2019 45. kitabı
Okunma: 02 Haziran 2019 04:47
1950 Nobel Edebiyat ödülüne sahip Bertrand Russell'ın, dünya siyasetinin yangın yeri olduğu bir dönemde, İkinci Dünya Savaşı başlamadan hemen önce, 1938'de yayımlanan ve iktidar konusunu ele aldığı güzide bir eser. İnsanların iktidar istekleri, eğilimleri ve tutkularının nedenleri; din, ekonomi, insani duygular gibi konularla ilişkilendirilerek açıklanmaya çalışılıyor. Yöneten ve yönetileni birbirinden ayıran insani vasıflar üzerinde duruluyor. İktidar türlerini ele alırken birçok konuyu geçmişte yaşanan olaylar ve liderlerle örneklendiriyor. Yine o tarihte yaşanan güncel olayları ve ön plana çıkan Hitler, Mussolini, Stalin, Franco gibi liderlerin iktidar anlayışını, yönetim yapılarını açıklamaya çalışıyor. Dini iktidarı ele alırken Antik Yunan'dan Roma'ya ve özellikle 1100'lü yıllarda başlayan Haçlı Seferleri itibarıyla Papa ve kiliselerin ekonomik çıkarları doğrultusunda dini kullanmasını ve iktidarı etkilemesini değerlendiriyor. O yıllardaki Rönesans, Reform hareketleri ve Martin Luther değindiği diğer konular arasında. Kralın iktidarı ele alınırken ilk çağlardan itibaren krallığın ortaya çıkışı, Mısır ve Babil döneminde monarşik yapının oluşması, ilerleyen yıllarda Avrupa'daki feodal yapılanma ile birlikte giderek güçlenmesi, sonra zayıflaması ve önemli ölçüde iktidarını yitirmesi üzerinde duruluyor. Bertrand Russell genellikle askeri güce dayalı olan despotizmi "yalın iktidar" olarak ifade ediyor ve bu konuda Yunan tarihi ile ilgili bolca örnek veriyor. Platon'un iktidar sorununu çözmek için önerdiği erdeme dayalı filozof-Kral yönetimi şeklindeki monarşiyi ve filozof-Parti yönetimi şeklindeki aristokratik yapıyı düş ürünü olarak kabul edip, çözüm olamayacağını söylüyor. Üzerinde durulan bir diğer iktidar türü ise Devrim iktidarı. Bertrand Russell bu konuyu
Puan vermedi·339 syf.·
Hadi bakalım OD'den sonra birazda felsefeye geçiş yapalım dedik. Kitaptan beğendiğim yerleri zaten atacağım bitirmeden önce kısa bir inceleme olsun....
İktidar
·339 syf.·
2020 11. kitabı
İktidar ile alakalı kavramları ( hukuk,töre, insan psikolojisi) vb. tarihsel olaylardan ve kişiliklerden örneklerle açıklamaya çalışmış Russell. Demokrasi,tiranlık,aristokrasi gibi yönetim şekillerinin zaman içerisinde ki yolculukları ve iyi, kötü yönlerinin tartışması. İnsanı ilgilendiren güç kavramının tarih boyunca kimlerin elinde ne şekilde kullanıldığı sorusunun doyurucu cevaplarını alıyorsunuz. Russell, Buda ve İsa gibi figürlerin oluşturdukları iktidara tarih boyunca en çok saygı gösterdiğinden bahsediyor. İki isimi de bu ikiliye dahil ediyor. Çünkü, bu isimlerin yalın iktidar olarak tabir ettiği güç ile bir iktidar kurmadıklarını, hoşgörü ile kitlelere yön verdiklerini ve etkilediklerini savunuyor. Günümüzde ki iktidarların halkı etkilemesi ile ilgili ve bağnazlığın ne gibi yıkıcı sonuçları doğurduğu ile alakalı ise birçok farklı örneğe şahit oluyorsunuz.
Felsefe
İktidarBertrand Russell · İlya Yayınevi · 1994513 okunma
Günümüz iktidarlarına, hükumetlerine ömür biçin....
2020 1. kitabı
Okunma: 03 Ocak 2020 18:08
Okuyun dostlar! Günümüz iktidarlarına, hükümetlerine ömür biçin.... Beni en çok etkileyen kitap diyebilirim. Bertrand Russell kadar Nobel'i hak eden bir başka düşünür olduğunu sanmıyorum. Yada, düzeltiyorum diğerleri de hak ettilerse Bertrand Russell'a Nobel az gelir. İktidar; her devirde, her toplumda, her din veya inançta, ekonomi yada politikada hatta evde, ailede ve de egoda ölümüne savaşı verilen bu kavramı Bertrand Russell sade bir şekilde özetlemiş. Okuyun dostlar! Günümüzün iktidarından Habil-Kabil'e kadar ve günümüzden sonrasının iktidar savaşlarını da görün.
Puan vermedi·
İKTİDAR Yazar: Bertrand Russell "İktidarın sadece uluslararası ilişkiler alanında değil, tek tek devletlerin iç yönetimlerinde de yalın olduğu yerlerde, iktidarı ele geçirme yöntemleri başka taraftaki yöntemlerden çok daha amansızdır." . MONARŞİ TOPLUMSAL BÜTÜNLEŞMEYİ KOLAYLAŞTIRIR 人 Herkese Merhaba ✧ Bugün sizlere bağnazlık, hükümetsel dogma, çıkar grupları, sendikalaşma, seçmen yorgunluğu gibi konulara değinen, siyasal aydınlanmanın ve insan bilinçlenmesinin nasıl barış getireceğini gösteren İktidar, zihinsel özgürlük ve içgüdüsel mutluluğa çağrı niteliğinde harika bir kitap bırakıyorum. Nobel ödüllü düşünür, mantıkçı ve bilgi kuramcısı Bertrand Russell, sosyal-felsefe alanındaki en önemli eserlerden biri olan İktidar'da, oligarşiden demokrasiye, monarşiden sosyalizme, gerek ekonomik gerek siyasi, hemen her yönetim yapısını öyle güzel ilmek ilmek işlemiş ki, okurken yer yer zorlansam da iyi ki okudum dediğim eserler arasında yerini aldı. . ✧ Kitapta dünya tarihi boyunca insanlığa hükmetmek isteyen güçleri, onların güç kaynaklarını ve yapılarını okuyoruz. Dinleri, dilleri, ırkları, coğrafyaları, kültür ve medeniyetleri her ne kadar farklı olsa da, tüm insanların, değişik tarihsel dönemlerde karşılaştıkları ve her zaman boyun eğmek zorunda kaldıkları; Ruhban Sınıfı İktidarı, Kral İktidarı, Yalın İktidar, Devrim İktidarı ve İktisadi İktidar gibi egemen güçlerin tüm yönlerini ve yönetim güçlerini daha yakından öğrenmek isteyenler için çok kıymetli bir eser. Kitabı okurken günümüz açısından bile çokça ders çıkarmak ve tanıdık sahneleri yakalamak mümkün... Bu tür kitapları okumayı sevenlere tavsiyem olsun Sevgiyle kalın . "Her sitede zenginler oligarşiden, yoksullar demokrasiden yanaydılar; demokrasi yanlıları üstün geldiği zaman, bunların önderleri genellikle despot bir
2023 51. kitabı
Russell kitabına önce iktidarın ne demek olduğunu açıklamakla başlıyor. Daha sonra iktidara geçmiş önemli liderlerden bahsediyor. Bu liderler arasında Abraham Lincoln, Lenin, Napolyon, Hitler, Mussolini gibi çok bilindik isimlerde var. Sonraki bölümde iktidarın biçimlerinden bahseden Russell’e göre “insanlar üzerindeki iktidar, bireylerin etki altına alınış tarzına ya da bireylerin etki altına alınması için kurulmuş örgütlerin tipine göre sınıflandırılabilir.” En çok dikkatimi çeken bölümlerden biri de Devrim İktidarı bölümüydü. Russell bu bölümde Hristiyan Devriminden, Reformdan, Fransız Devriminden, Rus Devriminden bahsetmiş. Bu konular öğrencileriminde çok merak ettiği ilgi duyduğu konular. O yüzden çok severek okudum. Kitabın son bölümlerinde iktidar olmanın yolları anlatılıyor.
Yönetim
İktidarBertrand Russell · Cem Yayınevi · 2017513 okunma
Russell İktidar kitabında da bürokrat kimliğini gözler önüne seriyor. İktidarın oluşum şekillerinden siyasal sistemlere göre değerlendiriyor. Din,iktisadi,yalın ve devrim iktidarlarından bahsederek demokratik aynı zamanda antidemokratik yollarla nasıl devam ettirildiğini şahsına münhasır üslubuyla okuyucularına sunuyor
Güç ve Yönetim!!
2020 189. kitabı
Akademik seviyede bir sınıflandırma yapılmasının yanında iktidar kavramının dini, siyasi anlamda açıklamaları yerinde olduğunu söyleyebilirim.. Özellikle tasvir edilen konular Batı dünyası genelinde çizilmiştir, çok az doğu dünyasını ele almıştır. Ortaçağ dünyasında papa kral, papa imparator çekismesindeki iktidar mefhumu kıtanın bugüne gelmesindeki çabası da ilginç olmuştur. En uzun soluklu yönetim ve iktidar erki olarak Vatikan'ın durumu takdire şayan gözüküyor her ne kadar bir çok dini ve siyasi çalkantılara, koalisyonlara, aforoz edilmelere, rüşvete, yolsuzluğa rağmen ayakta kalmaları ve devletleri idare etme şekilleri yüzyıllara damga vuran cinstendir..Kitabı beğendiğimi itiraf etmeliyim..Dünya iktidar sahnesini iyi tahlil etmiştir..
Bertrand Russel
2021 63. kitabı
Özgün ad: A New Social Analysis (1938) Bertrand Russel: Varoluşçuluk felsefesinin kurucularından. Felsefeye din ile Bilim arasında bir uzlaşma olarak bakan düşünürdür. Böylesi bir yazardan çıkan eserleri lütfen okuyunuz. İktidar
Felsefe-Düşünce
Puan vermedi
-En başarılı demokrat politikacılar, demokrasiyi kaldırıp diktatör olabilen politikacılardır. -Eğer bir diktatörün yönetiminde yaşıyorsanız, diktatörün yüksek erdem sahibi olduğuna inanmak, inanmamaktan daha tatlı sonuç sağlar.

Bertrand RussellYazar · 70 kitap
Hayatının çeşitli dönemlerinde kendisini liberal, sosyalist ve barışsever olarak tanıtmış ayrıca hiçbirine derinden bağlı olmadığını itiraf etmiştir. Monmouthshire'de İngiltere'nin önde gelen aristokrat ailelerinden birinin ferdi olarak dünyaya gelmiştir. Russell 1900 lerin başında İnglizlerin "idealizme karşı isyanı" na öncülük etmiştir. Gottlob Frege ve Ludwig Wittgenstein ile birlikte analitlik felsefenin kurucusu kabul edilir. A. N. Whitehead ile birlikte Principia Mathematica adlı kitabı yayınlamıştır. Felsefi denemesi ''On Denoting''(İfade Üzerine) adlı eseri felsefinin paradigması olarak kabul görür. Aynı zamanda geniş bir çevrece 20. Yüzyılın önde gelen mantıkçılarından biri olarak kabul görür. Çalışmaları mantık, matematik, dilbilim, bilgisayar teknolojisi ve filozofiyi, özelliklede dil felsefesi, epistemoloji ve metafiziği önemli ölçüde etkilemiştir. Russell önde gelen savaş karşıtlarındandır. Serbest ticareti ve anti emperyalizmi desteklemiştir ve barışsever tutumundan dolayı Birinci Dünya Savaşı sırasında hapishanede yatmıştır. Daha sonra Adolf Hitler'e karşı kampanyalar düzenlemiş, Stalinci totalitarizm'i eleştirmiş, Vietnam Savaşı'ındaki tutumu nedeniyle Amerikan hükümetini suçlamıştır. Aynı zamanda nükleer silahsızlanmanın dobra savunucularındandır. Son eylemlerinden bir tanesi İsrail'in Orta Doğu'daki ülkelere karşı izlediği tutumu eleştirdiği bir bildiri yayınlamasıdır. İnsan Haklarını ve düşünce özgürlüğünü savunduğu yazıları dolayısıyla 1950 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülmüştür. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Bertrand_R...