Mürebbiye
2025 32. kitabı
Okunma: 26 Şubat 2025 02:09
mürebbiye'yi okumadıysanız bir an önce okuyun yazarın dili şahısları ve olayları tarifi enfes kitabı okurken bir sonraki sayfayı merakla bekliyorsunuz güzel tasnifler ile anlatılmış bir şekilde roman kitap hakkında söylenecek daha çok şey var fakat söylenmesinden ziyade okunması lazım sıkılmadan kitabı okuyorsunuz Fransa'da yaşayan bir hayat kadınının ülkemize gelmesi ve bir evde çocukların eğitimi ile ilgilenmeye başlaması fakat içindeki duygular ile evde yaşayan diğer erkekler ile ilişki kurması 5 erkek ve 1 kadın enteresan olaylar her kitapta olduğu gibi bu kitapta da ders çıkartılan bir çok konu var
MürebbiyeHüseyin Rahmi Gürpınar · İBB Yayınları (Kültür A.Ş.) · 202111,2bin okunma
·208 syf.·
2025 34. kitabı
Türk klasikleri böyle olmamalı diyeceğim ama yazıldığı dönemi göz önünde bulundurursam bundan fazlasını beklememeliydim sanırım. Anlatımda zaman zaman konu ile alakasız öyle yersiz ayrıntılara giriliyor ki ben ne okuyordum diyor okuyucu. Konusuna zaten hiç girmeyeceğim .......
2023 20. kitabı
Okunma: 10 Eylül 2023 22:24
Mürebbiye, Hüseyin Rahmi Gürpınar’dan okuduğum ikinci romandı. Konusuna bile bakmadan okumaya başladığım için içeriğinin beni epey şaşırttığını söyleyebilirim Kitapta, Fransa’da fahişelik yapan Anjel’in İstanbul’daki bir yalıda mürebbiyelik yapmaya başlaması anlatılıyor. Çakma matmazel, evdeki erkekleri kendine aşık edince de ortalık karışıyor. Yazarın anlatımı ve kitaptaki diyalogları çok samimi buldum. Dönem kitaplarını, dönemin yazarlarından okumayı sevenler bu klasiğe de bir şans verebilir
2025 69. kitabı
Hüseyin Rahmi Gürpınar / Mürebbiye İnsan şartlarını değiştirse de zihniyetini değiştirmezse neyse odur. Gürpınar #Mürebbiye kitabıyla hayatını değiştirmek için bir fırsat yakalayan ama yine özüne dönen bir kadının yaşadıklarını ve yaşattıklarını anlatıyor. Fransa’da yaşayan Anjel, annesinden miras gibi aldığı fahişelikle yaşamını sürdürüyordu. Tüccar bir adamla beklenenden uzun süren ilişkisi sayesinde fırsat olarak gördüğü İstanbul’a onunla kısa bir süreliğine gelir. Aldatırken adama yakalanıp beş parasız kapı dışına atılır. Saygın bir Fransız ailesinin kapısını çalıp kendini namuslu ve mağdur olarak gösterir. Mürebbiyelik yapmak amacıyla geldiğini söyleyip bir hikaye uydurur. Ailenin yardımıyla, saygın ve zengin biri olan Dehri Efendi’nin çocuklarına eğitim vermek için mürebbiye olarak işe başlar. Hem daha fazla kazanır hem de eğlenirim düşüncesiyle mürebbiye olarak başladığı işinde evdeki tüm erkeklerin kalplerini kazanmayı hedefler. Aşkın insanları nasıl kör ettiğini ve nasıl birbirine düşürdüğünü anlatan trajikomik bir konusu var. Adamların saflığına mı ya da kadının şeytanlığına mı daha çok sinir olduğumu bilemiyorum. Konu Anjel gibi karakterler olunca finalde pek süpriz olmuyor. Yeşilçam tadında, akıcı ve güzel bir eserdi. Keyifli okumalar…
MürebbiyeHüseyin Rahmi Gürpınar · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202511,2bin okunma
Baş Belası Mürebbiye
·164 syf.·
2026 14. kitabı
Mürebbiye, Türk yazar Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın 1897 yılında yayımlanan romanı. Osmanlı’nın son dönemlerinde geçen romanda Batılılaşma çabalarının toplum üzerindeki etkisi görülüyor. Fransız bir hayat kadını olan Anjel, varlıklı bir ailenin yanında mürebbiye olarak çalışmaya başlar. Anjel, zamanla cazibesini kullanarak ailedeki tüm erkekleri baştan çıkarır ve birbirlerine düşürür. Kitap, dönemin toplumsal ve kültürel yapısını iyi resmetmiş. Güldürürken düşündüren bir anlatımı var. Keyifle okudum. Klasik Türk edebiyatını sevenlere tavsiye ederim. MürebbiyeMürebbiye Hüseyin Rahmi GürpınarHüseyin Rahmi Gürpınar
2023 26. kitabı
Okunma: 16 Kasım 2023 03:13
Mürebbiye, benim okuduğum ilk Hüseyin Rahmi eseri. Başlangıç kitabı olarak iyi bir seçim yaptığımı düşünüyorum. Dili çok akıcı, kurgusu çok sürükleydi. Neşeli kalemi, okuru kendisine bağlayan cinsten. Okurken bol bol kahkaha atacaksınız :) Eser, Mürebbiyemiz Anjel’in hayat hikayesiyle başlıyor. Gayrimeşru bir çocuk olan Anjel, annesinin yolundan giderek, kendi yurdunda (Fransa) fahişelik yaptığı sıralarda gebe kalıyor ve Fransa’da başlayan hikayesinin, Dehri Efendilerin konağına gidişindeki kırılma burada başlıyor. Sevgili Anjelimiz bin bir takla atarak Dehri efendi beylere kendisinin iyi bir ailede yetişmiş, namus timsali, iyi eğitimli bir genç kadın olduğuna ikna ediyor ve konakta iki küçük çocuğa eğitim vermek üzere hop diye mürebbiye oluveriyor. Fakat alışmışın kudurmuştan beter olduğunu bir kez daha bize kanıtlamak istercesine o da asla durmuyor ve konakta bulunan tüm erkekleri, konağa hanım olmak bolluk içinde yaşamak, eski hayatını yeniye taşımak arzusuyla gözüne kestiriyor ve hepsi birbiriyle akraba olan bu erkekleri hiç gocunmadan parmağında oynatıveriyor. Dehri efendi, konağın sahibi. Hepsine sözü geçiyor. Sanırsınız ki dünya iyisi, dünya bilgesi, ahlaksızlığa, terbiyesizliğe, cahilliğe asla tahammülü yok. Tavsiye üstüne tavsiye veriyor herkese. Fakat gelin görün ki, kim neyi çok konuşuyorsa, onda konuştuğu şeyin noksanlığına bakın demişler. Çok da iyi söylemişler. Varın gerisini siz okuyup öğrenin. Bu hikayenin sonu nereye varır ?
Yalı Çapkınları
2023 6. kitabı
Okunma: 01 Nisan 2023 11:57
Âleme ahlak dersi vereyim derken ahlaksızlık bataklığına düşüp de tâ dibini boylayanlar da görülmemiş değildir. Gerçekten de eserimiz tam bir yalı çapkınlarından oluşuyor. Bir değil, iki değil, üç
Murabiye
2022 80. kitabı
Okunma: 06 Eylül 2022 23:41
Biz insanlar ne kadar tuhaf, aciz ve sefil yaratıklarız. Milletimiz, ırkımız ne olursa olsun, bir ahlaksızlığı, yolsuzluğu, cahilliği ilk önce kınarız, ayıplarız ama kaderin cilvesi ki aynı şeyi
Roman
2026 39. kitabı
Okunma: 17 Mayıs 2026 14:32
Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın "Mürebbiye" romanı, en dikkat çekici toplumsal hiciv anlatılarından biridir. İlk kez 1899’da yayımlanan eser, Osmanlı’nın son dönemindeki Batılılaşma merakını, ahlaki çöküşü ve gösterişçi “alafrangalık” anlayışını oldukça sert, fakat mizahi bir dille eleştiriyor. Romanın ana karakteri Fransız mürebbiye Anjel. Dehri Efendi’nin konağına çocuklara eğitim vermesi için gelen bu kadın, kısa süre içinde evdeki erkeklerin zaaflarını keşfediyor. Böylece ronan, “yasak ilişki” hikâyesiyle eş zamanlı erkek egemen ikiyüzlülüğün, yozlaşmış aile yapısının ve körü körüne Batı hayranlığının eleştirisiyle ilerliyor. Hüseyin Rahmi Gürpınar, karakterleri günlük konuşma diliyle çok canlı biçimde kuruyor. Bu yüzden roman hem dönemin sosyal yapısını belgeleyen gerçekçi bir metin hem de keskin bir taşlama örneği olarak değerlendirilebilir. Özellikle konaktaki erkek karakterlerin zaafları üzerinden kurulan ironi, romanı bugün bile güncel hissettiriyor. Eser döneminde tartışma yaratmış ve bir süre yasaklanmıştır. Bunun nedeni, toplumun “ahlak” anlayışını doğrudan hedef alan cesur anlatımıdır.
2021 40. kitabı
Hüseyin Rahmi Bey'in akıcı , herkes tarafından anlaşılabilen dili ve ders verirken güldürmesi, samimiyeti beni sevindiriyor . Sanki karşım da oturmuş hikâyeyi onun ağzından dinliyor hissine
MürebbiyeHüseyin Rahmi Gürpınar · Anonim Yayınları · 201611,2bin okunma

Hüseyin Rahmi GürpınarYazar · 100 kitap
17 Ağustos 1864 tarihinde İstanbul'da doğdu. Hünkâr yaveri Mehmet Sait Paşa'nın oğlu olan Hüseyin Rahmi, üç yaşında iken annesinin ölümü üzerine, Girit'te bulunan babasının yanına gönderildi. İlkokula başladı ancak babasının evlenmesi üzerine altı yaşında tekrar İstanbul'a anneannesinin yanına gönderildi ve eğitimine burada devam etti. Yakubağa Mektebi, Mahmudiye Rüşdiyesi ve idadide okuyan Hüseyin Rahmi, tarihçi Abdurrahman Şeref Bey'in himayesiyle Mekteb-i Mülkiye'ye girdi (1878). Okulun ikinci sınıfında iken ciddi bir hastalık geçiren Hüseyin Rahmi buradaki öğrenimini yarıda bıraktı (1880). Kısa bir süre, Adliye Nezareti Ceza Kalemi'nde memur, Ticaret Mahkemesi'nde Azâ Mülazımı olarak çalışan Hüseyin Rahmi hayatını kalemiyle kazanmaya çalıştı. 1887'de Tercüman-ı Hakikat gazetesinde yazmaya başlayan Hüseyin Rahmi, ardından İkdam ve Sabah gazetelerinde mütercim ve muharrir olarak çalıştı. II. Meşrutiyet döneminde 37 sayı süren Boşboğaz ve Güllâbi adlı bir gazete çıkardı. İbrahim Hilmi Bey ile birlikte çıkardığı Millet gazetesi de uzun ömürlü olmadı. 1925-1927 yılları arasında yayımlanan Türk Kadın Yolu adlı derginin yazarları arasındaydı. Sonraki çalışmalarını İkdam, Söz, Zaman, Vakit, Son Posta, Milliyet ve Cumhuriyet gazetelerine neşretti. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 5. ve 6. dönemlerde Kütahya milletvekili olan Hüseyin Rahmi, ömrünün son otuz bir yılını geçirdiği Heybeliada'daki köşkünde 8 Mart 1944 tarihinde öldü ve oradaki Abbas Paşa Mezarlığı'na defnedildi. Edebiyat hayatı Hüseyin Rahmi Gürpınar; İstanbul halkının toplumsal, töresel yaşantılarını, aile geçimsizliklerini, batıl inançlarını, yaşadığı çağdaki Türk toplumunun geçirmekte olduğu krizleri hümuristik bir mizah dehasıyla anlatır. Servet-i Fünûncuların yaşıtı olduğu halde, ayrı bir sanat görüşünü sürdürür. Romanlarındaki kahramanların çoğu 19. yy sonu İstanbul'un canlı, renkli insan, hayat manzaralarıdır. Eserlerinde Anadolu yoktur. Mizahı, güldürücü olduğu kadar, gülünç yönlerimizin yansıtılması, hicvedilmesi için gerekli bir araçtır. Hüseyin Rahmi, seçtiği tipleri seviyelerine uygun, ustaca konuşturur ve olayları gülünçlü, acıklı yönleriyle belirtir. Kuvvetli bir gözlem gücü vardır. Realist, natüralist bir görüşle "toplum için sanat" yapar. Ertem Eğilmez tarafından 1976 yılında çekilen Süt Kardeşler sinema filminin konusu Hüseyin Rahmi'nin Gulyabani (1913) isimli romanından uyarlanmıştır. Bağımsız sanatçılardan biri olarak da anılır. Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın romanları ve öyküleri yeni nesiller tarafından da kolayca anlaşılabilmesi için 1960 sonrasında içinde Mustafa Nihat Özön'ün de yer aldığı bir edebî kurulca sadeleştirilmişti. Bu sadeleştirme kimilerince yerinde bulunurken kimileri de özgün dilin dokunulmadan bırakılması gerektiğini savunmuşlardı. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Hüseyin_R...