Salgın dönemi başlangıcında ülkenin genelinde kitap alımları artınca önemli isimler kitap önerilerinde bulundu benim dikkate aldığım isimlerden biri de İlber Ortaylı idi. Listesinde çok sevdiğim bir isim olan Shapespeare eseri görünce hemen listeye attım. Dünya edebiyatı derslerimde metinlerini bol bol işledik ama bu kitabı hakkında fikrim yoktu. Bunu paylaşıyorum çünkü siz geç kalmayın muhakkak listenize ekleyin. Oyunda hem Kral Lear hem Gloucester'ın hikâyesi bulunmaktadır. İki hikâyenin de teması evlatlarından kötü olanların etkisiyle, iyi evlatlarını haksız yere cezalandıran babaların kendilerini düşürdükleri zor durum ve trajik sonları anlatılıyor. 2018 yılının son ayları Haluk Bilginer'in oynadığı oyununa bilet bulamadığım için ağlıyordum meğerse gösterime devam ediyormuş, şu anda da salgın yüzünden ara verilmiş. Temennim gidip Haluk Bilginer sahnesinde bu oyunu izlemek :)
Kitap, İngilizce - Türkçe bakışımlı bir kitaptı, bazı yerlerde İngilizce okumak keyif verdi ve Türkçe çevirisine biraz daha anlam kattı fakat bazı yerlerde de İngilizcesi çok ağır geldi ve belli bir sayfadan sonra Türkçesini okuyup, İngilizcede nasıl ifade edildiğini merak ettiğim yerleri okuyarak kitabı bitirdim.
Çok fazla tiyatro metni okuyan bir insan değilim fakat insanlara az ve şiirsel sözlerle derin manalı şeyleri verebilecek yazıların tiyatro metinlerinde olduğuna inanıyorum.
Herkese tabii ki tavsiye ediyorum, benim için zor bir kitaptı fakat başkaları bakışımdan keyif alabilir...
Tiyatrosu ayrı zevkli kitabı ayrı zevkli.. muhteşem bi eser... kralda olsanız bi dünyanın bir yalan olduğunu anlatan tüm servetim boş sadece ahlaklı evlad yetistirmenin evlâ olduğunu anlayan güzel bi eser...
Kral LearWilliam Shakespeare · Alfa Yayınları · 201910,4bin okunma
Shakespeare'ın önemli tragedya oyunlarından bir tanesi, okuduktan sonra da oyununa gitmenizi şiddetle tavsiye ederim.(salgın var gidemiyoruz fakat internet dünyasının bir lütfu YouTube da bulabilirsiniz.)
Kral LearWilliam Shakespeare · Alfa Yayınları · 201910,4bin okunma
Tarihi bir grotesk hikayesi. Kibrin, hırsın ve sevgisizliğin kaçınılmaz sonu. Kuşkusuz William Shakespeare’in baş yapıtlarından birisi olmuştur Kral Lear. Hikâye salt olarak kendisine ait değildir
Keyifli bir okumaydı. Cordelia... öncesinde yanlış anlaşılmış sonrasında haklılığı, dürüstlüğü ve doğruluğu anlaşılmış ama nafile bir sonu olan bir karakter. Lear öncesinde kendi egosundan kızını gözünde bitirmiş sonra yine de ona muhtaç kalmış bir baba-kral. İhanet, aşk, ölüm, sadece kötü ve sadece iyi olan karakaterler, savaşlar, kılıçlar zehirler, kör olmalar, tanrı ağıtları.... hepside kitaba güzellik katmış ögeler. Sevdim... ee sonu herkesin bildiği gibi, trajediden de farklı bir son beklemek yanlış olurdu heralde.
Kral LearWilliam Shakespeare · Alfa Yayınları · 201910,4bin okunma
Kral Lear'ın hükümranlığını bıraktıktan sonra açılan göz perdesi sonrası çektiği o soylu ızdırabı, Murat Bozkurt'un çevirisiyle okumanızı tavsiye ederim. Kitabın şiirsel havasını bozmadan çeviri yapmak olağanüstü bir yetenek gerektirir. Hakkını vermiş.
Kral LearWilliam Shakespeare · Alfa Yayınları · 201910,4bin okunma
william Shakespeare in ilk kitabını okudum kral Lear güzel okunacak bir kitap, ibretlik bir hikaye yazmış Shakespeare,
kral Lear saglıklı iken topraklarını 3 kızına bölmeyi ve krallıgı bırakmaya karar verdi sonra sonra en sevdigi kızını mirasından mahrum bıraktı sonra 2 kızı kral Lear a ihtiyar bunak diyerek krallı kovmaktan beter ettiler, neeyse sonunu siz okuyun
Kral LearWilliam Shakespeare · Alfa Yayınları · 201910,4bin okunma
youtube.com/watch?v=Hf0CWHE...
nedenmi okumalisin onu
1 diyolarya yasam kocu,motivasyon bilmem nesi al oku ya moralmi istiyosun,akilmi istiyosun,al sana rehber
2türlü hallerdemisin aglicanmi,gülücenmi,sevicenmi,kizicanmi,gazami gelcen,durulup sakinlescenmi ac oku,
3iltifatmi etmek istiyosun,hakaretmi etmek istiyosun,ignelemekmi istiyosun ,kinayemi yapmak istiyosun al ac oku
4 elin ayagina dolasiyo ne diyecegini bilemiyosun toplulukta konusamiyosun ezberle 1-2 oyununu hayatin boyunca ihtiyacin olucagin bütün cümleler var en layigiyla
5insanlari taniyamiyomusun iyi,kötü,kurnaz,saf, insanlar ütüyomu seni al ac oku görürsün karsindaki kim
Kral LearWilliam Shakespeare · Alfa Yayınları · 201910,4bin okunma
Kendi başına acı çeken, ruhunda acıyı daha fazla duyar. Kendi hazin sonunu hazırlayan bir kral. Kral Lear'ın topraklarını üç kızı arasında hakkıyla pay etmemesini, saray içinde dönen entrikaları, taht kavgaları için verilen mücadeleleri ve yalanları, Kral Lear'ın ardı arkası kesilmeyen hatalarının ardından başına gelenleri anlatıyor kitap. Klasik Shakespeare oyunu. Şiirsel bir dil ve monologlar üzerine kurulu müthiş bir tarihi tiyatro. Kesinlikle okunması gereken şahane bir eser. Keyifli okumalar, kitapla kalın. Dünya, dünya, ah dünya! Senden nefret etmemize neden olan şey talihimizin cilvesidir...
Kral LearWilliam Shakespeare · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202510,4bin okunma
İngiliz şair, oyun yazarı ve oyuncu. Çoklukla İngilizce dilinin en büyük yazarı ve dünyanın en iyi dram oyun yazarı olarak anılır. İngiltere'nin ulusal şairi ve "Avon'un Ozanı" olarak da bilinir. Günümüze ulaşan eserleri, bazı ortaklaşa yazılanlarla birlikte 38 oyun, 154 sone, iki uzun öykü şiir ve birkaç diğer kaynağı belirsiz şiirlerden oluşur. Oyunları bütün büyük dillere çevrildi ve diğer bütün oyun yazarlarından daha çok sergilendi.
Shakespeare, Stratford-upon-Avon'da doğdu ve büyüdü. 18 yaşında, Anne Hathaway ile evlendi ve üç çocuğu oldu: Susanna, ikizler Hamnet ve Judith. 1585 ile 1592 arası, Londra'da bir aktör, yazar ve Lord Chamberlain's Men (sonraki adı King's Men) adında bir tiyatro şirketinin sahibi olarak başarılı bir kariyere başladı. Ölmeden 3 yıl önce 1613'te, 49 yaşındayken Stratford'da emekli olarak görüldü. Shakespeare'in kişisel yaşamına dair bazı kayıtlar günümüze ulaşmıştır. Fiziksel görünüşü, cinsel yönelimi, dini inançları, ve başkaları tarafından yazılıp ona atfedilen eserler olup olmadığı hakkında önemli tahminler yürütülmüştür.
Shakespeare, bilinen eserlerinin çoğunu 1589 ile 1613 yıllarında üretti. İlk oyunları çoğunlukla komedi ve tarihîydi, bu türlerle 16. yüzyıl sonunda kültür ve sanatın zirvesine yükseldi. Daha sonra 1608'e kadar trajedilere yöneldi, İngilizce'nin en iyi ürünlerinden bazıları kabul edilen Hamlet, Kral Lear, Othello, ve Macbeth'i bu dönemde yazdı. Son aşamasında, dram olarak da bilinen trajikomedilerini yazdı, ve diğer oyun yazarlarıyla iş birliği yaptı.
Oyunlarının birçoğu hayatı boyunca değişik kalitede ve doğrulukta basında yayımlandı. 1623'te, Shakespeare'in iki arkadaşı ve aktör dostu John Heminges ve Henry Condell, şimdi Shakespeare'in olduğu bilinen iki eser dışındaki tüm dramatik eserlerini içeren bir derleme baskıyı, Birinci Folyo'yu yayımladı. Önsözü Ben Jonson'ın bir şiiriydi, şiirde ileri görüşle Shakespeare için "bir döneme değil, tüm zamanlara ait" şeklinde bahsedilmiştir.
Shakespeare yaşadığı zamanda saygın bir şair ve oyun yazarıydı, ama ünü 19. yüzyıla kadar günümüzdeki yüksekliğine erişmedi. Özellikle romantikler, Shakespeare'in dehasını çok beğenmiş ve Victoria döneminde yaşayanlar Shakespeare'e George Bernard Shaw'ın "bardolatry" (Shakespeare hayranlığı) olarak tabir ettiği bir hürmetle tapmışlardır. 20. yüzyılda, eserleri bilim ve tiyatrodaki yeni akımlar tarafından defalarca benimsendi ve yeniden keşfedildi. Oyunları bugün popülerliğini büyük ölçüde sürdürmektedir ve sürekli olarak incelenmekte, sergilenmekte ve tüm dünyada farklı kültürel ve politik bağlamlarda yeniden yorumlanmaktadır.
Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/William_Sh...