Satranç

Stefan Zweig

2025 6. kitabı
Okunma: 13 Ağustos 2025 10:37
Zweig’in Satranç adlı kısa romanı, insan zihninin hem kurtarıcı hem de yıkıcı gücünü çarpıcı bir şekilde gözler önüne seriyor. Roman, sadece bir satranç karşılaşmasının hikâyesi değil; izolasyonun insan ruhunu nasıl paramparça ettiğini, boş kalan zihnin kendine nasıl düşman olabileceğini ve rekabetin, stratejinin insan doğasındaki yerini derin bir şekilde işler. Romanda Czentoviç, mekanik zekânın, Dr. B ise yaratıcı zekânın temsilcisidir. İkisi arasındaki mücadele, fiziksel bir oyundan ziyade bir fikir ve irade savaşına dönüşür. Zweig burada gerçek özgürlüğün sadece bedensel değil, zihinsel bir durum olduğunu ustalıkla anlatır. Satranç
2025 23. kitabı
Okunma: 29 Temmuz 2025 17:07
Kitap hiç bir başarısı olmayan,sorunlu,anlamakta zorlukları olan Czentovic’in satrançta ki ilginç başarısını,başarısıyla şampiyonluğunu farklı kılmaya çalışırken bir an da dört duvar arasında hiç bir yaşamı,uğraşı olmayan çaldığı satranç kitabıyla içerde ki zamanını çift kişilik oyunda tek kişi olup hem siyahı hem beyazı oynayan Dr.B’yi anlatarak kitabı daha ilginç kılmış..Binlerce kez çift kişilik oyunu tek beden iki ruhla oynayıp geçmek bilmeyen günlerini akıl oyunuyla geçirip yaşadığı dört duvarı daha çok yaşanabilir kılmak..Yaşadığı o içsel bunalımı sanki yaşamışım gibi hissettim..Okuyucuya o çaresizliği gerçek anlamda betimlemeleriye hissettiren bir kitap..Sevdim..
Puan vermedi·64 syf.·
2021 13. kitabı
Ölümü içselleştiren bir yazarın başaralı bir kurgusu. Zaten acı bir gerçekten bahsederken bile okuru kitaba bağlamayı başarmak Stefan Zweig'in üstesinden gelebileceği bir şey. Spoiler vermemek için oldukça üstünkörü bir incelemede bulunmak istiyorum. Bu bağlamda şunları söyleyebilirim; Kitap Nazizmin sonuçlarının mağdurlar üzerindeki etkilerini anlatan bir esaretten kurtuluş öyküsü. Ayrıca yazarın ölmeden hemen önce yazdığı bir eser olduğundan son kitabı. Kitap bittikten sonra bunu düşününce yazarın intiharına çok üzülmekle birlikte ölmeden böyle bir yapıt bırakmasına da sevindim. Kitabı şiddetle önerip keyifli okumalar dilerim.
2023 13. kitabı
Okunma: 29 Nisan 2023 18:21
Her seferinde Stefan Zweig' in okudugum her kitabında bu yazarın en sevdiğim kitabı demek geliyor içimden her eseri birbirinden güzel. Okurken içine çekiyor insanı çevreden soyutlaniyorsunuz kitabı okurken çevremdeki herkesi olduğum yeri umursamadan daldım kitaba. Hiçlik üzerinde durulmuş. Bir tanesi tahta karşısında olmadan oynayamayan Czentovic bir diğeri zihninde her şeyi canlandırıp zihninde kendiyle oynayan Dr. B. Akıcı bir eser olmuş. Tavsiye ederim.
2024 26. kitabı
Okunma: 20 Mart 2024 20:21
Bir kitabı daha önce okumadığıma hiç bu kadar pişman olmamıştım. Birkaç dakika önce bitirdim ve kitabın etkisinden çıkamıyorum. Kitabı anlamaktan ziyade kitabı hissettim. Bu kadar daha beni etkileyen bir kitap hatırlamıyorum. OF ÇOK GÜZELDİ
Satranç
2024 1. kitabı
Okunma: 26 Mart 2024 23:29
Hapishanede geçirdiği süre boyunca yaşadığı sorunlar ve çaldığı bir kitapla hayata tutunmaya çalışan ve o kitaptaki her şeyi öğrenen bir adamın hikayesi. Yaşadığı psikolojik sorunlar çok güzel anlatılmış. Neden daha önce okumadımki dediğim bir kitap. Kurtuluşunuz olan şey fazla gelirse zehriniz olabilir...
1000k
Kesinlikle okunmalı
Puan vermedi·64 syf.·
2022 4. kitabı
Nazi Almanyası döneminde hücre de yaşadığı zorluklarla başa çıkmaya çalışan ve yalnızlığın vermiş olduğu buhran ile satranç üzerine yazılmış kitabı içeriğini dahi bilmeden çalan ve satranca dair öğrenilmesi gereken ne varsa ezberleyen, alternatif bir uğraşı olmayan Dr. B..'nin bir gemi yolculuğu sırasında aralarında geçen satranç maçının anlatıldığı mükemmel bir kitap.
2026 165. kitabı
Okunma: 10 Haziran 2026 14:52
Kitabı okuduktan sonra satrançtan çok insan zihni üzerine yazılmış etkileyici bir psikolojik inceleme olduğunu düşündüm. İlk bakışta bir satranç hikâyesi gibi görünse de, ilerleyen sayfalarda asıl konunun yalnızlık, baskı, özgürlük ve insanın zihinsel dayanıklılığı olduğu anlaşılıyor. Özellikle Dr. B.'nin yaşadığı tecrit süreci ve bu süreçte akıl sağlığını korumak için satranca sığınması oldukça çarpıcı bir şekilde aktarılmış. Kitap boyunca satranç, yalnızca bir oyun değil; insanın kendi iç dünyasıyla yaptığı mücadeleyi temsil eden güçlü bir sembol olarak kullanılmış. Dr. B.'nin zihninde oynadığı satranç oyunları, bir yandan hayatta kalmasını sağlarken diğer yandan onu yavaş yavaş bir takıntının içine sürüklüyor. Bu durum, insanın en güçlü silahı olan zihninin aynı zamanda en büyük düşmanı olabileceğini gösteriyor. Anlatımı sade olmasına rağmen son derece akıcı roman. Karakterlerin psikolojik durumları ayrıntılı ancak yorucu olmayan bir dille aktarılmış. Özellikle izolasyonun insan üzerindeki etkilerine dair gözlemler, kitabın yazıldığı dönemin ötesine geçerek günümüzde de geçerliliğini koruyor. Romanın kısa olması da anlatımın gücünü artırıyor; gereksiz ayrıntılara yer vermeden okuyucuyu doğrudan hikâyenin merkezine taşımış ve roman içinde bunu dışarıdan bir ses gibi aktarmaya çalışılmış. Genel olarak ise yalnızca satranç sevenlerin değil, insan psikolojisine ilgi duyan herkesin okuyabileceği bir roman. Kitabı bitirdiğimde aklımda kalan şey satranç hamleleri değil, insan zihninin baskı altında ne kadar dayanıklı ama aynı zamanda ne kadar kırılgan olabileceğiydi..
2021 3. kitabı
Okunma: 26 Şubat 2021 15:05
Bugüne kadar en beğendiğim kitap olabilir. Bu kitaba öyle kapıldım ki 2 günde devamında ne olacak ne anlatacak diye merak dolu zamanlar geçirerek okudum ve yazarın anlatımı beni çok etkiledi. Ayrıca kitapta en beğendiğim kısım Dr. B. nin sadece yatak, masa, lavabo ve duvar örtüsü dışında hiç oyalanabileceği bir nesnenin olmadığı bir odada hapis olarak düşünecek bir problem, sorun vb. Şeyler olmadığı için bir çeşit en mutlak anlamdaki hiçliği yaşıyor ve sorguya çekilmek için ayakta 2 saat bekletildiği bir odada bir satranç kitabı bulur ve gizli gizli okumaya başlar ve böyle devam eden kısım en çok ilgimi çekmişti.
Avusturya Edebiyatı - 2
2022 44. kitabı
Kitabın adı itibariyle konusunun satranç olduğu düşünülse de, çok daha fazlasını içerdiğini söyleyebiliriz. New York'tan Buenos Aires'e hareket eden buharlı bir gemide geçiyor hikaye. Bahsi geçen ana karakterlerden biri; iki kelimeyi bir araya getiremeyişi ile dalga geçilen, kalın kafalı ve cahil addedilen, lakin satranç konusunda rakip tanımayan satranç ustası Czentovic Mirko'dur. Bu hikayede temel olarak, Hitler'in Viyana'ya girişinden itibaren yaşanan baskı ve zorbalıklar altındaki toplumun yok oluşu anlatılıyor. Sayfalar ilerledikçe aslında kitaptaki olayların, Avusturya'lı zengin bir Yahudi aileden gelen Stefan Zweig 'in sürgün hayatından esinlendiğini görmekteyiz. Çok akıcı ve tek solukta bitirilebilecek bir kitap. Diğer Avusturya Edebiyatı Kitap İncelemelerimiz için; #155673580 Malte Laurids Brigge'nin Notları - Rainer Maria Rilke #155675334 Satranç - Stefan Zweig

Stefan ZweigYazar · 187 kitap
Stefan Zweig, Avusturyalı yazar ve gazeteciydi. Edebi kariyerinin zirvesinde olduğu 1920'li ve 1930'lu yıllarda, dünyanın en çok çevrilen ve en popüler yazarlarından biriydi. Zweig, Viyana, Avusturya-Macaristan'da büyüdü. Honoré de Balzac, Charles Dickens ve Fyodor Dostoyevski gibi ünlü edebiyatçılar hakkında Üç Büyük Usta (1920) ve belirleyici tarihsel olaylar hakkında Yıldızın Parladığı Anlar (1927) adlı tarihsel incelemeler yazdı. Ayrıca Joseph Fouché (1929), Mary Stuart (1935) ve Marie Antoinette'nin biyografilerini yazdı. Zweig'ın en bilinen kurgu eserleri arasında Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu (1922), Amok Koşucusu (1922), Korku (1925), Karışık Duygular (1927), Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat (1927), psikolojik roman Sabırsız Yürek (1939) ve Satranç (1941) yer almaktadır. 1934 yılında Almanya'da Nazi Partisi'nin yükselişi ve Avusturya'da Ständestaat rejiminin kurulmasının bir sonucu olarak Zweig, İngiltere'ye göç etti ve 1940 yılında kısa bir süre New York'a ve daha sonra yerleştiği Brezilya'ya taşındı. Son yıllarında bu ülkeye aşık olduğunu ilan edecek ve Brezilya, Geleceğin Ülkesi adlı kitabında bu ülke hakkında yazacaktı. Yıllar geçtikçe Zweig, Avrupa'nın geleceği konusunda giderek daha fazla hayal kırıklığına uğradı ve umutsuzluğa kapıldı. 23 Şubat 1942'de Petrópolis'teki evlerinde eşi Lotte ile birlikte aşırı dozda barbitürattan ölü bulundu. Eserleri birçok film uyarlamasına temel oldu. Zweig'ın anı kitabı Dünün Dünyası (1942), I. Franz Joseph yönetimindeki Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun çöküş yıllarındaki yaşamı betimlemesiyle dikkat çeker ve Habsburg İmparatorluğu hakkındaki en ünlü kitap olarak anılır.