Tam Metin

İrade Eğitimi

Jules Payot

Puan vermedi·224 syf.·
2020 14. kitabı
Hangi paragrafının altını çizsem diye şaşırdığım, hayatıma uygulamak için sabırsızlandığım bir çok farkındalık içeren bir eser, bayıldım " Biz, kim olduğumuz, alışagelmiş hatalarımız ve bize zaman kaybettiren şeylerin neler olduğu konusunda gerçekten bilinçlenmek zorundayız"
·224 syf.·
2024 9. kitabı
Bu kadar sıkıcı bi kitap okumadım. Evirip çevirip hep aynı şeyi söylemiş. Özet olarak hayatınızda alacağınız kararları kafanızda iyice netleşene kadar düşünün, onlara durgularınızı katın iradenizi olumsuz etkileyen düşüncelerden ortamlardan uzaklaşın düşünmeyin. Muadili çok kitap var
2023 25. kitabı
Okunma: 04 Haziran 2023 22:27
Öneriler sonucundan kitabı almadığım ve merak ettiğim için sesli kitap olarak dinledim. Büyük ihtimalle elimde olsaydı her sayfada bir iki cümleyi kesinlikle işaretlemiş olurdum. Keşke daha önce okuma veya dinleme fırsatım olsaydı. İradenin sonradan da değiştirilip, geliştirilebileceğini, sadece çevremizdeki tembel insanların bize engeller oluşturmadığını, bazen ise beynimizin bizi sabote ettiğini açık ve net şekilde açıklıyor. Planlarımızı uygularken sadece yapmak için değil, öğrenerek isteyerek ve kendimize yeni şeyler katmak içinde yapılması gerektiğini anlatıyor. Üstünden kaç yıl geçerse geçsin hâlâ geçerliliğini koruyacağına inancım tam.
Hakkında
2025 32. kitabı
M. Endülüs ÖZBAY çevirisini okudum. Açık, anlaşılır, akıcı ve kolay bir üslupla çeviri yapılmış. Cemil Meriç kitap hakkında: “Disiplin içinde çalışmayı bu kitaptan öğrendim” demiş. En net özeti bu. Üstüne söz söylemek haddim değil.
İrade EğitimiJules Payot · Mahzen Yayıncılık · 202038,4bin okunma
Beğenmedim ama kitabı yarılamadan, çok ilerlemeden bıraktım. Elimdeki eski baskıydı belki onun azizliği bilemiyorum ama okuyamayacağım kitabı. Ayrıca ilk sayfalarda rastladığım "biz Fransızlar" söylemi de soğuttu kitaptan.
Düşünce
Eğitim
2022 19. kitabı
Yaklaşık 130 yıl önce batı Avrupa ve Fransa'da uygulanan eğitim sistemini ele alan yazar çok önemli noktalara değinmiş ve ders çıkarmak isteyenler için 2022 yılının Türkiyesinde ki (maalesef) eğitim sistemine çok benziyor ezberci,anlayışsız ve ruhsuz üzülüyoruz ama ders çıkarmak için ülkedeki bütün eğitimcilerin okuması gereken bir kitap,irade konusunda ise tam bir başucu kitabı,öğreneceğimiz çok şey,okuyacak çok kitap var esenlikler..
Felsefe-Düşünce
Puan vermedi·
Prof.Dr. Ali Fuat Başgil Gençlerle Başbaşa kitabında şöyle demektedir: "Mösyö Girard bize bir kitap tavsiye etti ve mutlaka okumamızı söyledi. Bu, Aix-Marseille Üniversitesi rektörü Jules Payot'un "irade Terbiyesi" adlı kitabı İdi. Ertesi gün şehre İnerek kitabı aldım, ihtiyar bir meşenin dibine oturarak İrade Terbiyesi'ni okumaya koyuldum. Okudukça İçimde tahassür ve nedametle karışık müphem bir acı duymaya başladım. Kendi kendime, ah bu kitap on sekiz yirmi yaşlarımdayken elime geçmeliydi diyor ve geciktiğim için üzülüyordum. Yalnız şununla teselli buluyorum ki , öğrendiklerimi kendi şahsi bilgi ve tecrübelerimi de katarak gençlere daima öğretmeye çalıştım. Gençlerle Başbaşa kitabı bir ihtisas eseri değildir, sadece fikri çalışma atolyesinin genç ve tecrübesiz çırakları için faydalı olabilecek bir rehberdir. "
·200 syf.·
2019 7. kitabı
Es-Selam Dostlar... Cemil Meriç ile Ali Fuat Başgil’in tavsiye yazılarını okumam ile kitaplığıma kazandırdığım disiplinli çalışma,irade eğitimi ve ahlak üzere yazılmış bir eser… Yazarımız Julet Payot karakter eğiminin önemi ile başlıyor ve özellikle vurguluyor sağlam nitelikli bir eğitim ile karakterin değişebileceğini. Sonrasında başarı için en temel unsurun irade eğitimin olduğunu vurguluyor. Acaba bu eğitim nasıl sağlanır ve günümüzde iradeyi engelleyen unsurlar nelerdir? Eğitimci olarak yazarımızın başarısızlığımızın en büyük etkeni iradesizlik ( irade zayıflığı ) sözüne sonuna kadar katılıyorum. Derslere girdiğimiz zaman malumunuz üzere öğrencilerimizin en büyük sıkıntıları çaba göstermekten ve özellikle süreklilik gerektiren gayretten uzak kalmaları, nasıl verimli bir şekilde başarı sağlanır bilmemeleri… Neticesinde ise hasıl olan şu davranışlar şekilleniyor; Hantallık,rehavet,tembellik ve aymazlık. Soruyum niçin çalışmıyorsun; -Hocam canım istemiyor, cevabı en çok rastlanan zaaflık göstergesi diyebilirim. Peki bu süreçte bizler eğitimciler daha doğrusu büyüklerimizin payı ne? Maalesef ve maalesef dün sitede arkadaşlarla da istişaresini yaptık müfredat öğrenciyi gerçekten tanımaya veya değerlerini ortaya çıkarmaya yönelik değil. Sadece bilgiye dayalı bir sistem dahlinde hareket ediyoruz. Bir örnek veriyim; Öğrencim rapor aldı ertesi gün aynı kağıdı verdim ve arkadaşlarından soruları aldığı için 87 aldı. -Dedim ki olmaz bu haksızlık ki Cuma günü idi.Pazartesi gel yeniden farklı sorular ile sınav yapacağım. Dostlar! Sadece soruların yerleri değiştirdim ve aldığı not;57… Anladım ki bir konuyu fikri ne derseniz artık bütüncül olarak düşünmek ve gün yüzüne çıkarabilmektir asl olan. Yoksa lüzumsuz detaylar ile bilgi yığını ancak gerçekleri gizler ve tembellikle
Eğitim
İrade TerbiyesiJules Payot · Ediz Yayınevi · 201838,4bin okunma
Umarım Linç Yemem
2024 20. kitabı
Okunma: 17 Şubat 2024 09:40
Bu eseri bitirdikten sonra "Bir Ömür Nasıl Yaşanmalı" sorusunun cevabı gibi dedim kendi kendime. Sonra İlber Ortaylı'nın " Bir Ömür Nasıl Yaşanır" kitabı aklıma geldi. Onu da okumuştum ve o kitabı bitirince "İlber hocam sizin bu tavsiyelerinizi uygulayacak insan sayısı Milyonda bir bile değildir. Aynı zamanda tavsiyeleriniz yetiştiğiniz çevredeki insanlara hitap ediyor. Ülkenin %99'una hitap etmiyor. Örneğin Paris'te şu cafede şu kek çok iyi.. Yurt dışında muhakkak şu yerde yemek yemelisin... şuranın havası şöyle felan... Ayrıca 12 yaşına kadar ne olacağını hedefini belirlemediysen senden bişey olmaz treni kaçırdın... vs vs... gibi bir sürü temel insan eğitiminden uzak tavsiyeler. Bugün ülkede 3 aydın sayalım dersek çoğunluk İlber hocayı ilk 3 te sayar. (Beni az çok tanıyanlar Türk yazaralara Türk Edebiyatına ne kadar çok önem verdiğimi bilir. Maksadım batılı yazarları övmek değil, günümüz aydınlarının yokluğu ve var olanların durumunu göstermek) İlber hocan'ın kitabı 2019 da yayınladı. Jules 1909 da yayınlıyor arada 115 yıl var. Ve Jules'in kitabı bugün için Türk toplumuna maalesef kat be kat daha faydalı bir eser, "bir ömür nasıl yaşanmalı" konusunda. Özellikle üniversite okuyan ve eğitimci bireylerin okuması gereken bir kitap. Bu arada İlber hocayı çok severim:)) Ama bu gerçeği görmezden gelemezdim.
İrade EğitimiJules Payot · İş Bankası Kültür Yayınları · 202438,4bin okunma
İRADE: insanın kendini yönetebilme gücü
2026 1. kitabı
Okunma: 15 Ocak 2026 18:11
Öncelikle belirtmeliyim ki bu kitap tüm önyargılarımı yıktı. İrademle savaştığım, zamanımı yönetemediğim, yapmam gereken şeyleri devamlı aksattığım kısacası verimsiz geçen günlerime bir faydası dokunur, belki bir şeyler öğretir diyerek başladığım bir kitaptı (faydası dokunmasa bile okursam düzelir diyerek kendimi avutuyordum işte:) fakat daha önce bir iki kez başlayıp bıraktım. Devam ettirememe sebebim aceleci davranmam ve zaten bildiğim şeyleri anlattığını düşünmemdi. Son denememde zorda olsa ilerlemeye, ilerletmeye çalıştım ve zaten bildiğimi sandığım o metinleri idrak ederek okumaya gayret ettim. Açık konuşmak gerekirse ilk iki denememde okuyamama sebebim aslında “sadece okumuş” olmamdı. Okuma eylemini çoğu zaman yanlış algılıyoruz “okumak” İrade Terbiyesin’de de çokça geçtiği üzere derin bir tefekkür ve idrak gerektirir. Bu hususta bende her cümleyi derin bir tefekkür ile okuyup acele etmemeye, her cümlenin üzerine kendi çapımda notlar alıp sizlere sorduğum kimi sorular ile kendi fikrimi müspet ölçüde aydınlatmaya çalıştım. Bu kitaptan sadece irade terbiyesi değil.. -“Elalem” ne der? safsatası -Cehalet ve sebepleri -Tembellik ve nefse düşkünlük -Mutlu hayat için vermemiz gereken çaba -Toplumca kabul görmüş normların geçersizliği -Erkeklik ve kadınlığın kalıpların dışına çıkıp toplum görüşlerinin değişmesi gerekti görüşü -Tefekkür -Dilin gücü -Eğitim sistemindeki aksaklıklar -Ve dahi beden sağlığı, uyku problemi gibi daha nice konulara değinilmiş. Farklı bakış açılarından bakıp, düşünme açısını genişletici ve sorgulatıcı bir anlatım yöntemi kullanılmış. Bazı görüşlere katılmasam dahi bu beni memnun etti çünkü her zaman için aynı görüşlerden değil farklı görüşlerden de bir şeyler öğrenebilmeliyiz. Ben alabileceğim faydayı en üst düzeyde alıp, hayatımı rayına
İrade TerbiyesiJules Payot · Ediz Yayınevi · 201838,4bin okunma

Jules PayotYazar · 6 kitap
Payot 1859 yılında Chamonix'te doğdu. Eğitim ve akademik kariyeri hakkında çok az şey biliniyor; bununla birlikte bazı kaynaklar onu, örgün eğitimde lider bir figür olarak ortaya koymaktadır. 1907'de Aix-en-Provence'daki Aix-Marseille Üniversitesi'nde rektörlüğe atandı. Payot 1939'da öldü. En ünlü kitapları arasında 1909'da yayınlanmış olan ve sonradan birçok dile çevrilen Éducation de la volonté (İrade Terbiyesi) vardır.