《 P A R A 》
2026 14. kitabı
Okunma: 07 Mart 2026 18:35
Necip Fazıl Kısakürek’in "Para" isimli tiyatro eseri, insanların parayı amaç hâline getirdiklerinde nasıl insanlıktan çıkabildiklerini gösteren bir eserdir. Bu eseri okuduğunuzda belki
Tiyatro
2017 5. kitabı
Para. İman da o, şeref de o, namus da o... Parayı bir 'değer' olarak görenlerin çöküşünü ve yok oluşunu anlatıyor. Paranın insanı ne duruma soktuğu pürüzsüz bir dille işlenmiş. Bazılarının taptığı paranın değersizliği ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi. Üstadın kalemi olunca fazla söze gerek kalmıyor.
Şiir
Spoi içerir.
·162 syf.·
2021 30. kitabı
Bir banka patronunun (O'nun; neden "O"anlamadım ama) her türlü ahlâksızlık, yalan, dolan, hile, kalpazanlık, karaborsacılık, fırsatcılık yaparak işlerini büyütmesini ve paranın ahlâktan, namustan, aileden, dostluktan; hayatta her şeyden önemli, değerli, gerekli olduğunu düşünüp çevresindekilere ders vererek anlatmasını konu ediniyor. 121. sayfasına kadar bu konu sarmadı, sıkıldım diyebilirim. Ama iyi ki bırakmayıp devam etmişim. 121. sayfadan sonra bu -sözde ve kendince- zeki ahlâk düşmanı banka patronunun ailesi ve çalışanları tarafından (O'ndan aldığı derslerle) nasıl oyuna getirildiğini, deyim yerindeyse; kazdığı kuyuya nasıl kendi düştüğünü.. Hayatı, kendini, parayı, ahlâki değerleri tekrar sorgulamasını.. Katil, Hırsız, Yankesici ve İşsiz ile ilginç diyaloğunu dikkatle okudum. Kesinlikle okunmalı (tüm Necip Fazıl eserleri)!.. Üstadın -özellikle tiyatro eserlerinde- konusu ilgimi çekmeyen kitabında dahi, mutlaka bir yerinde beni bağlayan, etkileyen, iyi ki dedirten kısmı vardır. Bu yüzden kendime tekrar not olarak; bırakma, vazgeçme diyorum. Ve aklıma şu söz geliyor: "- Umut belki gelecek sayfadadır. Kapatma kitabı. - Kitabın bütün sayfalarını çevirdim, ona rastlamadım. - Belki de kitaptır umut." JABES
2021 13. kitabı
Okunma: 01 Mart 2021 09:55
Rahman ve Rahim Olan Allah'ın Adıyla. Beş perdeden oluşan "Para" isimli piyes 1941 yılında yazılmış olup, piyesin içindeki olayların nerede yaşandığı ve hangi tarihte yaşandığı meçhuldür. Bir tabir vardır bazı insanlar için: "Dini ve imanı para olmuş..." diye. Üstâd bu piyesle bunu anlatmak istemiş. Yani piyesteki karakterler -başkahraman hariç- hepsi "para" denen banknotları, kağıt parçalarını ekmek ve su gibi tüketiyor. Üstelik bu banknotlar gözlerinin önünde yığılmışsa, misal vermek gerekirse, hayvan gibi hakikatte kıymetsiz olan gözlerinin önündeki sahte kıymete, bir çukura atlar gibi atlıyorlar... Başkahraman, samimiyetsizliği en yakınında olan çalışanları ve ailesine "para"yı bir tercih yaparak, kendi düzenlediği oyunlarla, önlerine seriyor. Bir diğer seçenek ise, ailesinin ve çalışanlarının kendi düşüncesine bağlı kalması, ona sadakat göstermeleri... "Para" uğruna her şeyi yapan bu insanlar, babalarını, patronlarını yine "para" uğruna tanımazlıktan geliyorlar, sanki hiç yokmuş gibi davranıyorlar. Hak verilecek bir hikâye, ustaca yazılmış bir piyes. Selametle
2021 56. kitabı
"Tekerlek,nasıl,bitmeyen mesafeler üzerinde sonsuz bir dönüşse,tiyatro da,durmayan zamanın mikab biçimi bir kavanoz icinde,bütün madde ve hareket kadrosiyle dondurulması..." diye acıklamıs Necip Fazil tiyatroyu. "Para"ilk defa Muhsin Ertugrul tarafından sahneye konmuş ve 1941_1942 kışında Istanbul Sehir Tiyatrosu'nda temsil edilmiştir. Necip Fazıl dan okudugum bu tiyatro eseri Para bir solukta okuyabileceginiz ve anlatımı,konusu itibariyle begeninizi alabilecek bir kitap.Şahıslar isimleriyle degil bulunduklari konum geregince adlandırılmıslardır.Baş kahramanımız O ,bir bankerdir.Sayısız paraya ve mülke sahiptir.Derken ortaya bir benzeri çıkar.Eee bakınız sonrasinda neler olur neler... "Hani din kitapları "sefillerin en sefili"diye bir ye tarif ediyor ya,işte o, bu dünya,para dünyası."
2018 35. kitabı
Okunma: 01 Mayıs 2018 22:38
Muhsin Ertuğrul'un isteği vesilesiyle oyun yazmaya başlayan Necip Fazıl Kısakürek'in en fazla üretken olduğu alan tiyatro. 15-20 kadar eseri var ve onlardan en bilinen, en başarılı olanlardan biri Para piyesi. Piyes 1941 yılında yazılmış ve Muhsin Ertuğrul tarafından sahnelenmiş, birçok kişi tarafından izlenmiştir. Bunun üzerine Necip Fazıl'ın kavgalı olduğu birçok kişiden biri olan Peyami Safa tarafından eserin intihal olduğu isnat edilir ve bunun üzerine Necip Fazıl Kısakürek dava açıp ispat ister. Peyami Safa mahkemede güzelce R yapar. Bu isnatın Marcel Brion'un aynı isimli romanının intihali olan Atilla kitabını yazan Peyami Safa tarafından yapılması da komik hani. 5 perdeden oluşan oyun, dini imanı para olmuş, para kazanmak için herşeyi mübah sayan ve ahlaksızlığı benimseyip kendine yol edinen bir banka patronunun, ailesi, çalışanları ve dostlarının para ile imtihanını, paranın nasıl insanların içyüzünü gösteren, ortaya çıkaran bir şey olduğunu anlatıyor. Kitabın gidişatı ve baş karakterinin akıbeti yine yazarın başka bir piyesi olan Reis Bey'i ve Parmaksız Salih'i hatırlattı bana. Necip Fazıl'ın hikaye akışındaki tarzı da genelde böyle aslında, ne demek istediğimi kitabı okuduğunuzda anlayacaksınız. Kendi yaşadığı ve geçirdiği değişimi eserlerine de yansıtıyor Necip Fazıl çokça.
Şiir
2025 17. kitabı
Okunma: 22 Ocak 2025 01:51
Para
, Türk şair, romancı, oyun yazarı
Necip Fazıl Kısakürek
tarafından kaleme alınmıştır. Eserin yazıldığı tarih Aralık 1941'dir, ilk defa 1942 kışında İstanbul Şehir Tiyatrosunda sahnelenmiştir. 5 perdeden oluşmaktadır. Piyesin baş aktörü, «hayata hakim küçük tedbirlerin, miskin hesapların adamı» bir Banka Patronudur. Para kazanmak uğruna herşeyi meşru görür; ama asla, ahlâksızlığının üstünü örterek namuslu görünmek gibi riyakâr bir tavır içine girmez. Hasılı, ahlâksızlığında samimi bir adamdır. Ayrıca, aile fertlerinden başlayarak, yanında çalıştırdığı ve toplumun çeşitli kademelerinde ilişkide bulunduğu namuslu ve dürüst görünen insanların çoğunluğunun samimi olmadığının da farkındadır. Piyes’te gelişen hâdiselerin merkezinde para, öyle bir ölçüdür ki, insanların bütün içyüzünü olduğu gibi ortaya çıkarmaktadır...
2020 3. kitabı
Okunma: 21 Ocak 2020 01:55
Yine üstad ve yine muazzam bir eser... Söylenecek çok fazla birşey yok aslında... "Para"nın 1942 yılındaki hali neyse şimdi de ayni çirkinliği ve aynı samimiyetsizliğiyle dolu etrafımız... Çıkarılacak çok ders var. Severek okudum. Tavsiye ederim. Üstadin eserlerini mutlaka okuyun....
2024 4. kitabı
Okunma: 12 Temmuz 2024 00:00
Necip Fazıl Kısakürek kitaplarını okurum ama bu kitap beni sarmadı. Tiyatro tarzı bir kitap. Belki ben çok uzun sürede okuduğum için sarmadı.
necip
Tiyatro
2024 211. kitabı
Okunma: 07 Mart 2024 00:36
Para, tiyatro türünde yazılmış bir kitap o yüzden de okuması da akıcı ilerliyor. Kitap, parayla imanını değiştirmiş, şerefini, namusunu, para için terk etmiş insanların iç yüzünü konu ediniyor. Yine üstadın altı çizilmesi gereken eserlerinden .

Necip Fazıl KısakürekYazar · 157 kitap
Ahmet Necip Fazıl Kısakürek, (d. 26 Mayıs 1904, İstanbul - ö. 25 Mayıs 1983, İstanbul) Türk ve İslamcı şair, yazar ve fikir adamıdır. Necip Fazıl, 21 yaşında yayımladığı Örümcek Ağı adlı şiir kitabının ardından, 24 yaşındayken yayımladığı Kaldırımlar adlı şiir kitabıyla tanınmıştır.[2] 1934 yılına kadar sadece şair olarak tanınmış ve meşhur Bâb-ı Âli'nin önde gelen isimleri arasında yer almıştır. 1934 yılında Abdülhakîm Arvâsî ile tanıştıktan sonra büyük bir değişim yaşamış ve bu değişimi kendisi "...içimi öylesine bir sosyal mücadele ve cemiyeti yorma hamlesi kapladı ki, artık çalışamaz oldum." şeklinde tanımlar. Bu tarihten sonra Türkiye'nin bir çok şehrinde konferanslar düzenlemiş, düzenlemiş olduğu konferanslarda ki sözlerinden dolayı hakkında dâvâlar açılmış ve bu dâvâlar neticesinde öncülük ettiği Büyük Doğu Hareketi'ne dair yayın yapan Büyük Doğu Dergisi yayın hayatı boyunca 16 kez kapatılmış, Necip Fazıl'ın eserleri toplanmış ve basımı yasaklanmıştır.