2022
İlk Yayın Tarihi:
Ocak 2015
Pinhan Yayıncılık

Rüyalarımız her gece kendi çaplarında felsefe yaparlar...
2022 92. kitabı
Okunma: 21 Mayıs 2022 11:22
İlk önce duyularla hissedilmeyen hiçbir şey akılda yer almaz... Rüyalar aslında zihin etkinliği değil de varlık çabasının bir işlevi midir? sorusu ile başlayarak girişte öncelikle şunu belirtmek istiyorum, Jung'un rüyalar hakkındaki görüşleri metafiziksel ve dolayısıyla felsefi, hatta biraz da teolojik eğilimler göstermekte, yani bu kitapta psikoloji kapısı felsefeye açılıyor. Rüyaların, psikenin (basitçe zihnin hem bilinç, hem de bilinç dışı kısmı diye tabir ettiğimiz beyin sürecidir diyebilirim, ki başta yaklaşık bir yüz sayfa kadar psikeyi ve temel aldığı içeriği detaylı bir şekilde veriyor.) bir ürünü olduğunu, ancak içgüdü teorilerinin psikeyi sınırlandıracağını, dolayısıyla rüyaları açıklamada yetersiz kalacağını söylüyor. Hatta yorumlarken bile çoğu zaman bir belirsizlik içerisinde olunup, bilinç dışı psike bilinçli zihni her açıdan sardığı gerçeği olsa bile açıklamayı net yapabilmek için analizi bilinçle bütünleştirmek gerekiyor. Ama aslında bilinç dışı ve onun çoğunlukla anlaşılmaz düzeni bilinçli zihnin içeriğinin bir yansımasıdır. Yani bilinç dışının dürtüleriyle, kendimizi onlarla özdeşleştirmeden ya da onlardan kaçmadan yüzleşmemiz gerekir, çünkü bilinç dışından kaçmak işlemin bütün amacını yok edecektir. İçeriğinde biraz tıbbi bir anlatım, mandalalar, mitolojik semboller ve oldukça karmaşık arketipler mevcut, ilginiz varsa oldukça keyifli oluyor, zaten imge ve motiflerden bağımsız başka türlü nasıl bir açıklama getirebilir o da düşündürücü, bunu bilerek başlayın ve bence bundan önce Sigmund Freud'un Rüyaların Yorumu kitabını okuyun derim, çünkü Jung açıklamalarında birçok şeyi ona temellendiriyor. Sayılar ve mandalalar kısmı açıkçası karışıktı ve durup gerçekten bu böyle mi diye sorguladığım, mantığa oturtamadığım bazı şeyler oldu. Ancak danışanlarının rüyalarını
RüyalarCarl Gustav Jung · Pinhan Yayıncılık · 2018616 okunma
"Rüyalar gerçekten hayat memat meselesidir."
2021 38. kitabı
Okunma: 18 Şubat 2021 02:59
Daha 5 yaşında afacan bir çocukken, rahmetli babaannem, kimin rüyasını dinlese mutlaka dizlerinin önüne çöker onu can kulağıyla dinlerdim. Bilge bir kadındı babaannem, o yıllarda gözlerimi fal taşı gibi açtıran yorumlar yapardı. Beni de sıkı sıkıya tembihlerdi. "Rüyanı doğru anlatmazsan günahtır." derdi, hâlâ o sesi her rüya anlatışımda kalbimin üstünde hissederim. Gördüğüm rüyaları hep ertesi günün fihristi gibi düşünürdüm. Sonra herkesin kendi zihninde oluşturduğu o rüya bahçesine giriverdim, artık hangi çiçeğin nasıl koktuğunu az çok biliyordum, ya da yağmurun, fırtınanın ne demek olduğunu... Zihinlerimizin bir haritası çizilebilseydi, eminim köşe başlarını rüyalarımız tutardı... Tutarlı tutarsız rüyalar, anlamlı anlamsız... 'Anlam' demişken Jung 'Anlam'lar anlamsızdır, zira hiçkimse varlığın gizemine hakiki bir anlam biçemez diyerek, son derece 'anlam' lı bir tespitte bulunuyor :) Bir gün bir kardeşime telaşla, "anneni gördüm rüyamda" dedim, "hastahaneye götürmüştün, durumu iyidir inşallah." diye de ekledim. "Eylül" dedi "bu rüya benim annemle ilgili değil, senin annenle ilgili, rahatsız olabilir, bir ara istersen." Şaşırmıştım. O kadar emindim ki kendimden, üstüne bir de üzülmüştüm... Aradım annemi, "iyiyim kızım" dedi, sonra söylemediği bir şey olduğunu anladım ve hemen ablamları aradım. Ve öğrendim ki, dizleri ağrıdığı için iğneler vuruluyormuş. Üzülmeyeyim diye söylemiyormuş.İnsanın böyle aklı selim dostlarının olması tek kelimeyle 'huzur'. Annem elhamdülillah şimdi iyi. Jung'un rüya tahlilleri elbette, rüya analizinin çok ötesinde, bilgeliğinin en önemli ölçütlerinden. Simyanın ve metafiziğin bütün öğeleriyle zenginlik kazanmış, olağanüstü bir şifa kaynağı. Ve bu yolla sayısız hastasını nevrozun ve psişik hastalıkların pençesinden kurtarmış... Eserin
2019 41. kitabı
Bu kitabı okuduktan sonra rüyalarımın, rüya olmadığını anlamaya başladım .Onlar birer ayna. Bilinçdışı herşeyin atası. Ona güvenin ,onu okuyun, onu düşünün .
Geleceği görür müyüz?
2022 1. kitabı
Okunma: 04 Ocak 2022 00:52
Freud un rüyalar kitapları ile bir zemin oluşturduktan sonra, rüyalarımızın özellikle gelecek ile ilgili nasıl bilgi verdiğinin cevabını aramaya Jung ile devam ettim. Evet, bilincimiz uykuda kapalı ancak gece, gündüz açık olan bilinçdışımız uykuda zaman ve mekandan koptuğu için bir şekilde bilincimizin ulaşmasının mümkün olmadığı bilgilere ulaşıyor ve bunu geçmiş deneyimlerimiz ya da hali hazırda duymuş görmüş ya da öngörmüş olduğumuz deneyimlerle bir senaryo haline getirip karşımıza çıkarıyor. Ama tam olarak nasıl anlayabildim mi? Hayır. Jung buna tam bir cevap veriyor mu? Hayır. Ama çok net söylediği bir şey var ki bir insanın güncel psikolojisini bilmiyorsanız rüyasını yorumlamanız inkansızdır. Ayrıca kişinin nesneleri ve kişileri bilinçdışında ne ile sembolleştirdiğini bilmiyorsanız yine doğru yorum yapmanız imkansızdır. Ayrıca kişinin bilgi birikiminin uykuda nasıl bir senaryo ile karşısına çıkacağını bilmiyorsanız (okuduğu kitap, izleidği film, gittiği bir yer, birine karşı bastırdığı duygular...) yorum yapmanız imkansızdır. Rüya tabirler kitabı diye bir şey varsa elinizde onu fırlatıp atın. En iyi yorumcu kişinin kendisidir. Ama kendini okumayı öğrenmek için işte bu tür kitaplardan faydalanmak gerekir. Kitabı okumaya başlarken bugüne dek okuduğum mitolojik ve sembolik bilgilerin yeteceğini sanmıştım ancak binde birine bile yetmedi. Çünkü Jung kendi yoğrulduğu dini ve kültürü ile ilgili sembolik durumlara göre bir çalışma yapmış doğal olarak. Bu da bizim coğrafyamız ve inancımıza göre oldukça uzak kalıyor. Keşke jung ın yaptığı çalışmaları bizim din ve küktürümüze göre de uygulayan birileri olsaydı. Kitap ilgilisi için okumaya değer. Rüyalar kısmı biraz derin ve bahsettiği kitaplar ile hikayeleri bilmediğim için çoğunu ne yazık ki anlayamadım ama yine de
Psikoloji
bilinçaltının yansıması olarak rüyalar
2021 13. kitabı
Okunma: 28 Kasım 2021 17:26
Aslında bu kitabı okumadan önce rüyalarımdan hep geleceğe yönelik bir anlam çıkarmaya çalışırdım, nadiren bilinçaltıyla ilgili olabileceğini düşünürdüm. Okuduktan sonra rüyaların daha çok bilinçaltımızdan meydana geldiğini fark ettim. Jung 4 bölümden oluşan bu kitabının ilk üç bölümünde, tüm okuyucuların anlayabileceği seviyede rüyaların nasıl bilinçaltından kaynaklı olabileceğini anlatmış. Dördüncü bölümünde ise denek olarak kullandığı bir kişinin 50’ye yakın rüyasını kendi deneyimleri ışığında yorumlamış. Fakat bu kısmın anlaşılabilmesi için oldukça ciddi bir bilgi birikimi ya da kitapla eş zamanlı çalışma gerektiriyor. Çünkü bu kısımda çok fazla dini ve mitolojik karakterlere ve kavramlara yer verilmesi anlaşılmayı zorlaştırmış. Ama kitabın ilk 3 bölümü için bile herkes için okumaya değer olduğunu düşünüyorum. (Spoiler) Jung genel olarak rüyaları yorumlarken rüyalarda animalara (kişileşmiş bilinçdışı) ulaşmaya çalışıyor. Geçmişte duygusal iletişim kurduğumuz animaların rüyalarımıza girmesi, aynı ya da benzer duygu durumunu rüyayı gördüğümüz zamanda da yaşadığımızı gösterdiğini söylüyor. Çok rüya gören ve rüyalarımın gelecekten bir haber ya da uyarı niteliğinde olduğunu düşünen biri olarak artık rüyalarıma bilinçaltımın bir yansıması olarak bakmamı sağlayan Jung üstada sonsuz teşekkürler. Bunu Freud hep söylese de parapsikoloji ile de açıklayabilecek olan Jung’un söylemesi bende daha çok etkili oldu.
Psikoloji
2020 32. kitabı
Okunma: 15 Mart 2020 21:38
Rüyalar benim Jung'dan okuduğum artık üçüncü kitap ama yine de kendimi sembollerin, çağrışımların etkisinden kurtaramıyorum. Kitap; Rüyalar ve Psikanaliz, Rüyalar ve Psişik Enerji, Rüya Analizi'nin Pratik Kullanımı ve Simyayla Bağlantılı Olarak Bireysel Rüya Sembolizmi olmak üzere dört ayrı bölümden oluşuyor. İlk üç bölüm rüya, psikanaliz ve analitik yorumlama açısından zengin bilgi aktarımlarına ve akıcı, sade bir dile sahip. Ancak dördüncü bölüme geldiğimizde Jung anlatımında kayboluyoruz. Son kısımda bol miktarda gönderme (özellikle Dante'ye) bulunmakta. Daha sembolik, Jung tabiriyle arketipsel rüyalar aktarılmış ve yorumlanmış. Benim keyifle okuduğum ancak sonlara doğru odaklanmakta zorlandığım bir kitap oldu. Psikodinamik yaklaşımlar ile ilgilenen meslektaşlarımın ve ilgili okurların ilk üç kısımdan mutlaka faydalanacaklarına eminim
2022 19. kitabı
Okunma: 15 Kasım 2022 20:53
Benim için rüya her zaman gizemli bir kapı olmuştur. Carl Jung gibi bir psikiyatristten bu konu ile ilgili kitabını görünce düşünmeden alıp okudum! İyi ki de öyle yapmışım. Eğer hem psikolojiye hem de mistisizme hem de sembolizme ilginiz varsa özellikle de son bölümde bu üç birbiriyle bağlantısı imkansız görünen alanların ustalıkla ve zekice nasıl bir araya getirildiğini görüyorsunuz. Gerçekten çok emek verilmiş ve bence rüyalara çok düşünülmemiş bir yoldan bakılmış çok güzel bir kitap! Rüyalar Carl Gustav Jung
Alıntı
Rüyalar Ve Psikoloji
2023 9. kitabı
Okunma: 20 Mayıs 2023 17:29
Bu kitabı almamdaki motivasyon, Jung’un düşüncelerini çok sevmem ve git gide ilginçleşen rüyalarımı biraz olsun analiz edebilmek olmuştu. Öncelikle şunu söylemem gerekir okunması hiç de kolay bir kitap değil. Daha öncesinde Jung’un kuramlarına biraz da olsa hakim olmanız gerekiyor. İlk defa Jung okuyacaksanız asla tavsiye etmem. Ama eğer sıkı bir okursanız, bir süredir psikolojiye hakimseniz, spiritüel, metafiziksel konulara ilginiz varsa ve tarih-mitoloji gibi konular dikkatinizi çekiyorsa kesinlikle tavsiye edebilirim. Kitap ilk kısmında rüya analizlerine değiniyor. (Bu bölümde Sayı Rüyalarının Anlamı Üzerine bir bölüm bulunuyor ki asla içselleştiremedim. Çok afedersiniz ama Bahçeli’nin “mhp’nin 40. yılı kutlu olsun” söylemindeki teoriler gibi geldi:( ) İkinci kısım üçüncü kısım oldukça faydalı ve oldukça öğreticiydi. Kitap beklentimin çok üstünde psikolojik açıklamara yer vermiş ve bilinçdışının rüyalar vasıtayla analizi ile ilgili güzel yönlendirmelerde bulunmuş. Dördüncü ve son kısım ise kollektif bilinçdışının rüyalardaki yorumlamalarını mitoloji-din tarihi-doğu motifleri üzerinden anlatmış. Son kısımın başları çok güzel olsa da tek bir danışanın ardışık ve sayıca fazla rüyalarını benim için karışık ve fazla terimsel gelen psikolojik/mitolojik şekilde yorumladığı son kısımları beni çok yordu. Yani son 50 sayfa (elbette tamamlayıcılığı vardır ama) bana olmasa da olurmuş dedirtti. Ben kitabı okuduğum için mutluyum. Altını çizdiğim, not aldığım, ileride üstünde düşüneceğim ve beni yeni araştırmalara sevk edecek bir sürü bölüm oldu. Rüyalarımı anlamama yardım edece mi? Elbette katkı yapacaktır. Ama kesinlikle rüya analizinden fazlasını vaat eden bir kitap.
Rüyalar
2021 37. kitabı
Okunma: 30 Mart 2021 17:29
Öncelikle şunu belirteyim kitap tamamen Hristiyan ve Yahudi mitolojik figürlerle bir rüya sahibinin rüyalarını yorumlamış. Bizim kültürümüzün rüya yorumları ile ile ilgisi yok. Kitap; Rüyalar ve Psikanaliz, Rüyalar ve Psişik Enerji, Rüya Analizi'nin Pratik Kullanımı ve Simyayla Bağlantılı Olarak Bireysel Rüya Sembolizmi olmak üzere dört ayrı bölümden oluşuyor. İlk üç bölüm rüya, psikanaliz ve analitik yorumlama açısından zengin bilgi aktarımlarına ve akıcı, sade bir dile sahip. Ancak dördüncü bölüme geldiğimizde Jung anlatımında kayboluyoruz. Son kısımda bol miktarda göndermeler bulunmakta. Daha sembolik, Jung tabiriyle arketipsel rüyalar aktarılmış ve yorumlanmış. Benim keyifle okuduğum ancak sonlara doğru odaklanmakta zorlandığım bir kitap oldu. Psikodinamik yaklaşımlar ile ilgilenen kişilerin okuması gereken kitaplardan biri. Keyifli okumalar...
2019 102. kitabı
Okunma: 09 Ekim 2019 10:08
Okurken çok zorlandım. Tamamen hristiyan, yahudi ve mitolojik figürlerle bir rüya sahibinin rüyalarını yorumlamış. Bizim kültürümüzle en ufak bir ilgisi yok. Bu yüzden anlamak imkansız.

Carl Gustav JungYazar · 51 kitap
Carl Gustav Jung, İsviçreli psikiyatr, analitik psikolojinin kurucusudur. Derinlik psikolojisinin Sigmund Freud ve Alfred Adler ile beraber üç büyük kurucusundan birisidir. Basel Üniversitesi'nde tıp profesörü olan büyükbabasının adını taşıyan Carl Gustav Jung İsviçreli bir papazın oğludur. 1895 yılında Basel'de tıp eğitimi almaya başladı ve 1900 yılında Eugen Bleuler'in asistanı olarak Burghölzli'de psikiyatrist olarak hizmet verdi. Doktorasını 1902 yılında tamamladı. Konu okült (gizli, görünmeyen) fenomenler (etkiler) ve onların Psikoloji ve Patolojiyle bağlantıları idi. Paris'te 6 ay Pierre Janet ile bilgilerini derinleştirdi. 1903 yılında Emma Rauschenbach ile evlendi. 36 yaşında Uluslararası Psikanaliz Birliği'nin ilk başkanı oldu. Psikolojik analizlerinde astrolojiden de yararlanan Carl Gustav Jung,Sigmund Freud'le beraber üzerinde çalıştığı toplumsal bilinçaltı kavramı ile de tanınır. Popüler psikometri aracı Myers-Briggs Kişilik Göstergesi (MBTI) ve sosyonik kavramları, Jung'un psikolojik türler teorisinden geliştirilmiştir. Jung, insan ruhunu "doğuştan dindar" olarak kabul etti ve bu dindarlığı araştırmalarının odak noktası yaptı. Rüya analizi ve sembolizm (simgecilik) çalışmalarına katkıları nedeniyle bu alanların en çok okunan çağdaş yazarlarından biridir.