Başmüfettiş Battle #4

Kolay Cinayet

Agatha Christie

·190 syf.·
2021 27. kitabı
Polis Luke Fitzwilliam emekli olmuş seneler sonra ilk defa İngiltereye geri dönüyordur ve tren bir dakika durunca yanlışlıkla trenden iner ve treni kaçırır, başka trene biner bu sefer ve olaylar başlar. Trende, Lavinia Fullerton adında yaşlı hafif bunak gibi gözüken, aslında hiç öyle olmayan bir kadınla tanışır ve kadının çok telaşlı olduğunu görür, sonra Scotland Yard’a (Polis) başvurmak için, köyünden ayrıldığını öğrenir, kadın birinin katil olduğunu ve kendisin onun yaptığı her şeyi, bildiğini ama hiç kimsenin ona inanmayacağını söyler kompartman da Luke’a. Trenden indikten sonra kadın arabanın altında kalarak ezilir ve ölür... Bu olayların üzerine Luke, Eski arkadaşı Jimmy Lorrimer’in kuzeni ile tanışır köyde, Bridget Conway ve büyü, eski dini ritüeller hakkında kitap yazacağını söyler ilk başta köydeki diğer insanlara... Bay Soryt: Antikacı ve ortaçağlara ait garip ayinler yapıyordu.. İlk önce, Doktor Geoffrey Thomas'dan şüphe ettim. Amy ölmeden önce ona muayene olunmuştu, sonra doktor Humbleby ile aralarında münakaşa olmuştu son kez... Bay Abbot’dan şüphe ettim. Amy daha önce yanında çalışmıştı ve çabuk öfkelenen birisiydi. Lord Gordon Easterfield’den (Bridget Conway’in kocası) şüphe ettim, ama onun olamayacağını düşünüyorumdum son ana kadar ve haklı çıktım. Honoria Flete, (Lavinia Fullerton, bu kadının yaptığını biliyordu), eskiden bu beyle nişanlıymış ve nişanı bozmuş ve katil aslında bu kadın;Amy’bin ilacını, zehirle değiştiren de ve Tom Pierce yüksekten iten de, Carter nehre iten ve Dr. Humbleby’in elime mikroplu makası sağlayanda. Köyde daha önce ölenler: Amy Gibbs, Tommy Pierce, Carter, Dr. Humbleby. Cinayetlerin esrarını çözebilmek için Luke’un şu soruları cevaplandırması gerekiyordu: Lavinia Fullerton aslında hayal gücü fazla geniş bir kadın
Polisiye
Her Zaman Şaşırtan Yazar
2022 5. kitabı
Okunma: 31 Ocak 2022 01:30
Polisiye türünün en önemli yazarlarından Agatha Christie'nin önerebileceğim bir kitabı daha. Kitabı okurken asla sıkılmayacağınızı, oldukça akıcı bir kitap olduğunu rahatlıkla belirtebilirim. Bu sefer ki cinayet çözme öykümüz eski polisin; tatlı, minik bir yaşlı kadınla trendeki sohbetiyle başlıyor. Kadın köyündeki ölümlerin birer cinayet olduğundan şüphelendiğini ve bunu bildirmek üzere polise gittiğini anlatıyor. Eski polisimiz ise git gide olaylara dahil oluyor. Agatha Christie'nin kitaplarının en sevdiğim yanlarından biri en baştaki ipucu, önemli kişiler, dedektifin çözmesi gerekenler listesi. Okumam sırasında dönüp baştaki bu şablondan yararlanmak eski polisimizin yanında yer alan bir dedektif olmamı sağladı. Spoilerlı kısım &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&& Katilin, eski polisimizin aksine her zaman bir kadın olduğunu düşünmüştüm. Benim düşündüğüm hikâyede katil Bridget idi en başından beri. Gözünü hırs kaplamış olan sevgili Bridget kontun işini zorlaştıran herkesi öldürüyordu. Süslenme meraklısı bir genç olan Amy, hizmetçiliği sırasında Bridget'ın kıyafetinin cebinde bulunan bir belgeyi bulmuş ve bu belgenin konta zarar vereceğini fark ederek Abbot'a üstü kapalı bir mektup yazmış ve daha sonra yüz yüze görüşmeye gitmiş olabilirdi. Kont bu zenginliği elde edebilecek kadar zeki bir adam değildi, bazı hile hurdaya başvurmuştu ve Bridget bunu fark ederek kanıtı ele geçirdi. Ancak daha saklamaya fırsat bulamamıştı. Amy belgeyi cebine koymuştu çünkü evde güvende olamazdı ve hastalığı yüzünden doktora gitmişti. Humblebly'in ofisinden ayrılırken ise yanlışlıkla belgeyi düşürdü. Humblebly ise belgeyi görmüştü. Amy hemen geri gelerek belgeyi geri aldı ama Humblebly'in onu okuduğunu fark etmedi. Kontla bilim tesisine gitmiş olan Bridget ise kolaylıkla
Polisiye
Agatha Christie (2020-2)
2020 48. kitabı
Okunma: 20 Nisan 2020 00:08
Zehri Kim Verdi - Agatha Christie Yine bir Agatha kitabı ve yine ölen ölene... Bu kitapta birçok ölen vardı, ortalık ceset kaynıyordu resmen. Bu ölüm olayları ise İngiltere'nin bir köyünde geçiyor ve köyde herkes teker teker öbür dünyaya göç ediyorlar. Esas sorular ise; katil var mı, yok mu? Yoksa bu ölümlerin hepsi bir tesadüften mi ibaret? Bunlar aslında kitabın polisiye kısmı. Bir de bu kitapta ek olarak romantik kısım var ki, bir tuhaf aşk hikayesi! Agatha genelde kitaplarında aşk da işler ama bu kitapta biraz fazlaydı sanki bu kısımlar. Bir de bu kısımlar garipti ya. Adam bir anda kadına aşık oldu. Kadın ise ilk başta yok mok dedi, sonrada istemem yan cebime koy yaptı. Ben böyle aşk görmedim! Son olarak bu kitapta, benim için biricik #SherlockHolmes 'uma ayrı takmış sevgili Agatha. Bu arada Agatha'ya şunu diyorum; "Sen, hayırdır?" Sherlock'un yeri ben de ayrıdır. Ben Agatha okumadan önce Sherlock okumuştum ve ne olursa olsun Sherlock'u ayrı severim. O benim gözbebeği dedektifim. Agatha'da niye bu kadar takmış Sherlock'u onu da anlamadım. Neyse kitap güzel ve hoştu yine de. Kurgu güzeldi. Sonlara doğru daha da güzelleşti. Kafanızı bayağı karıştırıyor. Kitabın romantik kısımları atın gerisi süper oluyor.
Cinayet İşlemek Kolaydır!..
2020 33. kitabı
Herkesin birbirini iyi tanıdığı, yabancıların çabuk fark edildiği Ashe kasabasında birbiri ardına gerçekleşen ölümlerden dolayı bir kadın şüphelenmektedir. Bu şüphesini Scotland Yard'a bildirmek için trenle Londra'ya giderken tesadüfen Luke Fitzwilliam adlı eski polisle tanışır. Şüphelerini Luke'a anlattıktan kısa bir süre sonra hem kadın hem de bir doktor ölür. Bu ölümlerin tesadüf olamayacağına inanan eski polis, bir yolunu bulup Ashe kasabasında bilgi toplamaya ve cinayetleri işleyeni bulmaya çalışır. Cinayetin kolay işlenebileceği ve katilin herkes olabileceği mesajını aktarmaya çalışan Zehiri Kim Verdi, sade ve akıcı anlatımıyla sonuna kadar kendini okutturan bir eser olduğundan okunmaya değer olarak ele alınmalıdır...
2020 179. kitabı
Okunma: 06 Aralık 2020 17:16
Agatha Christie'den okuduğum ilk Kitap Zehri Kim Verdi. Bu yüzden sanırım benim için yeri biraz özel olacak. Aslında polisiye okumayı pek sevmem ve bu yüzden Agathadan ve Sherlock Holmes'dan bu güne kadar pek kitap okumadım. Bu gün bu kitabı bitirdiğimde ne kadar da geç kaldığımı düşündüm. Agatha ve Sherlock'un dillerinin ağır, konularının sıkıcı olacağını düşünerek yüzlerine bile bakmazdım. Çok ön yargılı davranarak bu güzel eserlere haksızlık etmişim. Agatha Christie'nin dili çok akıcı ve güzeldi bence. Olay örgüsü ve katili bulma tarzı pek profesyonelce olmasa da zevkle okudum. Ve kesinlikle Agatha Christie'den başk kitaplar da okuyacağım. Sevgiyle kalın.
2020 73. kitabı
Okunma: 11 Ekim 2020 10:53
Benim için agatha kitapları bir günümü keyifle geçirmek için birebirdir. Yine sabah başlayıp akşam bitirdiğim defalarca katili buldum zannettiğim bulamadığım bir kitap oldu :)) Zaten ben artık harlan coben ve agatha kitaplarında katili değil de kurbanların neden öldürülmüş olabilecekleri üzerinde duruyorum. Bu sefer nedenine ya da neden sorusunun merkezine inmişim tabi tam cevabı bulamadım. Sürekli iz peşinde, ayrıntıları yakalamaya çalışarak okunan keyifli bir polisiye.. böyle duayen yazarların kitaplarını önermek ve eleştirmek haddi zatımızda değilse de ufak yorumlar yapıyoruz işte..
Etkinlik
Agatha aklınızın içinde^^
2026 2. kitabı
Okunma: 20 Mart 2026 05:28
Agatha size istediğini hissettirmede o kadar başarılı ki kitap boyunca aklınızla oynuyor... Kitabı okurken "Evet katil bu! Bu sefer kesin buldum!" diyorsunuz ve Agatha bunu o kadar sinsice işliyor ki kendi kendinizi inandırıyorsnuz. Bir anda o kadar saçma bir kişi çıkıyor ki şok oluyorsunuz. Hikayenin devamlılığında da bunu oldu bittiye getirmiyor -galiba en çok bu yönünü seviyorum- mantıklı bir şekilde açıklıyor; Evet katil bu (çok alakasız bir karakter) ama... Şeklinde açıklamalarla devam ettiği için aklınıza yatıyor ve zıt duygularla kitabı kapatıyorsunuz: katili tahmin edememenin öfkesi ve hayranlığı.
Puan vermedi
Ciddi anlamda ters köşe yaptıran, büyük bir heyecanla okuduğum Agatha Christie kitabı. Hatta yazardan okuduğum en iyi kitaplardan biri olabilir! Lafı uzatmayacağım, polisiye seviyorsanız kesinlikle okumalısınız :)

Agatha ChristieYazar · 163 kitap
Agatha Christie dünyanın en tanınmış polisiye romanları yazarıdır. Eserleri 45 dile çevrilmiş olan yazarın kitap satışları milyarları bulmuştur. Kutsal kitaplar (Kuran ve İncil) ile Shakespeare'dan sonra en çok satan yazardır. Agatha Miller, İngiltere'nin Torquay şehrinde 15 Eylül 1890'da doğmuştur. 1914 yılında Kraliyet Hava Kuvvetleri'nden Archibald Christie ile evlenmiştir. 1928 yılında boşanan çiftin Rosalind adında bir kızları vardır. Yarım yüzyıla aşkın süren yazarlık hayatında, 79 roman ve kısa hikâyelerden oluşan kitap yazmıştır. Ayrıca 25 Kasım 1952'de Londra'da perdelerini açan ve bugüne kadarki en uzun süreyle oynanan tiyatro eseri olan Fare Kapanı'nın da yer aldığı bir düzineden fazla oyuna imza atmıştır. Christie'nin 1920'de yayınlanan ilk kitabı "The Mysterious Affair Style (Ölüm Sessiz Geldi)", aynı zamanda meşhur kahramanı Belçikalı Dedektif Hercule Poirot'nun da yer aldığı ilk eseridir. Yazın dünyasının bilinen en ünlü karakterlerinden biri olan Hercule Poirot'yu yaratan Christie, bu kahramanını 33 romanı ve birçok kısa hikâyesinde kullanmıştır. Bir diğer kahramanı ise kadın karakter Miss Jane Marple'dır. Miss Marple'ı 1930 yılında yazdığı "The Murder at the Vicarage (Ölüm Çığlığı)" adlı romanıyla okurlarına tanıtmıştır. Her iki kahramanın da serüvenleri televizyon dizisi veya film olmuştur. 1974'de Doğu Ekspresinde Cinayet, 1957'de "Witness for the Prosecution (Beklenmeyen ?ahit)", 1978'de Nil'de Ölüm en başarılı olan filmlerindendir. Agatha Christie ayrıca Mary Westmacott takma adıyla altı adet duygusal roman da yazmıştır. Aynı zamanda ikinci eşi Sir Max Mallowanile katıldığı arkeolojik kazılarla ilgili kitaplar da yazmıştır. 1971 yılında İngiltere'nin en yüksek onur unvanı olan "Britanya İmparatorluğu Kadın Komutanı" nişanını almıştır. Agatha Christie 12 Ocak 1976'da ölmüştür.