Kişisel kitap arşivinizi oluşturmak, okurları, kitapları, yazarları ve konuları takip etmek için 2milyon+ okurun arasına katılın.
Akış
Okurlar
İncelemeler
Alıntılar

Şemspare Konusu

Gönülden yazılmış her roman, her hikâye, her kelime bir şemsparedir... Güneş parçası... Kararır gökyüzü bazen; kasvetli bulutlar kaplar semayı. Hayatın ritmi durağanlaşır, sohbetler bildikleşir, içimizde birikir yalnızlık hissi. Nasıl özleriz güneşi o zaman, griler içinde aradığımız bir tutam renk demeti. Peri tozu gibi, inceden. Gönülden yazılmış her roman, her hikâye, her kelime bir şemsparedir... Güneş parçası... Düşer omuzlarımıza, kar tanesi gibi usulca, yağmur gibi yıkar ruhumuzu, arındırır tozdan kirden tekdüzeliklerden...
Tahmini Okuma Süresi: 7 sa. 8 dk.Sayfa Sayısı: 252Yayınlanma Tarihi: Nisan 2018İlk Yayınlanma Tarihi: Temmuz 2012Yayınevi: Doğan Kitap
ISBN: 9786050907995Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Nazlı

@nazliiyim
01 Aralık 2022 18:30
Puan vermedi
Arka kapak yazısını görünce, bi umut kaplamıştı beni. Kitap bir roman değil, hikaye kitabı da değil.. 66 tane kısa kısa denemelerinden oluşan bir kitap. üzerinde durduğu konular hâlâ ülkemizdeki güncel konular. Kadını konu alması hoşuma gitti :)
24 etkileşim
Turkuaz Yavuz

Turkuaz Yavuz

@Turkuazyavuz
10 Aralık 2022 22:29
1/10 puan verdi
#şemspare sadece bir dille yazılmış kısa denemelerden oluşuyor. Toplumsal ve güncel konulara yer verilmiş, çoğunlukla kişisel fikirler var. İçten içe Türk'e düşmanlığın adına hümanizm demiş Elif Şafak. Toplumsal sınıflara değinirken gereksiz güzellemeler yapılmış. Tavsiye etmem.
12 etkileşim
nur

nur

@tgb_nur
29 Ocak 2022 13:51
Puan vermedi
Başucu kitabım olur kendileri. Açarım bir bölüm okurum ve kendime gelirim, yenilenirim, ruhumu iyileştirir. Belki de kimi yerlerde ruhumu yansıttığı için bilmiyorum. Bu hafta sonu yine elim "Şemspare"ye uzandı. Denemelerden oluşan bu kitap toplum yapısına bakış açısı sunuyor. Topluma ayna tutarak, yalnızlığına alışan insanlarımız, kadınlarımız, kültürümüz, toplumsal sorunlarımız, ruh geçişlerimiz ele alınmış ve okuyucuya sunulmuş. Kitap 2010 yılından itibaren yazılan denemelerden oluşsa da yer alan konular hâlâ güncelliğini koruyor. Elif Şafak'ı tanımak için, düşüncelerini, hayata bakış açısını öğrenmek için güzel bir eser. Zaten dili, kalemi öyle güzel ki insan hayran kalıyor. "Ama artık inanıyorum ki insana en çok yakışan, vicdandır." "Biz, hepimiz, her hadiseyi münferit bir olay gibi görüp birkaç gün konuştuktan sonra bir kenara bırakıyoruz." "Rutinden beslenmez insan. Herkesin birbirine benzediği ortamlardan sanat çıkmaz. Edebiyat çıkmaz. Felsefe çıkmaz. Yaratıcılık çıkmaz. Aynılık, sadece kendini doğurur, tek bir sesin yankılarıyla geçer zaman. Bir toplum benzerlikten, monotonluktan, tekrarlardan değil; sentezlerden yeniliklerden, dinamik ve demokratik bir ritimden beslenir. İnsan, şu hayatta bir şey öğrenecekse şayet, kendisine benzemeyenden, kendisi gibi olmayandan öğrenir."
11 etkileşim
Yağmur Güler

Yağmur Güler

@Kitapterazisi
31 Ekim 2022 12:44
Puan vermedi
Elif Şafak'ın 66 tane kısa kısa denemelerinden oluşan bir kitap Kadın hakları, toplum içi adaletsizlikler, eski tarihlerde yaşanmış katliamlar, kimlikler, toplum içi farklılıklar.... Gibi çok önemli konuların olduğu denemelerinden oluşan bu kitabında eminim ki herkes okuduğunda kendinden bir parça ya da düşünüp de dile getiremediği çoğu cümleler bulacaktır. Bir yazarın iç hayatını okuyormuş gibi hissettim. Yeni tanıştığımız birinin öncelikle dış görünüşüne bakarız. Daha sonra ilgimizi çeken düşünceleri,fikirleri olur. O kişiyi tanımamıza yardımcı olan fikirleridir. Belki fazla değil ama biraz da olsa tanıyabildim diyebiliyorum. Yazdığı kitaplar hakkında bilgi vermesi de ayrı hoşuma gitti. Şafak tam bir dünya insanı olduğunu gösteriyor bize. Tam bir aydın.. En sevdiğim denemeler : Ortak Vicdanımız,Korsan,Vazgeçebilmek ,Borges ,Yazar Ve Ben İçindeki resimler de denemeye ayrı bir tat katmış .M.K Perker’in çizimleri şahaneydi..Emeğine sağlık . Kalemine yüreğine sağlık Elif Şafak . “İnsan ,yüzü kızaran tek canlıdır”demişti.Yani kızarmak durumdan kalan .” “Kadın doğmuyoruz ,kadın oluyoruz “demişti. Yani öğreniyoruz rollerimizi. Yaşadıkça,büyüdükçe toplumsallaştıkça.”
7 etkileşim
Betül Bay

Betül Bay

@_betulbay
17 Ağustos 2021 20:29
Puan vermedi
ŞEMSPARE Elif Şafak'ın Habertürk gazetesinde yazdığı deneme niteliğindeki yazılarından seçilenler Doğan Kitap aracılığıyla kitap haline getirilerek okuyucuya sunulmuş. Hayatın içinden örnekler barındıran ve yer yer gözlerimin dolmasına sebep olacak şekilde duygusal hayat hikayelerine de yer verilen bu yazıları okumak güzel bir deneyimdi. Şemspare kitabından önce yazarın yine aynı şekilde denemelerinin derlendiği Firarperest adlı bir kitabı varmış. Şemspare için Firarperest kitabının devamı niteliğinde ibaresi kullanılıyor fakat denemelerden oluştukları için hangisini önce okuduğunuzun pek fark edeceğini düşünmüyorum zira benim ilk okuduğum kitap Şemspare oldu. Romanlarından da okuduğum yazarın kalemini seviyorum diyebilirim. Kurgu dışı okumayı seviyorsanız veya kurgu dışı okumaya başlamak istiyorsanız öneririm. Keyifli okumalar!
9 etkileşim

45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Elif ŞafakYazar, Çevirmen · 29 kitap
Elif Şafak (d. 25 Ekim 1971, Strazburg) Türk romancı. İlk romanının yayımladığı 1997'den beri peş peşe eserler vermekte olan ve geniş bir okur kesimince tanınan sanatçı, 2009'da yayımlanan Aşk adlı romanı ile Türk edebiyat tarihinin en kısa sürede en çok satan edebi eserinin yazarı ünvanına sahip olmuştur. Ayrıca kitapları otuzdan fazla dile çevrilmiştir. 25 Ekim 1971 günü, babasının o sırada doktora yapmakta olduğu Strazburg'da dünyaya geldi. Babası sosyal psikolog ve akademisyen Nuri Bilgin, annesi diplomat Şafak Atayman'dır. Doğumundan kısa bir süre sonra anne ve babası ayrıldı, annesi tarafından büyütüldü. Soyadı olarak annesinin adını kullandı. Ortaokulu annesinin görev yaptığı Madrid'de, liseyi Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nde tamamladıktan sonra, ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümünü bitirdi. Yüksek lisansını aynı üniversitede Kadın Çalışmaları Bölümünde yaptı. "Bektaşi ve Mevlevi Düşüncesinde Döngüsel Evren ve Kadınsılık Anlayışı" üzerine master tezinin ardından; ODTÜ Siyaset Bilimi bölümünde doktorasını tamamladı. Doktora tezi, "Türk Modernleşmesinin Kadın Prototipleri ve Marjinaliteye Tahammül Sınırları" başlığını taşıyordu. Elif Şafak'ın İslamiyet, kadın ve mistisizm hakkındaki yüksek lisans tezi Sosyal Bilimler Derneği tarafından ödüllendirildi. Yüksek lisans çalışması sırasında Kem Gözlere Anadolu (1994) adlı öykü kitabını ve ilk romanı Pinhan'ı (1997) yayımladı. Bu eserle Kombassan Vakfı tarafından verilen 1998 Mevlana Büyük Ödülü'nü kazandı. Doktorasının ardından İstanbul'a taşındı ve Şehrin Aynaları'nı (1999) yazdı. Bir süre İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde "Türkiye ve Kültürel Kimlikler", "Kadın ve Edebiyat" konularında dersler verdi. 2000 yılında Türkiye Yazarlar Birliği Ödülü'nü kazanan Mahrem romanı ile geniş okur kesimi tarafından tanındı. Bunu iki yıl ara ile yayımlanan Bit Palas (2002) ve İngilizce olarak yazdığı Araf (2004) adlı kitapları izledi. Sanatçılara verilen bir bursla doktora sonrası çalışması için ABD'ye giden Şafak, çeşitli üniversitelerde dersler vermiştir. 2003-2004 akademik yılı boyunca Michigan Üniversitesi'nde yardımcı doçent olarak bulundu ve ders verdi. Ardından Arizona Üniversitesi Yakın Doğu Araştırmaları bölümünde yardımcı doçent olarak görev yaptı. "Edebiyat ve Sürgün", "Bellek ve Politika", "Müslüman Dünya'da Cinsellik ve Toplumsal Cinsiyet" konulu dersler verdi. Şafak, 2004 yılında beş yazarın (Murathan Mungan, Faruk Ulay, Elif Şafak, Celil Oker, Pınar Kür) ortak kaleme aldığı bir roman projesinde yer aldı, bu roman Beşpeşe adıyla yayımlandı. 2005'te Med Cezir adlı kitabında kadın, kimlik, kültürel bölünme, dil ve edebiyat hakkında yazılarını bir araya getirdi. Aynı yıl Referans Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can Sağlık ile Berlin'de evlendi. 2006'da yayımlanan "Baba ve Piç" adlı romanını İngilizce olarak kaleme aldı. Türk-Ermeni ilişkilerini inceleyen bu roman nedeniyle hakkında Türklüğe hakaret ettiği gerekçesi ile dava açıldıysa da, suçun yasal unsurlarının oluşmadığı ve delil bulunmadığı gerekçesiyle beraat etti. Aynı yıl Şehrazat Zelda isimli kızı dünyaya geldi. Doğum sonrası yaşadığı depresyonu, İngilizce olarak kaleme aldığı Siyah Süt adlı otobiyografik romanda anlattı. İki yıl sonra oğlu Emir Zahir'i dünyaya getirerek ikinci kez anne oldu. 2009 yılının Mart ayında yayımlanan AŞK isimli roman, Türk edebiyat tarihinin en kısa sürede en çok satan edebi eseri ünvanına sahip olmuştur. 2009 yılı sonunda, sekiz romanı ve ilk deneme kitabı Med Cezir'den seçilmiş paragrafları bir araya getirdiği Kağıt Helva adlı kitabını yayımladı. 2010 Kasım ayında Firarperest adlı deneme türündeki ikinci eseri piyasaya çıktı. Eserin içindeki illüstrasyonlar M. K. Perker'e aittir. 2011 yılında Doğan Kitaptan "İskender" isimli eseri piyasaya çıkmıştır. Kitabın kapak resminde, makyajla erkek haline gelen Elif Şafak'ın kendi fotoğrafı vardır. Sanatçı, Türkiye'de çeşitli günlük ve aylık yayınlarda yazmaya devam etmektedir. 1 Mayıs 2009 tarihinden bu yana Habertürk gazetesinde ve aynı gazetenin "HT PAZAR" adlı ekinde yazılarını yayınlamayı sürdürür. Bu gazetede yayımlanan deneme türündeki yazılarından oluşan bir seçki, M.K Perker illüstrasyonlarıyla birlikte 2012 yılında Şemspare adıyla yayımlandı.

Şemspare Sözleri ve Alıntılar

Aysel

Aysel

@aysel_f
30 Kasım 2014 20:29
" Ertelemek, yaşamın mayasını kaçırır. Kızdıysan bağır, sevdiysen söyle, özlediysen arkasından koş."
361 etkileşim
Zeynep

Zeynep

@zeyzepli
23 Ağustos 2021 14:27
Lafa gelince yüceltilen ama hayat boyu hakları yenen, geri planda tutulan, kendilerini ailelerine adamış, çocuklarının ve torunlarının iyiliği için çabalayan, kocalarının her mevsimini, bin bir halini görmüş ve yaşamış ve kabullenmiş ve affetmiş kadınlar...
294 etkileşim

Ahmed DEMİR

Ahmed DEMİR

@ahmeddemir
17 Temmuz 20:22
Keşke söyleyebilsek birbirimize dürüstçe: ‘Seni seviyorum ama şu anda değil. Seni görmek istiyorum ama bugün değil.’
13 etkileşim
ALMİNA BAŞKURT

ALMİNA BAŞKURT

@alminabaskurt
23 Temmuz 16:51
"Gene yollardayım. Gene kendimden kaçıyor, kendimi arıyorum."
8 etkileşim

Şemspare İletileri

Tümünü gör
Hep “bile bile lades” kimi sevdalar.
Şemspare
"Ertelemek, yaşamın mayasını kaçırır. Kızdıysan bağır, sevdiysen söyle, özlediysen arkasından koş." Şemspare, Elif Şafak
Elif Şafak
Ertelemek yaşamın mayasını kaçırır . Kızdıysan bağır , sevdiysen söyle , özlediysen arkasından koş. ✒️
Elif Şafak
Dünya bir kütüphane keşfedilmeyi bekleyen. İçinde yaşadığın şehir bir eser açılmayı bekleyen. Aşk da, insan da bir kitap okunmayı bekleyen....... ............
...........
Elif Şafak
"İstanbul geç kalmaların şehridir. Randevularımıza, dostlarımıza, sevdalarımıza, hayallerimize. Hatta kendimize geç kalırız.."