Sevgili P.Kübra'nın tavsiyesi olan bu polisiye romanı okurken bazen nefes almayı unuttuğum anlar oldu. İnce ince işlenmiş eşzamanlı olayların ve karakterlerin kesişimi, gizli haberalma örgütleri, 1950 lerin uluslararası ortamı ve çok büyük bir komplo... Okuyacaklar için daha fazla ayrıntıya girmeden yorumu bitireyim :) Elinizden bırakamayacaksınız...
KAR KURDU
Muhteşemmm bir ülkeler arası polisiye macera kitabı.
2. Dünya savaşı döneminde Sovyetlerin başında Stalin var ve hidrojen bombasını geliştirip Amerika'ya karşı 3. Dünya Savaşı'nı açacağı bilgisi Amerika tarafına ulaşmıştır. Bu tehlikeli girişimi durdurmak için iyi eğitilmiş CIA ajanları Moskova'ya gizlice giriş yapıp Stalin'i öldürme planı kurmaktadır. Ancak bu plan KGB ajanları tarafından anlaşılır ve Stalin 'e yapılmak istenen suikasti önleme çalışması başlar. Hava şartları ve savaşın o acımasızlığı içinde beklenmedik kayıplar ve rastlantılarla zaman zaman heyecan doruklarda yaşanırken bazen de duygusallık sizi etkisi altına alıyor.
Kar Kurdu operasyonu, müthiş bir kedi fare kovalamacası ile 2. Dünya Savaşının acımasızlığını iliklerinizde hissetmenizi sağlıyor.
SAVAŞ!
Herkesin kafasında savaş denildiğinde farklı bir görüntü oluşuyor fakat bir çoğu maalesef gerçeğin tahayyülünden bile uzak. Savaş binlerce anasız babasız kalmış çocuk demek, binlerce kesik baş, şarapnel parçalarıyla yaralamış kol bacak demek. Savaş makatına elektrik kabloları bağlanmış, sonrada eşlerinin, çocuklarının gözleri önünde tecavüze uğramış analar demek. Savaş hiç bir suçun yokken birilerinin evini basıp tüm komşularınla birlikte seni kurşuna dizme ihtimali demek. Savaş aptalca bir sürü ideolojinin peşinde beyni yıkanmışçasına kana susamış bir sürü vahşi demek. Savaş yaşadığın topraklardan sürülüp ömrün boyunca başka ülke sınırlarında mülteci konumunda yaşayabilmen demek tabi eğer bu kadar şansın varsa. Savaş ölüm demek, binler, yüzler değil milyonlar!
2.Dünya savaşı dünyada ki bütün dengeleri değiştirmiştir. Bildiğiniz gibi Adolf Hitler çok büyük bir kıyıma sebep olmuş, Sovyetler’e saldırısı sonrası St. Petersburg’da sonraki adıyla Leningrad’da durdurulmuş,Almanya büyük bir hezimete uğramıştır. Bu kısmı hemen herkes az çok bilir. Peki sonra ne olmuştur?
Sovyetler’in o dönemde başında Stalin bulunuyor. Stalin en az Hitler kadar acımasız bir lider. Samimi olmak gerekirse en az onun kadar diktatör. Kızıl devrimden sonra Sovyetler birliği sınırlarında bulunan bir çok ülke Stalin’in gazabından payına düşeni maalesef alıyor. Ukrayna’da Estonya’ya Rusya’da Stalin’in Komünist propagandasına karşı geldikleri gerekçesiyle bir çok insan en iyi ihtimalle Sibirya’ya sürülüyor, o kadar şanslı olmayanlar ise taş ocaklarında, toplama kamplarında en fazla 1 yıl içinde acılı bir ölümle hayata gözlerini kapatıyor. Aslında Stalin Yahudi katliamına devam etmek için Hitler’den bayrağı devralıyor desek yanlış olmaz.
Böyle anlatıldığında kulağa istatistik gibi gelsede
Glenn Meade’nin en sevdiğim benim için bir başyapıt niteliği taşıyan bu kitabı anlatmaya kelimelerim yeter mi bilmem. Muhteşem bir kurgu,hiç bitmeyen heyecan,macera,sizlere uykusuz geceler yaşatacak ve soluklarınızı tutarak okuyacağınız bir kitap var karşınızda.Yazarın diğer kitapları bir yana, Kar Kurdu bir yana.O nasıl betimlemeler,bu nasıl detaylı tarih bilgileri,bu nasıl kovalamaca.Dedim ya bu kitabı anlatabilecek başka kelimeler bulmakta zorlanıyorum.En güzeli kendinize bir iyilik yapın ve eğer bu kitabı hala okumadıysanız en kısa zamanda okuyun derim.Konusuna tek cümle ile anlatmak gerekirse; II.Dünya Savaşı sonrasındaki ABD ve Rusya arasındaki süper güç yarışında rakibinin bir adım önüne geçmek isteyen Rus lideri Stalin’in hidrojen bombasını geliştirmesi ve bu bombayı Amerika’ya karşı kullanacağı endişesinden dolayı Amerikan yönetimi tarafından Stalin’i ortadan kaldırmak amacıyla başlatılan bir operasyonu –Kar Kurdu – anlatılıyor.Olağanüstü bir kitap okuyacak olan okurlara şimdiden keyifli okumalar.
Kitabın ilk baskısı 1995 yılında yapılmış. O günden bugüne sanıyorum dört veya beş defa satın aldım Kar Kurdunu! Bu okuduğum nüsha yedinci baskıdan. Yukarıdaki cümleden kitabı dört veya beş defa okuduğum anlamını çıkarabilirsiniz. Ne oldu geçmişte satın aldığım Kar Kurtlarına?
“Ali kitap okumaya pek vakit olmuyor ama polisiyelere bayıldığımı söyleyebilirim. Var mı önereceğin yazar?”
Böyle önereceğin yazar var mı denince kendimi daha bilgili falan hissediyorum demek ki havaya giriyorum.
Glenn Meade okudun mu?
“Yok, kim o?”
İkinci soru ben gibiler için daha tuzak!
İrlandalı, eskiden pilotmuş. Polisiye ve gerilim yazıyor
“Var mı elinde kitabı?”
İşte kitaplarımı gösterme fırsatı!
“Okuyup getiririm!”
Bir iki istisna dışında okuduğunu geri getiren çok az insan tanıyorum.
Zamanla kitapların peşine düştüğüm de oldu.
Beğendin mi Kar Kurdunu?
“Süpermiş hakikaten…”
E kitap?
“Bacanaklar gelmişti ona vermiştim. O da iş yerinden bir arkadaşına vermiş. İş yerinden arkadaşı da komşusuna, komşusunun eşi de çok beğenince kuaförüne vermiş. Kuaförden de biri almış…”
Türkiye’de okuma oranlarını satın alınan kitaplara göre belirliyorlarsa, istatistiklerin düşük çıkmasının sebeplerinden biri olabilirim.
Kar Kurduna gelince…
Sovyetler Birliğine uzun yıllar liderlik eden ve bu süreçte milyonlarca kişinin ölümünden sorumlu olduğu düşünülen Josef Stalin, 28 Şubat 1953 tarihinde en güvenilir adamlarıyla bir toplantı yaptıktan sonra odasına çekildi. Ertesi günün akşamı odasının zemininde bir önceki gece giydiği kıyafetlerle yatarken bulundu Stalin, birkaç gün sonra, 5 Mart 1953 günü öldü. Peki bu doğal bir ölüm müydü, yoksa bir suikast mı?
Glenn Meade’in hikayesi 1952 yılında başlıyor ve Stalin’in ölümü ile bitiyor…
Kar KurduGlenn Meade · Doğan Kitap · 20141,131 okunma
Her şey için teşekkür ederim Glenn Meade. Okuduğum son kitabındı benim için ve umarım daha yüzlerce kitap yazarsın. Seni ilk bir sahafın tozlu raflarında buldum ve senle yaşadığım o heyecanlı anları hep hatırlayacağım. Romanov Komplosu, Şeytanın Müridi, Sakkaranın Kumları, Son Tanık, Kar Kurdu ve diğerleri hepsi artık unutulmazlarım arasında.
Kar KurduGlenn Meade · Doğan Kitap · 20141,131 okunma
"En zor olanı, geleceği değil, geçmişi tahmin etmektir."
Rus Atasözü
Kapalı yönetimlerde neler olup bittiği hep gizemlidir. 'Kar kurdu'nda bu gizemlerden bir tanesi olan Joseph Stalin'in ölümüne ışık tutuluyor.
Heyecanlı ve soluk soluğa okunacak bir kitap.
Bir platformda kitap tavsiye ediliyirdu, iyi ki tavsiyeye utup okumuşum.
Kar KurduGlenn Meade · Doğan Kitap · 20141,131 okunma
Şahane bir romandı Kar Kurdu. Tavsiye üzerine okuyacaktım. Oldukça hacimli olması bir handikap gibi duruyordu. Ancak sonuç: hiç düşmeyen temposu ve canlı kalan merak hissiyle, üç günde biten ve adeta bir sinema filmi izlemiş duygusu uyandıran bir roman oldu.
Dünya tarihinin en büyük katili ve tam bir psikopat olan Stalin'in son günlerine gidiyoruz. CIA," Kar Kurdu Operasyonu" adını verdiği bir girişime hazırlanmaktadır. Buna göre Moskova'ya sızılıp, iyice delirmeye başlayan Stalin öldürülecektir. Meade, ödevine iyi çalışmış bir romancı olarak, hayli başarılı karakterler, sahneler ve senaryolar üretmiş.
Romanda doğal olarak sıkı bir edebiyat yok ancak türünün hakkını verecek kadar aksiyon ve politik gerilim var. Çok beğendim.
Reşit Uğran kardeşimin tavsiyesi ve kitabı bana getirmesi ile okuduğum ve kitaba olan bağlılığımı yeniden başlatan muhteşem bir eser.
Romanda çok fazla kişi ve mekan olmasına rağmen elinizden bırakmadan okutan nadide bir eser. Tarih, kurgu, bilgi, macera, heyecan, entrika, aşk, siyaset ne ararsanız bu kitapta bulabilirsiniz.
Kalemine sağlık Glenn Meade.
Kitap hakkında ne yazsam eksik kalır. Şimdiye kadar okuduklarım içinde en iyilerinden. Tüm kitapseverlerin mutlaka okuması gereken mükemmel bir kitap. Pişman olmayacaksınız...
Kar KurduGlenn Meade · Doğan Kitap · 20141,131 okunma
Eski gazeteci ve uluslararası üne sahip yazar Glenn Meade, 1957 yılında İrlanda’nın başkenti Dublin’in Finglas kasabasında doğdu. "Irish Times" ve "Irish Independent" gazetelerinde yazdı. İlk romanı "Kar Kurdu"yla şöhreti yakalayan Glenn Meade’in romanları, yirmiden fazla dile çevrildi. Yazarlığının yanı sıra eğitim pilotu olarak da çalışan Meade, 1980’lerin ortalarından, ilk romanını yazana kadar (1994) Dublin’deki Strand Tiyatrosu’nda kendi yazdığı bir dizi oyunun yönetmenliğini de yaptı. Uzun yıllar pilot eğitmeni olarak çalışan Glenn Meade, artık sadece yazarlık yapıyor.
Eleştirmenler, Glenn Meade’in romanlarını, olay ve kurgu bakımından, Frederick Forsythe, John le Carre ve Tom Clancy’nin heyecanlı bir karışımı olarak niteliyor. Uluslararası başarı kazanan romanları, olayların geçtiği Rusya, Mısır, Avrupa ve ABD’de kılı kırk yaran araştırma ve incelemelerin ürünüdür.