Satranç

Stefan Zweig

2021 2. kitabı
Okunma: 02 Ocak 2021 10:48
Dünya satranç şampiyonu Czentovic’tir. Gemide bir grup insanla satranç maçı yaparken avukat olan Dr.B. Czentovic’in rakiplerine şaşılacak derecede yardım eder. Daha sonra da kendi hikayesini bu gençlere anlatmaya başlar. Dr.B. Avukattır ve birtakım gizli sırlara sahiptir. Hitler ise bunları öğrenmek için onu tutuklatır. Sanıldığı gibi Dr.B. işkence odalarına değil tam tersi oldukça lüks bir otel odasına konulur. Fakat bu odada hiçbir nesne yoktur. Dr.B. bir hiçliğin ortasına düşmüştür adeta. Her gün belli saatlerde sorgu odasına götürülür. Tabi bu süre zarfında psikolojisi de iyice bozulur, zihni bulanıklaşır. Çünkü hiçlik hissi onu tamamen ele geçirmiştir. Bir gün sorguya gittiğinde bir asker paltosunun içinden bir kitap çalar. Kitaba baktığında ise hayal kırıklığına uğrar. Çünkü bu bir satranç kitabıdır. İçinde şampiyonların oynadığı 150 maçın yer aldığı bir kitap. Önce biraz üzülse de sonra kitabı okumaya, içindeki şifreleri çözmeye başlar. Çarşaftan bir satranç matı, ekmek kırıntılarından da taşlar yapar. Artık tamamen satranç bağımlısı olmuştur ya da kendi tabiriyle ‘satranç zehirlenmesi’ yaşıyordur. Uykuda bile bütün zamanını satranç hamleleri düşünerek geçirir. Çevresini saran o korkunç hiçliğin altında ezilmemek için satranca sığınır. Bir süre sonra ise sinir krizleri geçirmeye başlar ve hastaneye kaldırılır. Buradaki doktorun yardımıyla hastaneden ve hücreden kurtulur. Daha sonra ise tek bir el olmak şartıyla Czentovic ile karşılaşmayı kabul eder. Fakat doktor onu en başından satrançtan uzak durması için uyarmıştır. İlk maçta Czentovic’i mat etmeyi başarır ve kendini tutamayarak ikinci maçı ister. Fakat bu ikinci maçta hücredeki davranışlarına benzeyen patolojik durumları sergiler ve bir anda kendine gelerek herkesten özür dileyip maçı yarıda bırakır.
2020 24. kitabı
Okunma: 17 Mart 2020 12:59
Avusturyalı yazar Zweig 'in ölümünden önce yayınladığı birkaç düzyazı metinden biri Satranç. İkinci dünya savaşının korkunç atmosferinden etkilenmeye devam ettiğinin kanıtı değerinde bu kitap. Bir gemide tamamen rastlantı sonucu karşılaşan 3 kişi ; satranç şampiyonu , anlatıcı ve Dr. B. öykünün aktörleri. Dr.B. 'nin yaşadıkları insanı derinden etkiliyor ve öykünün gidişatını oluşturuyor. Tek nefeste okunacak bir kitap tavsiyemdir!
Satranç İnceleme
2021 3. kitabı
Okunma: 15 Mart 2021 10:22
...açılışta piyon yerine atı seçmeyi bile büyük bir iş sayan ve zavallı ölümsüzlüğünü bir satranç kitabının herhangi bir köşesine sıkışmış olarak gören bir insanın, çıldırmadan on yıl, yirmi yıl, otuz hatta kırk yıl boyunca düşünme gücünün tamamını sürekli olarak tahtadan yapılma bir şahı bir satranç tahtasında köşeye sıkıştırmak gibi gülünç bir manevraya harcayabilen bir insanın bulunabileceğini kafada canlandırmak ne kadar güç ne kadar imkansızdı!... İşte kitabı özetleyen en iyi cümle bu sanırım. Doğru düzgün dergi ya da gazete bile okumayı beceremeyen Mirko’nun dünya satranç şampiyonluğuna uzanan hikayesi ve kafayı yediği gerekçesi ile hapse atılması, hapiste bir dergiye göre hareket etmesini anlatan bir kitap Satranç. Bu kitap bir oturuşta okuyabileceğiniz 80 sayfalık bir kitap. Okumaya başlayınca bırakmayı, ara vermeyi aklınızdan bile geçiremeyeceksiniz.
2020 77. kitabı
Herkese merhaba ; Dünya hassas kalpler için cehennemdir. Söz sanırım Dostoyevskiye aitti :) bu söz bence Stefan Zweig ve eşini anlatiyor çünkü eşiyle beraber intihar ederek yaşamına son vermiştir. Stefan Zweig bu incecik 80 sayfalık eserinde ciltler dolusu yazılacak duyguyu sığdırmıstır. Çok fazla spoiler vermek istemiyorum bana güvenin mutlaka bu kitabı okuyun hayatınıza çook büyük katkı sağlayacak :)
2021 3. kitabı
Bir taraftan kitap okuyan bir insanın dünya şampiyonu karşısında sadece okuduklarını kullanarak galip gelmesini anlatırken diğer taraftan bir mahkumun psikolojisini ustalıkla işliyor kesinlikle okunmayı hakeden bir kitap ben tek oturuşta okudum ve çok beğendim , keşke herkes okuyup kitap okumanın bilincine varsa .
2020 19. kitabı
Kendisi ile savaşan bir adamın gerilim dolu hikayesini konu alan roman içsel çatışmayı öylesine güzel okura yansıtıyor ki sizde ister istemez geriliyor ve bir sonraki sayfayı merakla çeviriyorsunuz.
SatrançStefan Zweig · İlgi Kültür Sanat Yayınları · 2017279,2bin okunma
Stefan Zweig'in Satranç adlı romanına ilişkin inceleme yazım.
2020 9. kitabı
Lise yıllarımda ve sonraki yaşantımda satrançla ilgilenmiş biri olarak Stefan Zweıg'ın "Satranç " adli kitabini merak edip okumak istiyordum. "Satranç", yazarın ölmeden(intihar etmeden) önce tamamladigi metinlerden biri.Bu yonuyle de okunmaya değer bir eser.Ama yazarin bu uzun öyküsünde satranç konusundan çok Dr.B. adlı kahramanimizin psikolojisinin işlendiğini de belirtmek gerekiyor. Değerli cevirmenimiz ve deneme yazarimiz Ahmet Cemal'in cevirisinden okudugum eser,New York'tan Buenos Aires'e gitmekte olan bir yolcu gemisinde gecen bir olayi anlatiyor.Bu gemide tesadüfen karşılaşan yeni dunya satranç sampiyonu Mirko Czentovic,siradan bir satranç oyuncusu olan anlatici ve bir zamanlar çok usta bir satranc oyuncusu olan ama hayli zamandir satranctan uzak kalmis bulunan Dr. B. öykümüzün kahramanlaridirlar. Asıl meslegi avukatlik olan Dr. B.buyuk manastirlarin ve eski Avusturya hanedanı uyelerinin mal varliklarini yonetmektedir.Bu isini Nazilerin Avusturya'nin Naziler tarafindan isgalinden sonra da sürdüren Dr. B.,mal varliklarina el koymak isteyen Gestapo tarafindan tutuklanir.Ancak Gestapo,avukati konusturmak icin son derece siradisi bir yontem kullanir.Dr. B.,zindana atilip iskenceden gecirilecek yerde normal bir otel odasina yerlestirilir fakat bu odada dis dunyadan tam anlamiyla tecrit edilir.Herhangi biriyle konusmasi,haberlesmesi,odasinda herhangi bir yayin bulundirmasi,kagit ve kalem kullanmasi kesinlikle yasaktir.Yasamindaki tek değişiklik,arada sirada sorguya götürülmesidir.Bu sorgular dişinda Dr. B.,bir hiçliğin içerisinde,zaman ve mekan dışı bir yaşam sürer. Bu tecrit durumundan ötürü artık ruhsal dengesini yitirmenin eşiğine geldigi sırada götürüldüğü bir sorguda sirasini beklerken,birinin asılı duran pardösüsünün cebindeki
2020 10. kitabı
Okunma: 29 Şubat 2020 20:06
kitabı okuduğumuzda kurgu ve gerçek diye bir şey olmadığını anlıyoruz.Aslında kitaptaki kurgunun gerçeğin bir yansıması olduğunu farkediyoruz.İnsanların çektikleri acılar da gerçek,insanların içinde yaşadıkları yalnızlık da gerçek.
2020 15. kitabı
Okurken, yaşanan süreçteki derin psikolojiyi hissediyorsunuz. Herşeyin göründüğü gibi olmadığını, insan ruhunun ne kadar özel olduğunu anlıyorsunuz. Yazarın kullandığı dil okuyucuyu, olayların tam ortasında tutuyor. Okur severlerin tek solukta okuyabileceği türden, kitabı iyi buldum diyebilirim.
2020 28. kitabı
BAYILDIM.❣ Bir çırpıda bitip, kendine hayran bırakan kitaplardan. Değil 77, binlerce sayfa olsa yine okunurdu. Dili , kurgusu ve akışı o kadar güzel ki...

Stefan ZweigYazar · 187 kitap
Stefan Zweig, Avusturyalı yazar ve gazeteciydi. Edebi kariyerinin zirvesinde olduğu 1920'li ve 1930'lu yıllarda, dünyanın en çok çevrilen ve en popüler yazarlarından biriydi. Zweig, Viyana, Avusturya-Macaristan'da büyüdü. Honoré de Balzac, Charles Dickens ve Fyodor Dostoyevski gibi ünlü edebiyatçılar hakkında Üç Büyük Usta (1920) ve belirleyici tarihsel olaylar hakkında Yıldızın Parladığı Anlar (1927) adlı tarihsel incelemeler yazdı. Ayrıca Joseph Fouché (1929), Mary Stuart (1935) ve Marie Antoinette'nin biyografilerini yazdı. Zweig'ın en bilinen kurgu eserleri arasında Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu (1922), Amok Koşucusu (1922), Korku (1925), Karışık Duygular (1927), Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat (1927), psikolojik roman Sabırsız Yürek (1939) ve Satranç (1941) yer almaktadır. 1934 yılında Almanya'da Nazi Partisi'nin yükselişi ve Avusturya'da Ständestaat rejiminin kurulmasının bir sonucu olarak Zweig, İngiltere'ye göç etti ve 1940 yılında kısa bir süre New York'a ve daha sonra yerleştiği Brezilya'ya taşındı. Son yıllarında bu ülkeye aşık olduğunu ilan edecek ve Brezilya, Geleceğin Ülkesi adlı kitabında bu ülke hakkında yazacaktı. Yıllar geçtikçe Zweig, Avrupa'nın geleceği konusunda giderek daha fazla hayal kırıklığına uğradı ve umutsuzluğa kapıldı. 23 Şubat 1942'de Petrópolis'teki evlerinde eşi Lotte ile birlikte aşırı dozda barbitürattan ölü bulundu. Eserleri birçok film uyarlamasına temel oldu. Zweig'ın anı kitabı Dünün Dünyası (1942), I. Franz Joseph yönetimindeki Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun çöküş yıllarındaki yaşamı betimlemesiyle dikkat çeker ve Habsburg İmparatorluğu hakkındaki en ünlü kitap olarak anılır.