Lujin Müdafiəsi

Rusça: Защита Лужина [Zashchita Luzhina]
2001210064637
Azerbaycan
Azerbaycanca

Dahilik ile deliliğin sınırında bir zihin nasıl çalışır?
2021 57. kitabı
Okunma: 20 Temmuz 2021 16:28
“Lujin Savunması”, orijinal ismi ile “Savunma”, Nabokov’un erken dönem eserlerinden. Yazarın 3. romanı olan ve 1930’da Nabokov Berlin’e göçtükten sonra Rus göçmen gazetelerinden birinde tefrika edilen bu roman, dünya çapında bir satranç oyuncusunun kendi dehası altında ezilmesini anlatırken bizi “sıra dışı” insanların dünyasında çarpıcı bir gezintiye çıkarıyor. İçe dönük ve son derece uyumsuz bir karaktere sahip olan Aleksandr İvanoviç Lujin’in hayatı tesadüfen satranç ile tanıştığında değişir. Muazzam yeteneği ve dehası ile kısa sürede turnuvalarda boy göstermeye başlayan, her maçında bilgisini ileriye taşıyan küçük Lujin 10 yıl içinde dünya çapında bir oyuncu olur; dünya şampiyonluğuna ise son anda geçirdiği bir sinir krizi nedeniyle ulaşamaz. Gördüğü psikolojik tedavi sonrası bir hayranı ile evlenen, satranç ile tüm bağları kesilerek normal yaşama alıştırılmaya çalışılan bu büyük dahi ve “sıra dışı” oyuncu için hayat, maalesef, satranç tahtası üzerindeki hamlelerden ibarettir. Dolayısıyla o da kendini korumayı en az çevresindekiler kadar istese bile, bilir ki, her oyunun bir sonu vardır. Çok başarılı ve etkileyici bir roman “Lujin Savunması”. Nabokov, hiçbir karşılıklı diyalogun yer almadığı 200 sayfalık bu muazzam eserinde bizi kahramanının beyin kıvrımları arasında dolaştırıyor adeta. Çarpıcı psikolojik analizler ve şahane betimlemeler eşliğinde “farklı” bir insanın, dahi ve otistik bir bireyin, hayata bakışını ve iç dünyasını satranç bilgisi ile sarmalayıp önümüze seriyor. Başarı o kadar muazzam ki; kitabın ortalarına geldiğinizde, Lujin’i anne-babasından bile daha iyi anladığınızı hissediyor, hatalarından dolayı onlara öfkeleniyorsunuz. Kitabı bitirdiğinizde ise Lujin’in sevgili ve fedakar eşinin isminden hiç bahsedilmediği geliyor aklınıza; yüzlerce sayfa
2015 327. kitabı
Yazar,en sıcak kitabım diyor,edebiyatçılar ise Nabokov'a başlangıç için en ideal kitap olduğunu dile getiriyorlar.Yazara ve edebiyatçılara tamamen katılıyorum,şu ana kadar 4 Nabokov kitabı okudum:Cinnet,Pnin,Lolita ve Lujin Savunması.Nabokov okumak zordur,dili ağırdır,Lujin savunması ise Nabokov'a başlangıç için ideal. Nabokov okur iken ilk dikkat çekici nokta diğer büyük Rus yazarları gibi Rus esintisi( özellikle Dostoyevski havası ) fark ediliyor.Rus yazarlarınıza aşina iseniz ne demek istediğimi anlarsınız. Satranç kitabındaki gibi satranca dair bir roman.Yaşamını satranç,yaşamdaki ilişkilerini satranç hamleleri olarak gören satranç dehası Lujin'in yaşamında tutunamaması,içe kapanık yönü,sosyal iletişiminin zayıflığı,saplantıları,takıntıları,delilikleri...gibi durumları ele alıyor.Bu kitabı okuduğum zaman bu kitaba yakın zamanda okuduğum Körleşme kitabını da bana anımsattı.Körleşme' de KİEN tüm yaşamını Doğu Asya kültürü araştırmalarına yer verirken dış dünyayla ilk ciddi ilişkisinde yenilgiye uğramıştır.Lujin' de tüm hayatını satranca adamıştır,satranç dışına çıktığı zaman onu dış etmenlerden koruyan içsel kulesi yıkılır,dış etkilere karşı savunmasız kalır,çünkü dış dünyaya yabancıdır Körleşme'nin KİEN'i gibi LUJİN'de.Satranç tutkunları mutlaka sevecektir eseri ama bununla birlikte satrancı hiç bilmeyen edebiyat sevenlerin bile hayran olabileceği güçlü bir eser karşımızda !
Puan vermedi·228 syf.·
2025 70. kitabı
Kitap, hem tematik derinliği hem de psikolojik çözümlemeleri ile beni çok etkiledi... Nabokov, satranç oyununu yalnızca bir arka plan unsuru olarak değil, aynı zamanda insan zihninin karmaşık işleyişini temsil eden güçlü bir metafor olarak kullanmış…Romanın merkezinde yer alan Lujin karakteri, üstün zekâsı ve satranca olan neredeyse patolojik bağımlılığıyla, yetenek ile özellikli bir birey arasındaki o ince çizgide gidip gelen bir figürdü benim için ( tanı koymuyorum) Romanın en dikkat çekici yönlerinden biri, Nabokov’un içsel bilinç akışı tekniğini oldukça başarılı bir biçimde uygulamış olmasıydı…Lujin’in zihnindeki karmaşa, yazarın yoğun betimlemeleri ve sembolik dilinden dolayı kitabı sadece okutmuyor aynı zamanda hissettiriliyordu… Özellikle Lujin’in gerçeklik algısının giderek bozulduğu bölümleri okuyunca yazarı ayakta alkışladım…Romanın sonunda Lujin’in akıl sağlığını tamamen yitirişi, bir çöküş hikâyesinden çok, insanın kendi yarattığı düzenin altında kalışını simgeliyordu…Yazar kitapta yalnızca bireysel bir trajedi anlatmıyor; aynı zamanda modern dünyanın “mükemmellik” takıntısına da eleştirel bir bakış sunuyor…Modernist yazarların en büyük dertleri de bu zaten ve çok da güzel başarmıştı… Kitapta yüzeyde bir satranç ustasının hikâyesi gibi görünse de, özünde insanın kendi zihninin labirentinde kayboluşunu anlatan çok katmanlı ve psikolojik derinliği olan kitaptı, çok beğendim…
Puan vermedi·228 syf.·
2024 656. kitabı
Rus göçmen edebiyatının en özgün seslerinden birisi olan Vladimir Vladimiroviç Nabokov'un Rusça kaleme aldığı Lujin Savunması “Lujin Savunması” satranç düzleminde gerçek ile metafizik yaşamın, dahilik ile deliliğin, oyun ile oyuncunun kar- şılaşmasını konu almaktadır. "Roman Lujin Savunması Aleksandır İvanoviç Lujin'i anlatır. Çocukluğunda çirkin, sevimsiz ve çekingen bulunan ve okul arkadaşlarının alayına maruz kalan Lujin'in babasının evine bir gün bir misafir gelir ve oğlanın satranç oynamayı bilip bilmediğini sorar. Bu olaydan sonra Lujin satranç öğrenmeye karar verir. Okula gitmez, teyzesinin evinde oyunun kurallarını öğrenir. Kısa zaman içinde iyi bir oyuncu olur, yerel müsabakalara katılarak satrançta yükselir. Muazzam yeteneğiyle on yıldan kısa bir zamanda "büyük usta" unvanını kazanır. Senelerce dünyanın en iyi oyuncularından biri olarak kabul edilse de, dünya şampiyonu olamaz. Bir tatil köyünde düzenlenen turnuvalardan bir tanesinde romanda adı hiç geçmeyen bir kızla yakınlaşır. Kısa zamanda birbirlerine âşık olurlar ve Lujin kıza evlenme teklif eder." "Nabokov roman hakkında şunları söylemiştir: "Rusça kitaplarım arasında Lujin Savunması en çok 'sıcaklığa' sahip olan ve onu yayan eserimdir ki, satrancın ne kadar soyut olduğu düşünülürse bu çok ilginçtir . Vladimir Nabokov'un üçüncü romanı. Bebım dördüncü buluşmam.küllüyatını tammlamaya dogru gidiyorum bakalım.. "… Nabokov’un benzersiz evrenine henüz dalmamış olanlar için, Lujin Savunması mükemmel bir giriştir." JOHN UPDIKE"
Edebiyat & Roman
2023 54. kitabı
Okunma: 22 Temmuz 2023 16:43
Genellikle yazdığım incelemelerde spoiler vermekten kaçınırım ama önsözü okumuş bulunan okurlar için kaçacak bir sürpriz de kalmamıştır diye düşünüyorum. Bu incelememi biraz daha farklı yazdım. Kitabı okumak isteyenlere tavsiyem önsözü kitabı okuduktan sonra okumaları olacaktır. Nabokov’un üçüncü romanı Lujin Savunması’nda satranç ustası Lujin’in önüne geçemediği takıntısına ve dehasının sınırlarını zorlayan bir oyuna tanıklık ediyoruz. İçine kapanık ve sosyalleşmekte sorun yaşayan bir çocuk olarak karşımıza çıkan Lujin’in karşısına satrancın çıkmasıyla hayatı tamamen değişir. O günden itibaren satrancı hayatının merkezine koyan karakterimiz annesinin ölmesi ile ilgisiz bir hale gelen babası tarafından bir fırsatçıya emanet edilerek Avrupa turuna çıkar. Ömrünü farklı şehirlerde satranç oynayarak geçiren Lujin otel odalarında büyür ve daha fazla işine yaramayacağını düşünen fırsatçı tarafından terk edilir. Önsözü okumuş olanların kitaba başlamadan öğrenmiş oldukları gibi dördüncü bölümün sonunda bir sıçrama yaparak yetişkin Lujin’e geçiyoruz. Yazar yaptığı bu ani sıçramayı ve yaptığı geri dönüşleri kitabın önsözünde satranç hamlelerine benzettiğini söylüyor. Dünya şampiyonluğu için oynadığı bir oyundan sonra geçirdiği bir buhran sonucu satranç oynaması yasaklanan Lujin hayatını resim ve seyahat planları gibi farklı uğraşlarla doldurmaya çalışıyor. Yazarın bir satranç oyununun sonlarına benzettiği kitabın son kısmını heyecanla okudum ama aynısını kitabın geri kalanı için söyleyemeyeceğim. Bunun yanında yazarın psikolojik bir olguyu romanında ustaca işlediğini düşünüyorum. Bir takıntının çıkabileceği seviyeleri görmek ve Nabokov’un bunu gerçek hayattan bir kişi üzerinden kurguladığını öğrenmek kitabı daha da ilginç kılıyor.
Edebiyat & Roman
2025 10. kitabı
Nabokov bu romanda zekâyla deliliğin birbirine nasıl karışabileceğini ustalıkla anlatıyor, ama bazen bu ustalık okurla duygusal bir mesafe yaratıyor. Lujin’in dünyası o kadar zihinsel, o kadar soyut ki, insan ona hem acıyor hem de tam olarak yaklaşamıyor. Nabokov’un dili kusursuz biçimde işlenmiş, ama o kusursuzluk yer yer soğuk bir zarafet gibi duruyor. Yine de, Lujin’in satranca sığınışı, toplumla baş edememesi ve sonunda o “oyunun” içinde kayboluşu insanın içini derinden burkuyor. Roman bitince bir sessizlik kalıyor insanda. Kısacası: Lujin Savunması hem büyüleyici hem de rahatsız edici bir roman. Nabokov’un diline hayran kalırken, Lujin’in yalnızlığı insanı biraz da kendi sessiz tarafıyla yüzleştiriyor.
Lujin SavunmasıVladimir Nabokov · İletişim Yayınevi · 2017266 okunma
Kitabı yarım bıraktım. Ne kadar uğraşırsam uğraşayım gitmedi, akmadı. İlk 40-50 sayfa iyiydi fakat sarmadı, devamını getiremedim maalesef. Baydı bi yerden sonra. Yerine sayan kitapları sevmiyorum. Kitap zaten 200 sayfa ben okudum 100 sayfaya yakın. Sarmadı, açmadı bıraktım
2022 7. kitabı
Kitabı elime aldığımda Rus tarihi hakkında bilgi içerdiğini düşünmüştüm isminden dolayı fakat tıpkı Stefan Zweig’in Santranç kitabı gibi bir durumla karşılaştım. Baş karakter Lujin isminden yola çıkarak santranç savunmasını konu alıyor. Bu savunma gerçek hayat ile oyun arasındaki çelişkinin yanında insanlar arasındaki statü farklılıklarına değinmeden geçmiyor. Gerçek hayattan kaçıştan, santrança sığınmasının sonuçlarını görüyoruz. Güzel bir kitap olmasının yanında okumada fazla betimleme olması açısından odaklanma sorunu yaşadım. Özellikle santrança meraklı olanlara tavsiye ederim.
2025 46. kitabı
Okunma: 05 Ekim 2025 20:08
Bir satranç tahtasında yalnızlık… Nabokov’u okumaktan hep biraz çekinirdim. Zihinsel yoğunluğu, dil oyunları ve anlatım katmanları gözümü korkuturdu. Fakat Lujin Savunması ile bu önyargım kırıldı. Dilinin düşündüğüm kadar ulaşılmaz olmadığını, hatta kendi ritmine kapılınca çok akıcı bir biçimde ilerlediğini fark ettim. Satranç ustası Lujin’in yaşamı, çocukluğundan itibaren bir oyunun kurallarıyla şekillenen bir yalnızlığa dönüşüyor. Onun dünyası, taşların hareketi kadar sınırlı ama o kadar da derin. Nabokov, Lujin’in iç dünyasını anlatırken zihnin çöküşünü sessizce izletiyor bize, sanki bir partideki son hamleyi tahmin etmeye çalışır gibi. Karakter bana Martin Eden’i hatırlattı; ikisi de kendi tutkularının içinde yanarak kaybolan insanlar. Biri satrançta, diğeri yazıda… Her ikisinde de dâhilikle deliliğin sınırı neredeyse silikleşiyor. Bu kitapla birlikte Nabokov’un dünyasına ilk adımımı attım ve artık o kadar da korkutucu gelmiyor. Aksine, zihinsel bir oyunun estetik zevki gibi, dikkatli oynandığında büyüleyici. Kitabı #kitapdünyambirlikteokuyor grubumuz ile #neyazsaokurum maratonu doğrultusunda okuduk. İyi ki de okuduk.
2018 2. kitabı
Okunma: 28 Şubat 2018 17:39
Lujin savunması Nabokov’un okuduğum ilk kitabı. Aslında daha önce Nabokov’un dili konusunda beni uyaran arkadaşlarım olmuştu. Okunmasının güç , dilinin çetrefilli olduğunu söylemişlerdi. Bence hiç de öyle değil,hatta kitabın giriş kısmı fazlasıyla basit geldi, tek düze diyebilirim. Kitabın esas güzel olan kısmı ise bence orta kısmı. Olay örgüsü, duyguları betimleme gayet başarılı. Sonu biraz hızlandırılmış gibi geldi, en azından ben öyle hissettim. Genel olarak satranca İlgisi olan kişilerin belki daha fazla keyif alabileceği ama herkesin hoşlanabileceği, ortalamanın üstü bir kitap...

Vladimir NabokovYazar · 23 kitap
Vladimir Vladimiroviç Nabokov (22 Nisan 1899 – 2 Temmuz 1977) Rus asıllı ABD'li yazar. İlk eserlerini Rusça yazdı, uluslararası ününü İngilizce yazdığı romanlarla kazandı. En tanınmış eseri Stanley Kubrick ve Adrian Lyne tarafından filme de çekilen Lolita adlı romanıdır. 1899'da St. Petersburg'da aristokrat bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Özel eğitim gördü ve küçük yaşta İngilizce öğrendi. Bolşevikler iktidara geldiğinde aile Rusya'dan ayrılarak önce Londra, sonra Berlin'e gitti. Öğrenimini Cambridge Üniversitesi, Trinity College'de tamamladı. 1923 ile 1940 arasında anadilinde romanlar, hikâyeler, oyunlar, şiirler yazdı ve kuşağının seçkin Rus göçmen yazarlarından biri olarak ün kazandı. 1940 yılında karısı ve oğluyla ABD'ye göç etti ve 1941'den 1948'e kadar Wellesley College'de dersler verdi. 1955'te yayımlanan Lolita'nın dünya çapındaki başarısından sonra, 1959'da Cornell Üniversitesi Rus edebiyatı profesörlüğünden emekli olarak İsviçre'ye yerleşti. İngilizce ilk romanı olan The Real Life of Sebastian Knight'ı 1941'de yayımladı ve bu dili şaşırtıcı bir yaratıcılıkla kullanarak eserlerini İngilizce yazmaya devam etti. Nabokov, 1977'de İsviçre'nin Montreux kentinde öldü. Yazarlığının yanı sıra, ünlü bir kelebek toplayıcısı ve satranç problemleri yaratıcısıdır.