Hükümdar, ahlak ile iktidar arasındaki gerilimi romantize eden değil, onu çıplak hâliyle masaya yatıran ender metinlerden biri. Machiavelli bu kitapta ne iyi olmayı öğretir ne de erdemli görünmenin peşindedir; onun derdi, gücün nasıl elde tutulduğu ve nasıl kaybedildiğidir. Bu yönüyle kitap, bir öğütler manzumesinden çok, insan doğasına dair sert bir teşhistir.
Okurken en çok dikkatimi çeken şey, Machiavelli’nin insanı olduğu gibi kabul etmesidir. İnsan zayıftır, çıkarcıdır, korkak ve nankör olabilir. Hükümdar da bu gerçeği inkâr ederek değil, bilerek hareket etmelidir. İşte tam bu noktada kitap rahatsız eder; çünkü bize ideal olanı değil, işleyen gerçeği gösterir. Gücün sürekliliği için bazen merhametin değil, korkunun daha işlevsel olduğunu söylemesi, ahlaki konforumuzu sarsır ama düşündürür.
Hükümdar’ı yalnızca siyaset kitabı olarak okumak eksik olur. Bu metin, liderlik, yönetim, kriz anlarında karar alma ve hatta bireysel hayatta güç dengelerini anlama açısından da okunabilir. Machiavelli’nin çizdiği hükümdar portresi, aslında iktidar sahibi herkesin; ister bir devlet yöneticisi, ister bir kurum lideri, ister bireysel hayatında sorumluluk alan biri olsun, yüzleşmek zorunda olduğu soruları barındırır.
Hükümdar, sevilmek için yazılmış bir kitap değildir; ama okunması gereken bir kitaptır. Ahlaklı görünmenin değil, gerçekçi olmanın bedelini anlatır. Bitirdiğimde içimi rahatlatmadı, aksine daha fazla soru bıraktı. Belki de onu klasik yapan tam olarak budur: okuru teselli etmez, uyandırır.