Nutuk’u kapattığımda bir vedanın ağırlığı çöktü üzerime; son sayfayı kapatırken sanki ATA’mla sarılıp vedalaştım. Gözyaşlarımı durduramadım. Bu kitap bir tarih metninden öte, bir milletin yaralarını sarma ve yeniden doğuş destanıdır. Her cümlesi, her uyarısı Türk kanındaki asil mirası hatırlatır.
Mustafa Kemal Atatürk, yalnızca bir komutan değil; aynı zamanda bir öğretmen, lider ve baba gibidir. Geleceği gören, kırılan umutları onaran, aklı ve vicdanıyla milletine yol gösterendir. “Türk Gençliğine Emanet”, sadece nasihat değil; bir yüzyılın sorumluluğunun, sevginin ve beklentinin teslimidir.
Okurken boğazım düğümlendi; fedakârlığı, milletin çektiği acıyı ve gecesini gündüzüne katan kararlılıkları hissettim. “Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur.” dediğinde, bu söz hem teselli hem görev çağrısıdır: Hem geçmişin ödenmemiş borcunu hem de geleceğin yükünü taşır gençliğe.
Nutuk’un en yakıcı yönü, yalnızca bir tarih anlatısı olmaması; aynı zamanda bir vicdan muhasebesi olmasıdır. Atatürk, yalnızca düşmanı değil; gaflet ve ihanet içindeki yöneticiyi de uyarır. Bunu okurken insanın yüreğinde hem gurur hem korku bir arada titreşir: Gurur, kazanılan bağımsızlığa; korku, onun kaybedilme ihtimaline karşı uyanık olmamız gerektiğine dair.
ATA’m bu kitabı, bir milletin kanı, emeği ve umuduyla yazmıştır.. Kapattığımda hissettiğim şey, minnetin ve mahcubiyetin iç içe geçtiği bir duyguydu: Böyle bir ATA’nın hakkı nasıl ödenir? Ödenemeyen bir borçtur; ancak ödemeye çalışmak, her gün onun gösterdiği yolda yürümek, bağımsızlığı korumak, vicdanlı ve uyanık olmak; işte bir nebze ödeme olur.
Nutuk, ağlatır; öğütler, sarsar; sonra kalkıp ayakta durmayı, tarihine sahip çıkmayı fısıldar. Bu yüzden bu kitap yalnızca okunmaz; içine işlenir, nefes alınır, gençliğe emanet