Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Kritias - Kharmides - Platon
8/10
·88 syf.··
Beğendi
·
2025 159. kitabı
·
8 saatte okudu
·
Okunma: 21 Ekim 2025 18:23
Kritias - KharmidesKritias - Kharmides eserinde sıra dışı bir şey dikkatimi çekti onu belirtmek istiyorum. Platon'un Hocası Sokrates'e olan sevgi ve saygısını eminim bilmeyen yoktur. Eserde Kharmides genç, yakışıklı ve felsefeye ilgi duyan bilge bir genç. Sokrates dahil tüm erkekler Kharmides'i görür görmez o kadar etkileniyorlar ki resmen hepsi ona aşık olacak derecede hisler besliyorlar. Bu beni açıkçası çok şaşırttı. Günümüzden 2400 yıl önce Antik Yunan'da o tarz ilişkiler yaygın mıydı ondan mı öyle oldu emin olamadım. Kişisel bir düşüncemi daha belirteyim. Platon da gençliğinde atletik yapılı, yakışıklı ve bilge bir gençti. Acaba diyorum Sokrates, öğrencisi Platon'dan o şekilde etkilendiği için mi Platon böyle bir diyalog kaleme aldı :) Kitapta bahsettiğim olay bir kaç sayfa boyunca yazılı diğer kısımlar böyle değil. Eseri felsefeye ilgi duyan herkese tavsiye ediyorum. Kitaba 7.7/10 puan veriyorum.
Kritias - KharmidesPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2014538 okunma
Dikkat
10/10
·31 syf.··
2022 66. kitabı
·
1 saatte okudu
·
Okunma: 19 Ekim 2022 21:26
Herkese Selamlar kitabı bitirdim tek solukta bitireceğiz en güzel anlamlı kitaplardan biri tavsiye ederim gerçekten... Platon'un geç diyaloglarından Kritias, görkemli ada krallığı Atlantis'in Atina'yı fethetme çabasının hikayesini konu alır.  Platon, onu okuyanlar için büyük bir zevk, hatta büyük bir neşe kaynağıdır. Onun, eşsiz bir şekil mükemmelliği ile yine eşsiz bir düşünce derinliğinin birleşmesinden oluşan diyalogları, zaman aşımına kafa tutarcasına günümüze kadar gelmişlerdir. Platon'un eserleri hiç yaşlanmamış, tazeliğini ve canlılığını -uzak bir geçmişte ilk yazıldıkları günlerdeki gibi- korumuşlardır.  Sokrates'in yurttaşlarını rahatsız eden, hatta sabırlarını taşırtıp öfkelendiren soruları: Erdem nedir? Cesaret nedir? Dindarlık nedir? Günümüz insanları için de aynı derecede rahatsız edici ve akıl karıştırıcı sorulardır.
Edebiyat
KritiasPlaton (Eflatun) · Sosyal Yayınları · 2001538 okunma
Puan vermedi·31 syf.··
2021 60. kitabı
Platon'un geç diyaloglarından Kritias, görkemli ada krallığı Atlantis'in Atina'yı fethetme çabasının hikayesini konu alır.  Platon, onu okuyanlar için büyük bir zevk, hatta büyük bir neşe kaynağıdır. Onun, eşsiz bir şekil mükemmelliği ile yine eşsiz bir düşünce derinliğinin birleşmesinden oluşan diyalogları, zaman aşımına kafa tutarcasına günümüze kadar gelmişlerdir. Platon'un eserleri hiç yaşlanmamış, tazeliğini ve canlılığını -uzak bir geçmişte ilk yazıldıkları günlerdeki gibi- korumuşlardır.  Sokrates'in yurttaşlarını rahatsız eden, hatta sabırlarını taşırtıp öfkelendiren soruları: Erdem nedir? Cesaret nedir? Dindarlık nedir? Günümüz insanları için de aynı derecede rahatsız edici ve akıl karıştırıcı sorulardır.
KritiasPlaton (Eflatun) · Sosyal Yayınları · 2001538 okunma
Puan vermedi·31 syf.··
2020 78. kitabı
·
7 saatte okudu
·
Okunma: 17 Eylül 2020 23:19
Kritias, Atlantis'i kaybolmuş devasa bir uygarlık olarak tasvir edip anlatıyor. Kitapta Kritias'ın agzindan bu aşırı gelişmiş medeniyetin tarihinden, yönetiminden, kültüründen, teknolojisinden, nasıl bir askeri tehdit olduğundan ve atinalılar ile girdiği savaştan söz ediyor. Kitaba tam dalmış okurken kitap birden bitiverdi, konuşmanın sadece yarısı var diğer yarısını ya Platon yazmamış ya da günümüze ulaşmamış.
KritiasPlaton (Eflatun) · Sosyal Yayınları · 2001538 okunma
Puan vermedi·31 syf.·
2018 166. kitabı
Uzun zaman önce Platon'la sabahladığım günlerden kalan bir kitap. Peki ne var bu kitapta diye baktığımızda: Kritias sazı eline alıp bize şu kayıp Atlantis'i var ya işte onu anlatmaya koyuluyor. Tabii önce kendi memleketine methiyeler dizip sonra başlıyor Atlantis'e methiyeler dizmeye. Diline baktığımızda çok yalın ve anlaşılır bir dil mevcut çok fazla felsefe bilgisinede ihtiyaç duymayan bir kitap. Lakin bazı isimlerde durup kim olduğuna internetten bakmakta fayda var ne de olsa isimler birbirine çok benziyor. Atlantis'i bir de Kritias dinleyin derim. Kitapla kalın.
KritiasPlaton (Eflatun) · Sosyal Yayınları · 2001538 okunma
7/10
·31 syf.··
2016 85. kitabı
·
10 saatte okudu
·
Okunma: 19 Ekim 2016 08:15
Kitabı okumadan antik yunan tarihini iyi bilmeniz gerekiyor. Zira bazı şeyler havada kalabilir. Platon kitapta genelde Poseidon'u anlatmış. Kurduğu sarayın görsel güzelliklerinden ve evlendiği kızdan olan 12 kraldan kısaca kitapta bahsedilmiş. Kralların toplanıp yaptıkları toplantıları ve koydukları kuralları işlemiş. Kitabın mutlaka başka bir kitapta devamı olmalı zira Platon'un metni burada sona eriyor diye bitiyor. Sonunu yazarsam işin zevki kaçabilir. Antik yunan tarihine meraklı ve felsefe sevenlerin okuması bilmesi gereken bir kitap.
Felsefe
KritiasPlaton (Eflatun) · Sosyal Yayınları · 2001538 okunma
Puan vermedi·64 syf.··
2024 18. kitabı
·
4 saatte okudu
·
Okunma: 12 Eylül 2024 01:58
Kitapta Platon, Atlantis ile ilgili tüm tezlerini anlatıyor. Kronolojik olarak halkını, yaşam şeklini, sular altınsa kalmasını, kalan ince tabakasını ve şehrin yok olma sebebi de dahil her şeyi anlatıyor. Atlantis Miti'ne inanan herkesin mutlaka okuması gereken bir kitap.
KritiasPlaton (Eflatun) · Fol Kitap · 2022538 okunma
Puan vermedi·31 syf.··
2015 6. kitabı
·
16 günde okudu
·
Okunma: 31 Aralık 2015 20:13
Atlantis araştırması yapan herkesin ilk başvuracağı tarihi kaynak belge Kritias'tır. Daha sonra yazılmış olan bir çok kitap, bu metinler üzerine yapılmış olan yorumlar olduğundan, ilk elden okumakta fayda var.
Felsefe
KritiasPlaton (Eflatun) · Sosyal Yayınları · 2001538 okunma
Kritias'a dair
Puan vermedi·31 syf.·
2019 16. kitabı
Parçadan bütüne gidilemiyor, bütünden parçaya gidilebiliyora güzel örnek. Diğer diyalog ve kitaplardan başlamalı diğer türlü bir sürü not ve soru işaretleri ile kalabilirsiniz. Atlantis ile ilgili çalışma yapanlar okumalı öncelikle sanki...
Felsefe
KritiasPlaton (Eflatun) · Sosyal Yayınları · 2001538 okunma
Puan vermedi·31 syf.··
2017 394. kitabı
·
2 saatte okudu
·
Okunma: 28 Temmuz 2017 16:15
Platon bu eserinde, Atlantis uygarlığıyla alakalı bilgiler vermektedir. Efsane, Mitoloji aracılığıyla Poseidon'dan itibaren başlar. Atlantis adası hakkında detaylı bilgiler içerir. Platonun anlatımına göre Atlantis adası takım adalar şeklindedir. Adanın limanları vardır, adada oreikhalkon (Ne olduğu pek belli olmayan, altınla karışık bakır yahut pirinç sanılan bir maden) madeninden de çıkmaktadır. Geniş bir hayvan ve bitki çeşitliliği barındırmaktadır. Hatta Platon Atlantis'de fillerin dahi yaşadığını belirtmiştir. Atlantis uygarlığı ile ilk kaynak Kritias'dır. Konuyla alakalı bilgi edinmek isteyenlerin başvurmak isteyeceği oldukça ince bir dialog metnidir.
Felsefe
KritiasPlaton (Eflatun) · Sosyal Yayınları · 2001538 okunma

Yazar Hakkında

Platon (Eflatun)Yazar · 59 kitap
Antik/klasik Yunan Filozofu, Matematikçi, Felsefi Diyaloglar Yazarı ve Batı Dünyasındaki İlk Yüksek Öğretim Kurumu Olan Atina Akademisinin Kurucusu Eski Yunan filozofu (Atina İ.Ö. 428-ay.y.İ.Ö. 348/347). Soylu bir ailenin oğlu olan Eflatun (ya da Platon), parlak bir Öğrenim görerek, sanatın her dalında kendini gösterdi (çok genç yaşta şiirler, trajediler yazdı); Kratilos'tan bilim dersleri aldı. Sokrates'le tanışınca (İ.Ö. 407) felsefeye yönelip, gerek beden, gerek kafa yapısı bakımından siyasete yatkın olmadığından, o karışık yıllarda siyasetten uzak kaldı. Demokrasiyi küçümserken, Otuzlar Meclisi'yle iktidara gelen dostlarının yönetimini daha da beter buldu. Sokrates'in Ölümünden sonra Megara'da Eukleides'in yanına çekildi; sonra yolculuklar yaparak Kyrene'de matematikçi Theodoros'la tanıştı. Mısır'a bir yolculuk yapıp, İtalya'ya giderek Tarento ve Lokroi'deki pyhthagorasçı çevrelerle ilişki kurdu. İ.Ö. 388'e doğru Dionysos'un kaynı Dion tarafından, Syrasos'u pek etkileyemedi. Atina'ya dönerek, Akademi Gymnasionu'nda Yunanistan'ın dört bir yanından gelen Öğrencilere ders verdi. İ.Ö. 367 ve İ.Ö. 361'de iki kez daha Sicilya'ya gittiyse de, Genç Dionysos'u da etkilemeyi başaramadı ve felsefe ile tiranlığı bağdaştırmaktan vazgeçti. Atina'ya dönüp, Akademi'de ders vermeyi sürdürerek, söylentiye göre bir şölen sırasında öldürüldü. Eflatun'un bütün yapıtları günümüze kalmıştır: Felsefe ve felsefeyle bağlantılı konularda yazılmış 26 diyalog. Karşılıklı konuşmalar biçiminde yazıldıkları için bunlara "diyalog" denirse de, tümünü diyalog diye adlandırmak belki doğru olmaz; çünkü, sözgelimi Sokrates'in mahkemede yaptığı konuşmayı içeren Savunma ve daha birkaç yapıtı, temelde monologdur. Gene de, tarihsel kişilere dayansın ya da dayanmasın, bütün yapıtlarını kişilerin ağzından yapılan konuşmalar biçiminde yazdığı için, tümü bu anlamda tiyatrovaridir. Birkaçı dışında, diyalogların tümünde, Sokrates odak kişidir. Platon olan isminin neden Türkçede "Eflatun" olduğu: - Arapçada [p] sesi yoktur. Yabancı dillerden alınan [p] Arapçada daima [f] oluyor. - Arapçada [o] sesi de yok. Bu da daima [u]ya dönüşüyor. - Arapçada kelime başında çift sessizi telaffuz etmek imkânsız. Türkçe ispor veya siteyşın gibi, ya başına ya arasına mutlaka bir sesli katıyorlar. Dolayısıyla filozofun Arapça adı "Felâtûn" veya "Eflâtûn". Türkçeye Arapçadan Eflatun olarak aktarılmış.