Herkes Öldürür Sevdiğini: Othello
2021 99. kitabı
Okunma: 30 Nisan 2021 18:47
“Öpmüştüm seni öldürmeden önce. Öyle olacak yine- Öldürüyorum kendimi, can vermek için öpüşünde” (Sayfa 152)
Shakespeare
OthelloWilliam Shakespeare · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201726,7bin okunma
2021 1. kitabı
Okunma: 02 Ocak 2021 15:16
Kıskançlığın ne hazin sonuçlar doğurduğunu gösteren müthiş bir Sheakspeare eseri. Öfke gibi duyguları körükleyen kıskançlık duygusunu törpülememiz gerektiğini öğretiyor.Düşününce, günümüzde kaç Desdemona bu duygunun kurbanı oldu ....
İnsan ve Duygular
2020 42. kitabı
İnsanın kendi kişiliğini oluşturması onun elinde. Güzelliklerle doldurursan içini hep güzellikler saçarsın kalbimden ve sonunda hep güzelliklerle karşılaşırsın yine. Ama eğer kötülük tohumlarıyla doldurursan kalbini önce her şey istediğin gibi gidiyor sanırsın fakat ilerleyen zamanlarda işler öyle bir hale gelirki kazanacağını düşündüğün şeyleri asla kazanamaz ve hatta elindekileri de kaybedersin.. Şunu biliriz ki hayatta her şeye sahip olmak isteyen gün gelir elindekini de yitirir hem de asla hesap etmediği bir şekilde.. • Gerek toplumsal ilişkileri gerekse insanlar arasındaki ilişkiyi en iyi anlatan yazarlardan biridir. Tiyatral anlatımını çok çok severim. Kesinlikle okunması gereken bir Shakespeare kitabı daha hemen kitaplığınıza ekleyin derim. Keyifli okumalar
Othello
Othello
William Shakespeare
William Shakespeare
2021 1. kitabı
Okunma: 02 Ocak 2021 02:30
𝕆𝕥𝕙𝕖𝕝𝕝𝕠 - 𝕎𝕚𝕝𝕝𝕚𝕒𝕞 𝕊𝕙𝕒𝕜𝕖𝕤𝕡𝕖𝕒𝕣𝕖 𝟙𝟘/𝟟 🗡 "Shakespeare; Othello’da kıskançlığı, hırsı ve coşkuyu dinamik ve görkemli bir biçimde yansıtmıştır. Yine de bu eser sadece bir kıskançlık tragedyası
2021 44. kitabı
Okunma: 01 Temmuz 2021 16:05
William Shakespeare 'in yine oldukça önemli ve ünlü bir eseri "Othello". Bir çırpıda okuyup bitirilecek bir kitabı neden mi 18 günde bitirdim? Kesinlikle kitapla ilgili bir durum değil! Ara sıra içine düştüğüm kitap okuyamama depresyonuna girmiştim o kadar. . Kitaba gelecek olursam; Tiyatro severlerin severek okuyacağı şaheserlerin başında gelen bir eser zaten. Ara ara okusamda yine de her okuduğumda zevk alarak okudum. Kitapla değinilen kıskançlık, hırs, kötülük ve coşkuyu okurken hissediyorsunuz sizde. 400 yılı aşkındır hala okunan bu eserin asıl sebebi değinildiği 'kıskançlık' , 'saflık' , 'dürüstlük' , 'hırs' , 'yalan' gibi konulardan olduğunu düşünüyorum çünkü insan hayatında, ilişkilerinde asla değişmiyor bu konular.
Mağripli Othello
2020 30. kitabı
Okunma: 19 Nisan 2020 00:21
Othello... En sevdiğim yazarlardan olan William Shakespeare'in okuduğum beşinci tragedyası oldu Othello. Shakespeare'in diğer eserlerinden alışık olduğum insan durumlarını işleyişi ve muazzam söz sanatlarıyla bu eseri bezemesi beni kendine hayran bıraktı. Kitaba yüzeysel olarak baktığımızda, bunun bir kıskançlık tragedyası olduğunu düşünebiliriz ama verilmek istenen asıl mesaj, saf dürüstlüğün, kötülüğün karşısında yenilişidir. Othello'yu, Shakespeare'in bir diğer baş yapıtı olan Hamlet ile kıyasladığımda, bu iki eser arasında çok önemli bir fark gördüm. Bu fark; Hamletin manyerist tarzda, Othellonun ise barok tarzda yazılmış olmasıdır. Yani Hamlet, mutsuz, huzursuz bir iç dünyada yaşar, düşünme ve sorgulama yeteneğine sahiptir ve mantığıyla hareket eden bir karakterdir, Othello ise coşkulu, hareketli, dinamik ve aklını daha az kullanan bir karakterdir. Büyük deha Shakespeare'i daha iyi anlamak ve tanımak için iki eseri de okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Keyifli okumalar :)
2021 26. kitabı
Okunma: 17 Mart 2021 22:41
Seven insan sevdiğini kıskanır ! İşte kıskançlık ve onun büründüğü diğer tüm duygular. Shakespeare hiç şüphesiz bize bu kıskançlığı ve kıskançlığın beraberinde getirdiği öfkeyi anlatıyor. Kıskançlıkta diğer duygularımız gibi içimizde var olan bir duygudur. Fakat kıskançlığın dozu çok önemlidir, kıskançlık ve kısıtlamak arasında ki o ince çizgiyi görebilmek ve anlatabilmek olgunluğun erişimidir. Bu doz arttıkça hastalık boyutuna döner ve zarardan başka bir şey vermez kişiye. Othello'da olduğu gibi bu kıskançlığın büyümesi kişide sürekli şüphe, aldatılma korkusu, terk edilme korkusu, kıskandığı kişinin kendisini kandırıyormuş vb. hisler uyandırıyor. Bu hislerle beraber öfke ve kızkınlık baş gösteriyor... Sevdiğiniz hariç; başka kim ne diyorsa inanıyorsunuz. Kitap iki karakter olarak baş çekse de LAGO asıl karakterdi bence. Othello'nun karısına iftira atıp türlü oyunlarla aklını karıştırdı. Fakat o çok iyi bir adamdı othello'nun gözünde. Kıskançlık ve beraberindeki tüm duygular ve ilerisinde ki sonuçlar için okuyabileceğiniz en en en iyi kitaptı.
2021 27. kitabı
Okunma: 14 Temmuz 2021 14:48
Hayatta çok fazla yanlışlar, hatalar yaparız ama asıl önemli olan doğru kararlar aldığımız durumlarda olduğu gibi yanlış yaptığımızda da çevremizde olan insanlara güvenmektir. Othello aslında bize kıskançlığın; güveni ve sadakati nasıl yok ettiğinin gösterildiği bir kitap. Bir insanın gözü kör olmuşsa eğer en sevdiği hatta aşık olduğu kişiyi bile gözden çıkarabildiğini gördük. İlişkiler güven üstüne kurulmalı yoksa etrafınızda sizin ve partneriniz hakkında yapılan her konuşmaya -iftira, yalan vb.- haklılık payının olduğunu düşünürseniz eğer yaralanan sadece ve sadece sizin ilişkiniz olur.
2020 28. kitabı
Okunma: 26 Ekim 2020 12:38
WİLLİAM SHAKESPEARE OTHELLO Merhaba, bugün bir kitap yorumuyla karşınızdayım. #williamshakespeare nin okuduğum ikinci kitabı. Kıskançlık üzerine yazılmış bir kitap. Yazar karakterleri o kadar iyi anlatmış ki kötü karakterlere fazlasıyla sövüp saf karakterlere de fazlasıyla acıyorsunuz. Eğer bir karaktere karşı duygularınızı hissediyorsanız, iyi ya da kötü, yazarın karakterleri güzel anlattığını çıkarabilirsiniz. Kitaba puanım 10/10. #sefirinkızı dizisini izleyenler bilirler. Bir sahnede bu kitap geçmişti. Önceden gördüğüm bir kitaptı tekrar görünce almak istedim. Hayatta sizin de düşmanlarınız olduğunu unutmayın. Güvenmeniz gereken kişiye güvenecekken gidip düşmanınıza göz göre göre güvenmeyin. Othello gibi:/ Kitapda o kadar haksızlık var ki, susamayacaksınız. Hele Iago! Karaktere beddua okumadan duramadım. Bazen kıskançlık güzel şeydir. Kıskançlığı intikama benzetebiliriz. Hayatımızdaki kötü insanlara bize yaşattıklarının aynısını anlatmaya çalışırsak bu intikam olmaz. Ama aynısını "yaşatırsak" bu intikam olur. Sevip de kıskanırsak bu aşık "olabilir" ken birinde namussuzluk görüp öldürmek kıskançlık değil "cinayet" olur. Bazı karakterlerimiz sağolsunlar buna varamamışlar :( (Bu arada spoiler yok örneklerimi özenle seçtim :<)) Yazarın anlatımı açık, yalın ve akıcı. Karakterlere sinirlene sinirlene kitabın sonuna da ulaşacaksınız. Bu devirde her iki cinsiyetin de ama erkeklerin daha fazla okumasını önerdiğim bir kitap. İstatistiklere bakınca kadınlar daha fazla okumuş. Kitap okudukça empati duygumuz gelişir bunu unutmayalım. İyi günler.
2020 1. kitabı
Çaresi olmayan hastalıklar acılar sona erer, İyileşme umuduyla duyulan acı beterini görür diner. Yas tutmak gelmiş geçmiş yaramazlıklara, Yol açar kısa yoldan yeni mutsuzluklara. Kader alıp götürürse elde tutamadığımızı, Soğukkanlılık alaya alır kaderin zararını. Soyulduğunda gülen, hırsızdan birşey çalar, Boş yere kederlenen kendi kendini soyar..

William ShakespeareYazar · 128 kitap
İngiliz şair, oyun yazarı ve oyuncu. Çoklukla İngilizce dilinin en büyük yazarı ve dünyanın en iyi dram oyun yazarı olarak anılır. İngiltere'nin ulusal şairi ve "Avon'un Ozanı" olarak da bilinir. Günümüze ulaşan eserleri, bazı ortaklaşa yazılanlarla birlikte 38 oyun, 154 sone, iki uzun öykü şiir ve birkaç diğer kaynağı belirsiz şiirlerden oluşur. Oyunları bütün büyük dillere çevrildi ve diğer bütün oyun yazarlarından daha çok sergilendi. Shakespeare, Stratford-upon-Avon'da doğdu ve büyüdü. 18 yaşında, Anne Hathaway ile evlendi ve üç çocuğu oldu: Susanna, ikizler Hamnet ve Judith. 1585 ile 1592 arası, Londra'da bir aktör, yazar ve Lord Chamberlain's Men (sonraki adı King's Men) adında bir tiyatro şirketinin sahibi olarak başarılı bir kariyere başladı. Ölmeden 3 yıl önce 1613'te, 49 yaşındayken Stratford'da emekli olarak görüldü. Shakespeare'in kişisel yaşamına dair bazı kayıtlar günümüze ulaşmıştır. Fiziksel görünüşü, cinsel yönelimi, dini inançları, ve başkaları tarafından yazılıp ona atfedilen eserler olup olmadığı hakkında önemli tahminler yürütülmüştür. Shakespeare, bilinen eserlerinin çoğunu 1589 ile 1613 yıllarında üretti. İlk oyunları çoğunlukla komedi ve tarihîydi, bu türlerle 16. yüzyıl sonunda kültür ve sanatın zirvesine yükseldi. Daha sonra 1608'e kadar trajedilere yöneldi, İngilizce'nin en iyi ürünlerinden bazıları kabul edilen Hamlet, Kral Lear, Othello, ve Macbeth'i bu dönemde yazdı. Son aşamasında, dram olarak da bilinen trajikomedilerini yazdı, ve diğer oyun yazarlarıyla iş birliği yaptı. Oyunlarının birçoğu hayatı boyunca değişik kalitede ve doğrulukta basında yayımlandı. 1623'te, Shakespeare'in iki arkadaşı ve aktör dostu John Heminges ve Henry Condell, şimdi Shakespeare'in olduğu bilinen iki eser dışındaki tüm dramatik eserlerini içeren bir derleme baskıyı, Birinci Folyo'yu yayımladı. Önsözü Ben Jonson'ın bir şiiriydi, şiirde ileri görüşle Shakespeare için "bir döneme değil, tüm zamanlara ait" şeklinde bahsedilmiştir. Shakespeare yaşadığı zamanda saygın bir şair ve oyun yazarıydı, ama ünü 19. yüzyıla kadar günümüzdeki yüksekliğine erişmedi. Özellikle romantikler, Shakespeare'in dehasını çok beğenmiş ve Victoria döneminde yaşayanlar Shakespeare'e George Bernard Shaw'ın "bardolatry" (Shakespeare hayranlığı) olarak tabir ettiği bir hürmetle tapmışlardır. 20. yüzyılda, eserleri bilim ve tiyatrodaki yeni akımlar tarafından defalarca benimsendi ve yeniden keşfedildi. Oyunları bugün popülerliğini büyük ölçüde sürdürmektedir ve sürekli olarak incelenmekte, sergilenmekte ve tüm dünyada farklı kültürel ve politik bağlamlarda yeniden yorumlanmaktadır. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/William_Sh...