Çevirmen:
Merve Cam

·120 syf.·
2020 5. kitabı
Mucizelere inanın. Bu kitabı bana öğrencim hediye etti. Büyük bir zevkle okudum ve son 5 ayda yaşadığım farkındalığı, kendini buluşu önceden yaşamış ve kitaba uyarlamış bir adamın kitabını okudum. Kitapta kendimi buldum. Belki kendim alsam bu kitabı bu kadar etkilenmezdim ama 8 yaşındaki en sevdiğim öğrencimden almış olmam mucizeme renk kattı
2022 83. kitabı
Okunma: 10 Mart 2022 22:39
Bir
Stefan Zweig
klasiği daha.. Tek oturumda bitirebileceğiniz kısa, çerezlik bir kitap. Okurken ki anlam karmaşası yada cümleler içinde kaybolmadan zihninizi dinlendirebiliyorsunuz. En azından benim için öyleydi. Beyefendimiz hayatında her şeye sahiptir ancak zamanla bu sahip oldukları onu tatmin etmemeye başlar, hissizleşir ve doyumsuzlaşır. Bir pazar günü olağanüstü diye nitelendirdiği olaylar yaşar ve hayatı değişir. Kendince oynadığı tehlikeli oyunlar içinde kendini bulur.
1000k
2019 9. kitabı
Okunma: 10 Mart 2019 21:46
Sevgili Okur, İnsan gariptir. Her duyguyu yaşar ama hep eksik hisseder... Eksiktir de, öyle ki ararız; eksik olan duyguyu tamamlamak için ararız. Kendimize yabancılaşırız bazen lakin bu yabancılaşma kendimizi bulmaya yarar... Çünkü insan uzaklaştıkça daha geniş açı ile bakar hayatına. Uzaklaşmak iyidir yaşadığın hayattan, yaşanmamış bir hayat içindeki serüven büyütür insanı... Ve insan öğrenir mutluluk eksiktir hayatında. İnsan mutlu etmeden mutlu olamaz, gülümseme bulaşıcıdır diye boşa demiyorlar... İşte tam olarak karakterimiz kendi iç dünyasında yaşadıklarını anlatıyor... Eksikliğini, bunu farkettiği zamanları, anlam veremediği tüm duygularını anlatıyor... İçsel bir anlatım ki tüm gerçekliğiyle insanı içine alıyor. Mutlu etmeden mutlu olunmuyor... Mutlu etmek çok kolay ve ucuz aslında bazen bir gülümse yetiyor :) Mutlu ve umutlu olmanız dileğiyle... İyi okumalar...
2022 3. kitabı
Okunma: 07 Ocak 2022 18:37
Stefan ZWEIG'ın daha önce okuduğum "Satranç, Amok Koşucusu" kitapları gibi incecik; hızlıca okunan ama okuduğunu düşünüp zihninde anlamladırınca hiç de öyle "incecik" bir kitap olmadığını anladığım bir eser Olağanüstü Bir Gece de... Ancak şöyle bir fark var ki, bu roman Zweig tarafından yazılmamış.  1914 sonbaharında Avusturya ihtiyatında üsteğmen olarak giriştiği çarpiışmada şehit düşen Baron Friedrich Michael R.'nin masasında bulunan onun tarafından kaleme alınmış bir çalışma.  Ailesi Zweig'e teslim etmiş ve yayımlanması konusunda Zweig'ı yetkilendirmiştir. Zweig ise bu çalışmayı ölen birisinin içtenlikle aktardığı kendi hayat tecrübesi olarak değerlendirip, hiç bir değişiklik yapmaksızın sadece soyadını gizleyerek yayımlamıştır. Kısaca lüks ve zenginlik içinde yaşayan bir adamın artık bu tekdüze hayatından zevk almayarak duyarsızlaştığı zamanlarda... Sıradan bir pazar günü tesadüfen bir suç işlemesi ve işlediği bu suçtan sonsuz bir heyecan ve haz duyarak, bu suçun duygularını harekete geçirerek tekrar insan olduğunun farketmesi ekseninde dönen bir konusu var kitabın... " Bir kez kendini bulmuş olan kişinin yeryüzünde yitirecek bir şeyi yoktur artık.  Ve bir kez kendi içindeki insanı anlamış olan bütün insanları anlar."
Roman
2021 15. kitabı
Stefan Zweig / Olağanüstü Bir Gece 1914 yılında şehit düşen Baron Fredrich'in masasının üstünde bazı notlar bulunuyor ve değerlendirmesi istenilerek, Fredrich'in ailesi tarafından Stefan Zweig'e veriliyor. Stefan Zweig bu notlarda herhangi bir değişiklik yapmadan yalnızca adını değiştirerek yayımlıyor. Yazılanlara göre Fredrich'e annesi ve babasından bütün hayatını refah içinde geçirmesine yetecek kadar yüklü bir miras kalıyor. Fredrich ise tüm saygın insanların yaşadığı gibi yaşamaya, hobiler edinmeye, kaliteli çevre ve arkadaşlar edinmeye kullanıyor kendine kalan mirası. Ne isterse ona ulaşabiliyor ve birşeylerin olması için hiç uğraş sarfetmiyor, zorluklardan da geçmiyor. Zamanla bu durum Fredrichde kayıtsızlığa, sonu gelmez bir ilgisizliğe ve duyarsızlığa yol açıyor. Artık hayattan keyif alamayan ve bomboş yaşayan bir insana dönüşüyor. Ama Fredrich gerçekten yaşadığını hissetmek; birşeyler için çabalamak, korkmak, üzülmek, heyecanlanmak.. istiyor. Ve kendini tekrar bulmasını sağlayacak o olağanüstü geceyi yaşıyor.. Fredrich'in hikayesi bana çok samimi geldi. Okurken keyif aldım ve histerikçe yaptığı hareketleri "yine ne yapacaksın" diyerek okudum. Tıpkı Fredrich'in yaptığı gibi çoğu defa nefesimi tutarak okudum. Bence Olağanüstü Bir Gece'ye şans vermelisiniz.
2020 6. kitabı
Okunma: 22 Kasım 2020 01:45
Kendini duygusuz sanan bir centilmenin yaşadığı deneyimlerden ( spoiler olmasın ) sonra hayata dair kendi değer yargılarının prangalarından kurtulup hayata dönmesini anlatıyor. Zweig'in insanın iç dünyasında yer alan hesaplaşmasını oldukça gerçekçi bir dille yazdığı bir eser, keyifli okumalar.
2020 65. kitabı
Okunma: 28 Temmuz 2020 23:42
Kitabın ismi sanki polisiye bir olay anlatıyormuş gibi olsa da tamamen alakasız. Olağanüstülüğün kaynayı aydınlanma oluşu. Tek bir cümle özetliyor aslında ‘Mutluluk vermenin bu kadar kolay be güzel bir şey olduğunu daha önce neden fark etmemiştim sanki?’ Evet o kadar kolay. İnsanı aydınlığa sürükleyen bir çakmak ateşi evet yakıcı ama sonrasında her şeyi görebilmenin huzuru. Herkesin bir ayma anı, aydığı bir olayı vardır. Yoksa da muhakkak olacaktır. O an geldiğinde umarım gözlerin kapalı olmaz sevgili okur. Benim açıktı çünkü.
Felsefe
2020 3. kitabı
Okunma: 19 Ocak 2020 07:44
Ruhun derinliklerinde gizli kalmış, belki de bilinçli bir şekilde bilinç altına gömülmüş, insanın farkına varamadığı ya da farkına varmak istemediği, insan ruhuna ait içimizde hissettiğimiz ama dile getiremediğimiz duyguları gün yüzüne çıkarmış yazar.. Bu nedenle yer yer kendinizi bulmanız doğal.. Zaten daha önceki kitaplarında vurgulamış olduğum; yalnızlığın insan ruhunda uyandırdığı dalgalanmaları ortaya koyma şekli, betimlemeler ve karakter analizlerindeki derinlik kendisine has bir özellik olmuş. Bu özelliği ile de okurken sizi bir duygusallığa büründürüp mantığınızı sorgulamaya sevk ediyor. Stefan Zweig kalitesini belli eden kitabı okurken çok keyif aldım umarım sizde alırsınız..
2019 68. kitabı
Okunma: 25 Kasım 2019 21:01
Birçok Stefan Zweig romanında olduğu gibi yine bir psikolojik durum içeren Dünya Klasiği olmuş bu kitapta karakterimiz ailesinden kalan yüklü miktarda bir mirasla hayatını tasasız bir şekilde sürdüren zengin bir erkek karakter olarak boy gösterir. Orginal Adı Phantastische Nacht (Fantastic Night) olan bu romanda karakterimiz burjuva hayatı içinde zamanla hissizleşip hayattan kopmasını ve 7 Haziran gününde gerçekleştiğini söyleyen olağanüstü bir gecede hayatının değiştiğini okuyucuya anlatıyor ve birçok kitabında olduğu gibi kitap zekice bir sonla bitiyor.
2021 8. kitabı
Okunma: 02 Temmuz 2021 19:00
İnsanın benliğini arayışı hiç bu kadar güzel anlatılmamıştı. İçinde yaşadığı toplumun normlarını ve ahlâk kurallarını işe yarar görmeyip kendi arayışı içinde varoluşuna kavuşmak özgür ruhlu insanların yapabileceği cesaret isteyen bir iş. Ve çoğumuz bu arayışı başlatmak için ilk adımı atma da bile cesur değil.

Stefan ZweigYazar · 187 kitap
Stefan Zweig, Avusturyalı yazar ve gazeteciydi. Edebi kariyerinin zirvesinde olduğu 1920'li ve 1930'lu yıllarda, dünyanın en çok çevrilen ve en popüler yazarlarından biriydi. Zweig, Viyana, Avusturya-Macaristan'da büyüdü. Honoré de Balzac, Charles Dickens ve Fyodor Dostoyevski gibi ünlü edebiyatçılar hakkında Üç Büyük Usta (1920) ve belirleyici tarihsel olaylar hakkında Yıldızın Parladığı Anlar (1927) adlı tarihsel incelemeler yazdı. Ayrıca Joseph Fouché (1929), Mary Stuart (1935) ve Marie Antoinette'nin biyografilerini yazdı. Zweig'ın en bilinen kurgu eserleri arasında Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu (1922), Amok Koşucusu (1922), Korku (1925), Karışık Duygular (1927), Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat (1927), psikolojik roman Sabırsız Yürek (1939) ve Satranç (1941) yer almaktadır. 1934 yılında Almanya'da Nazi Partisi'nin yükselişi ve Avusturya'da Ständestaat rejiminin kurulmasının bir sonucu olarak Zweig, İngiltere'ye göç etti ve 1940 yılında kısa bir süre New York'a ve daha sonra yerleştiği Brezilya'ya taşındı. Son yıllarında bu ülkeye aşık olduğunu ilan edecek ve Brezilya, Geleceğin Ülkesi adlı kitabında bu ülke hakkında yazacaktı. Yıllar geçtikçe Zweig, Avrupa'nın geleceği konusunda giderek daha fazla hayal kırıklığına uğradı ve umutsuzluğa kapıldı. 23 Şubat 1942'de Petrópolis'teki evlerinde eşi Lotte ile birlikte aşırı dozda barbitürattan ölü bulundu. Eserleri birçok film uyarlamasına temel oldu. Zweig'ın anı kitabı Dünün Dünyası (1942), I. Franz Joseph yönetimindeki Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun çöküş yıllarındaki yaşamı betimlemesiyle dikkat çeker ve Habsburg İmparatorluğu hakkındaki en ünlü kitap olarak anılır.