Silas Marner

Utku Lomlu

Alma Mazlumun Ahını Çıkar Aheste Aheste
2024 7. kitabı
Okunma: 05 Kasım 2024 15:44
Kitabın adı bana o çok sevdiğim Rus romanlarını hatırlatsa da coğrafyası bambaşka. 19. yüzyıl dönemi, İngiltere, taşra, toplumsal eleştiri, sosyal sınıf...Bence özetler nitelikte. Özet olmayan kısmı ise yazının devamında mevcut. Okumayı düşünenler, aman dikkat edelim. Romanın başında evrensel olan bir gerçek hemen insanın yüzüne çarptırılıyor. Köylü halkın, içlerinden olmayan o yabancı kişilere karşı takındıkları ötekileştirme tavrı. Bizde belki zamanla aşılabilen bir durumdur -henüz tecrübe edecek fırsatı bulamadım- ama zamanın İngilteresini düşünürsek kaçınılmaz olan bir durum olduğunu söyleyebiliriz. Hatta bütün bu gelenekselleşmiş davranışlara karşı kullanılan hür aklın garip görüldüğünden bahsediliyor ki ben buna "e yok artık daha neler" diyorum. Kitaba adını veren karakterden bahsedecek olursak, Silas Marner ve onun "pedallı" dokuma tezgahıyla yazmaya başlayabiliriz. -Kitapta çok bahsedilen bu alet bana babaannemin eski dikiş makinesini hatırlattı. O pedalı gaz pedalı olarak kullandığım ve araba kullanıyormuş hissi uyandıran muhteşem icat...-Neyse kitaba dönelim. Dönmesine dönelim de devamında hiç de iç açıcı olmayan olaylar yaşanıyor. Silas Marner'e elem bir iftira atılıyor hem de hiç beklenmeyen birisi tarafından. Meğer garibimin memleketini terk etme sebebi buymuş...Aydınlandık. Daha sonra gurbette yaşadığı zorluklar ve hayatta kalma mücadelesi anlatılıyor. Bkz: Bir de gurbet yarası var hepsinden derin. Bizim burjuva nerede kaldı diye beklerken "Beyzade Cass" adında bir karakter ortaya çıkıyor. -"Beyzade" haddinden fazla kullanılıyor ve her seferinde kendi ismimi okuyormuşum hissi uyandırıyor- Bahsettiğim bu adamın oğulları da kendisine imtihan, memlekete de ibreti alem olarak gönderilmiş. Gerçi babalarının da çok masum olduğu söylenemez ama neyse.
2022 18. kitabı
Okunma: 25 Mart 2022 20:00
Herkese selam. Bu ay okuduğum bir diğer kitap, Silas Marner oldu. Yazardan okuduğum ilk kitap oldu aynı zamanda. Öncelikli olarak söylemek istediğim çevirisi iyi değil. Okuduğum birkaç cümleyi tekrar tekrar okumak zorunda kaldım ne yazık ki. Eğer okumayı düşünürseniz başka bir yayınevini tercih edin derim. Ama bu sıkıntıya rağmen ben eseri beğendim. Yazarın anlatım tarzını, hikâyenin akışını sevdim. Bir takım hurafelere, büyülere inanç, halk tarafından benimsenmiş olgular karşımıza çıkıyor hep. #kitapyorumum : Silas Marner, dostunun ihaneti ve iftirasından dolayı yaşadığı şehri terk etmek zorunda kalıyor. Gittiği yerde insanlarla ilişki kurmaktan kaçınan, sevilmeyen biri olarak anılmaya başlıyor. Sahip olduğu ve tek zevk aldığı işi dokumacılık yaparak kimseyle muhatap olmadan yaşayıp gidiyorken bir gün gözü gibi baktığı altınları çalınıyor. Servetinin yok olmasıyla huzurunu kaybetmesi de bir oluyor. Zor günler geçiren Silas, bir gün hiç umulmadık bir şekilde kapısının önünde bir bebekle karşılaşıyor. Bebeği kendi öz evladıymış gibi bağrına basan Marner, hayatı artık daha farklı bir pencereden bakmaya başlıyor. Sevmeyi, sevilmeyi, güveni, merhameti, şefkati küçük bir masum çocukla yaşayarak, öğrenerek nasıl bir insanın hayatını değiştirdiğini okuyacaksınız. Tavsiye ederim. Keyifli okumalar dilerim. #kitapalıntıları : İnsanın günah işleyerek kendi kendine taktığı boyunduruk, en yumuşak kalplerde bile nefreti besler. "Her zaman iki ayrı düşünce vardır: kişinin kendi hakkındaki düşüncesi ve diğerlerinin o kişi hakkındaki düşünceleri. Eğer çan kendini duyabilseydi, çatlak bir çan hakkında iki ayrı düşünce olurdu." Uğraşıp didiniriz ya, en nihayetinde elimize geçen nedir ki - önemli şeyler bizim çabamız olmadan gelip gider - olacağı varsa olurlar... Dünyada
2023 2. kitabı
Okunma: 05 Ocak 2023 01:27
Bu yıl okuduğum ilk kitap Silas Marner oldu. Aslında yazarın Middlemarch eserini okumayı çok istesem de Middlemarch'in kalınlığı sebebiyle ve yazarın anlatım tarzını keşfetmek adına başlangıcı Silas Marner ile yapmaya karar verdim.. Fakat şu an çok da doğru bir karar olduğunu düşünmüyorum.. Sebebi kitabın konusu değil çünkü konuyu sevdim fakat çeviride sorun var bence.. Bazı cümleleri anlamak için tekrar tekrar okumak durumunda kaldım ve bu da haliyle okuma şevkimi kırdı doğrusu.. Bir yandan da acaba yazarın kendi dili de mi böyle çetrefilli diye de düşünüyorum tabi ama bunu ancak yazardan başka kitaplar okudukça anlayabileceğim.. Velhasıl okumak isteyenlere başka yayından okumalarını tavsiye edebiliyorum şimdilik.. Konusuna gelecek olursak, Silas Marner gençliğinde hırsızlıkla suçlanır ve kilise cemaatinden kovulur.. Başka bir kasabaya göç eden Silas, burada dokumacılık yaparak geçimini sağlar..  Uğradığı iftiradan dolayı insanlara kırgın olan, köyün sakinleriyle arasına mesafe koyan Silas, sabah akşam dokuma yapıp kazandığı paraları da biriktirmeyi huy edinir.. Tüm kasabalı onun yüklü bir birikimi olduğunu bilmektedir.. Günlerden bir gün Silas'ın evde olmadığı kısacık bir zaman diliminde evine hırsız girer ve altınları çalınır.. Tüm hayat gayesi para biriktirmek ve akşamları onları saymak olan Silas için dünya başına yıkılır.. Kasabalıya haber verir araştırma başlatılır.. Tam da o günlerde Silas Marner'ın başına başka bir olay daha gelir.. Annesi ölen bir bebek emekleyerek Silas'ın evine girer.. Silas bunu bir işaret olarak görür, altınları gitmiştir ama bebek gelmiştir.. Yaşamında yeni bir amaç edinen Silas, bebeğin bakımını üstlenir ve böylece köylülerle iletişim de kurmak durumunda kalır.. Zaman siçramasiyla bebek Effi'nin genç kız olduğu zamana geliriz.. Yıllar
2025 7. kitabı
Okunma: 05 Aralık 2025 15:54
Bu kadar derinden etkileneceğimi düşünmedim hele ki effi ve silas arasındaki o güzel bağ sanırım kan bağının her şey olmadığını bu kitap sayesinde örneklendirebilirdim.Vize haftamdan dolayı uzatarak bitirdim ama çok güzeldi iftiraya ve hırsızlığa uğramış o adamın tekrardan hayata bağlanması benide şaşırttı ve çok güzel hissettirdi devamı .
Hayat ve İnsan
2021 13. kitabı
Okunma: 27 Ocak 2021 12:40
“Silas Marner” “George Eliot” Asıl adı Mary Anne Evans olan ve “George Eliot” mahlasını kullanan yazar bu durumun sebebini “ Kadınlar yalnızca hafif aşk romanları yazar...” önyargısını kırmak ve etkili bir eser ortaya çıkarmanın gücünü kullanmak olarak açıklar. Dokumacı olarak yaşam süren Silas Marner; gençlik yıllarında yaşadığı olumsuz bir olay neticesinde doğduğu toprakları terk etmek zorunda kalır. Artık güvenemediği insanlarla yaşamanın bir anlamı kalmadığını düşünür ve gönüllü sürgününde tüm enerjisini mesleğine, dokumacılığa verir. Tüm yaşamı dokumacıktan kazandığı parayı biriktirmek olan Silas Marner’ın olumsuzluklar peşine bırakmaz ta ki bir bebeğin aralık bıraktığı sokak kapısından evine girene kadar... Artık Marner’ın yaşamak için bir amacı ve destek almak için bir tutamacı vardır. Marner artık hayatı daha mutlu yaşamakta ve sisin dağılması gibi geleceğine daha umutla bakmaktadır. Dönemin sınıf ayrımının problemlerine değinildiği, mutluluğun ve hayat gayesinin nasıl olması gerektiğinin sorgulandığı, sevginin, şefkatin vefa ile birleşiminden nasıl bir yaşam çıkabildiği; hataların, telafilerin,manevi duyguların ve kader anlayışının birey ve toplum üzerindeki etkisinin başarıyla anlatıldığı klasik gibi klasik bir eser. Eser hakkında olumsuz düşüncelerim ise; eserin ana temasının çok dışında kalan karakterlere gereğinden fazla yer verilmesi ve çok fazla lokal bölge isimlerinden bahsedilmesi. Bu gibi bilgilerin yer aldığı 25-30 sayfalık kısım eserde olmamış olsa akıcılık ve bütünlük anlamında daha başarılı olabilirmiş. Klasik eser okurlarına mutlaka tavsiye edilir...
2026 1. kitabı
Okunma: 18 Ocak 2026 22:10
Finallerim dolayısıyla kitabı baya bir yavaş okudum. Hatta sonlarına doğru biraz atlayarak okuduğumu itiraf etmeliyim.Araya zaman girdiğinden mi kitabın yazım dilinden mi bilmiyorum yer yer sıkıldığım oldu okurken. Kitabın konusuna gelecek olursak Silas Marner uğradığı bir iftira sonucu yaşadığı kasabadan kendi isteğiyle ayrılıyor. Yeni taşındığı yerde dokumacılık yaparak hayatını idame ettiriyor. Komşularıyla pek iletişimi olmayan,kendi halinde bir adam Silas. Ancak bir gün bir hırsızlık sonucu parasının çalınmasıyla kasaba halkı ile tekrar iletişime yavaş yavaş geçiyor. Hırsızlık vakasından bir süre sonra annesini vefat eden bir bebeği buluyor kapısında ve onu evlat edinmeye karar veriyor. Bir çocuğu büyütürken yaşadığı karakter değişimini izliyoruz Silas’ın. Kitabın içine çok giremedim. Karakterle bağ kuramadım. Kötü bir kitap değildi ancak kitabı okumam maalesef uzun zamana yayıldığı için yer yer kopukluklar yaşadım. Belki ileride bir şans daha veririm. Genelde sınav zamanlarımda okuduğum kitaplara odağımı vermekte zorlanıyorum.
2021 13. kitabı
Okunma: 25 Ekim 2021 11:07
Silas Marner, dolu dolu bir okuma deneyimi sundu bana. Yazarın akıcı, yalın ve duru dili, yaptığı psikolojik tahliller, öykünün saflığı ve derinliği gerçekten çok etkileyiciydi. Haksız yere suçlanarak köyünden sürülen Silas, başka bir kasabaya yerleşerek burada kendisini tamamen işine veriyor. İnsanlara olan inancını kaybederek yıllarca, kasaba sakinlerinden uzakta yalnız, münzevi bir şekilde yaşarken yaptığı tek şey, dokuma tezgahının başında oturmak ve geceleri de biriktirdiği paraları saymak oluyor. Hayata tutunmasını sağlayan tek zevki, altınlarına bakmak ve onlara dokunmak olan adamın, bir gün paraları çalınıyor. Ancak bu durum kendisi için ceza değil tam tersi bir ödül oluyor. Çünkü sonrasında hayatı, bambaşka bir yol çizerek şekilleniyor. Gerçek mutluluk nedir, bir insan bir insanın hayatında neleri değiştirebilir, kayıplarımız aslında kazançlarımız olabilir mi gibi sorgulamalar yaptırmanın yanı sıra, adalet, din, toplum gibi konularda da düşünmemizi sağlayan bu klasiği, tüm kitap dostlarına tavsiye ederim.
#1001kitap~~~
2022 140. kitabı
Okunma: 07 Nisan 2022 06:39
George Eliot, 22 Kasım 1819'da dünyaya geldi. Asıl adı Marian Evans (ya da Mary Anne) olan yazar, eserlerinde George Eliot takma adını kullanmıştır. Viktorya Dönemi'nin en önemli İngiliz yazarlarındandır. George Eliot yaşamının ilk 21 yılını İngiltere'nin Warwickshire yöresinde 1çiftlikte geçirdi. Bu yıllar insanları ve çevreyi yakından tanımasına yardımcı oldu . Annesinin ölümünden sonra büyük 1malikânenin kâhyası olan babasına bakmak zorunda kaldığı için okuldan ayrıldı. Din, ahlak ve siyaset konusunda katı 1tutumu olmayan, özgür düşünceli 1çevreye katılması yeni düşünceler edinmesine yol açtı. Babasının 1849'da ölümünün üzerine önce İsviçre'ye gitti, daha sonra Londra'da yerleşerek Westminster Review dergisinde çalışmaya başladı. Aydın 1kadın olan George Eliot, o dönemin önde gelen düşünür ve yazarlarıyla dost oldu... Silas Marner adındaki 1dokuma ustasının İngiltere'nin 1köyüne, yurdundan haksız yere kovularak gelişini ve orada yaşamak için verdiği mücadeleyi konu alan, günah ve pişmanlığın 1arada anlatıldığı 1hikâye. Dışlanan ve korkulan dokumacı, para kazanma ta­kıntısından ve sıradan yaşamın hal aldığı 1döngüye girer. Parçalanan kişiliği, 1afyon bağımlısının terk edilmiş çocuğu Eppie'yi evlat edinmesiyle yeninden hayat bu­lan Silas'ın topluma uyum sağlayabilir hale gelmesinin ve Eppie'nin yetiştirilmesinin öyküsü, Eliot'ın yazdığı en etkileyici kitaplar arasında sayılır. Burada aile, kalıtım­sal 1mirastan ziyade 1dizi duygusal ve toplumsal bağ olarak görülür. Toplum, bireysel istekle­rin yerini alır ve Silas Marner, tüm durağan geçen durumlara rağmen toplumsal benliklerin nasıl oluştu­ğuna dair gerçekçi duygusal 1yolculuk da sunar okura. Silas Marner, George Eliot'ın en kısa hikayesi olmasına rağmen, en çok sevilen ve beğenilen eseri olup hatta yazarın bütün
2022 20. kitabı
Okunma: 24 Temmuz 2022 00:40
George Eliot 1819 yılında İngiltere'de doğmuş, asıl adı Marry Ann Evans olan kadın yazarlardan biri. Marry Ann Evans tüm romanlarını yaşadığı dönemin kadına bakış açısını dikkate alarak "George Eliot" takma adıyla yayımlamıştır. Yaşadığı dönemin ve eserleri yayınladığı yılların bir kısmı Victoria Dönemine denk gelen yazar, döneme damga vuran adından söz ettiren yazarlardan da biri oluyor. İyi bir eğitim alan George Eliot çalışmış olduğu dönemde çeviriler yapmış ve bir takım eleştiri yazıları kaleme almıştır. Edebiyatla olan ilişki hem yazar hem okur olması kitaplarına özellikle de yapısal yetkinlik bakımından yansıdığını düşünüyorum. Öğrencilik yıllarında almış olduğu derslerden din ve felsefe eserlerinde okurun karşısına sıkça çıkan iki ana temadan oluyor. Silas Marner benim yazarla tanışma kitabım olup, aynı zamanda yazarın en ünlü romanıdır. Hacimli eserlerini okumadan önce anlatım dili ve üslubuyla tanışmak için tercih ettiğim bir eseri oldu. Doğru mu yaptım yoksa yanlış diğer eserlerini okumadan kesin bir şey diyemeyeceğim ancak kendisini tanıma anlamında oldukça tatmin eden bir eser okuduğumu düşünüyorum. Psikolojik çözümlemelere sıkça romanında yer veren yazar bunları durumlar karşısında kullandığından romanın bütünlüğünde dönemin "alt-üst sınıf tabakasını" anlama açısından oldukça nokta atışı olmuş. Sosyal sınıf farklılığını kişilik çözümlemelerinde karakter analizlerinde yer veren yazar taşra da yaşayan insan çeşitliliğini de göz önüne seriyor. Böylece sıradan insanların günlük yaşamlarına yer vermiş olduğu Silas Maner romanı bambaşka bir yere taşıyarak okura bir dönem hem de dönemler arası geçişi de ufaktan değinerek farklılıkları sunuyor. Din konusunu da es geçmeyen yazar özellikle Mrs. Winthorp karakteri üzerinden Kiliseye gitmenin, inancın önemi birkaç defa
2023 14. kitabı
Okunma: 06 Nisan 2023 00:00
İngiliz Edebiyatının çok sevdiğim, daha çok bilinmesini ve okunmasını istediğim yazarlarından biridir George Eliot. Kendisi bu erkek ismini mahlas olarak kullanmıştır; çünkü eserlerini kadınların yazarlık yapmasının hoş karşılanmadığı bir dönemde vermiştir, gerçek adı ise Mary Anne Evans'tır. Daha önce Floss Nehrindeki Değirmen ve Middlemarch kitaplarını çok sevdiğim yazarın, Silas Marner eserini ise canım #klasikleriberabereritiyoruz grubumun Nisan ayı kitabı olarak okuduk. Kitaba ismini veren Silas Marner, dokumacılık yapan baş karakterimizdir. Yaşadığı yerde en yakın arkadaşı tarafından hırsızlık suçuyla iftiraya uğradığı için inancını ve insanlara olan güvenini kaybederek doğup büyüdüğü kasabayı terk eder. Yerleştiği yeni muhitte dokumacılık yaparak kazandığı altınları biriktirmek tek amacı haline gelir. Sosyal hayattan, insan ilişkilerinden uzak, kendi içine dönük yaşamında bu kez de gözü gibi baktığı altınları çalınınca büyük bir hayal kırıklığına uğrar. Ancak altınları çalındıktan bir süre sonra minik bir kız çocuğu emekleyerek Silas Usta'nın evine gelir. Bu durum yalnız yaşayan adamı çok etkiler ve kendince çıkarımlarda bulunur, kimsesiz kıza sahip çıkar. Sonrası ise duygu dolu bir anlatım... Buradaki baba-kız ilişkisi, vurgulanan adalet duygusu, Silas Marner'ın duruşu, erdemliliği, bana bir parça Sefiller'i ve Jean Valjean karakterini anımsattı. Kitap yıllardır kitaplığımda duruyordu, haksızlık etmişim. Baştan sona severek okudum. Tavsiye ederim. Hatta bence sizin George Eliot ile tanışma kitabınız olsun bu kitap. Çünkü neden olmasın?

George EliotYazar · 14 kitap
George Eliot yaşamının ilk 21 yılını İngiltere'nin Warwickshire yöresinde bir çiftlikte geçirdi. Bu yıllar insanları ve çevreyi yakından tanımasına yardımcı oldu . Annesinin ölümünden sonra büyük bir malikânenin kâhyası olan babasına bakmak zorunda kaldığı için okuldan ayrıldı. Din, ahlak ve siyaset konusunda katı bir tutumu olmayan, özgür düşünceli bir çevreye katılması yeni düşünceler edinmesine yol açtı. Babasının 1849'da ölümünün üzerine önce İsviçre'ye gitti, daha sonra Londra'da yerleşerek Westminster Review dergisinde çalışmaya başladı. Aydın bir kadın olan George Eliot, o dönemin önde gelen düşünür ve yazarlarıyla dost oldu. Bunlar arasında çok yönlü bir insan olan gazeteci George Henry Lewes'le olan dostluğu yaşamına ayrı bir anlam kattı. Lewes onu roman yazmaya özendirdi ve ilişkileri Lewes ölünceye kadar yaklaşık 25 yıl uyum ve mutluluk içinde sürdü. Edebiyat yaşamına eleştirmen ve çevirmen olarak başlayan George Eliot'un yayımlanan ilk öyküleri Scenes of Clerical Life'dır ( 1852; "Din Adamının Yaşamından Sahneler") 1859'da yayımlanan ilk romanı Adam Bede'de gözlenen, günlük yaşamı gerçekçi ayrıntılarla yansıtma yeteneği bundan sonraki yapıtlarının da başlıca özelliği oldu. 1860'ta Kıyıdaki Değirmen ( The Mill on the Floss), bundan bir yıl sonra da tarihsel bir roman olan Romole yayımlandı. Bunları Silas Marner(1861), Felix Holt the Radical ("Radikal Felix Holt") ve bir başyapıt olan Middlemarch (1871-72) izledi. Bu roman birkaç konunun iç içe geçtiği , toprak sahiplerinden köylülere, meyhanecilerden işçilere kadar kişilerinin büyük bir gerçeklikle betimlendiği ve çağdaş düşüncelerin yer aldığı güçlü bir yapıttır. George Eliot yazmaktaki amacının "tozlu sokaklardan ve tarlalardan gelen etten kemikten insanların" yaşamlarının yansıtmak olduğunu söylemiştir. Lewes 1878'de öldükten sonra John Walter Cross'la evlenen George Eliot, bundan kısa bir süre sonra hastalanarak öldü. Gerçekçi bir yazar olan George Eliot çağdaş romanın en belirleyici özeliklerinden olan psikolojik çözümlemenin öncüsüdür.