Rastgele Ben

Ağustos 2020
İlk Yayın Tarihi:
Ekim 2014
Metis Yayıncılık

Diploma Sadece Kâğıt Değildir!
Puan vermedi·176 syf.·
2025 123. kitabı
Prof.Dr. Engin Geçtan’ın (1932-2018) İnsan Olmak ve Hayat kitaplarını okuduktan sonra, mesleki birikimini ve akademik serüvenini bu kez kendi yaşam öyküsü üzerinden izlemek istedim. Bu nedenle elime aldığım eser, Rastgele Ben oldu. Zira Geçtan, metinlerini aktarırken kişisel deneyimlerinden vazgeçmiyor, bu kez anlatısını da, en yakın bir dosta dökülen samimi bir sohbet üslubuyla şekillendiriyor. Genç bir hekim olarak yolculuğa çıkan yazar, kısa süre sonra adım attığı Amerika’da edindiği ilk izlenimlerden, karşılaştığı renkli insan manzaralarından ve farklı inançların, etnik kimliklerin, yaşam biçimlerinin iç içe geçtiği bir dünyadan söz ediyor. Samimi anlatımıyla okuyucuyu da bu yolculuğa dahil ediyor, adeta yanı başına alıyor. Geçtan’ın otobiyografisi, anılarıyla birlikte bir akademisyenin dünyaya bakışını da yansıtıyor. Akademik kariyerine verdiği önemi yalnızca unvan ve belgelerle değil, düşünsel derinlik, etik sorumluluk ve yaşamla kurduğu içten bağlarla da ortaya koyuyor. Yurt dışında aldığı psikiyatri eğitiminin ardından Türkiye’de sürdürdüğü akademik yaşam, onun yalnızca bir öğretici değil; aynı zamanda bilgiyi içselleştiren bir düşünür olduğunu gösteriyor. Klinik gözlemlerini, eğitim sürecini ve yaşamla kurduğu çok katmanlı ilişkiyi yalnızca bilimsel değil; aynı zamanda varoluşsal bir dille aktarması benzersiz kılıyor. __Üstelik bugünlerde “akademik kariyer” denince, bir belgeyi sahte e-imzayla sisteme yükleyerek diploma alınabildiği düşünülürse, Geçtan’ın yıllara yayılan emeği çok daha anlam kazanıyor. Onun deyimiyle, “insan olmak” kolay iş değil, hele ki sahte belgelerle yalnızca “insan gibi görünmeye” çalışanların çağında yaşıyorsak. Geçtan’ın ilmik ilmik ördüğü bilgi ve deneyim ağı, adeta bu zaman dilimi özelinde de görkemli bir karşı çıkışı gibi
Düşünce
Rastgele BenEngin Geçtan · Metis Yayıncılık · 2020547 okunma
herkesin hayatına girmeli geçtan...
2022 20. kitabı
Okunma: 19 Mayıs 2022 18:20
Şansım olsaydı da, ya bir dersine girseydim ya da terapi alsaydım kendisinden... Sadece okuyarak bile aydınlanma yaratan, vay beee, aaa dedirten bir acayip insan.... Her şeyin döngüsel olduğu fenomeniyle beni tanıştıran, Şaman ruhlu bir bilge akademisyen... Hisler dünyasını, mantıkla eş tutan müthiş bir değer Engin Geçtan ! Bu kitapta ise bolca akademik hayatını anlatmış, çok fazla özele girmeden .. Keşke o çok istediği Moğolistan'a gidebilseymiş.. Kim bilir, belki bana kısmet olur ;) Ağlayan Deve'den selam yollarım ruhuna!
2024 32. kitabı
Okunma: 24 Temmuz 2024 01:26
Bir arkadaşımın hediyesiydi ve severek okudum Genctan'ın bu eserini de. Samimi bir dille sohbet havasında anlatım tarzına daha önce okuduğum 'Hayat' isimli eserinde aşina olmuştum. İntern (stajyer) hekimliğini Amerika'da yaparken yaşadıklarını, duygularını, değişik insan psikoloji manzaralarını, içinde bulunduğu toplumun sosyal dokusunu samimi bir dille yansıtmış okura. Ülkesine dönüp göreve başladığında da insanımıza dair anektodlarla bezenmiş anlatımını severek okudum. Tavsiyemdir :)
2024 19. kitabı
Okunma: 22 Ağustos 2024 13:45
Daha önce Engin Geçtan'ın birçok kitabını okumuş biri olarak bu kitabın tadı gerçekten bir başkaydı. Çünkü Engin Geçtan meslek hayatını Amerika yıllarından başlayarak anlatıyor. Malum kişi diye isim vermeden bahsettiği kişinin kim olduğunu epey merak ettim, biraz araştırdım ama bu Ankara'da ortalığı karıştıran malum şahıs kimdir bulamadım. Döneminin çok ilerisinde özgün kimliği insanı hayran bırakıyor. Kendini övmeden kariyer yolculuğunu bu kadar net ortaya koyması ise onun bir psikiyatrist olmaktan öte yazar kimliğinin de ne kadar güçlü olduğunu ortaya koyuyor. Üç gündür Engin Geçtan'la sohbet ediyormuş gibi hissediyorum kendimi. Kendisini özleyeceğim. :)
2023 11. kitabı
Okunma: 29 Ocak 2023 15:11
Bazı şeyler iyi başkayıp kötü bitiyor, bu kitap ise tam tersi. Kendi matriksinizde kaybolmamanız dileğiyle ve az önce bir anarşist olduğumu öğrendim. Süpriz olmadı. Kitabı öneren değerli insana sevgiler.
2024 7. kitabı
Okunma: 29 Haziran 2024 03:12
Bir kitabın içinde gezmek, insan ruhunun derinliklerinde dolanmaktır. Peki, bir psikiyatristin zihin labirentlerinde dolaşmak nasıl bir deneyimdir? Ellili yılların ortasında genç bir hekim olarak Amerika'ya adım atan Geçtan, bize sadece mesleki deneyimlerini değil, aynı zamanda dönemin Amerika’sının canlı ve renkli bir tasvirini sunuyor. Seyahatler, farklı ülkelerden meslektaşlar, etnik gruplar, inanç sistemleri ve yaşam biçimleriyle dolu bir mozaik karşımızda duruyor. Amerika'daki ilk mesleki deneyimlerin ardından, Türkiye'ye dönüşü ve burada başlayan klinik çalışmaları, akademik hayatta karşılaştığı zorluklar ve psikiyatrist kimliğinin oluşumu, Geçtan’ın derinlemesine ve samimi bir dille anlattığı konular arasında. Her bir bölüm, bir dost sohbeti sıcaklığında ve samimiyetinde yazılmış, ancak bir o kadar da profesyonel ve bilgece. Geçtan, kendi mesleki yolculuğunu anlatırken, toplumsal dinamikleri ve psikolojik süreçleri de derinlemesine inceliyor. Kapitalist sistemin bireyden talepleri, yaygınlaşan depresyon ve demokrasi algısındaki farklılıklar, güncel konulara dair keskin ve etkileyici bir bakış sunuyor Geçtan bizlere. Öte yandan; Geçtan’ın meraklı kedi yanı, çocukluk sevinci ve yaşam enerjisi, kitabın her satırında hissediliyor. Kitap boyunca kendi kendime sorduğum soru şu: Yaşadığımız toplumun psikolojik dinamikleri, bireylerin iç dünyalarıyla nasıl bu kadar derinden bağlantılı olabilir?
Rastgele BenEngin Geçtan · Metis Yayıncılık · 2020547 okunma
Hayat yolumun çizgilerinde etki sahibi insan
·176 syf.·
2022 106. kitabı
Geçtan'ın eserleriyle tanıştığımda kendisi bu dünyayı çoktan terk etmişti. Okuduğum kitaplarından sonra, hayat deneyiminden faydalanmak istediğim insanların önde gelenlerinden biri oldu. Birkaç yıl daha erken haberdar olsa idim kendisinden, yüz yüze sohbet etme imkanı bulmaktan mutluluk duyardım. Geçtan'ın bu kitabıyla, yüz yüze olmasa da, kendisini dinleme fırsatı bulduğumu söyleyebilirim. Oradan oraya atlayarak, aklına o an ne gelirse olabildiğince sıra içerisinde anlattı. Rastgele O. Ve O'nu keyifle okudum, dinledim. Derslerimi aldım. Bir nebze de olsa anılarını okumak, öğrendiğim diğer şeylerden ayrıca mutlu etti. Düşüncelerini yazıya dökmenin en güzel kısmı kendisi dünyada olmasa dahi, hala düşüncelere etki etme gücüne ve bilgisine sahip.
Rastgele BenEngin Geçtan · Metis Yayıncılık · 2020547 okunma
Engin Geçtan’ın okuduğum son kitabı oldu.
2025 9. kitabı
Okunma: 23 Şubat 2025 20:51
Rastgele ben Engin Geçtan’ın 1950 yıllarının ortasında genç bir hekim olarak gittiği Amerika’dan başlıyor. Orada edindiği ilk mesleki deneyimlerini aktarırken, ayrıca o dönemin Amerikasından da sık sık söz etmekte.Ülkemize mesleki anlamda çok faydası dokunan Psikiyatrist.İlk kliniğini Konya gibi ilmi değeri kıymeti olan bir şehirde yapmasına rağmen hiç mi etkilenmedi o alimlerin olduğu şehirden… Farklı ülkelere yaptığı seyahatler, farklı ülkelerden meslektaşlar, etnik gruplar, inanç sistemleri, yaşam biçimleri, dönemin sanat ve kültür hayatı gibi bir çok konuya değindiği kitabın da beni en çok etkileyen ise bu kadar donanımlı bir psikiyatristin Suudi Arabistan‘daki meslektaş hakkında “Yobaz” kelimesini kullanması…üstelik Yobaz demesindeki sebep ne olursa olsun ki şöyle arkadaşının onu umreye götürmek istemesi “yobazlık” sanırım… Hakkında şöyle bir cümle daha kullanmış “Hep dinden bahsediyor,sabahtan akaşamkadar dün konuşuyor.”Engin Geçtan‘ın eğitimine öğretisine rağmen kullandığı bu cümleler benim için tam bir hayal kırıklığı…. Yahudinin,hristiyanın inancına saygı duyun birinin aynı hoş görüyü konu islam olunca mı “yobazlık” oluyor. Sanırım Rabbim nasip etmemiş o kutsal toprakları görmeyi.Toprağı bol olsun. Şaman ve pagan inanışının ağırlıkta olduğuna inandığım bir kalemin bu denli düşünmesi aslında şaşırtmamalı ama üzüldüm açıkçası…Bana göre mesleki alanında çok başarılı….Kitap üç bölümden oluşuyor.2. Bölümün sonunlarına doğru okuduğum “yobaz” kelimesi beni çarptı resmen… Şimdiye kadar ,”Hayat” “insan olmak” eserlerini okumuştum. İlk iki kitabını el yazısıyla yazmasını ayrıca taktir ettiğimi söylemeliyim. Başka eserini okumayı düşünmüyorum. Engin Geçtan Rastgele Ben
Psikoloji
2025 1. kitabı
Okunma: 14 Ocak 2025 22:21
Çok okuyan mı bilir yoksa çok gezen mi sorusuna çok gezen ve görenin anılarını okumak minvalinde cevap verdirecek keyifli ve bilgilendirici bir kitap. Sohbet etmek için can attığınız ve buna fırsat bulamadığınız insanların yazılarını okuyunca kendinizi o kişiyle sohbet ediyormuş gibi hissedersiniz. Kitabı elinize aldığınızda Engin Geçtan sizi karşılayıp elinizden tutarak “hadi başlayalım” diyor ve sizi kültürel bir gezintiye çıkarıyor. Bir yandan da harika bilgiler sunuyor sohbet eşliğinde. Özellikle meslekten olan arkadaşlara tavsiyemdir. Keyifli okumalar dilerim
Rastgele Ben
2020 574. kitabı
Okunma: 23 Mayıs 2020 22:07
Engin Geçtan'la tanışmam "İnsan olmak" adlı kitabıyla oldu.Aslında insan psikolojisiyle ilgili bir kitap olmasına rağmen insanların yaşadıkları problemlere bilimsel birtakım açıklamaların yanında felsefi,bilgece bakış açısı da sunan bir eserdi.O kitaptan sonra yazarın söyleşi kitabi "Seyyar"ı;"Hayat,"Kim Bilir?" ," Zamane" adlı deneme kitaplarını ve "Varoluşçu Psikoterapi "adlı bilimsel eserini okudum. Yazarın Rastgele Ben adlı eseri," Bir Zamanlar Amerika'da,Dipsiz Kuyuda Yolculuk,La Turchia piu bella(En güzel Türkiye),Matriks ya da Apocalypse Now"başlıklı bölümlerden oluşuyor. Kitabın,"Bir Zamanlar Amerika'da" başlıklı bölümünde,Engin Geçtan ellili yılların ortalarında genç bir doktorken gittiği Amerika Birleşik Devletleri'nin New York kentindeki bir hastanede intern olarak çalıştığı süreci ve edindiği mesleki deneyimleri anlatıyor.Engin Geçtan Amerika 'da bulunduğu süre içindeki seyahatlerini,farklı ülkelerden meslektaşlarını,Amerika'daki etnik grupları,inanç sistemlerini,yaşam biçimlerini,sanat ve kültür hayatını anlatıyor. Kitabın, "Dipsiz Kuyuda Yolculuk" başlıklı bölümünde Engin Geçtan psikoloji alanında uzmanlaşmaya karar verdikten sonra Türkiye'ye gelip Konya'da çalışmaya başlaması ve kendi muayenehanesindeki ilk terapi süreçlerini anlatıyor.Engin Geçtan ,Konya'dan sonra Ankara'ya gidişini,Ankara Ruh Sağlığı Dispanseri'nde ve ODTÜ'de yaptiği çalışmaları;"İnsan Olmak " adlı kitabını yazma sürecini;İstanbul'daki akademik yaşantılarını ve izlenimlerini;dünyanın çeşitli ülkelerinde katıldığı konferans,toplantı ve çalışmalardaki izlenimlerini ve daha pek çok şeyi anlatıyor. Kitabın "La Turchia piu Bella" (En Güzel Türkiye) başlıklı bölümünde, Engin Geçtan yakın tarihimizde yaşanan birtakım tarihi olaylardan da bahsederek toplumunuzun ve insanımızın
Bilim

Engin GeçtanYazar · 20 kitap
Engin Geçtan 12 Ocak 1932'de İzmir'de dünyaya geldi. İlk, orta ve lise eğitimini İzmir’de tamamladı. 1956 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olan Geçtan, psikoloji ve nöroloji dallarında ABD'de New York ve Columbia üniversitelerinde beş yıl süreyle uzmanlık eğitimi gördü. 1974'te profesörlüğe yükselen Geçtan, ODTÜ, Ankara, Boğaziçi ve Marmara üniversitelerinde öğretim üyeliğinde bulundu. Ayrıca, bir yandan psikiyatr olarak mesleğini icra ederken, bir yandan da sürekli yazıyordu. Geçtan’ın, Dersaadet'te Dans, Bir Günlük Yerim Kaldı İster misiniz?, Kırmızı Kitap ve Kızarmış Palamutun Kokusu ve Tren adlı romanları bulunuyor. Uzmanlık alanı psikiyatri olan Engin Geçtan 1975-1987 yılları arasında meslek dışı okuyucular tarafından da ilgiyle karşılanan dört kitap yazdı. Çok sayıda basım yapmış ve yapmakta olan ve kendi bilimsel disipliniyle ilgili bu dörtlünün ardından, (İnsan Olmak, Varoluşçu Psikiyatri, Normaldışı Davranışlar ve Psikanaliz ve Sonrası, Metis) psikiyatri alanının çerçevesinden çıkma isteği doğrultusunda roman-senaryo çalışmalarına başladı. Ankara ve İstanbul’daki dört üniversitede öğretim üyeliği yapmış olan Engin Geçtan halihazırda üniversitedeki part-time görevi dışında klinik çalışmalarını psikoterapist olarak sürdürmektedir. Romanlarına 2004 yılında “Tren”i de ekleyen Geçtan, kırk yıllık bir deneyimin ardından psikiyatriye, Türkiye insanına ve bugün kaosun kenarında yaşanan süreçlere bakışını dile getiren “Kimbilir?” ve “Hayat” adlı kitapları yayımlamıştı. Prof. Dr. Engin Geçtan, Psikiyatri alanıyla ilgili çok sayıda basım yapmış “İnsan Olmak”, “Varoluşçu Psikiyatri”, “Normaldışı Davranışlar” ve “Psikanaliz ve Sonrası” kitaplarını kaleme aldı. Engin Geçtan ardından, roman-senaryo çalışmalarına başlamıştı. Psikiyatri uzmanı, romancı ve yazar Prof. Dr. Engin Geçtan 86 yaşında yaşamını yitirdi.