Motorlukuş

Cahit Zarifoğlu

Dünya yüzünde, insandan daha zalim, daha vahşi başka bir mahluk yoktur.
2022 113. kitabı
Okunma: 12 Kasım 2022 12:05
Neden bu başlığı seçtim! Kulağa fazla acımasız geliyor değil mi? Eser beş farklı kurgudan meydana geliyor ve bunların çoğunun ana fikri insanın zalimliği, öldürücülüğü ve vahşiliği... Sizlere bu kurguları spoiler vermemeye çalışarak, ana fikirlerine değinerek ve beni düşündüren soruları da ekleyerek vermeye çalışacağım. İlk kurgu: Motorlukuş Teknoloji büyük bir velinimet değil mi? İnsanlar gidecekleri yerlere çok daha hızlı gidebiliyor, haberler daha hızlı ulaşıyor. Peki bu hız neler kaybettiriyor bizlere? Bizi nerelere sürüklüyor? Farkında olmadan nasıl bir parçamız haline geliyor? Bu sorulara kendisine motor takılana kadar özgürce yaşayan bir kırlangıç vesilesiyle cevap buluyoruz. "Annemin dizinin dibine oturayım da bir daha dışarı çıkmayayım." (s. 10) İkinci kurgu: Dünyanın En Vahşi Hayvanı İlk olarak ne geldi aklınıza? İnsan değil mi? Bunu görmemizi sağlayan başarılı bir bölüm... "Dünya yüzünde, insandan daha zalim, daha öldürücü, daha vahşi başka bir mahluk yoktur." (s. 24) Üçüncü kurgu: Tilki ile Aslan Bir canlıda diğer canlılara hükmetmek için hangi özellikler olmalı? Güç yeterli mi? İnsan hayvan ilişkisi nasıldır? İnsanın kendini, yüreğini denetlemesinin önemi... Dördüncü kurgu: Kırmızı Gözlü Kara Yılan Sanırım en çok etkilendiğim bölüm burasıydı. Güç, büyüklenme, hükümdarlık...
Hikaye
2024 6. kitabı
Okunma: 09 Ocak 2024 20:36
Herkesin okuması gereken çok güzel bir hikaye kitabı. O kadar iyi mesajlar var ki kitapta. İçinde birbirinden güzel 5 tane öykü var. Okumak için her yaş grubuna uygun bence.
2025 273. kitabı
Motorlu kuş, birbirinden güzel beş tane öykünün bulunduğu çok güzel bir kitap. Çocuklar için temel değerlerin anlatıldığı, öğretildiği içten ve samimi öyküler bulunuyor içinde. Okumak için her yaş grubuna da uygun bir kitap bence. Ben okurken çok keyif aldım sizlere de tavsiye ederim... Cahit Zarifoğlu Motorlu Kuş
Alıntı
Biz İnsanlar
2025 17. kitabı
Yavru karayılan tam bir asır daha yaşadı ve hiçbir zaman on beş yaşındaki insanın, kaval çalmayı bırakıp, yerden bir taş alarak, açık ağzı ve büyümüş gözleri ile pırıl dikkat kendilerine doğru yekinişini unutamadı. Diğer insanların çağrısını da unutmadı. Onların ''Yılan'' kelimesini duyar duymaz acele toparlanışlarını ve ellerine taşlar ve sopalar alarak öldürmeye gelişlerini unutmadı. Ve girdikleri kovuğa sopalarını sokup karıştırışlarını hiç unutamadı.
Duygu ve Düşünce
·88 syf.·
2024 173. kitabı
Motorlu Kuş Cahit Zarifoğlu Cahit Zarifoğlu tarafından yazılmış bir hikaye kitabı. Kitap 5 tane kısa hikâyeden oluşuyor ve hepsinden de bir mesaj verilmeye çalışılmış üçünde direkt insan vahşi yaratık mesajı veriliyor diğer ikisinde de hırsın ve kibrin bu tip özelliklerin kötü olduğu öğütüleniyor. Ama bence çok karmaşık hikayelerdi büyükleri dâhi okurken anlamsal olarak yoruyor, çocuklar okurken daha da zorlanabilir. Açıkçası ben pek beğenemedim en nihayetinde iyi insanlarda vardır herkes kötü mü? Herkes kötü olsa bu dünyada yaşanabilir mi?
Motorlu KuşCahit Zarifoğlu · Gonca Yayınları · 20051,345 okunma
2018 52. kitabı
Bazen direkt nasihat verilmez, "Şöyle böyle olur yapma!" denmez.. Ufak hikâyelerle anlatılır.. Özellikle de aç gözlülük, hırs.. Güzel bir kitap.. Okunmalı..
Şiir
Gelecek İnşasında Nasihat ve Öykü
2025 182. kitabı
Okunma: 24 Kasım 2025 17:06
Cahit Zarifoğlu Motorlu Kuş kitabında çocuklara hem öğüt verirken hem de dönemim siyasi angajmanlarını da imgelem yoluyla çocuk olmayanların zihinlerindeki tarihsel ve kültürel noktalara referans vermiştir. Böylelikle kitap; ne kadar çocuk kitabı gibi dursa dahi aslında yetişkinler içinde ders alınması gereken açılar sunmuştur. Öykülerin temelinde yatan öğüt, nasihat gibi kavramların günümüz modern dünyası içeriğinde düşünüldüğünde geçmiş ile gelecek bağlarımızın kopukluğu, nesillerin birbiri arasındaki iletişimsizliği ve bireyler arasındaki anlam kavrayışının sekteye uğradığı da görülmektedir. Bu açıdan Motorlu Kuş okuycunun zihnine hem fikir tohumları sunaraken hem de Cahit Zarifoğlu kendi düşünce ikliminin anlatımınında göstergesi olmuştur. Sonuç olarak Cahit Zarifoğlu Motorlu Kuş eserinde çocuklar üzerinden bir nevi gelecek inşası temeli de atmak istediğini de açıkça belli etmiştir. Bu inşa ile birlikte hem birey hem aile hem de toplumsal norm ve formları bağlı olduğu tarihsel, kültürel ve inanç siferi içinde anlam ve mana diyalektiğiyle çocukların ruhlarına, anlam dünyalarına ve ruhlarına dokunmayı amaçlamıştır.
Duygu ve Düşünce
2018 19. kitabı
Okunma: 09 Nisan 2018 18:11
2020 6. kitabı
Okunma: 11 Ocak 2020 21:03
Cahit Zarifoğlu şiirlerindeki kapalı anlatımının tam tersine çocuk kitaplarında açık bir anlatım seçmiş. Genel olarak çocuk kitapları, şair bakışının yansıdığı, zekice yazılmış, önce yetişkinlerin çocukluğuna yönelik kitaplardır. Çocukların ilerideki yetişkin hallerine yazmıştır. Çocuk kitaplarının büyükler tarafından okunup beğenilmesinin sebebi de budur. Fantastik türde modern masallardır. Motorlu Kuş kitabında soyut olan durumu, somutlaştırıp anlatmaya çalışmıştır. Çocukların dünyasında büyüklerin dünyasını anlatır. Yetişkinlerin dünyasını çocuğa göreleştirir. Çocuğa yetişkinlerin dünyasını açıklar. Küçük Kara Balık'ın yazarı Samed Bahrengi, Pinokyo'nun yazarı Carlo Collodi ve Küçük Prens'in yazarı Antoine de Saint-Exupéry gibi Zarifoğlu da çocuk diline uygun, önce yetişkinlere sonra çocuklara yazmıştır. Motorlu kuş kitabında 5 farklı masal vardır. Ne kadar çocuk kitabı olsada büyüklerin ana fikir çıkarımları daha farklıdır. Bir kırlangıca bazı yaratıklar tarafından bir küçük motor takılır. Kırlangıç çok sevinir buna. Zamanla kırlangıçlığını unutur. Kanatları güdükleşir, bedeni motoru etiyle kavrar. Motorun kuvvet levhasını gagalamaktan dolayı gagası özelliğini kaybeder. Günün birinde kırlangıç ölmesin diye son çare olarak motorun çıkarılmasına karar verilir. Ama eski haline dönemez. Bu masal çok çok hoşuma gitti.
2019 11. kitabı
İnce ince dokunuşlarıyla, Çok güzel bir hikaye kitabı. Büyüklerin de okuyabileceği, okurken de öğrenebileceği yahut hatırlayacağı bazı gerçekleri de dokunurmuş üstad.. " Baş dediğin, çıkarınca bu fötr şapkayı, bir sopa. Kalın, kupkuru beyinsiz bir kafa. Nasıl da uyuyor bu şapka ona " syf: 31

Cahit ZarifoğluYazar · 35 kitap
Abdurrahman Cahit Zarifoğlu, Türk şair, yazardır. Aslen Kahramanmaraşlı'dır. 1940 yılında Türkiye'nin başkenti Ankara'da doğmuş olan şairin çocukluğu Kahramanmaraş'ta geçmiştir. Edebiyata, Kahramanmaraş Lisesi'nde iken şiir ve kompozisyon yazarak başlamış, lise sonrasında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı bölümünde okumuş ve buradan mezun olmuştur. Öğrenciliği sırasında çalışmak zorunda kalınca, sayfa sekreteri olarak çalışmış yine bu dönemde Diriliş Dergisinde çeşitli şiirleri yayımlanmıştır. 1976'dan sonra, kurucularından olduğu, Mavera Dergisinde şiirleri, birkaç hikâyesi, senaryo çalışmaları, günlükleri ve "Okuyucularla" ismini verdiği sohbetleri yayımlanmıştır. Değişik zamanlarda ilkokul öğretmen vekilliği ve Almanca öğretmenliği yapmasının yanı sıra, Mavera Dergisi'ni çıkartmaya başladığı süreçte TRT Genel Müdürlüğü'nde mütercim sekreter olarak da görev almıştır. 1987 yılında vefat etmiştir. Mezarı Beylerbeyi'ndeki Küplüce mezarlığındadır. “Yedi Güzel Adam” adıyla anılan isimler Türk edebiyatına damga vuran Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Rasim Özdenören, Nuri Pakdil, Mehmet Akif İnan, Alaeddin Özdenören ve Ali Kutlay'dır. Yolları Kahramanmaraş'ta kesişen 7 Güzel Adam'ın eğitim gördüğü 169 yıllık tarihi Maraş Lisesi 2019 mart ayında müzeye çevrilmiştir.