Kral Lear, İngiliz şair, oyun yazarı olan ve dünyanın en iyi dram oyunu yazarı
William Shakespeare tarafından yazılmış bir oyundur. Yaklaşık olarak 1605 yılında yazıldığı tahmin edilen oyun, Shakespeare'in önemli trajedilerinden biridir.
Oyunda Lear’ın trajedisine paralel olarak Gloucester’ın hikâyesi yer almaktadır. Her iki hikâyenin de teması, kötü oğullarının da etkisiyle iyi oğullarını haksız yere cezalandıran babaların zor durumu ve trajik sonunu konu edinir.
William Shakespeare (1564-1616): Oyunları ve şiirlerinde insanlık durumlarını dile getiriş gücüyle yaklaşık 400 yıldır bütün dünya okur ve seyircilerini etkilemeyi sürdüren efsanevi yazar, Kral Lear’de yozlaşan dünyanın çaresi olmayan çöküşünü ele alır.
Bu oyunun kurgusu, karakterleri, felsefeli konuşmaları, evrenselliği ve zaman aşımına uğramayacak insani boyutuyla ortaya çıkan görünüm, Shakespeare’in hiçbir tragedyasında görülmeyen ölçülere ulaşır. Bu tragedyanın yapısına iyice kaynaşmış olan grotesk özellikler, tragedya-komedya ikilemi, Kral Lear’in kendine özgü niteliklerinin başında yer alır.
Ömrünün son demlerini yaşayan Britanya Kralı Lear, tahtından inip krallığını üç kızı arasında eşit biçimde paylaştırmaya karar verir. Krallığın en büyük bölümünü, kendisini en çok seven kızına verecektir. Goneril ve Regan dalkavukluk ederek onu pohpohlar ama Cordelia’nın içtenlikle dolu sevgi sözleri babasını tatmin etmeyince kendisini ülkeden sürgün edilmiş halde bulur. Ne var ki diğer iki kızı Lear’ın umduğu gibi yanında durmayacak ve böylece tüm aileyi yerle yeksan eden bir kaos fırtınası esmeye başlayacaktır.
Kralın en küçük kızının öldüğü kısmı okurken gece olsaydı ağlamıştım kesin. Mutlu sonlara alışık bir insan olarak sonu beni şaşırttı ama tatmin de etti.
Kral LearWilliam Shakespeare · Kırmızı Kedi Yayınevi · 202210,4bin okunma
Tüm varlığını çocukları arasında paylaştırmak isteyen Kral Lear onlardan şatafatlı sevgi sözcükleri duymak ister. Çocuklarının her biri uzun uzun cümleler kurarken en küçük kızı hiçbir şey söylemez böylece krallıktan çeyizi olmadan sürülür ve evlendirilir. Kral Lear küçük kızının kendisini sevmediğini düşünürken, o çok güzel sözler söyleyen çocuklarının kendisini öldürmek ve varlığına el koymak için planlar yaptığını fark eder. Bu arada buna benzer olaylar diğer krallıkların Dük'lerinin oğulları arasında da geçmektedir. Kapsamlı bir tiyatro oyunu olan Kral Lear'da asıl sevginin sözcüklerde değil, vicdanlı bir kalpte olduğunu ve paranın insanları nasıl değiştirdiğini anlamış olacaksınız. Küçük kızının sevgisine inanmayan bir kralın hazin sonunu okuyacaksınız...
Kral LearWilliam Shakespeare · Kırmızı Kedi Yayınevi · 202210,4bin okunma
Shakespeare'in eserleri büyük bir başarıyla asırlara meydan okuyor. Konularının insanın değişmez tabiatı olduğunu görünce bu başarıyı anlıyor insan.
Kral Lear eseri mesela, onu alıp günümüz
Krallığının en şaşalı dönemlerini geride bırakan ve artık yaşlandığını düşünen Kral Lear üç kızını yanına çağırır.Goneril , Regan ve en küçük kızı Cordelia.Krallığını aralarında bölüştüreceğini ve sevgilerini cümlelerle sunmalarını ister kızlarından.Goneril ve Cordelia tam da istediği gibi ne kadar çok sevdiklerini anlatmaya kelimeler yetmez.Aslında onu en çok seven kızı Cordelia’dır.Sadelikten yana kullanır şansını ve yalnızca sevdiğini söyler.Kral elbette bunu kabul edemez , öfkeden deliye döner.Çeyiz dahi vermeden gönderir Cordelia ‘yı Fransa kralı ile birlikte.Ne acıdır ki hatasını çok sonra anlayacaktır.Riyakar kızları çok geçmeden babalarının akıl dağlığını kaybettiğini söyler va kapı dışarı ederler.Bir babanın yaşayacağı en kötü duruma düşer Lear.Aynı eksende üvey kardeşler Edgar ve Edmundun hikayesine şahit oluruz.Hep bir entrika çözülmeyen olaylar dizisi.Sona geldiğimizde gönül isterdi ki adalet yerini bulsun.Olmadı tabi , neden bizim istediğimiz mutlu sonu yazsın ki Shakespeare:) Bir tiyatro eseri olmasına rağmen okuması oldukça keyifli bir kitaptı benim için .
Kral LearWilliam Shakespeare · Kırmızı Kedi Yayınevi · 202210,4bin okunma
Kendi başına acı çeken, ruhunda acıyı daha fazla duyar. Kendi hazin sonunu hazırlayan bir kral. Kral Lear'ın topraklarını üç kızı arasında hakkıyla pay etmemesini, saray içinde dönen entrikaları, taht kavgaları için verilen mücadeleleri ve yalanları, Kral Lear'ın ardı arkası kesilmeyen hatalarının ardından başına gelenleri anlatıyor kitap. Klasik Shakespeare oyunu. Şiirsel bir dil ve monologlar üzerine kurulu müthiş bir tarihi tiyatro. Kesinlikle okunması gereken şahane bir eser. Keyifli okumalar, kitapla kalın. Dünya, dünya, ah dünya! Senden nefret etmemize neden olan şey talihimizin cilvesidir...
Kral LearWilliam Shakespeare · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202510,4bin okunma
Kitabın adından da anlayacağınız üzere oyunun baş kahramanı Kral Lear'dır. Kral'ın 3 kızı vardır. Bunlardan en büyüğü Goneril, ortancası Regan ve en küçüğü de Cordelia'dır. Goneril,
İngiliz şair, oyun yazarı ve oyuncu. Çoklukla İngilizce dilinin en büyük yazarı ve dünyanın en iyi dram oyun yazarı olarak anılır. İngiltere'nin ulusal şairi ve "Avon'un Ozanı" olarak da bilinir. Günümüze ulaşan eserleri, bazı ortaklaşa yazılanlarla birlikte 38 oyun, 154 sone, iki uzun öykü şiir ve birkaç diğer kaynağı belirsiz şiirlerden oluşur. Oyunları bütün büyük dillere çevrildi ve diğer bütün oyun yazarlarından daha çok sergilendi.
Shakespeare, Stratford-upon-Avon'da doğdu ve büyüdü. 18 yaşında, Anne Hathaway ile evlendi ve üç çocuğu oldu: Susanna, ikizler Hamnet ve Judith. 1585 ile 1592 arası, Londra'da bir aktör, yazar ve Lord Chamberlain's Men (sonraki adı King's Men) adında bir tiyatro şirketinin sahibi olarak başarılı bir kariyere başladı. Ölmeden 3 yıl önce 1613'te, 49 yaşındayken Stratford'da emekli olarak görüldü. Shakespeare'in kişisel yaşamına dair bazı kayıtlar günümüze ulaşmıştır. Fiziksel görünüşü, cinsel yönelimi, dini inançları, ve başkaları tarafından yazılıp ona atfedilen eserler olup olmadığı hakkında önemli tahminler yürütülmüştür.
Shakespeare, bilinen eserlerinin çoğunu 1589 ile 1613 yıllarında üretti. İlk oyunları çoğunlukla komedi ve tarihîydi, bu türlerle 16. yüzyıl sonunda kültür ve sanatın zirvesine yükseldi. Daha sonra 1608'e kadar trajedilere yöneldi, İngilizce'nin en iyi ürünlerinden bazıları kabul edilen Hamlet, Kral Lear, Othello, ve Macbeth'i bu dönemde yazdı. Son aşamasında, dram olarak da bilinen trajikomedilerini yazdı, ve diğer oyun yazarlarıyla iş birliği yaptı.
Oyunlarının birçoğu hayatı boyunca değişik kalitede ve doğrulukta basında yayımlandı. 1623'te, Shakespeare'in iki arkadaşı ve aktör dostu John Heminges ve Henry Condell, şimdi Shakespeare'in olduğu bilinen iki eser dışındaki tüm dramatik eserlerini içeren bir derleme baskıyı, Birinci Folyo'yu yayımladı. Önsözü Ben Jonson'ın bir şiiriydi, şiirde ileri görüşle Shakespeare için "bir döneme değil, tüm zamanlara ait" şeklinde bahsedilmiştir.
Shakespeare yaşadığı zamanda saygın bir şair ve oyun yazarıydı, ama ünü 19. yüzyıla kadar günümüzdeki yüksekliğine erişmedi. Özellikle romantikler, Shakespeare'in dehasını çok beğenmiş ve Victoria döneminde yaşayanlar Shakespeare'e George Bernard Shaw'ın "bardolatry" (Shakespeare hayranlığı) olarak tabir ettiği bir hürmetle tapmışlardır. 20. yüzyılda, eserleri bilim ve tiyatrodaki yeni akımlar tarafından defalarca benimsendi ve yeniden keşfedildi. Oyunları bugün popülerliğini büyük ölçüde sürdürmektedir ve sürekli olarak incelenmekte, sergilenmekte ve tüm dünyada farklı kültürel ve politik bağlamlarda yeniden yorumlanmaktadır.
Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/William_Sh...