir gözlemcisi Yakup Kadri'nin Maupassant tarzı, savaş yıllarındaki karamsarlık dolu bu gençlik hikayeleri ise; dil olarak sarih olmasına rağmen, edebiyat tarihimizde özgün bir tarz ve dil bırakmamıştır ta ki, Kurtuluş savaşı gerçeğini görüp sanatını değiştirene kadar bana göre. Şehit oğlunun ölüm haberini doğurmak üzere olan gelinine haber veremeyen ve düşmüş gibi yapıp "ah oğlum" yerine "ah ayağım " diye tüm gece ağıtlar yakan Zeynep Kadın ile aşkta sadece kadının cezalandırıldığını savunan Kadın Ve Ceza hikayelerini oldukça beğendim.İleride #yaban ile devam etmek istiyorum.
Hikâyeler
HikâyelerYakup Kadri Karaosmanoğlu · İletişim Yayınları · 2012130 okunma
166 syf.
7/10 puan verdi
·
11 saatte okudu
Usta Her Zaman Usta
anlatım tarzı aslında kitaptan kitaba değişiyor bu sadece bu kitaba özellik bir şey değil bu yayınevleri tarafından işin ciddiye alınmamasından kaynaklanıyor. Usta her zaman ustalığını gösteriyor ve bu her sayfasında belli ediyor. Her zaman okuduğum ve okumaya devam ettiğim yazarlardan biridir aslında. Peki hikaye denilince ilk akla yazarlardan birimidir orasını bilemiyorum ama usta her zaman her konuda ustadır.
Hikâyeler
HikâyelerYakup Kadri Karaosmanoğlu · İletişim Yayınları · 2012130 okunma
166 syf.
·
Puan vermedi
Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun içinde 20 tane hikaye bulunduran kitabıdır. Kitabın dili çoğunlukla Osmanlıca’dır. Okurken yanınızda bir sözlük bulundurmanız iyi olur. Bu nedenle Sabahattin Ali’nin kitapları kadar akıcı gitmez. Ama anlaşılamayacak hikayeler değil aksine her bir hikaye birbirinden daha da güzeldir. Şehit oğlunun ölüm haberini doğurmak üzere olan gelinine haber veremeyen ve düşmüş gibi yapıp “ah oğlum” yerine “ah ayağım” diye tüm gece ağıtlar yakan Zeynep Kadın hikayesini oldukça beğendim. Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun “Yaban” kitabı ile devam edeceğim .
Hikâyeler
HikâyelerYakup Kadri Karaosmanoğlu · İletişim Yayınları · 2012130 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.