Lem'alar'ı açınca anlıyorsun ki burası sadece bir kitap değil; resmen insanın kalbine ve ruhuna yazılmış bir yol haritası. Bediüzzaman Said Nursi, öyle güzel anlatıyor ki insan bazen cümleleri okurken kendi kendine “Vay be, ben bunu hiç fark etmemişim” diyor. Her sayfa sanki Allah’ın varlığını ve büyüklüğünü hatırlatıyor, hem de öyle tatlı ve içten bir dille ki kalbini yumuşatıyor. Kitabın ana teması, iman ve insanın Allah’la ilişkisi. Ama öyle kuru bir vaaz değil; her cümle hem akla hem kalbe hitap ediyor. İnsan okurken fark ediyor ki, dünya ve içindeki her şey Allah’ın kudretini gösteriyor. Güneşin doğuşu, çiçeklerin açışı, rüzgarın hafif esişi… Hepsi birer işaret, birer ayet gibi. Bediüzzaman said Nursi, insanın kalbini ve aklını Allah’ı fark etmeye, şükretmeye ve güvenmeye çağırıyor. Kitap, insanın nefsini tanıması ve ruhunu temizlemesi konusunda da çok derin. İnsan bazen kendi zaaflarını, hatalarını veya yanlış düşüncelerini fark etmiyor. Bediüzzaman said Nursi öyle bir yol gösteriyor ki, hem kendini görüyorsun hem de Allah’a sığınmayı öğreniyorsun. “Benim amacım ne? Hayatta doğru yolda mıyım?” sorularını sürekli hatırlatıyor. Ama bunu yaparken suçlamıyor; rehberlik ediyor. Herkesin kalbine dokunacak şekilde imanını güçlendirmeyi amaçlıyor. Bir diğer güzelliği de insanın dua, sabır ve tevekkül gibi erdemleri anlamasını sağlaması. Okurken insan, Allah’a güvenmenin, hayatın zorlukları karşısında sabretmenin ve her şeyin O’nun kontrolünde olduğunu bilmenin ne kadar huzur verici olduğunu hissediyor. Bediüzzaman said Nursi, bu erdemleri öyle örneklerle açıklıyor ki, insan ister istemez kendi hayatına bakıyor ve “Ben de böyle olmalıyım” diyor. Lemalar, sadece teorik bilgi vermiyor; kalbini besliyor. Okurken bazen gözlerin doluyor, bazen tebessüm ediyorsun, bazen de