Yeni Yalan Zamanlar 2 / Cep Boy

İnci Aral
"Mor, bir ailenin yıllara yayılmış hikayesini sürükleyici bir aşk ve entrika çerçevesinde yirmi dört saatlik bir zaman diliminde anlatıyor. Altmış sekiz kuşağından, sistemin parçası haline gelmiş işadamı İlhan, kızı yaşındaki Renginur'a tutulup karısını terk edince hırslı baldızının kinini bilemiştir. İlhan'ın hala solcu ama kafası karışık kardeşi Armağan'ın evliliği de sallantıdadır. Kızkardeş Gülcan ise ailedeki ölüm ve intiharlardan sonra umutsuzca alkole sığınmıştır. Aile çevresi, İlhan Sacit'in otelinde, onun evlilik dışı doğan çocuğunun yaş günü dolayısıyla bir araya gelecek, ancak güzel başlayan gece beklenmedik bir cinayetle sona erecektir. İnci Aral, günümüz insanının gerçeğini, bugünden düne yönelerek anlatırken bir büyük yalnızlığı, evliliği odak noktası alıyor ve kadın-erkek ilişkilerinin gizlerini bu bağlamda sorguluyor. İnsanın içsel gerçekliğine yaptığı yolculukları yeni bir dille yazıya aktarırken de özgün bir roman evreni kuruyor. " Yeni Yalan Zamanlar üçlemesinin ikinci kitabı olan Mor, aynı zamanda tarımdan sanayiye geçiş sürecinde insanımızın savruluş ve dağılmalarının ip uçlarını vererek roman kişileri üzerinden 1940'lardan 2000'lere Türkiye'nin toplumsal panoramasını çiziyor."  (Tanıtım Bülteninden)
416 sayfa · İlk Yayın Tarihi: Ocak 2003

6/10 puan verdi
Ben kendi adıma artık bu roman döneminin -salt betimleme ve ruhsal tahliller dönenimin- kapandığını düşünüyorum. Kişisel okuma zevkime de pek hitap etmiyor açıkçası. Özellikle postmodern roman
Morİnci Aral · Kırmızı Kedi Yayınevi · 20191,686 okunma
“Bir şeyin parçası olmalı insan”
6/10 puan verdi
Yeni yalan zamanlar serisinin üç kitabından ikincisi olan kitap. Kitaplar yeşil, mor ve safran sarı. Seri dememe rağmen aslında aralarında bağlantı olmayan bağımsız nitelikte romanlar. Kitabın arka kapağında bir cinayet olacağından bahsediliyor. Gizem romanı olacağını düşünüp bekliyorsunuz. Son sayfalara kadar ise benim nazarımda değinilmiyor. Aslında bir karakter romanı. -Spoiler- İlsa Otel’de oğlu için doğum günü partisi düzenleyen İlhan’ın bir gününü okuyoruz. O bir gün içinde tüm karakterler kendi geçmişlerine yolculuk yaparak iç hesaplaşmalara giriyorlar. Karakterlerin bol bol psikolojik tahlillerini yapmaya çalışan bir yazar görüyoruz. Genel bir melankoli ve dram barındıran bir eser. Arka kapakta bahsedildiği gibi Türkiye’nin 1940-2000 yılları arasındaki toplumsal sorunlarına değinilmesi hususunun kitapta az miktarda yer aldığını düşünüyorum. Mor rengi güç, asalet ve zenginlik gibi kavramları çağrıştırdığı için seçilmiş olabilir. Depresyonu, hüznü, intiharı çağrıştıran renk de mor. Her ikisi de kitapla uyum içinde diyebilirim.
Yeni yalan zamanlar ...
Puan vermedi
Mor ... Yeni yalan zamanlar üçlemesinin ikinci kitabı ... Birbirinden bağımsız üçleme eseri olduğunu okumuştum yeni yalan zamanların. İnci Aral farkıyla kitabı okumuyoruz gene , yaşıyoruz ... 4 çocuklu hayatın çemberinden geçmiş bir adamın ailesinin , geniş kapsamlı ve gözlemli anlatımı... İnci Aral döneminin sosyo-ekonomik , siyasal- kültürel oluşumlarını eserlerinde inceleyen. İncelerken yaşatan , sizi o zamanlara götürebilecek usta bir kalem ... Ve gerçekten yüreğinizle hissediyorsunuz karakterleri ... Onların döneminde yaşıyor , anlıyorsunuz onları ... Büyülü anlatımları, dönem yansımalarını seven bir insanım. O yüzden İnci Aral sevdam hiç bitmiyor ... Yaralı 4 çocuk , savruluslarının acısı , sevemeyişlerin sert kabuğu altında yok edişleri , yok oluşları ... İlhan , Armağan , Bertan ve Gülcan... Kopuk bir aile bağının içinde büyümeye çalışmış 4 kardeş ... Bence aile insanın gelecekteki aile yaşamına çok fazla etki sağlıyor. Çocukluğunu geçirdiğin ev mor'sa sonrası aydınlık bir renk olan sarıya pek fazla dönemiyor... Mor , koyu bir mor kalıyor hep etrafında, ezilmiş bir yaranın oluşturduğu koyu bir mor gibi geçiyor hayat ... Çok buhranlı fakat çok gerçek bir kitaptın gene ... Sonu düşündüğüm gibi oldu ...
Puan vermedi
Mor... İnci Aral'ın Yeni Yalan Zamanlar adını verdiği üçlemenin 2. kitabı... Türkiye'nin sorunlarını kaleme aldığını söylediği bu seri birbirinden bağımsız olarak okunabiliyormuş... . İlk olarak 2004 yılında okumuştum Mor'u içim sıkıla sıkıla .. #güncelikeşfet maratonumuzda da yer verilince tekrar o sıkıntının içine daldım ... Şimdi hakkını yemeyeyim kitabın tabii ... Kişilerin ruhsal durumları, geçmişin kişiliğe etkisi güzel işlenmiş okurken bunu hissediyor okur, kolay da okunuyor kitap ama üst üste bu kadar bunalımlı hayat kaldırılabilir gibi gelmedi bana çok bunaldım okurken‍️... . Kitapta her bölüm farklı bir kişinin gözünden, onun geçmişine gidip sonra "ân"a dönerek yazılmış... Sabah saatlerinde başlayıp ertesi sabah aynı saate kadar, geçmiş bugün döngüsü ile son buluyor yolculuk... . Türkiye'nin tarımdan sanayiye geçiş sürecini, siyaseti, evliliği, kadını ama daha çok erkek dünyasını anlattığı Mor romanı entrikalarla da süslenmiş... . Aslında
Kitap Dünyam
İnci Aral ile yaptığı söyleşiden sonra daha iyimserim kitaba karşı... Gerçekten yazardan düşüncelerini dinlemek kitap için olumlu izlenim bırakıyor ... . Söyleşi gerçekten çok güzeldi. Merak edenler
İnstagram hesabından izleyebilirler...
7/10 puan verdi
Yalın ve akıcı bir dille karşımızda İnci Aral. Yazar genellikle ustaca anlatımı ve akıcılığıyla öne çıkıyor zaten. Bu kitabın özelliğini kendi adıma açıklamak istersem ''herkes farklı bakar, farklı düşünür, farklı hisseder, farklı...'' böyle devam ettiririm. Bize yaşananları ve yaşanılanlar üzerine düşünülenleri her karakterin ağzından ve dünya görüşlerinden gösteriyor İnci Aral. Kurgu çok mu iddialı, sonu çok mu şaşırtıcı? Hayır. Fakat yazarın da böyle bir kaygısı ve isteği yok zaten. O, olayların her pencereden görünüşünü ve bunların karakterleri yaratmasına, etkilemesine daha çok önem vermiş. Kolay okunabilen, güzel tespitleri olan tatlı bir kitaptı. Keyifli okumalar.
Morİnci Aral · Kırmızı Kedi Yayınevi · 20131,686 okunma
9/10 puan verdi
Yazarin okudugum ilk kitabi. Bir gunluk bir olay akisini ve bir ailenin fertlerini, ekonomik sureclerini ve cokusunu hikayelendirmis Inci Aral. Aslinda serinin 2. Kitabiymis, okumaya baslayinca bunu ogrendim ama okurken zorlanmadim. Kolay anlasilir, dili sade. Serinin ilk kitabinida okurum insallah en kisa zamanda. Inci Aral ilk okudum ama son olmayacak kesinlikle. Okumak isteyenlere onerebilecegim bir kitap arti agir romanlarin arasina serpistirilebilecek dinlendirici bir eser... Kitapla kalin...
Morİnci Aral · Epsilon Yayınları · 20031,686 okunma
Puan vermedi
Mart ayının ilk kitabı olan Mor'u @kitapdunyam_1 ailemden 287 kitap dostumla okudum. Ben sevdim Mor, İnci Aral'ın Yeni Yalan Zamanlar üçlemesinin 2. kitabı. Kitap olay örgüsünden dolayı bir türlü akamasa da - zaten 24 saatlik bir zaman diliminde geçiyor- kullanılan dil kolay okunur kılıyor. Ekşın olmaması biraz baysa da betimlemeleriyle ve psikolojik tahlilleriyle çok güçlü bence eser. Yazarın deyimiyle "üzünçlü" bi eser Kitaptaki karakterlerin çok gerçek olmasını, karakterlerin iç dünyasını anlatırken yazarın insanın bam teline dokunmasını bir de bütün karakterlere hem gıcık olup hem sevebilmeyi sevdim. Kitap 2004 Orhan Kemal Roman Armağanı ödülünü almış. Mor leitmotif olarak kullanılmanın dışında rengin anlamını da dibine kadar veriyor. Karakterlerin hüznünü, depresif ruh hallerini yansıtıyor. Zira romanda karakterler bardağın hep boş tarafını gören bireyler... Egeli bir çiftçi ailesinin, evin kadını-annesinin intihar etmesinden sonra nasıl darmadağın olduğunu ve sevgisiz büyüyen çocukların hayata nasıl tutunamadıklarını yazarın gerçekçi bakış açısıyla hissederek okuyoruz.
7/10 puan verdi
Selamlar.
Kitap Dünyam
hocamızın grubuyla bu ay okuduğumuz güncel kitabımız "Mor" oldu. Zaman zaman ara vermek zorunda hissetsem de okunabilir, tercih edilebilir bir kitap diyebilirim. Yazarı ilk kez okuyorum. Kalemi oldukça akıcı ve üslubu özgün bir yazar. Ben kitapta çoğu yerin altını çizdim ve bazı cümlelerin beni gerçekten etkilediğini fark ettim. Bu anlamda kitabı beğendiğimi söyleyebilirim. Kitap, yirmi dört saatlik bir zaman diliminde bir ailenin başına gelen olayları ama olaylardan ziyade duygu ve düşünceleri aktarıyor bize. Evlilik konusu, yaşanılan hayal kırıkları, beklentiler ve gerçekler...Tam bu anlamda kitap hakkında bazı eleştiriler yapmak istiyorum. Kitapta ona yakın karakter var ve yazar bu karakterlerin hepsine değinerek onların düşüncelerini, duygularını, geçmişe yönelik yaşantılarını anlatıyor. İnsanların ruh tahlillerinin olduğu kitapları çok severim ama burada yazar sayfaları tamamen bununla dolduruyor. Olay akışından ziyade psikolog edasıyla insanların kalplerini okuyoruz, onları anlamaya ve hislerini çözmeye çalışıyoruz. Bu kitabın tamamına yayılınca da ara ara çok sıktığını da nacizane belirtmek istiyorum. Tabi severek okuyanlarınız mutlaka vardır. Ama keske yazar geçmişe dönüşler ve duygu durumlarını bu kadar fazla anlatmasaydı belki daha kolay okunabilirdi. Okumak isteyenler için şimdiden keyifli okumalar diliyorum.:) Alıntı "Aşk, yalnızlığımızın farkına varmak dışında nedir ki zaten?"
6/10 puan verdi
İnci Aral’ı severim. Ama bu kitabı sevmemenin tek bir nedeni var. Oda şu aslında; bir günlük zaman diliminde tek tek karakterleri belirli bir bölümde kendi ağızlarından dinlememizle birlikte “olayları algılayışımıza ve kişileri karşı olan anlayışımıza” katkı sağlayacağına inanmam. Ortada bir aldatma varsa bunu hem adam açısından hem aldatılan kadın açısından hem de ikinci kadının bakış açısından görebiliyoruz. Kitap okumanın temel faydalarından birini çok güzel salıyor bu nedenle. Empati yeteneğinizi artırıyor. insanları anlamaya çalışmayı ve olaylara farklı pencerelerden bakabilmeye yardımcı oluyor. Ayrıca zevkli bir okumaydı. Evet sonu tahmin edilebilir ama bence yazarın böyle bir kaygısı olmamış zaten.
Morİnci Aral · Epsilon Yayınları · 20031,686 okunma
416 syf.
3/10 puan verdi
Mor... bu kitabı aslında adından ötürü merak edip okumuştum. Kitaptaki karakterler 50-60 yaşlarında olmalarına rağmen ve yazar da bunu bir kaç kez dile getirmesine rağmen olayların gidişatına, karakterlerin davranışlarına göre yaş sınırı kafamda hep 30 lardaydı yani karakterler kafamda hep genç olarak canlanıyordu.
Morİnci Aral · Kırmızı Kedi Yayınevi · 20131,686 okunma

İnci Aral
İnci AralYazar · 31 kitap
27 Kasım 1944 tarihinde Denizli'de doğdu. Ankara'da Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümünü bitirdi. Samsun, İzmir ve Manisa'da öğretmenlik yaptı. İlk öykü kitabı 1977 yılında yayınlanan "Ağda Zamanı"dır. Bu kitap, 1980 yılında Akademi Kitabevi İl Kitap Başarı Ödülü aldı. 1983 yılında Kahramanmaraş'taki toplumsal olaylar hakkında yazdığı "Kıran Resimleri" ile Nevzat Üstün Öykü Ödülü'nü aldı. Kıran Resimleri 1989 yılında Fransızcaya çevrildi. Yazar, 1992 yılında Ölü Erkek Kuşlar adlı romanı ile Yunus Nadi Ödülü'nü kazandı, 2002 yılında yayınlanan romanı Mor ile Orhan Kemal Roman Armağanı'nı aldı. 1994'te yayımladığı Yeni Yalan Zamanlar, 2002'de yayımlanan Mor ve 2007'de yayımlanan Safran Sarı romanını Yeni Yalan Zamanlar başlıklı bir üçleme haline getirdi. Eserleri Roman - Ölü Erkek Kuşlar (1992) – Yunus Nadi Ödülü - Yeni Yalan Zamanlar (1994) - Hiçbir Aşk Hiçbir Ölüm (1997) - İçimden Kuşlar Göçüyor (1998) - Mor (2002) – Orhan Kemal Roman Armağanı - Taş ve Ten (2005) - Safran Sarı (2007) - Sadakat (2010) - Şarkını Söylediğin Zaman (2011) - Unutmak (2009) Öykü - Ağda Zamanı (1980) - Kıran Resimleri (1983) - Uykusuzlar (1984) - Sevginin Eşsiz Kışı (1986) - Gölgede Kırk Derece (2003) - Anlar İzler Tutkular (2003) - Ruhumu Öpmeyi Unuttun (2006) - Unutmak (2008)
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.