Mutlu Prens

Oscar Wilde

Mutlu Prens
2026 56. kitabı
Oscar Wilde bu masalda çocuklara hitap ediyor gibi görünür ama aslında toplumun bencilliğini ve gerçek merhametin ne olduğunu anlatır. Mutlu Prens heykelinin altınlarını ve değerli taşlarını fakirlere dağıtması, insanın gerçek değerinin sahip olduklarında değil, verdiklerinde olduğunu gösterir. Bu hikâye masal gibi başlar ama sonunda okuru derinden sarsar. Çünkü Wilde bize şu soruyu sordurur: Gerçekten mutlu olan kimdir?
Mutlu PrensOscar Wilde · Parodi Yayınları · 202429,8bin okunma
Tehlikeli Bir Kitap!
2021 10. kitabı
Okunma: 24 Haziran 2021 12:25
Müthiş bir kitap... Benim okuduğum baskı Türkiye İş Bankası'nın Modern Klasikler serisindendi. Kitabımızda beş öykü yer alıyor: -Mutlu Prens
Mutlu PrensOscar Wilde · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202429,8bin okunma
2024 92. kitabı
Okunma: 26 Kasım 2024 21:36
Hikaye, yazarın ince mizahı ve derin insani temalarıyla bir masal formatında yazılmıştır. “Mutlu Prens,” bir şehrin meydanındaki görkemli heykel olan Mutlu Prens ile bir kırlangıcın dostluğunu konu
Mutlu Prens Kitap İncelemesi
2019 24. kitabı
Çocuk kitabıymış bu, çocuklar için yazılmış... İnceleme metni girmeye geldiğimde öğrendim bunu. Okurken içimden "Tam çocuklara okunacak kadar 'güzel' öyküler." demiştim. Bu girişim yanlış anlaşılmasın sakın! Alın okuyun, gerçekten harika bir kitap. Okurken sürekli alıntılama yapasım gelip durdu. Kitap öyküler bütününden oluşuyor. En uzun öykümüz bile 15 sayfa yoktur sanırım. Alıntılara bakarken başka bir baskısının 250 sayfa civarında olduğunu gördüm; oysa benim baskım 50 sayfaydı. Keşke uzun hali olduğunu daha önce fark etseymişim diyorum. Her biri birbirinden güzel öykülerdi. kitaba adını veren mutlu prens öyküsünden çok, 'bülbül ve gül' ile 'vefalı dost' öyküsünü sevdim. Bana göre 5 öykü içerisinde gerçekten dikkat çekiyorlar. Gerçek hayat da öyledir çünkü... Siz başkasının mutluluğu için hayatınızı verseniz bile o mutluluk kaynağına hevesini kaybedince sizi bir köşeye atabilir. Veyahut dost sandığınız, siz fedakarlık yaparken sadece kendi çıkarlarını düşünen tilkiler yok mudur şu hayatta? Ben kitabı gerçekten çok sevdim. Dediğim gibi keşke elimde uzun hali olsaymış. Okurken zevk alacağınız bir kitap bana sorarsanız. Tavsiye ederim, Keyifli okumalar ^-^
hikaye kitabinda spoiler olur mu bilmiyorum ama sayilabilir glb
2024 47. kitabı
Okunma: 08 Eylül 2024 14:16
harika fisek>vefali dost>mutlu prens>bulbul ve gul>bencil dev seklinde bir siralamam var. sanirim ben bu hikayeleri daha once okumustum galiba. bencil devle harika fisek'i okudugumu hatirlamiyorum sadece ama belki onlari da okuyup unutmusumdur bilemeyecegim,, genel olarak alttan mizahla kondurdugu laf sokuslari sevdim. harika fisek beni cok eglendirdi. vefali dost asiri sinir bozucu olsa da demeye calistigi seyi cok begendim. ayrica karisinin degirmenciyi din adamlarina benzetmesi detayi da cok yerinde olmus. mutlu prens'i ilk okudugumda cok dalga gectigim bir hikayeydi. dalga gectigim konu da kirlangic'in kamis'a asik olmasi olayiydi. niye tek oraya takilmistim bilmiyorum, kucuklugume verecegim. bulbul ve gul ASİRİ uzucu. milletin salakligini ceken bulbul'e cok uzuldum. ve bencil dev'i begenmedim. yani. bilmiyorum. cok basit geldi. dev'in cocuklara bahcesini acmasi cocuk yokken kis olmasi vs guzel ama "ben de simdi seni kendi bahceme goturecegim, cennet bahcesine" hmm oyle mi.. tamam (ok isareti) bu kadar galiba. michellemichelle 'in "kitap kulubu?" benzeri seyiyle okuduk, kisaca fikirlerimi ozet gecme ihtiyaci hissettim.
Mutlaka okuyun okutturun.!
2023 90. kitabı
Okunma: 16 Mayıs 2023 22:11
Bana kalırsa Oscar Wılde'ın yazmış olduğu sınırları, aşan harikulade bir eser. Kitap içeriği beş kısa hikayeden oluşuyor. Bu beş hikaye sırasıyla: -Mutlu Prens -Harika Fişek -Bencil Dev -Bülbül ve Gül -Vefalı Dost şeklinde bolca alegori içeren, ders verici nitelikte kurgusal hikayelere yer verilmiş. Ancak beni en çok etkileyen "Mutlu Prens, Vefalı Dost, Bülbül ve Güldü." Yazar bencilliği ve duyarsızlığı o kadar güzel gözler önüne sermiş ki adeta insanı büyülüyor. Büyülerken de düşündürüyor. Hatta itiraf etmek gerekirse kitaptaki bencil kişilerin, kendilerini ustalıkla savunmaları neredeyse beni bile ikna edecekti. Böyle bir savunmayı ben hakim karşısında görmedim. :) Bütün okurlara tavsiye ediyorum.
Kurgu
2022 39. kitabı
Okunma: 28 Aralık 2022 00:00
O. Wilde'nin 1888 yılında yayımladığı kitap çocuk hikayeleri gibi gözükse de hedef kitlesi herkesi kapsayan Wilde'nin intak (konuşturma) sanatını kullanarak anlattığı beş kısa hikayede dostluk, aşk, iyilik, vefa, bencillik gibi konular ustaca işlenerek dünyaya sosyal mesajlar da vermeyi ihmal etmiyor. Keyifli okumalar."
Okuduğum en iyi öykü kitaplarından biri
2024 56. kitabı
Okunma: 09 Eylül 2024 23:23
Bu kitap ile michellemichelle’in düzenlediği okuma etkinliği sayesinde tanışmıştım. İyi ki de okuma etkinliğine katılmışım çünkü kitabı gerçekten çok beğendim. Normalde birden fazla öyküden oluşan kitapları pek sevmem (romancıyım) ama bu kitap bir istisna. Mutlu PrensMutlu Prens’in bu baskısında 5 tane öykü var: Kitaba ismini veren Mutlu Prens, Harika Fişek, Bencil Dev, Bülbül ve Gül ve Vefalı Dost. Vefalı Dost en sevdiğim öykü oldu. Mutlu Prens ve Harika Fişek de güzeldi ama Bencil Dev ile Bülbül ve Gül’ü o kadar fazla sevmedim. Hikayelerle ilgili yorumlarıma gelecek olursak: (Spoiler içerebilir) Mutlu Prens’in öyküsünü daha önce duymuştum. Küçükken tabletimdeki bir uygulamadan İngilizce olarak masal dinlerdim. Mutlu Prens masalını de ilk defa o uygulamadan öğrenmiştim. Gerçekten üzücü bir hikayesi var. Harika Fişek’teki Fişek karakteri narsistin tekiydi. Herkes tarafından sevildiğini düşünmesi ve kendini başkalarından üstün görmesi sinirimi bozdu. Vermek istediği mesaja bayıldım. Bencil Dev öyküsü bana basit geldi, vermek istediği mesaj da diğerleri kadar güzel değildi bence. Bülbül ve Gül’deki yanan karakter bülbül oldu. Sırf bir tane öğrenci sevdiği kızla dans edebilsin diye kendini feda etti. Vefalı Dost’taki değirmenciye vefalı dost dışında her şey denebilir bence. Adam; gerçek dostlar şöyle yapar, gerçek dostlar böyle yapar diye diye küçük Hans’ı bildiğiniz sömürdü ya. Bana bir yerden tanıdık geldi ama…neyse. Kitabı genel olarak beğendim, bu kitabı ve aynı yazarın Dorian Gray'in PortresiDorian Gray'in Portresi adlı kitabını şiddetle tavsiye ederim.
2024 42. kitabı
Okunma: 28 Nisan 2024 11:09
İçerisinde 5 tane masal tadında olan kısa öyküler yer alıyor. "Vefalı Dost" favorim oldu. Her öyküden çok güzel ana fikirler çıkartılabilir. Neredeyse hepsinin sonunda ölüm olduğu için çok küçük olan çocuklar için okuması sakıncalı olabilir mesela kalbine diken batarak ölen bülbül, soğukta ölen Hans gibi.
2023 28. kitabı
Okunma: 19 Mart 2023 13:44
Uzun bir sütunun tepesindeki Mutlu Prens heykeli, arkadaş olduğu Kırlangıç’tan safir gözlerini kibritçi kıza, kılıcının kabzasındaki yakutu terzi kadına ve diğer ihtiyacı olanlara ulaştırmasını ister. Göçünü erteleyen Kırlangıç, Mısır’a doğru kanat çırparken ardında mutlu bir prens mi bırakacaktır? Yoksa tam tersimi ? Kitapta toplam da 5 hikaye vardır .. Bülbül ile Gül Bencil Dev Candan Dost ve Muhteşem Roket…. Benim fikrim bi şans verilebilir tadımlık olarak okunası bir kitap Herkese keyifli okumalar …

Oscar WildeYazar · 87 kitap
16 Ekim 1854 yılında doğdu, Ünlü cerrah William Wilde'ın oğludur. Dublin'de Trinity College'ta okudu, 1874'te Oxford'a girdi. 1881 yılında Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti orada estetik üzerine bir dizi konferans verdi. İlk tiyatro oyunu Vera New York'ta sergilendi. Bir süre Paris'te yaşadı, orada Verlaine ve öbür sembolist şairlerle tanıştı. İngiltere'ye dönünce Mutlu Prens'i (1888) yazdı. Oscar Wilde, 1884 yılında Constance Lloyd'la evlendi. Wilde, İngiltere'de estetizmin ve 'sanat sanat içindir' hareketinin başlıca temsilcisi olmuştur. Wilde, eşcinsellikle suçlanarak iki yıl cezaevinde yatmıştır. Daha sonra Fransa'ya sürgün olarak gitmiş, 30 Kasım 1900 yılında yoksulluk içinde ölmüştür. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Oscar_Wilde